Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Phoenix. napisał(a):

Jak ktos jest slepy to moze wyglada gorzej ;)  Do tego takie porownanie statyczne jednego ujecia nijak ma sie do odbioru calej gry ;) Wiec ja sobie takie porownania bezsensowne daruje.

Zapomniałem, że Ty nie umiesz normalnie odpisać jak ktoś ma inne zdanie niż ślepy, albo głuchy ;) Równie dobrze mogę powiedzieć, że trzeba być ślepym, żeby nie widzieć, że Remaster względem NG wygląda jak wyblakłe :kupa: Co nie zmienia faktu, że na pewno ogólnie Remaster przez te wszystkie zmiany na papierze co do rozgrywki jest grą lepszą. Nic nie poradzę, że NG wygląda dla mnie i jak widać nie tylko dla mnie lepiej, bardziej naturalnie i "soczyście". Remaster jest wyblakły, nie chodzi same o kolory, tylko taką mgłę i bardziej płaski obraz. Mówię tylko o porównaniu NG RT vs Remaster RT. Nie widziałem zwykłego NG vs Remaster bez RT, ale na pewno jest tak samo. Możliwe, że zmienię zdanie jak sam sprawdzę u siebie po premierze, na pewno nie narzekam, byle narzekać.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Kwestia gustu. Jednemu bardziej spodoba się NG ze względu na naturalniejsze, chłodniejsze oświetlenie, a drugiemu Remaster, który ma żywsze i bardziej wyraziste kolory. Z drugiej strony w Remasterze trochę tracimy przez to ten charakterystyczny, wiedźmiński klimat.

Zrzutekranu2026-09-28225709.thumb.png.00622dff75ede54f6876fc5b1733e5f9.png

• Like 3
Opublikowano

Teraz Dawnwalker, za chwilę tak ładny Gerwazy Gołodupiec. Ale nas rozpieszczają. Nie wiem tylko czy dobrym pomysłem jest grać teraz, gdy dodatek może wyjść (strzelam) przed wakacjami. Chyba jednak zostawię na 2027, o ile wytrzymam :E

Opublikowano
14 minut temu, TmK napisał(a):

Teraz Dawnwalker, za chwilę tak ładny Gerwazy Gołodupiec. Ale nas rozpieszczają. Nie wiem tylko czy dobrym pomysłem jest grać teraz, gdy dodatek może wyjść (strzelam) przed wakacjami. Chyba jednak zostawię na 2027, o ile wytrzymam :E

Zobacz tylko troche ze starego save'a i zagraj z DLC : P 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

Doskonale. Wcześniejsza wersja miała nieco zbyt bajkowe kolorki. Także jak teraz jest mniejsze nasycenie to REWELACJA. Dodam, że mam skalibrowany i oprofilowany tor wyświetlania, także kolorki widzę takie, jakie sobie wymyślił twórca.

Toussaint wygląda lepiej, nie ma tego żółtego filtra, ale zobacz na resztę. Roślinność na koronach drzew to jakaś porażka. Ogólnie jest tak jak mówisz, że faktycznie oryginał bywał zbyt bajkowy, ale chodzi mi o coś innego, wszystko jest takie wyblakłe i płaskie, pomijam samą kolorystykę. Może zmienię zdanie jak zobaczę sam na żywo, bo jednak co filmik to inne wrażenia i wiele scen wygląda lepiej. Jest też tak jak pisał @DITMD kwestia gustu, ale nie ma to jak pisać, że jak komuś się nie podoba to jest ślepy :boink:

@Kadajo @Ryszawy nockę zarwie :P

Edytowane przez skunRace
  • Haha 1
Opublikowano

Wszyscy się za tydzień znudzą, macie to jak w banku :D

Mi najbardziej odpowiada, że na GOG-u można ściągnąć każdą wersję gry.

Edit

Ten PT nic praktycznie nie wnosi do tej gry poza masywnym spadkiem FPS :E

To już lepiej włączyć ten DLSS5 NR.

On przynajmniej faktycznie coś zmienia w wyglądzie gry.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

A jak to z Wieśkiem było na premierę wersji RT? To trochę powspominam, bo coś tam jeszcze pamiętam.

- różowe pajęczyny właściwie wszędzie, bo błędy w cieniowaniu

- woda, która nie wyglądał jak woda w płaskich jak lustro strumykach, czy jakiś mega dziwnych błędach przy renderowaniu wody w Toussaint,

- włosy Geralta

- wywalenie AO z trawy, żeby wersja RT robiła "WOW!!!"

i trochę innych rzeczy, które dla mnie były po prostu zabijaczami imersji.

