Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,9 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano
20 minut temu, Phoenix. napisał(a):

DLSS tez jak wchodzil to mowili na to :kupa: a dzis calkiem innaczej to dziala i wyglada, kwestia czasu i dopracowania techniki ;) 

Tak będzie, dzisiaj się śmiejemy z baboli, ale to będzie wszystko z roku na rok do przodu szło :E 

Opublikowano
1 minutę temu, lukadd napisał(a):

Tak będzie, dzisiaj się śmiejemy z baboli, ale to będzie wszystko z roku na rok do przodu szło :E 

Dlatego ja mam chlodna glowe, ani sie tym nie jaram ale tez nie nastawiam negatywnie bo po co ?? Wyjdzie, stestujemy, zobaczymy jak to sie rozwinie, a zapewne finalnie po jakims czasie to mocno dopracuja ;) To ma sie pojawiac za ponad pol roku wiec do tego czasu zapewne i tak to Ai bedzie nadal trenowane i ulepszane. Dzis mamy do czynienia ze zwykla pokazowka na tym co juz jest.

Opublikowano
3 minuty temu, znaFca napisał(a):

Ogólnie dlss 5 vs rzeczywista aktorka, daje trochę inne spojrzenie na sytuację. 

20260317_182316.jpg.75e644fdc8cde9970f7cdb073dae8d5c.jpg

Tylko Grace na tych materiałach wygląda inaczej na każdym screenie, w tym rzecz. Klasyczny objaw nadużycia AI snapchat filtr. Poza tym Starfield to też idealny przykład -  silnik pamiętający jeszcze czasy Sumerów z nakładką udającą fotorealizm, ale nadal mający czyste drewno pod maską pod postacią słynnych Bugthesdowych animacji. To wręcz idealny koktajl na największe "uncanny valley" jakie widziałem od dawna.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Wiec jeśli ktoś udowodni ze można tego użyć i stworzyć coś wyjątkowego będziemy mieli przełom, na razie to tylko generatory ładnych obrazków lub filmów i nic więcej.

Coś wyjątkowego powstanie. Ale dlatego, że artyści, którym AI za(rą)bało prace, nie wykorzystali tego jeszcze w grach.

Poza tym przypadkiem nie będzie z AI niczego nowego, będzie tylko budowanie różnych rzeczy z bardzo, bardzo małych klocków. 

Przede wszystkim jednak moim zdaniem gracze jasno wyrazili się portfelem, że nie, nie chcą superrealizmu w grafice przede wszystkim. Chcą fajnych i dobrych gier. A AI może rzucić tu pod nogi kłodę na więcej niż jeden sposób. Nawet na sposoby pośrednie do pośrednich. 

Jakaś część graczy będzie zachwycona, bo gra tylko w gatunki, gdzie realizm się przyda. Natomiast większość ludzi się nudzi już teraz przez tą pogoń za realizmem, bo nie tylko gry na UE5 wyglądają tak samo, ale i inne silniki, których cel był taki sam - realizm - skutkują grami wyglądającymi podobnie.

Dla mnie? To trochę jak zamiast rysowanej ręcznie grafiki miałbym oglądać jakiś amatorski teatr z tragicznie nieciekawymi strojami i rekwizytami. 

I jak zauważyło wiele osób - powoduje dysonans, bo suprerealistyczny element jest obok kulawej animacji, fizyki itp.

Ludzie się po prostu szybko znudzą, a wielkie corpo będą się dziwić, czemu im siadła sprzedaż, bo przecież ich nowy cudowny Assassin's Creed jest tak pięknie realistyczny, a ludzie nie walą drzwiami i oknami by kupić grę.

Znowu indyki nie będą tworzone przez najlepszych w branży, co oznacza niższy poziom, więc wcale nie tak, że oni uratują sytuację.

Efektem tego mylnego założenia, że "gracze chcą realizmu dla imersji" będzie po prostu gorsza branża i dla graczy i dla twórców gier.

