Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do CD Projekt Red dołączyła Lucie Hennet, która zasili zespół pracujący nad nową sagą wiedźmińską. Informacje o zatrudnieniu pojawiły się w sieci jako kolejny sygnał intensyfikacji prac nad projektem. Hennet to doświadczona cinematic animator, wcześniej związana z docenianą na całym świecie produkcją Clair Obscur: Expedition 33. Jej specjalizacja obejmuje animacje filmowe i sceny przerywnikowe, kluczowe dla narracji i oprawy wizualnej gier AAA.

Całkiem sporo takich newsów ostatnio, zarówno w temacie Wieśka 4 i Cybera 2 - widać że REDzi idą na całość i zbierają grupę doświadczonych ludzi z pomysłami. Oby to wszystko wypaliło, i żeby tylko im jakieś dziwne modern pomysły nie przyszły do głowy. 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 2
  • Upvote 1
  • 4 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

image.png.fd13069c631bf094eaed36f3bef30994.png

Nie no, spoko. Na karcie szybszej niż nowe RTXy za 2000zł w 2026r. mamy grać:

- w 960p, nawet nie 1080p

- 58fps, nawet nie 60, gdzie 90 jest sensownym minimum do sterowania w grze myszką, a do tego to są pewnie AVG, a co z lowsami?

- i to jest przy samym lesie, a gdzie gra, postacie, obliczenia dla gameplayu itp. 

5090tka ma ŚREDNIO 80fps w 1440p, czyli jest za wolna do grania z tym włączonym nawet w 1440p.

Na PS6 będzie 360p 40fps + na to AI :E

edit: Jakby ktoś nie zrozumiał - ja sugeruję, że będzie ostre cięcie, nie że tego w grze nie dadzą. 

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

No nie wiem. Mi się wydawało, że czytałem setki kometnarzy z opiniami pecetowców, że dobrze to się steruje od 90+.

Zdawało mi się też, że grafika w grach się rusza, a nie jest statycznym obrazem, co oznacza, że im więcej fps tym lepiej, a 60fps nawet stroboskop/BFI/Pulsar nie pomoże, a przynajmniej nie w grze z gatunku w którym typowa sesyjka trwa kilka godzin. 

Do tego 60fps nie pozwala nawet uzyskać dobrego obrazu przy rozglądaniu się, jeśli ktoś chce FG albo MFG. 90 to też pewne rozsądne minimum, choć ja bym celował w wyżej, ale niech tam już będzie. W każdym razie na pewno nie 60.

Kolejne świecidełko od Epica mające zero sensu, ot co.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Każdy wie ze nie pałam ostatnio do Nvidii entuzjazmem z przyczyny wiadomych, ale chciałbym zwrócić uwagę na jedna ciekawą rzecz.

W tym roku RTX 2xxx stuknie 8 lat.

I są to karty które nadal są w grze i można się na nich dobrze bawić, między innymi dzięki DLSS.

Teraz cofnijmy się do 2016 roku, gdy premierę mają ostatnie karty GTX, czyli seria 1xxx, i teraz cofnijcie się 8 lat od tych kart i zobaczcie, jak można było grać na kartach z 2008 roku w roku 2016, czyli GTX 280 (pierwsze GTX'y jako prefiks) i 9800GX2.

Nie można ignorować faktu ze Nvdia "walczy" z coraz trudniejszym rozwojem od strony technologii softwaerowo (w sumie jedyny logiczny krok) i wychodzi jej to całkiem nieźle skoro dziś możemy nadal grać na 8-letnich kartach.

Może faktycznie AI nie należy aż tak mocno batożyć.

• Upvote 3
Opublikowano

Między GTX 280 a 9800GX2 była przepaść. W 2008 miałem GTX 260 SP 216, w 2012 musiałem kupić Radeona 7850HD bo GTX już nie wyrabiał, i tak przedłużyłem jego czas odejścia o dobre 2 lata, bo seria 6xxx z 2010 już była kosmosem (30-50% większa wydajność). 

A teraz możesz grać na 3060 12 GB sprzed 5 lat w znośnych ustawieniach. 

Opublikowano (edytowane)

offtop

Spoiler

Przed chwilą robilem porządki w garażu i wyrzucałem cenniki z roku 2004 i 2006.

Karta o wydajności absolutnego topu high-end sprzed 2 lat: 400zł.

Nigdy nie zrozumiem perspektywy, że to DOBRZE, że postępu nie ma, bo karta starcza na dłużej.

