Skocz do zawartości

Film - co warto obejrzeć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Supergirl 6/10 - nic specjalnego, ale jakoś bardzo złe nie jest. Biletu raczej nie warte, ale jak trafi na streaming, to można obejrzeć 

Masters of the Universe 7,5/10 - bardzo przyjemny film, trochę mi przypominał nowe Dungeons and Dragons. 

Opublikowano
19 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Po tej podniecie spodziewałem się znacznie więcej ale ujdzie.

Podnieta jest zwiększona bo za 750 tysięcy zrobili niezły film który nie wygląda jak gówno. Obecnie chyba film zarobił już 400 mln USD czyli przebitka 530x. 

Opublikowano
W dniu 8.07.2026 o 05:45, ODIN85 napisał(a):

Po tej podniecie spodziewałem się znacznie więcej ale ujdzie.

Ja liczyłem na horror, ale to niestety zdecydowanie bardziej thriller psychologiczny. 

Opublikowano

W szumie wokół Citizen Vigilante chodzi o bardzo kontrowersyjny przekaz filmu, osobę reżysera (kultowy Uwe Bill) i powrót na ekrany Armiego Hammera, którego kariera wyjebała się na ryj, kiedy na jaw wyszły jego bardzo... hmmm - niech będzie, że specyficzne - upodobania seksualne.

Opublikowano
2 godziny temu, Lypton napisał(a):

osobę reżysera (kultowy Uwe Bill) i

Boll jest tak samo kultowy jak Vega, ten sam poziom, raczej fenomen popkultury

Wielkie halo bo miał odwagę pokazać jak jeden sprawiedliwy wycina inżynierów

Zrobili mu wielką otoczkę na platformach społecznościowych zanim jeszcze film zobaczyli, to jest tak jak z kebabem co Książulowi smakuje...

ale sam film, wykonanie jak to u Bolla, za pare groszy..

jedyny film jego który strawiłem to Rampage

2 godziny temu, Lypton napisał(a):

niech będzie, że specyficzne - upodobania seksualne.

cholera wie ile w tym prawdy, ale jak maja wszystko to im się w głowach przewraca,

aktor moim zdaniem fajny

Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, miro napisał(a):

cholera wie ile w tym prawdy, ale jak maja wszystko to im się w głowach przewraca,

Do paru rzeczy się przyznał - upodobanie do BDSM i do licznych zdrad małżeńskich (które zresztą wynikały z tegoż upodobania). Pochodzi z zajebiście bogatej rodziny - i to bogatej od bez mała 100 lat - a jego przodkowie też mieli sporo za uszami. Typowi zepsuci bogole.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano

Jak tam wasze reakcje na trzecią część "Diuny"? Na trailer znaczy się :) Generalnie irytuje mnie obecna od dłuższego czasu pewna wspólna cecha trailerów kina akcji/asf, mianowicie podkład muzyczny i dynamiczne napier*** w bębny. Ja nie wiem, ale 99% filmów (Marvel i DC szczególnie) używa tego samego wyświechtanego schematu :D Co jeszcze...chyba nie kupuję tej współczesnej wersji adaptacji  powieści Herberta (Lyncha wersja odjechała w ogóle pod pewnymi względami w stosunku do książki), szczególnie zmian w drugiej części. Relacja Paula z Chani kompletnie mi nie leży, ale rozumiem, dlaczego dostosowali jej postać pod oczekiwania współczesnego widza.  Nie zdziwię się nawet, jeśli Dennis zmieni zakończenie względem książkowego "Mesjasza Diuny". Zobaczymy, czy potencjał postaci Duncana Idaho zostanie wykorzystany w pełni, bo mam wrażenie, że film będzie skupiał się zbytnio na cechach Duncana-wojownika, a nie filozofa-mentata, na którego wyszkolili go Tleilaxanie. Za dużo oczekiwań mam chyba.

Opublikowano
W dniu 10.07.2026 o 14:50, Kaczkofan napisał(a):

Jak tam wasze reakcje na trzecią część "Diuny"? Na trailer znaczy się

Relacja Paula z Chani kompletnie mi nie leży, ale rozumiem, dlaczego dostosowali jej postać pod oczekiwania współczesnego widza.  Nie zdziwię się nawet, jeśli Dennis zmieni zakończenie względem książkowego "Mesjasza Diuny".

Zobaczymy, czy potencjał postaci Duncana Idaho zostanie wykorzystany w pełni, bo mam wrażenie, że film będzie skupiał się zbytnio na cechach Duncana-wojownika, a nie filozofa-mentata, na którego wyszkolili go Tleilaxanie. Za dużo oczekiwań mam chyba.

Tak jak w przypadku dwóch poprzednich części, będzie widowisko. To jeden z tych filmów, które mogę oglądać rok w rok, ale... no właśnie.

Tak, nadali relacji pikantności, bo emocje i tarcia się lepiej sprzedają. Niestety. Straciła na tym głównie postać Chani, która z w pełni oddanej i wyrozumiałej partnerki z książki, zamieniła się w pyskatą buntowniczkę. 

Na pewno będą tutaj zmiany w stosunku do książki, tak jak w wielu innych elementach. Zwłaszcza że Mesjasz Diuny  jest pod tym względem dużo trudniejszy do ekranizacji. Przez niższe tempo, nacisk na znacznie mniej widowiskowe i łatwe do przeniesienia na srebrny ekran elementy. Przez co jeszcze łatwiej jest tutaj przegapić przesłanie autora, z czym już poprzednie części miały problem. 