Oczywiście nic nie będzie czarno-białe i pojawią się fajne gry, które będą AI zawdzięczać swój sukces.

Co do "każdy teraz może być grafikiem/artystą"

No nie. Siadłem do Ajaja robiącego obrazki. I zabrakło mi wiedzy. Wiedzy o tym, jak ustawić światło aby uzyskać dany efekt na przykład. Brakuje mi też wiedzy o prowadzeniu kamery, o reżyserii. Pisać scenariusz też trzeba umieć, choć AI w tekście potrafi już robić naprawdę cuda i dla kogoś kto jest jakimkolwiek, nawet słabym pisarzem, może być czymś, co pozwoli napisać świetną książkę.

Tylko że to jest narzędzie.

Analogicznie do ryskunku - daj mi komputer i airbrusha za kupę kasy a i tak ci narysuję coś 10000x gorszego od artysty z prostym ołówkiem.

Ciekawi mnie temat pośrednich zagrożeń, jakie to AI za sobą niesie.

- artyści się rozleniwią. Tak jak komputery zabiły skilla potrzebnego do tradycyjnej animacji i od ~20 lat Disney już nie wypuścił żadnego filmu animowanego tradycyjnie. Mniejsza szansa, że młody artysta będzie się uczył  latami osiągając ten poziom najwyższej klasy fachowca w swojej dziedzinie. Chyba już to trochę widać po CGI w filmach, które się cofa zamiast iść do przodu lub choćby trzymać ten poziom jaki był kiedyś.

- gracze przyzwyczajeni do realizmu, a przynajmniej ci głupsi i ograniczeni w zakresie otwartości umysłu i wyobraźni, będą niechętni grom bez tego AI realizmu, tak jak kilka lat temu mylnie odrzucali gry bez realistycznego światła wypisując "to wygląda jak z PS2" nawet gdy grafika była dobra a gra udana i warta zagrania. To pogarsza szansę na sukces finansowy takich gier, zwiększa ryzyko finansowe kogoś z pomysłem na grę itp.

Poza bezpośrednimi, jak odwórczość, podobne animacje dla postai jak AI wejdzie już całkiem do gier, nie tylko w formie tego DLSS5, czy sztucznie wyglądające twarze niczym z reklamy szamponu do włosów, AI bias itp.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

Ale to są technologie dla topowego sprzętu i ludzi którzy chcą właśnie realizmu. Ci ludzie maksują PT i chcą realizmu, dostaną jeszcze większy realizm. ;)

To nie ma znaczenia że nie wszystkim się spodoba bo to nie jest dla wszystkich.

4 godziny temu, VRman napisał(a):

może przełom to złe słowo.

Przełom to mało powiedziane bo to będzie początek pewnej epoki grafiki w grach, początek skoku na który czekaliśmy długie lata stagnacji i generyków.

(No generyki to nadal będą ale przynajmniej ładne)

Najbardziej mnie bawią te narzekania na "sztuczność" osób które chwilę później odpalają generyka na UE5 z assetami z marketplace :D

4 godziny temu, znaFca napisał(a):

Każdy kto chce ma dostęp. Jak odpalisz kompa z 2x5090 i wyślesz sms do Pana Kurteczki o treści "the more you buy the more you save", z automatu się aktywuje. 

Jakbym miał 2x5090 to bym z przyjemnością wysłał :D

3 godziny temu, Frog67 napisał(a):

Niewiem na ile to kwestia matrycy też a na ile trn ghosting to DLSS5 ale wygląda to tragicznie. Masakra przecież w bardziej dynamicznych grach to będzie sieczka na ekranie.

Przecież to ledwo chodzi na 2x5090 a piszesz jakby celowało w graczy CSa ;) PT też nie jest dla nich i wiele innych technik tak samo, na dzisiaj to tech demo maksujące grafikę.

