Skocz do zawartości

Intel Raptor Lake - 13/14 generacja

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

Acha a ja wlasnie slyszlaem, że Gskill potrafi sortowac, pamieci do tych lepszych

Może tak, może nie. Jak jest naprawdę, na 100% nie da się stwierdzić.

1 minutę temu, maxmaster027 napisał(a):

podobnie jak Asus daje lepsze rdzenie do Astrali

Tutaj to na bank nic takiego nie ma miejsca.

Opublikowano (edytowane)

Gskill dziś ma te same 6000cl26 przy chyba tych samych v co lexar i może biwin. Prócz samych pamięci kupuje się jeszcze całe te ich nie najwyższych lotów radiatory i niekiedy aktywne.

https://www.funkykit.com/reviews/memory/g-skill-tridentx-ddr3-2400-cl9-memory-kit-review/2/

20251226_222848.jpg

Ddr3 oddałem temu co odkupiłem za 2x większą pojemność czego procesor już nie wytrzymywał. Ciasne ddr4 dalej mam.

Edytowane przez areczek1987
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, tomcug napisał(a):

Tutaj to na bank nic takiego nie ma miejsca.

Juz gdzies czytałem, że niby nie ma miejsca, a jednak kazdy Astral ładnie pędzi i ma te prawie 1.1V 

Moze masz racje, a moze jednak tam jakis sort maja, ciezko powiedziec to w koncu tajemnica firmy

14 minut temu, sideband napisał(a):

Akurat pamięci są binowane ;)

Tylko nie ma aż takich rozbieżności, że w tańszych kitach przy tym samej odmianie pamięci nagle trafia się kartofla. 

;)

No wlasnie, tak słyszalem, że Gskill to robi, ale czy kazda firma sie bawi w sort pamieci to nie wiem, chyba nie. Bo trafiały sie jakies sztuki 5600 Adie co robiły bez problemu 8000 na intelach z niskim V. 

Podobnie jak poczatkowo to nawet Adie wychodziły 4800 w niewielkiej ilosci, ale jednak z odblokowanym PMIC i bez radiatorow 1.1V. Również robiły 8000 :) przy odowiednim chłodzeniu i napieciu.

Edytowane przez maxmaster027
Opublikowano (edytowane)

Taka prawda że nie ma konkurencji na tym rynku bo drogie nie schodziły tak jak tańsze w większej ilości m. W większości lepiej sobie poszerzać wyższą półkę i najwyżej przekupić innym radiatorem. Podkręciliby wymogi jak na filmiku od walca to poskładają limitowane kostki które tylko elita overclockerska sobie weźmie by je zajechać. Do procesorów z cache odpowiednim małe to już róznice daje.

Tu by cały rząd maszyn było potrzeba by dzielić na masę binów. Czas to pieniądz a dziś wszystko idzie :E

Póki co :E

Opublikowano

obraz.thumb.png.a457b39a290367015fa3ff3bfe6213b7.png

Tu macie prawdziwe binowanie przez overclockera gdzie dostaje kilka sztuk nawet tego samego mobo i przebiera najlepsza sztuke ;)  A to co w fabryce to oni by musili kazda kosc z osoban testowac, dawac dopsiek dobry bin i brac za to wieksza kase  ;) 

Opublikowano

Nikt niczego nie binuje dlatego w gorszych pamięciach znajdziesz Microny lub inne balasy. Do tego kroi się pcb z ilości warstw. 

Proces binowania pamięci to żadna magia i wiadomo o tym od dawna. Pamięci tak czy inaczej trzeba sprawdzić na pałę sobie nie nalepiasz tu 6000, a tam damy 8400. Proces jest maksymalnie przyśpieszony i nie ma szukania złotych grali ;)

Turbo selekcje to masz jak niektórzy pokazują platformy na targach gdzie nie tylko pamięci są po selekcji, ale CPU i płyty.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Nikt sie w to normalnie nie bawi do mainstreamu, tym bardziej pod zarobek pod OC gdzie to jest promil ludzi w dodatku. Jak samemu nie kupisz i nie przetestujesz kilku sztuk danego sprzetu to nic z tego nie bedzie ;) 

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Pamięci tak czy inaczej trzeba sprawdzić na pałę sobie nie nalepiasz tu 6000, a tam damy 8400. Proces jest maksymalnie przyśpieszony i nie ma szukania złotych grali 

No jasne ze trzeba, tylko to nie jest takie binowanie w rozumieniu wiesz jakim ;)  To nie jest bnbinowanie pod "mistrzostwa swiata". 

