Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, voltq napisał(a):

Ktoś tutaj na podobną specyfikacja do mojej ? , na tym moim sprzęcie uciagnie 60 FPS z rt ultra dlss quality i fg?

To powinieneś jeszcze napisać o jaką rozdzielczość ci chodzi, ponieważ z twojej stopki to nie wynika. Jeżeli 4K to może być ciężko. W teście PurePC w 1440p jest 41 FPS. Tu jeszcze dochodzi skalowanie do 4K, post-processing w 4K i generowanie klatek w 4K.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Phoenix. napisał(a):

Twoje subiektywne odczucia mnie nie interesują, to że nie wiesz jak działa światło w grach też. Jak się przyzwyczaiłeś przez tyle lat do tego jak twórcy gier serwowali nienaturalnie światło to teraz naturalnym jest to że subiektywnie jak coś wygląda bardziej realistycznie to może się nie podobać i to jest naturalne. PT robi i robić będzie największą robotę w kwesti oświetlenia całej sceny i to jest fakt a to czy komuś się to podoba to rozumiem że zdania będą odmienne ale jeszcze nigdy nie odpaliłam w grze PT po którym bym stwierdził że to wygląda gorzej i zapewne jutro gorzej wyglądać też nie będzie jak odpalę remaster ;) 

Już pomijając RT i PT to przecież sam remaster ma ulepszoną grafikę i bez tego.

Aha, czyli nie dość, że głuchy jestem to jeszcze nie wiem jak działa światło w grach :boink: Po pierwsze ja cały czas pisałem o porównaniu z tych pierwszych filmików wersji RT Next Gen vs RT Remaster. Po drugie jak już o PT piszesz to do nie czego się nie przyzwyczaiłem, zawsze PT zrobi największa robotę w grach, ale tutaj jest coś nie tak. Po trzecie fakt Remaster ma ulepszona grafikę i to widać, zwłaszcza po teksturach. Problem w tym, że ogólne wrażenie jest gorsze, wyblakłe i płaskie, nie wiem jak to inaczej opisać, nie tylko ja to zauważyłem. Podobnie było na premierę NG jak wprowadzili RT i skopali zwykłą wersję o czym pisał @Ryszawy. Założę się, że to zmienią i ostatecznie to nie będzie tak wyglądać.

2 godziny temu, DżonyBi napisał(a):

Screenshot_20260929-071846.thumb.png.afa0bcbce95202575aa23c0477e8b1ec.png

Widzę, że w opisie tego filmiku co wrzuciłeś, gość też wspomina o tym o co mi cały czas chodzi. 

In this new version, the new lighting combined with path tracing results in substantial improvements, especially in global illumination.
However, there are areas where the game loses its somber look, appearing somewhat washed out (especially in the first area of the game).
In the previous version, there were areas where the ambient occlusion of the vegetation appeared excessively blown out. In the current version, that vegetation looks too bright.
I think a middle-ground adjustment would be ideal to recapture some of that somber tone without sacrificing the benefits of the new lighting.

• Like 1
Opublikowano
52 minuty temu, voltq napisał(a):

Ktoś tutaj na podobną specyfikacja do mojej ? , na tym moim sprzęcie uciagnie 60 FPS z rt ultra dlss quality i fg?

Wczoraj odpaliłem dla sprawdzenia ostatni raz przed remasterem, a teraz specjalnie wszedłem do gry, u mnie aktualna wersja gry gdzie mam wszystko na maks w tym RT maks- tylko HW off, blur, dof i aberracha też off. 1440p DLSS + FG daje spokojnie ponad 120-130fps. Zalesione miejsca= fps spada do ok 110.
Nowa wersja może pokazać inne wyniki wydajnościowe. 

2 screeny z FG i bez FG. Jak się będzie sprawować nowa wersja? To zobaczymy

Spoiler

20260929105114_1.thumb.jpg.923b4ff4d0df124a00285b2e792143ad.jpg

20260929105028_1.thumb.jpg.1063db5a71fa6d19167b8b9fa88ea8f6.jpg

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Obejrzałem całe to porównanie nowego Wieśka ze starym i pomijając jakieś różnice wynikające zapewne z assetów i textur to powiem tak.

