Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, VRman napisał(a):

Twierdzisz, że UE się nadaje? :E

Widziałeś jak chodzi KC2? 

A co miałem widzieć? Skoro mam tą grę na dysku i w nią grałem ;)

Ty nie robisz gier i dlatego nie wiesz, że ten silnik ma duże ograniczenia i nie ma tak dobrych narzędzi jak UE.

Ta gra od strony CPU leży tak jak jedynka, a graficznie to jest poziom jedynki ;)  Ilość NPC ograniczona by nie zamordować CPU. Też potrafi szarpnąć, ale może nie aż tak jak jedynka.

Developer robił fikołki by ominąć ograniczenia silnika do tego brak natywnego HDR i technologicznie sporo w tyle względem UE.

Praktycznie nikt nie robi większych gier na CE. 

Edytowane przez sideband
Opublikowano

Oczywiście. Trafny argument. W UE będzie łatwiej i pewnie taniej.

Tylko, że porządna wydajność KC2 dała ogromnego kopa marketingowi gry. To im mocno dodało tak samo jak innym gównianym grom na UE odjęło klientów. To też ma przełożenie na kasę. 

- masa filmików i newsów o wydajności (świetnej w KC2, gównianej w np. Borderlands 4)

- masa osób z tanimi sprzętami decyduje się kupić lub nie kupić gry

- rośnie liczba osób nienawidzących wad UE, które gier na UE po prostu nie chcą. Cieszy mnie osobiście to, że wśród nich pojawiają się coraz bardziej znani youtuberzy. "The world is healing" chciałoby się rzec, ale niestety nie widzę nadziei. W 2030r. ten silnik będzie miał praktycznie monopol. :(

2 minuty temu, sideband napisał(a):

A co miałem widzieć? Skoro mam tą grę na dysku i w nią grałem ;)

No to nie rozumiem. Gra dostaje oklaski z całego internetu za to, że chodzi dobrze normalnie, a Ty piszesz, że się nie nadaje do dużych RPGów. 

Widać chodzi Ci o coś innego niż myślałem, to rozwiń swoją myśl.

Ty nie robisz gier i dlatego nie wiesz, że ten silnik ma duże ograniczenia i nie ma tak dobrych narzędzi jak UE.

Nie robię. Nigdy nie pracowałem nawet jako programista. Ale lubię poczytać/posłuchać i trochę o wadach silnika KC2 się dowiedziałem. Bardziej o UE oczywiście, bo to bardziej popularny temat, wiadomo.

O zaletach UE też. "Młodziak z jutuba" zdaje się wiedzieć co mówi i sugeruje, że ten silnik nie wypadł dobrze nigdzie poza przypadkami, gdzie zdolni programiści pozmieniali w nim bardzo dużo, często coś pisząc od zera.

Wagę wad i zalet można jednak oceniać bardzo subiektywnie. I tutaj na przykład połowę wad KC2 ja uznałem, ze mi w niczym nie przeszkadzającą. Przynajmniej nie na tyle, aby je choćby porównywać z tymi, które są wręcz dyskwalifikujące, ale rozumiem, że mam podejście do takich spraw inne niż większość.

Ta gra od strony CPU leży tak jak jedynka, a graficznie to jest poziom jedynki ;)

Fakt, że na max zasięgu rysowania nawet 9800X3D nie wystarcza do 120fps. 

Ale chodzi Ci ogólnie o optymalizację w sensie np. to samo w grze można by osiągnąć szybciej, czy o słynne "wykorzystanie rdzeni"?

Ilość NPC ograniczona by nie zamordować CPU. Też potrafi szarpnąć, ale może nie aż tak jak jedynka.

No i mamy pierwszą wadę, która mi raczej nie przeszkadza. W latach 90tych miało się czasem jednego NPCa na kilometr kwadratowy i się jakoś grało ;)

Assassin's Creed miał przełomowo dużo NPCów i jakoś mnie to nie grzało.

Co do szarpania, opieram się tu głównie na chyba 10 filmikach jakie zrobił gość  z kanału ZwormZ Gaming na YT.  W porównaniu do gier na Unreal Stutter, to jest wybitnie dobrze. Te przycinki czasem nie są przy doładowywaniu? Czy może to np. nagłe liczenie chaosu wśród NPCów? 

Developer robił fikołki by ominąć ograniczenia silnika do tego brak natywnego HDR i technologicznie sporo w tyle względem UE.

Praktycznie nikt nie robi większych gier na CE. 

Wszystko prawda, ale fikołki aby ominąć ograniczenia to przecież historycznie jest dokładnie to, co nazywano optymalizacją i skillem programistów. Do tego Unreal Engine z tego zdaje się słynąć, że bez "zajrzenia pod maskę" i przy jeździe na defaultach, to nic dobrego z tego nie będzie. 

HDR mnie nie interesuje, podobnie jak przewagi nowoczesności UE, bo co mi po nich, jak przed 2030 nie zobaczymy sprzętu, który by z tym utrzymał choćby marne 100+fps, albo pozbył się wad, które mnie osobiście akurat wkurzają przeokrutnie (tu się przypadkiem bardzo zgadzam z tym co mówi "młodziak z jutuba" (Threat Interactive) szczególnie gdy mówi o robieniu gry z myślą "na to przyjdzie TAA pass"

W ogóle samo to "zacofanie" skutkuje tym, że mi się obraz w KC2 podoba bardziej. Jest nienowoczesny, co oznacza dla mnie ładniejszy, z fajniej wyglądającymi kolorami, bez wszystkiego przepalonego i/lub wyglądającego jakby było zakurzone/z kamienia.

Fun fact: Do czasów dominacji Unreal Stutter, ja bardzo nie lubiłem silnika CE.

Spoiler

Nawet przy premierze KC1 mieszałem go z błotem na forum widząc pogoń za nowoczesnym światłem i 20fps na topowych piecach wtedy. 

A dziś, o ironio, jest tym "przestarzałym" i "tym, co dobrze chodzi na każdym sprzęcie". 

Jedyny engine od CryTeka jaki chwaliłem to ten z Far Cry 1 sprzed ponad 20 lat. Za wygląd pierwszej misji, wody i plaż. :D