Skocz do zawartości

Wybieramy opony (letnie, zimowe czy też wielosezon)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja od siebie mogę polecić Co tonę tak Wintercontact TS 870. Myślałem nad Michelin Alpin 5, ale Co tonę tale są bardziej wszechstronne w testach i miały lepszą cenę :E 

A z wcześniejszych opon to na pewno Hankook to król cena/jakosc. W zasadzie zawsze :) 

• Like 1
Opublikowano

Hankook Kinergy 4S2 H750 równiez bardzo dobrze wypada jeżeli chodzi o uniwersalność . Bądź tu człowieku mądry :E . Yokohama faktycznie na lato może być nie ciekawa. Pół dnia oglądam testy.Na Sklepie Opon chwalą zarówno H570 jak i Nexeny N'blue 4season 2 ,chociaż te drugie niby latem potrafią trochę pływać

Opublikowano
2 godziny temu, Krauziak napisał(a):

Hankook Kinergy 4S2 H750 równiez bardzo dobrze wypada jeżeli chodzi o uniwersalność . Bądź tu człowieku mądry :E . Yokohama faktycznie na lato może być nie ciekawa. Pół dnia oglądam testy.Na Sklepie Opon chwalą zarówno H570 jak i Nexeny N'blue 4season 2 ,chociaż te drugie niby latem potrafią trochę pływać

Zostaje losować, patrząc faktycznie na profil opony w jakich warunkach przoduje vs nasz klimat;

Dlatego mnie zainteresowały Pirelli SF3 do G-Punto Mamy, bo przy Jej przebiegach (przestała jeździć po PL służbowo na kursy) wielosezon wpada na 100%;
A wyniki trakcji SF3 (zwłaszcza na suchym) mogą się przydać ogarniać moment obrotowy auta ... i ciężką nogę właścielki :E (choć chyba z racji postępującego wieku Kierującej powoli trza myśleć o remapie... w dół).

• Haha 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Próbowałeś jakichś ekstremalnych warunków?

Zależy co rozumiemy przez jakieś ekstremalne warunki.

Po czymś takim jeździłem, sam oceń ;)

IMG_20250121_112309620.jpg

IMG_20250115_105243947.jpg

IMG_20250115_105249250.jpg

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 21:00, serwal4 napisał(a):

Dlatego mnie zainteresowały Pirelli SF3 d

SF2 w >2t BEV sie sprawdzily, wiec nastepne to zdecydowanie SF3. obecne SF2 maja >5mm bieznika przy >45kkm, wiec biorac pod uwage w jakich warunkach pracuja, SF3 zdecydowanie na  "tak". przy mniejszych/lzejszych autach, te opony beda wieczne ;)

• Upvote 1
Opublikowano

Yokohamy wypadają słabiej w testach bo to wielosezon starszej generacji (premiera... 2018 czy tam 2017);
I jak starszej generacji wielosezon w testach / rzeczywistości lepiej sobie radzi na śniegu / minusowych temp.

Technologia poszła do przodu, Producenci postawili na max możliwą uniwersalność stąd Y może lekko odstawać;
Ale będzie to wciąż dobry wybór. Znajomy zakupił je do auta z AWD w 225 / 45 r18 i jest z nich zadowolony.

• 7 miesięcy temu...
Opublikowano

The Best All Season Tyres for 2025/26 (tyrereviews.com)

W sumie nic ciekawego w tym teście, poza wysoką pozycją Linglong Sport Master 4S (Linglong Sportmaster 4S to nowa nazwa modelu GripMaster 4S, chyba, że wraz z nową nazwą poszła też nowa mieszanka). Trudno znaleźć jakieś info o tej oponie na stronie producenta. W teście wypada niby w porządku, ale nie odważyłbym się ich kupić do swojego auta. Ale pokazuje, że chińskie opony robią się coraz lepsze. Ciekawe jeszcze jak z trwałością.

Opublikowano

Zima czy wielosezon? 

Ja bym szedł w kierunku: 

zima -> Hankook Winter i*cept evo3 W330

wielosezon -> Hankook Kinergy 4S2 H750 / Goodyear Vector 4Seasons Gen-3

Ogólnie Hankook często wypada najkorzystniej w kategorii cena/jakość.

Mnie czeka zakup opon do Insigni żony. Z racji, że i letnie i zimowe do wymiany, a auto chcę trzymać maks. 2-3 lata to też wpadnie wielosezon i celuję w nowe Nokian Seasonproof 2 (nie występują jeszcze w rozmiarze 245/45R17).

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jak dla mnie to i w nocy mogłoby już walić śniegiem;
Bo nawet jak wielosezon się podda, bus nie przejedzie (przystanek na początku osiedla 300 metrów), nie wbiję się kurierowi z dostawą w szoferkę to mam 2km do pracy pieszo :E 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, LYCONE napisał(a):

Nijak, bo mam wielosezon, awd i mieszkam na Śląsku :E

Zatem nie Ciebie się pytam a i sam stosuję od dawna skutecznie w górach świętokrzyskich 8:E

Niech się wypowiedzą zwolennicy sezonowych (a najlepiej przeciwnicy wielosezonów). I jeszcze zakładów usługowych z zakresu stłuczek (blacharskie, tworzywa sztuczne, lakiernie). Kiedy sezon na dzwońce przychodzi i komu 8:E

Komu bije, temu bije. Mnie nie bije żaden dzwon... :zdziwko:

Godzinę temu, serwal4 napisał(a):

Jak dla mnie to i w nocy mogłoby już walić śniegiem;
Bo nawet jak wielosezon się podda, bus nie przejedzie (przystanek na początku osiedla 300 metrów), nie wbiję się kurierowi z dostawą w szoferkę to mam 2km do pracy pieszo :E 

Co się podda? Ja w takich warunkach użytkuje zimą częściej, niżby się wydawało. 

Kilka postów wyżej są nawet moje zdjęcia obrazujące ocb.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano

No jeślim jakimś cudem miałby się poddać :) A na wielosezonie jeżdżę już na różnych autach od paru lat i nie miałem dotąd żadnych problemów;
A w góry w okresie zimowym bez łańuchców i tak się nie ruszam...