Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, JeRRyF3D napisał(a):

Ja mogę grać jakąkolwiek postacią sensownie zawieszoną w tym universum

Ja bym bardzo chętnie zagrał Lożą czarodziejek, bo polityka i wszelkie niuanse z tym związane są mega. A nie znowu wiedźmin i potwory hurr durr :D 

• Sad 1
Opublikowano
Godzinę temu, Kadajo napisał(a):

Najważniejsze to się nie napalc i nie czekać. I bron cie boże preordera robić.

A ja powiem na przekór :

Spoiler

51dTOaNrm7L._AC_SL1000_.jpg

:D 

Trzeba wspierać nasze dobro narodowe aby innym z zazdrości puściły zwieracze :D 

• Like 2
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Najważniejsze żeby dowieźli fabułę, questy i dobra walkę. Mnie tam jakoś mało interesuje co npc robią w wolnym czasie a na pewno nie jest to z elementów na którym mi zależy w wiedźminie.

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Tymczasem "mały" apdejt z newsa, na który powołało się/skopiowało PPE.

https://redanianintelligence.com/2025/06/08/the-witcher-author-comments-on-ciri-becoming-witcher-in-new-game/

Cytat

UPDATE: It turns out that there is no evidence of Andrzej Sapkowski making the comment below at the mentioned event. The original reddit post was stolen from Wiedzminlandia Facebook page, who is the actual person that has attended the event. The event recap was word for word from Wiedzminlandia, but the reddit user added a Sapkowski’s quote about The Witcher 4 that wasn’t in the original. The only place where Sapkowski could have said that would be during book signing that wasn’t being recorded. The reddit user made a clarification that Sapkowski said that during “a picnic where you could “meet him with a cup in his hand and talk”. Thus, there is no real evidence of Sapkowski making any comments on The Witcher 4.

Z kolei post, na który powołał się oryginalny news, został już skasowany z reddita, a jego autor usunął konto.

https://www.reddit.com/r/Witcher4/comments/1l6ajhq/andrzej_sapkowski_talks_about_the_witcher_4_and/

Edytowane przez Lypton
  • Like 1
Opublikowano

jako ciekawostkę wrzucam komentarz jednego z devów pod filmem kiszaka w odpowiedzi na jego przemyslenia

Cześć! Pracuję nad Wiedźminem 4 (nazwa robocza: Polaris) jako starszy projektant systemów immersji i świata gry. Oczywiście nie mogę zdradzać wszystkiego, ale postaram się odpowiedzieć Ci możliwie szczerze – w granicach tego, co możemy już powiedzieć.

Otwartość świata — jak to będzie naprawdę? Naszym celem nie jest stworzenie gry tunelowej ani liniowej. Wiedźmin 4 będzie grą z otwartym światem – to rdzeń doświadczenia, jakie chcemy dać graczowi. Ale... to nie będzie kopia Wiedźmina 3 z większą mapą.

Podejście, które obecnie rozwijamy, jest bardziej złożone. Co to znaczy? Świat będzie podzielony na rozległe regiony, z których każdy ma swój własny klimat, historię i poziom immersji. Będą one otwarte do eksploracji, ale niekoniecznie całkowicie płynnie połączone w stylu "przejdź z Velen do Novigradu bez ekranu ładowania". Zamiast tego celujemy w coś w rodzaju "półotwartego świata", jak w Red Dead Redemption 2 czy Zeldzie: TOTK – tylko bardziej narracyjnie zintegrowanego.

Chcemy, żeby każdy region żył własnym życiem, żeby nie był tylko tłem, ale częścią opowieści. Immersja to nie tylko krajobraz, ale też to, jak reaguje świat – mieszkańcy, potwory, pogoda, decyzje gracza. Czyli czy będzie to 100% open world? Nie w sensie "jedna gigantyczna mapa bez żadnych ograniczeń". Ale będzie to gra wyraźnie open-worldowa z dużą swobodą eksploracji.

Chcemy uniknąć sztucznego prowadzenia gracza jak po sznurku, ale też nie rezygnujemy z mocno reżyserowanych, intensywnych momentów fabularnych, gdzie czasem ta "tunelowość" się pojawi – z pełną świadomością i dla lepszego efektu.

Dlaczego nie całkowicie otwarty świat? Bo nie chodzi tylko o "rozmiar". Chodzi o jakość. Wiedźmin zawsze był mocno opowieściowy – i nie chcemy tego stracić. Więc zamiast robić puste połacie, tworzymy świat bardziej skupiony, ale nadal ogromny i pełen możliwości. Mam nadzieję, że rozumiesz, że jako deweloper nie mogę podać konkretów technicznych ani szczegółów mapy.

Ale mogę Ci obiecać jedno: Wiedźmin 4 nie idzie w stronę tunelowej gry RPG. To będzie świat, w którym naprawdę się zanurzysz – i się w nim zgubisz, jeśli tylko zechcesz.

• Like 1
  • Thanks 2
  • Upvote 2
Opublikowano

A czy patrząc na ich wszystkie poprzednie gry od Wiedźmina 2 to naprawdę myślisz, że tym razem to Wiedźmin 4 na PC-tach będzie w stylu konsolowego Cyberpunka 2077 natomiast konsolowy Wiedźmin 4 na obecnej generacji będzie super, hiper najlepszą wersją?