Edytowane przez Wu70
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Phoenix. napisał(a):

DLSS tez jak wchodzil to mowili na to :kupa: a dzis calkiem innaczej to dziala i wyglada, kwestia czasu i dopracowania techniki ;) 

DLSS nigdy nie miał na celu i nigdy nie zmieniał grafiki. 

Mieszasz kompletnie 2 różne rzeczy.

Zamiast iść w wydajność graf gdzie z czasem PT doszedłby niemal do fotorealizmu, to widać że nvidia olała już rozwój czystej wydajności w grach.

Sztuczna wydajność przy pomocy AI. Nie tędy droga.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Wu70 napisał(a):

Ale to są technologie dla topowego sprzętu i ludzi którzy chcą właśnie realizmu. Ci ludzie maksują PT i chcą realizmu, dostaną jeszcze większy realizm. ;)

To nie ma znaczenia że nie wszystkim się spodoba bo to nie jest dla wszystkich.

Ale będzie. Tak jak FG. Już wyszły gry, gdzie na 5080 to se pograsz w 36fps w 900p bez tego. No przynajmniej jedna gra i nie do końca chyba jeszcze wyszła, ale chodzi o jakąś odsłonę Ark, jak ktoś chce więcej info to odsyłam na kanał ZwormZ na YT.

Tak samo dziś masz już gry, które wymagają RT i wersji bez RT nie ma. Na razie to tylko tyczy tego co udźwigną konsole, ale po premierze PS6+kilka lat to się zmieni odbierając wybór.

Jako entuzjasta żylety w ruchu muszę stwierdzić, że pseudo-postęp już mi zabiera możliwość pogrania w kilka gier - bo jeśli gra jest pod TAA, a DLSS nie ogarnie obrazu w ruchu idealne to nie mam jak w to zagrać bez oglądania kiszki na ekranie. Z technikami ala DLSS5 będzie podobnie. Nie będzie wyboru. Wyobraź sobie grę z gębami jak w Starfieldzie. Z AI będą wyglądały sztucznie, ale po wyłączeniu (o ile w ogóle dadzą taką opcję np. w roku 2030) będziesz oglądał postacie brzydsze niż w grze Shenmue z konsoli z roku 1998 (Dreamcast)

No i przypominam nasze dyskusje i "spory" o "full AI" w grach. Pamiętasz mój główny argument? Obraz w ruchu. I zobacz co się dzieje tutaj, gdy to nawet nie jest full AI, a zwykła grafika + filtr DLSS5 (tak wiem, że filtr to złe słowo)

Dla fanów dynamicznych gier z dużą ilością szybszego ruchu, ten DLSS może być nieużywalny jeszcze przez dekadę, a full AI przez kilka dekad. (jeśli dany gracz nie chce wydać odpowiednika dzisiejszych 10tys. zł na kartę)

Na pewno za to będzie wysyp wirtualnych randek, które odniosą sukces.

Ja chyba zaraz pójdę ćwiczyć przed lustrem różne pozy, potem to wrzucę w Ajaja, przerzucając ruch na wirtualną supermodelkę  i jak się pospieszę, to może będę wśród tej pierwszej fali, na której będą duże zarobki :lol2:

Edytowane przez VRman
Opublikowano
6 minut temu, MaxaM napisał(a):

DLSS nigdy nie miał na celu i nigdy nie zmieniał grafiki. 

Mieszasz kompletnie 2 różne rzeczy.

Nie nie mieszam tylko to ty nie rozumiesz przekazu i analogi ;) Wszystko co do tej pory wypuściła nvidia na start było mieszane z błotem i również jest i teraz.

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie, jaki był płacz przy pierwszym DLSS i generatorze.. :lol2:

Tu będzie tak samo, ledwo mrugniesz a połowa tematu nie będzie potrafiła już grać bez DLSS5 :D

PS. Jest też bardzo pozytywny niuans, ewidentnie nvidia będzie projektować sprzęt głównie pod AI a teraz zacznie się to bezpośrednio przekładać na perf w grach.

