Skocz do zawartości

Techniki rekonstrukcji obrazu w grach - NVIDIA DLSS, AMD FSR, Intel XeSS, Sony PSSR oraz inne

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ok, bo zaczynamy gadać o dwóch różnych rzeczach. W CP2077 NR poprawia wygląd postaci, czy też sposób w jaki są cieniowane, w porównaniu z tym, co oferuje gra i z tym chyba raczej nie dyskutujesz?

Czy to wygląda super realistycznie, raczej nie, bo to gra a AI po prostu oszukuje i tyle.

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Moim zdaniem na razie ten cały zachwyt nad NR wynika z tych samych powodów, z których zachwycamy się początkowo zdjęciami ze smartfona czy obrazem w telewizorze, który ma tryb obrazu "żywy".

Ktoś bardzo słusznie przyrównał to wszystko do remsterów. Że teraz będzie sobie można zrobić samemu remastera za pomocą jednego przełącznika.

I jest w tym trochę racji, jeśli chcemy takiego remastera zrobionego na odwal bez żadnej kontroli nad tym, co się dzieje.

To jak z remasterami filmow. Podkręcenie kontrastu i jasności, które potem jest odpowiedzialne za rozjechanie się kolorów, to nie do końca udany "remaster".

Ale ludzie mają naturalną tendencję do lubienia świecidełek jak i głośniejszych dźwięków.

Można by rzec, że lecimy jak ćmy do światła. :hihot:

6 minut temu, Ryszawy napisał(a):

Ok, bo zaczynamy gadać o dwóch różnych rzeczach. W CP2077 NR poprawia wygląd postaci, czy też sposób w jaki są cieniowane, w porównaniu z tym, co oferuje gra i z tym chyba raczej nie dyskutujesz?

Czy to wygląda super realistycznie, raczej nie, bo to gra a AI po prostu oszukuje i tyle.

Podkręca nie poprawia -> sposób, w jaki są cieniowane i oświetlane w porównaniu z tym, co robi silnik.

Jeśli już coś poprawia, to cienie pod obiektami, które często są zbyt słabe lub ich w ogóle nie ma.

Opublikowano (edytowane)

Nastąpi jedno i drugie. NR juz jest przełomem. Nvidia ma juz obrany kierunek na kilka dobrych lat, a że Rubiny będą mega drogie to swoją drogą, ale dla DLSS6 może będzie warto otworzyć szerzej portfel.

Edytowane przez DżonyBi
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

DLSS nie było przełomem, tylko produktem okoliczności. Jakoś te gry z RT musiały działać ;)

Jak wszedł PT to pojawiło się FG, na i teraz mamy MFG. To wszystko protezy mające zapewnić "grywalną" wydajność.

Edytowane przez Ryszawy
  • Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Ryszawy Nie jestem fanem tych protez. Upscalery wciaz nie sa idealne, jedynie DLAA/FSR Native daja jakosc ktorej bym oczekiwal, a generatory wyraznie zwiekszaja input lag. Nie podoba mi sie kierunek w ktorym zmierzamy. Premiuje sie rozwiazania softwareowe jak FG i upscalery, zamiast surowej wydajnosci.

Edytowane przez RTXnietylko4060tiUSER
  • Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, musichunter1x napisał(a):

ale twarz Alyx :boink:

Alyx ma od początku dziwną twarz, tutaj nawet NR nie pomoże. :hihot:  Inne postacie z gry wyglądają lepiej. 

Ja tam jestem pod wrażeniem jak dobry efekt generuje pierwsza wersja NR udostępniona publicznie, do tego używana w narzędziach moderskich bez żadnej kontroli i wsparcia po stronie gry. Ciekawe jak to będzie wyglądać jak usiądą do tego kompetentni ludzie z CDP i inne studia AAA. 

Ale najpierw musi się pojawić obiecany wzrost wydajności NR, inaczej przez następne kilka lat będzie to tylko ciekawostka do generowania promocyjnych screenshotów.