Biorąc pod uwagę wydatki, wcale nie starcza, bo teraz musisz zapłacić za sensowną kartą 5-10x więcej, przy czym nawet na karcie za 15K nie dostajesz tego co było normą kiedyś - dziś bym powiedział, że 5090tka ma moc z półki kart Geforce 6600GT, Geforce 660, RTX 2060.

Różnica taka, że nie kosztuje 400, 600 czy 1200zł, a 15K, i że szybszej po prostu się kupić nie da, ale jeśli chodzi o to jak ogarnia gry, to jest dokładnie ten poziom.

I AI i "postemp" w formie parcia na PT wcale nie pomaga, a generuje problem, bo potem  tym rozwiązują dzielnie problemy, które sami stworzyli. 

No i nie zapominajmy czemu postęp w kartach zwalniał. Podpowiedź: nie tylko przez fizykę i TSMC. Jest taka jedna firma, która w erze supertaniego RAMu pchała nam w 2025r. karty 8GB 128bit jako 60ti za 1700zł ;)

Edytowane przez VRman
Opublikowano
31 minut temu, Kadajo napisał(a):

Może faktycznie AI nie należy aż tak mocno batożyć.

Siedzę na 4070 TS i zmieniać nie planuję, z DLSS na ten moment wszystko daje radę. Karta ma dopiero 2 lata i 3 miesiące, ale sądzę że do premiery W4 nie będzie żadnego sensownego powodu do zmiany. 

Opublikowano

Nie "cięli tekstury" tylko wywalili wersję PC do kosza, a raczej nigdy jej nie dokończyli. W tle info, że Microsoft podpisał deal i wymusił, żeby gra nie wyglądała wyraźnie lepiej na innych platformach niż ich kupiaste Xkloc One.

Opublikowano
3 godziny temu, Godlike napisał(a):

Gra wygląda bardzo ładnie, ale W3 na trainerach przed premierą też wyglądał ładnie, a później i tak cieli tekstury, ale za to może przez ten kryzys pamięci trochę bardziej się przyłóża do optymalizacji 🤭

A po co jak jest Dlss i Fg:E

Opublikowano
16 godzin temu, TheMr. napisał(a):

Między GTX 280 a 9800GX2 była przepaść. W 2008 miałem GTX 260 SP 216, w 2012 musiałem kupić Radeona 7850HD bo GTX już nie wyrabiał, i tak przedłużyłem jego czas odejścia o dobre 2 lata, bo seria 6xxx z 2010 już była kosmosem (30-50% większa wydajność). 

A teraz możesz grać na 3060 12 GB sprzed 5 lat w znośnych ustawieniach. 

Coś Ci się pomerdało GX2 to 2xG92 pełne w SLI pomijając ograniczenia tej technologii to tam gdzie śmigało dobrze wydajność taka sama lub wyższa od GT200. Tylko to były czasy gdzie nie było sprzętowego framepacingu to tam gdzie był problem wykresy wydajności nie odpowiadały temu co widziałeś na ekranie.

Opublikowano

Krążą słuchy jeszcze nieoficjalnie że   wymagania (Ultra) w Wieśku 4 będą takie , jaka prawda się okaże.

Procesor (CPU)Intel Core Ultra 9 lub AMD Ryzen 7 9800X3D

Karta graficzna (GPU)NVIDIA GeForce RTX 5090 (z 32 GB VRAM)

Pamięć RAM48 GB - 64 GB

Dysk200 GB SSD

• Confused 1
Opublikowano

Maksymalne wymagania (2560x1440, ustawienia ultra):

Procesor: Intel Core i9-14900K lub AMD Ryzen 7 7800X3D.

Karta wideo: Nvidia GeForce RTX 5080 lub RTX 4090 (24 GB).

RAM: 48 GB.

Miejsce na dysku: 200 GB na dysku SSD.

Teraz, Pan Mateoo napisał(a):

ale jakies zrodlo?

pl.gamegpu.com/news/igry/the-witcher-4-sistemnye-trebovaniya

gry-online.pl/newsroom/najnowszy-pokaz-wiedzmina-4-odarty-z-wszystkich-tajemnic-poziom-d/z7308e7

Opublikowano

Co za bullshit.

To nie był żaden gameplay, tylko demo nowej technologii ''Mega Geometry'' która ma być zaimplementowana w w4 i ów demo działało na rtx 5090.

Oczywiście ścieki pokroju ppe, gola itp nie mogły przejść obojętnie obok tychże rewelacji, dopowiadając sobie całą resztę i wypluwając clickbaitowe tytuły, niezwiązane z rzeczywistością.

Trzeba mieć zerową wiedzę i urodzić się wczoraj by pisać, że takie będą wymagania gry:D