• Like 1
Opublikowano

Pomoc domowa (2025) 6/10

Może być, plus za dobry zwrot akcji w połowie filmu. Sydney, jak to Sydney, gra ciałem. Amanda Seyfried całkiem dobrze wypadła i dobrze się trzyma jak na 40 lat. Film o 30 min za długi.

Po twoim trupie (2025) 5,5/10

Można obejrzeć (muszę sprawdzić europejską wersję). Klon Margot Robbie, czyli Samara Weaving jest głównym plusem tego filmu, kilka krwawych scen też robi robotę. Juliette Lewis wygląda jak stara menelica :D Takie filmidło do zimnego piwa.

Opublikowano

Evil Dead Burn. Zdecydowanie polecam fanom horroru. Mroczniejszy niż poprzednia część, znacznie mniej akcentów humorystycznych. Gore i akcja od początku do końca, bez przynudzania.

P.S. Część poprzednią jak i z ok 2013 roku również polecam.

Opublikowano (edytowane)

Fanem horrorów jestem, ale takich gdzie coś straszy/budzi niepokój , a nie tych gdzie GORE jest na pierwszym planie :)

pewnie jak się w vodzie pojawi to oglądnę i mimo że dwie poprzednie części oglądałem, to nic z nich nie pamiętam, a  klasyczne Evil Dead choć widziałem xx lat temu to bardzo dobrze pamiętam.  

Nawet może być Mumia: Film Lee Cronina, ale dwie sceny zepsuły nawet w miarę film, więc to takie 50/50 co warto i nie warto oglądać.  

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano (edytowane)

Cóż moge powiedzieć, kazdy ocenia wg własnych wymagań, ostatnie filmy Nolana wg mnie były mocno średnie wiec ja ufam bardziej powyższej recenzji, na sam film do kina na pewno nie pójde, obejrze w domu jak już wyjdzie i zweryfikuje.

Tymczasem kolejna recenzja i kolejna osoba która twierdzi ze to najsłabszy film Nolana

Edytowane przez Oldman
Opublikowano
4 godziny temu, ODIN85 napisał(a):

Średnia ocen mówi co innego:E

Taaa. średnia ocen taka, że film z dnia na dzień zrównał się z największymi klasykami kina. Zresztą większość dzbanów już z Odysei zrobiła film wszechczasów na etapie pierwszego teasera kilka miesięcy temu. 

52 minuty temu, Oldman napisał(a):

Cóż moge powiedzieć, kazdy ocenia wg własnych wymagań, ostatnie filmy Nolana wg mnie były mocno średnie wiec ja ufam bardziej powyższej recenzji, na sam film do kina na pewno nie pójde, obejrze w domu jak już wyjdzie i zweryfikuje.

Tymczasem kolejna recenzja i kolejna osoba która twierdzi ze to najsłabszy film Nolana

Ja tam idę jutro a w zasadzie to już dzisiaj (zależy jak to rozpatrywać), obstawiam że będzie po prostu solidnie i tyle. I pomijając pierwsze hurra pozytywne wys*rywy po zniesieniu embarga  (98%) to patrząc po świeższych recenzjach  bliżej Odysei do czegoś solidnego lub powyżej typowego hollywodzkiej superprodukcji niż nie wiadomo jakiego cuda czy produkcji wszechczasów. 

Opublikowano
16 godzin temu, Oldman napisał(a):

czułem w kosciach ze wyjdzie gówno i wyszło gówno

Gówno to jednak za dużo powiedziane. ;) Na pewno dostaliśmy film, który z czasem będzie budził coraz bardziej mieszane uczucia, na razie mamy premierowy szał i trzeba brać na to poprawkę. Obejrzałem powyższą recenzję i nie do końca się z nią zgodzę, choćby scena z Kirke była faktycznie niepokojąca, ale w pozytywny sposób, to jeden z lepszych fragmentów tego filmu. Autor recenzji rzuca też wiele ogólników typu "mętne", "nudne", co bez odpowiedniego kontekstu nie pomaga w zrozumieniu o co chodzi. W wielu kwestiach za to moje zdanie się z nim pokrywa, zwłaszcza na płaszczyźnie emocji, castingu czy charakteryzacji. 

• Upvote 1
Opublikowano

O nominacje to on się nie musi martwić, zgarnął już 18 statuetek za 7 filmów. ;) Z Odyseją będzie podobnie, niezależnie od kontrowersji, zwłaszcza że tutaj mamy kontrowersje bardzo oczekiwane przez oscarowe gremium. Sięgnięto po niezmiernie płytkie metody i pewnie przyniosą one oczekiwane rezultaty, choć spodziewałbym się głównie nagród w kategoriach technicznych. Aktorstwo nigdy w filmach Nolana nie było szczególnie doceniane, bo nigdy też nie stały one pod tym względem na bardzo wysokim poziomie. Dlatego tylko 3 nagrody z tych 18 powędrowały do aktorów, w tym dwie pochodzą z Oppenheimera. Gdzie, nie oszukujmy się, rok 2024 dla filmu Nolana nie zaoferował zbyt mocnej konkurencji.

Opublikowano

Projekt Hail Mary

Calkowicie przypadkowo pojawila mi sie ta pozycja na Prime Video. Gdyby nie gral tam Gosling to pewnie nie zdecydowalbym sie na niego. Ale jestem milo zaskoczony. Naprawde spoko to wyszlo i moge spokojnie polecic.