Ile oni to łatali? Chyba jakieś pół roku?

Ja wtedy miałem na dysku jeszcze TW3 "OldGena" z BlitzFX i wszystkimi efektami, które dodawał. Plus fajne mody zmieniające oświetlenie, bo była ich wtedy masa i po prostu wersję RT sprawdziłem i olałem, bo czasami wyglądała lepiej, a czasami sporo gorzej niż starsza, zmodowana wersja a wydajność leciała na pysk.

Wystarczy zobaczyć jak wygląda wschód czy tam zachód słońca pod drzewem wisielców na wideo, które z1k wrzucił. Na Next-Genowych/Zremasterowanych wersjach jest tragedia.

Plus, z tego co tam na tym filmiku widać to PT morduje bez litości detale na teksturach podłoża, robiąc z tego jakąś taką super płaską maziaję.

Do tego mamy w rzeczywistości coś takiego jak "soft shadows", cienie stają się po prostu bardziej miękkie im dalej są od źródła światła. Tylko, że wersja remastered ma takie szczegóły w poważaniu.

Na tych ujęciach z paleniskami, cienie nie są nawet filtrowane i widać artefakty aliasingu.

No i ja wiem, że tam u Redów to ci graficy siedzą cały czas w piwnicy i są wypuszczani na miasto w nocy, i właściwie tej nocy poza miastem to nie widzieli, bo myślą, że noc to po prostu taki ciemny dzień, kiedy świeci księżyc. No i jak mocno pada to świat wygląd tak jak w nocy, tylko ciemniej. No i nad jeziorami też dawno nie byli, bo myślą, że tam w słoneczny dzień to fale jak na morzu ;D

Gdzieś tam sobie chyba trzymam jeszcze zmodowany katalog ze starym Wieśkiem, to porównam z tą PT wersją i wrzucę DLSS5 do obu, żeby dać się oszukać po raz kolejny tym tanim sztuczkom od Nvidii ;)

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
2 godziny temu, skunRace napisał(a):

Zapomniałem, że Ty nie umiesz normalnie odpisać jak ktoś ma inne zdanie niż ślepy, albo głuchy ;) Równie dobrze mogę powiedzieć, że trzeba być ślepym, żeby nie widzieć, że Remaster względem NG wygląda jak wyblakłe :kupa: Co nie zmienia faktu, że na pewno ogólnie Remaster przez te wszystkie zmiany na papierze co do rozgrywki jest grą lepszą. Nic nie poradzę, że NG wygląda dla mnie i jak widać nie tylko dla mnie lepiej, bardziej naturalnie i "soczyście". Remaster jest wyblakły, nie chodzi same o kolory, tylko taką mgłę i bardziej płaski obraz. Mówię tylko o porównaniu NG RT vs Remaster RT. Nie widziałem zwykłego NG vs Remaster bez RT, ale na pewno jest tak samo. Możliwe, że zmienię zdanie jak sam sprawdzę u siebie po premierze, na pewno nie narzekam, byle narzekać.

Twoje subiektywne odczucia mnie nie interesują, to że nie wiesz jak działa światło w grach też. Jak się przyzwyczaiłeś przez tyle lat do tego jak twórcy gier serwowali nienaturalnie światło to teraz naturalnym jest to że subiektywnie jak coś wygląda bardziej realistycznie to może się nie podobać i to jest naturalne. PT robi i robić będzie największą robotę w kwesti oświetlenia całej sceny i to jest fakt a to czy komuś się to podoba to rozumiem że zdania będą odmienne ale jeszcze nigdy nie odpaliłam w grze PT po którym bym stwierdził że to wygląda gorzej i zapewne jutro gorzej wyglądać też nie będzie jak odpalę remaster ;) 

Już pomijając RT i PT to przecież sam remaster ma ulepszoną grafikę i bez tego.

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, skunRace napisał(a):

Aaaa zapomniałeś dodać że jeszcze kto ma inne zdanie to szczeka i nie może wyrazić swojego zdania... w temacie GTA kilka dni temu się to przerabiało :) najlepiej sobie darować bo tego nie pomalujesz :) i nie ma się co kłócić, bo ktoś z boku popatrzy i uzna że tacy sami jesteśmy. 

Edytowane przez AndrzejTrg
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Można od razu zacząć od DLC? Jakoś to nie koliduje/przeszkadza bez przejścia podstawki? 

To jak dobrze myślę dzieje się na tej samej mapie co podstawka, więc nie pozbierane pierdoły z podstawki zostają czy tam to w ogóle jest inne rozmieszczenie znaczników?

Edytowane przez AndrzejTrg