Opublikowano
Godzinę temu, RTXnietylko4060tiUSER napisał(a):

@Ryszawy Nie jestem fanem tych protez. Upscalery wciaz nie sa idealne, jedynie DLAA/FSR Native daja jakosc ktorej bym oczekiwal, a generatory wyraznie zwiekszaja input lag. Nie podoba mi sie kierunek w ktorym zmierzamy. Premiuje sie rozwiazania softwareowe jak FG i upscalery, zamiast surowej wydajnosci.

To są wszystko rzeczy mające maskować kiepską wydajność, pogarszając oczywiście obraz. Oprócz DLAA/FSR. No cóż, teraz dojdzie do tego całego RT jeszcze nakładka AI. TAK RZECZE NVIDIA ;)

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Najpotężniejsza spółka świata jest od zarabiania kasy a nie dowożenia jakichś wymyślonych przez ciebie widzimisiów %-)

Prędzej się spodziewaj nowych kart w astronomicznych cenach niż jakichś przełomów w Neural Renderingu ;)

Nope, najpotężniejsza spółka świata jedyne co na pewno dowiezie to wzrosty w obliczeniach AI :D

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

czyli wracamy do czasów sli, crossfire? bo tylko tak da się odciążyć grafikę?

zapomniałem jeszcze wspomnieć o physx - tam też zalecali kartę dodatkową do odciążenia głównej ;-)

Edytowane przez szafir00
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Czy DLSS 1 był przełomem ? Nie.

Tak samo nie jest nim aktualny NR.

Ale dajmy czas Nv i pewnie się nim stanie.

A ja uważam, że to przełom tylko to nie jest narzędzie (przynajmniej na razie) dla nowych gier. Chyba, że takie jest założenia, a optymalizacja tego po prostu kulawa / obecne karty za słabe.

1) Nowe gry: delikatne upiększenie i dopracowanie

2) Stare gry: "darmowy" remaster

To nie może zmieniać stylistyki gry, więc idę w kierunku, że nie będzie drastycznych zmian, tylko będą optymalizować wydajność.

Wszystko sprowadza się do optymalizacji aby nie zajeżdzało GPU. Widziałem kilka fimiów na yt, potestowalem kilka gier: nowych i starych. Na razie najlepsze wrażenie zrobiło u mnie na GTA IV (jeszcze potraktowane modem RTX). Jak coś odpaliłem w tle na przeglądarce to już mi kompa zresetowało bo GPU po UV nie było stabilne :E strasznie żyłuje kartę

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
Godzinę temu, ket_rab napisał(a):

Neural-coprocessor umożliwia uruchomienie NVIDIA DLSS 5 na drugiej karcie graficznej.

To rozwiązanie jest bez sensu. Nawet jeżeli nie zmniejszy znacząco ilości FPS to i tak zwiększy opóźnienie w wyświetlaniu obrazu co najmniej o czas potrzebny na przetworzenie klatki obrazu przez NR. Nie mówiąc już o innych ograniczeniach.

• Sad 1
  • Upvote 1
Opublikowano
11 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Czy DLSS 1 był przełomem ? Nie.

Tak samo nie jest nim aktualny NR.

Ale dajmy czas Nv i pewnie się nim stanie.

Będzie. DLSS1 to była nowość, NR to ewolucja, a NV idzie MOCNO w AI i sieci neuronowe. 

Mnie martwi tylko cena podzespołów, bo technologia jest dobra, ale co z tego... 

• Upvote 1
Opublikowano
3 godziny temu, Wu70 napisał(a):

U AMD? Dostali wszystko na tacy w dll, sprawdź hasło - model distillation, właśnie tym zajmują się ich gpu teraz :D

Czyli czekamy na FSR 5 z podobnym poziomiem :p tylko po drodze muszą naprawić FG szybko.

• Haha 1