Nie wiem gdzie devsi mieli oczy jak robili nową wersje :heu: ale to co widze na tych filmikach porównawczych czesto mi sie po prostu nie podoba :thumbdown: i nie chciałbym grać w taką wersje gry, serio trzeba mieć oczy w dupie lub mieć jakiś dziwny gust żeby sie tym jarać  ale przejde do konkretów:

przykład 1: orginał wygląda dużo lepiej, postać sie nie świeci i dobrze komponuje sie ze sceną, ma też odpowiednią ilość cieni, burta łodzi wygląda o wiele bardziej naturalnie 

cgHhS5R.jpeg

przykład 2:
Podobny problem co kiedyś z Metro, w remasterze jest za jasno (szczególnie po lewej między scianą a kolumną)

BgrA5wq.jpeg

przykład 3:
coś tu nie pykło im z tą wodą bo wygląda dziwnie i gorzej niż w orginale 

dUQsvTt.jpeg

przykład 4:

orginał wygląda zdecydowanie lepiej, w remasterze drzewa są zbyt jasne (nie chodzi tylko o kolor ale o to jak reagują na swiatło, np drzewo na 1 planie po lewej w remasterze jest tak jasne że wywaliło z niego wszystkie cienie i go wypłaszczyło) orginał wygląda o wiele naturalniej w ogólnej ocenie plusów i minusów. w remasterze kolor roslinnosci i to jak reaguje na swiatło jest paskudny.

n7vnLhZ.jpeg

przykład 5:

swiecące krzaki w remasterze to spora wada tej nowej wersji

MU3gOlH.jpeg

przykład 6:

i znowu te nieszczesne drzewa w remasterze, zle reagują na swiatło są zbyt jasne i przesaturowane

zfvJZQ9.jpeg

przykład 7:

i znowu koszmarnie wyglądające swiecące krzaki w remasterze (nie dość ze jasne to jeszcze wywaliło z nich wiele cieni), masakra 

zsMnYPa.jpeg

Edytowane przez Oldman
  • Like 2
  • Sad 1
  • Upvote 2
Opublikowano

W komentarzu pod artykułem: https://www.gry-online.pl/opinie/testujemy-remaster-wiedzmina-3-zachwytu-nie-wzbudza-ale-imponuje-1/z349b4

ktoś z redakcji napisał:

Cytat

Tylko od czwartku (tj. od kiedy zainstalowałem remaster) musiałem pobierać prawie 20 GB łatek - naprawiły np. poważne problemy ze smużeniem obrazu przy ruchach kamery, przez które początkowo nie byłem w stanie grać z włączonym FSR - i sądzę, że CD Projekt na tym nie poprzestanie :)

Gdzieś mi mignęło info, teraz nie mogę go znaleźć, że ma być day one patch, bo PT zbyt zmiękcza obraz. 

Opublikowano
3 minuty temu, Reddzik napisał(a):

W komentarzu pod artykułem: https://www.gry-online.pl/opinie/testujemy-remaster-wiedzmina-3-zachwytu-nie-wzbudza-ale-imponuje-1/z349b4

ktoś z redakcji napisał:

Gdzieś mi mignęło info, teraz nie mogę go znaleźć, że ma być day one patch, bo PT zbyt zmiękcza obraz. 

no ale to nie jest tak ze łaty zostały juz wciągnięte do finalnej wersji dla ludu ?

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, tommiyacht napisał(a):

no ale to nie jest tak ze łaty zostały juz wciągnięte do finalnej wersji dla ludu ?

Można się domyślać, że te łatki o których pisze będą w finalnej wersji, to raczej normalne. Nie mogę znaleźć gdzie to czytałem o zmiękczaniu obrazu, ma być day one, czyli pewnie jeszcze na bieżąco coś łatają. Będzie to będzie, zobaczymy.

Opublikowano
22 minuty temu, Oldman napisał(a):

przykład 1: orginał wygląda dużo lepiej, postać sie nie świeci i dobrze komponuje sie ze sceną, ma też odpowiednią ilość cieni, burta łodzi wygląda o wiele bardziej naturalnie

Skoro postać stoi w pełnym słońcu to remaster jest prawidłowo oświetlony.

25 minut temu, Oldman napisał(a):

przykład 2:
Podobny problem co kiedyś z Metro, w remasterze jest za jasno

A czy w metro nie było czasem tak, że po włączeniu RT było sporo narzekań na zbyt ciemno?

Może tu devi wyszli naprzeciw oczekiwaniom...

To czy komuś ta cukierkowość niektórych kolorów się podoba to inna kwestia ale patrząc na te screeny zgadzam się, że nie da się jednoznacznie powiedzieć, że teraz graficznie jest lepiej

• Like 1