3 minuty temu, sideband napisał(a):

Turbo selekcje to masz jak niektórzy pokazują platformy na targach gdzie nie tylko pamięci są po selekcji, ale CPU i płyty.

Tak ale to robia ludzie i przebieraja sprzet a nie schodzi przebrane z lini produkcyjnej. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano (edytowane)

Na każdych bdie ustawisz może 4000cl15 lub 3800cl14 jak kontroler pozwoli i napięcia nie zabiją stabilności(temperatury)... ?

Z tym cache co teraz jest to i tak szukanie ujścia jakiegoś schorzenia psychicznego...

Zaraz ces26 to zobaczymy czy w ogóle będą chcieli ludzi denerwować :hihot:

Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

obraz.thumb.png.a457b39a290367015fa3ff3bfe6213b7.png

Tu macie prawdziwe binowanie przez overclockera gdzie dostaje kilka sztuk nawet tego samego mobo i przebiera najlepsza sztuke ;)  A to co w fabryce to oni by musili kazda kosc z osoban testowac, dawac dopsiek dobry bin i brac za to wieksza kase  ;) 

Co ty gadasz... już nawet wentylatory zaczęli :hahaha:

Opublikowano

Tutaj macie fajny przykład maszyny binującej w fabryce Microna, ogólnie całe nagranie jest sztos bo pokazuje prawie jak to powstaje od "wielkiego wybuchu", brakuje tylko kroku jak i z czego powstają wafle.

Producenci binują kości i najlepsze sztuki idą do modułów pracujących na najniższym napięciu i najwyższym taktowaniu(włąsnie po to mają te maszyny binujące).
Np tutaj od team-gorup -> lepiej kupić  od razu jedne kostki 8200 niż dwadzieścia 8000 i potem szukać najlepszych z nich

obraz.thumb.png.cb6b13b50a45ee3fdedbe4cc586b74ad.png

Tutaj też to fanie widać, że 3264MHz 17-19-19-39 na 1.18v robi tylko 57,52% sztuk a już 3264MHz 18-19-19-39 na 1.19v robi 100% sztuk z batcha załadowanego do maszyny i najlepiej kupić ram zbudowany z kostek 3264MHz 17-19-19-39 bo jest pewność, że przeszły ten test a drugim parametrze testowym będą kostki, które ten test przejdą i nie przejdą.

obraz.thumb.png.53181681699150f0a96cf164093488a6.png

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, wallec napisał(a):

Tutaj macie fajny przykład maszyny binującej w fabryce Microna

Nie o taki binowanie nam chodzi, juz side to dobrze opisal. Nie chodzi o binowanie kostek pod konkretne takty tylko binowanie kosci tego samego modelu chociazby pod max OC, a tu nikt tego nie binuje. Kupujesz 3 pary w obrebie tych samych kosci i po prostu sam testujesz ;) Jedne zrobia wiecej, a inne po prostu mniej. 

Edytowane przez Phoenix.
Opublikowano

Ciekawostka, Wiedźmin 3 1080p RT odpalony na 13500 + 7700XT + DDR4.