Edytowane przez Wu70
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, Wu70 napisał(a):

Dokładnie, jaki był płacz przy pierwszym DLSS i generatorze.. :lol2:

Pierwszy DLSS był kupą nie dającą absolutnie nic, no chyba, że słuchać lysego z Digital Foundry ;)

To samo dostawałeś przestawiając np. z 1080p na 900p. Gorszy obraz i trochę wydajności. Czasem DLSS1 nawet dawał gorszy efekt od takiej zmiany. To była ściema i falstart. Powinno się wstrzymać i pokazać to dopiero w wersji DLSS2, bo jedynka była bezużyteczna.

Odrzucenie jej przez graczy miało jak najbardziej sens.

Dalej wyszedł DLSS 2 i 3, który w oczach wielu był spoko, a w moich był nadal nieużywalnym gównem (obraz w ruchu!) 

MFG miało na start wady i ma je nadal. Nie ma żadnego magicznego postępu mimo upływu 3.5r. od premiery 4090.

- nadal ma okropne artefakty

- nadal nie nadaje się do mniej niż 100fps bazowych

- nadal potrafi obniżyć wydajność o 20-30%

- nadal Nvidia próbuje go promować jako technikę uruchamianą z 30fps, co jest nie do zrobienia po prostu choćby całą Ajajownię (serwerownię AI) zaprzęgnąć do tego 

Dla wielu FG jest nieużywalne i takie pozostanie. Ja od początku pisałem, że technologia jest dobrym założeniem, ale czekam na poprawę efektu. Niestety jeszcze okazji pogrania z tym na OLED 480Hz nie miałem, ale liczę, że może obraz będzie akceptowalny przy 240->480fps.

Dalej mamy jeszcze RT - nadal uważam, tak jak 8 lat temu, że to zły pomysł i nic nie daje, bo zalety są przykrywane przez wady. Na swojej 5070ti pogram z PT łącznie przez 9 minut - 3 minuty pooglądam Cyberpunka, 3 minuty Indianę Jonesa, 3 minuty coś innego i tyle. Na 5090tce nie wiem czy bym pograł w więcej niż jedną  grę z tym włączonym. Jak na taką cud-oh-ah REWOLUCJĘ I GAME CHANGER ( ;) ) to przyznasz że "nie pykło". 

Tu będzie tak samo, ledwo mrugniesz a połowa tematu nie będzie potrafiła już grać bez DLSS5 :D

Jak pod spodem będą takie gęby jak w Strarfieldzie to na pewno :D

PS. Jest też bardzo pozytywny niuans, ewidentnie nvidia będzie projektować sprzęt głównie pod AI a teraz zacznie się to bezpośrednio przekładać na perf w grach.

Jak to ma być pozytywne?! Chyba żartujesz.  Nvidia od 2017r. robi tak

- nie robi żadnego GPU do gier

- robi pod co innego

- jak już zrobi to patrzy jak to najtaniej zaadoptować. Do tego powstają pomysły mniej lub bardziej przydatne (RT w 20xx, DLSS, FG itd)

Nie wiem jakim cudem zastopowanie całkiem postępu na 5 lat ma być pozytywne.

Nvidia olała raster i pomiędzy 2022 a 2028 nie mamy NIC, żadnej zmiany. Jedyne co, to że dali wariant 512bit i większy. Gdyby nie to, seria 50xx dla graczy jest 40xx "super" plus pierdoły jak nowsze PCI-E, Displayport, display engine.

Jak teraz nadal nie kiwnęli palcem przy Rubinie to mamy się cieszyć, że AI idzie do przodu?

No chyba, że ktoś chce grać tylko w filmo-gry jak Heavy Rain czy symulatory randek, to oni na pewno będą zachwyceni.  ;)

Edytowane przez VRman
  • Like 1