PL1 / moc osiągana (hwinfo) / fps

PL1 = 100 W / 93 W / 92 fps @ RT off
PL1 = 100 W / 73 W / 50 fps
PL1 =  50 W / 50 W / 49 fps
PL1 =  35 W / 35 W / 47 fps
PL1 =  20 W / 20 W / 25 fps

Tak więc testy CPU w gamming przy GPU z średniej i niskiej półki mogą być bardzo ciekawe :)

Opublikowano
W dniu 27.12.2025 o 11:01, Phoenix. napisał(a):

Nie o taki binowanie nam chodzi, juz side to dobrze opisal. Nie chodzi o binowanie kostek pod konkretne takty tylko binowanie kosci tego samego modelu chociazby pod max OC, a tu nikt tego nie binuje. Kupujesz 3 pary w obrebie tych samych kosci i po prostu sam testujesz ;) Jedne zrobia wiecej, a inne po prostu mniej. 

Jak nikt, skoro masz w tym drugim filmie pokazane, że v-color na ostatnim etapie produkcji właśnie binuje gotowe pamięci, 13:19, "... the resulting sticks might be distributed to extreme overclockers, competitive overclockers or just sold as a special line".

• Upvote 1
Opublikowano

Wszyscy ustalają bezpieczne ustawienia by było jak najmniej odrzucanych pamięci. Poza tym muszą trzymać stabilność w szerokim zakresie temperatur.

Dlatego żaden producent nie wychodzi przed szereg ;) Pomijam, że nikt nie sprzedaje mocno limitowanych kitów po super selekcji ;)

Opublikowano

@Phoenix. Jak składałem platformę tylko na komponentach Asus ROG to laska z V-color pytała czy chce moduły selekty z dopłatą 80usd czy wystarczą zwykle z profilem XMP pod konkretną płytę Asusa. Za dopłatą (chyba 40usd jeśli dobrze pamiętam, od sztuki) można było dostać kostki z logo Republic Of Gamers zamiast standardowego napisu Manta. Na ich stronie wystarczy napisać zgłoszenie w formularzu i zaraz masz od nich maila z linkiem na czat. Tam możesz sobie zażyczyć dowolny konfig. Przygotują Ci nawet set, którego nie ma w ofercie na stronie 😀 Wysyłka jest z Taiwanu więc dochodzą opłaty 👍

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Fenrir_14 napisał(a):

Jak składałem platformę tylko na komponentach Asus ROG to laska z V-color pytała czy chce moduły selekty z dopłatą 80usd czy wystarczą zwykle z profilem XMP pod konkretną płytę Asusa

Jasne i ja to rozumiem ale ja caly czas pisze o mianstrem dostepnym w sklepach gdzie nikt takich selektow normalnie nie sprzedaje i nie ma w ofercie ;) A to co dzis mozna kupic na specjalne zamowienie to jest inna para kaloszy :D 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. jasna sprawa. W sklepach w zasadzie zawsze jest masówka i nawet, jeśli nie są to sklepy profilowane, to często nie dostaniesz niszowych modeli. Liczy się szybki deal i dodatni bilans a dzisiaj jest to powszechne sprzedając nawet chłam niestety ;/ 

Edytowane przez Fenrir_14
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Phoenix. https://v-color.net/collections/manta-xfinity-rgb 

W prawym dolnym rogu masz formularz kontaktowy, wysyłasz im info o co chodzi i normalnie można tam wszystko uzgodnić. Ja to ogarniałem jakoś luty 2025. Mała była dostępność i wybór CUDIMM'ów w sklepach więc od nich zamawiałem pod setup robiony na zlecenie (Ultra 285K).  No i pomyślałem że może bym wziął sobie od razu pod AM5 którego świeżo co wrzuciłem (w styczniu jakoś ?). Na tamten czas pod AM5 do wyboru było 6000 CL26 lub 6400 CL30 za dopłatą - sprzedawane jako wspomniane selekty. Do tego oczywiście profile EXPO pod wskazaną płytę główną. CUDIMM z tego co pamiętam to były kostki 2x32GB 8600MT CL46 i do tego tzw. filler kit.

Tak jak wspomniałem wcześniej za dopłatą można też było zazyczyć sobie dowolny motyw na radiatorach zamiast standardowego napisu. Jak to dzisiaj wygląda przy tym obecnym kryzysie ciężko powiedzieć ale widzę że ceny wyzerowane dla większości ofert.

Edytowane przez Fenrir_14
  • Like 1