huudyy 2 848 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca 58 minut temu, trepek napisał(a): Intryguje mnie historia tej wiszącej kierownicy Mnie bardziej montaż odkurzacza przy suficie
dannykay 621 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca (edytowane) del Edytowane 1 Lipca przez dannykay
lesiu155 140 Opublikowano 1 Lipca Opublikowano 1 Lipca Godzinę temu, huudyy napisał(a): Mnie bardziej montaż odkurzacza przy suficie Ej, to jest akurat genialne!
lesiu155 140 Opublikowano 8 Lipca Opublikowano 8 Lipca Spierdzieliła mi ponad połowa czynnika i nie szło wychłodzić auta, dzisiaj dobite, sprawdzona szczelność (coś zaworek przepuszczał, dokręcony) i nalane oleju z barwnikiem, zobaczymy
dannykay 621 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Amortyzatory przód/tył monroe ride sense z odbojami itp, poduszki amortyzatorów tył, sprężyny tył. Z przodu poduchy i sprężyny wymieniane były kilka k km temu, więc zostawiłem. Oprócz tego serwis klimy. Zdupiło jakieś 150g czynnika w rok
michasm 272 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Konserwacja 18-letniego civica 😁 Zdjęty bak, piasek po całości, epoksyd po całości, a na to wosk. Koszt? 35% wartości auta 🤣
michasm 272 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca 17 minut temu, Krzysiak napisał(a): Tectyl na koniec poszedł? Dinitrol. Chciałem innotec bezbarwny, ale spec co robił chwilę się zastanawiał i stwierdził, że on dinitrolem tylko robi i nie będzie odpowiadać za jakieś cudaki 😅 W profile i drzwi też wosk wleciał - nuxodol.
Krzysiak 1 526 Opublikowano 10 Lipca Opublikowano 10 Lipca Tak mi się skojarzyło, bo tectyl ma ten sam kolor
Oldman 467 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca W dniu 10.07.2025 o 22:43, michasm napisał(a): Dinitrol. Chciałem innotec bezbarwny, ale spec co robił chwilę się zastanawiał i stwierdził, że on dinitrolem tylko robi i nie będzie odpowiadać za jakieś cudaki 😅 W profile i drzwi też wosk wleciał - nuxodol. tylko czemu dopiero teraz ta konserwacja tego auta (powaznie pytam)? w sensie ze dopiero co kupiłeś to auto czy jak?
michasm 272 Opublikowano 29 Lipca Opublikowano 29 Lipca 3 minuty temu, Oldman napisał(a): tylko czemu dopiero teraz ta konserwacja tego auta (powaznie pytam)? w sensie ze dopiero co kupiłeś to auto czy jak? Zrobione to zostało rok po zakupie samochodu. Nieco ponad rok temu, ale to była ostatnia duża inwestycja w samochód 😅 dosyć długo szukałem miejsca i dokształcalem się z teorii. Zdania są mieszane - nie warto robić za więcej niż 1000 zł, a inni, że ta za 1000 zł więcej zaszkodzi niż pomoże. Z racji, że miałem środki i trochę złapałem bakcyla to chciałem to zrobić porządnie, a nie zawsze drogo oznacza dobrze. Jak zacząłem ogarniać temat to dzwoniłem i pytałem, aż znalazłem miejsce, gdzie robią porządnie. W sumie jak ktoś sam z siebie mówi, że ściąga bak i wali Po całości piaskowanie, epoksyc, a na to wosk zamiast papy to już wiadomo, że jest konkret. Tutaj nawet wosk z drzwi wleciał I wciąż się wylewa jak mocno słońce grzeje. To jest robota na długie lata, ale nigdy się nie zwróci. 1
KiloKush 611 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca W dniu 29.07.2025 o 11:20, michasm napisał(a): Zrobione to zostało rok po zakupie samochodu. Nieco ponad rok temu, ale to była ostatnia duża inwestycja w samochód 😅 dosyć długo szukałem miejsca i dokształcalem się z teorii. Zdania są mieszane - nie warto robić za więcej niż 1000 zł, a inni, że ta za 1000 zł więcej zaszkodzi niż pomoże. Z racji, że miałem środki i trochę złapałem bakcyla to chciałem to zrobić porządnie, a nie zawsze drogo oznacza dobrze. Jak zacząłem ogarniać temat to dzwoniłem i pytałem, aż znalazłem miejsce, gdzie robią porządnie. W sumie jak ktoś sam z siebie mówi, że ściąga bak i wali Po całości piaskowanie, epoksyc, a na to wosk zamiast papy to już wiadomo, że jest konkret. Tutaj nawet wosk z drzwi wleciał I wciąż się wylewa jak mocno słońce grzeje. To jest robota na długie lata, ale nigdy się nie zwróci. Ale jaka kwota całkowita? Serio pytam, sam myślę nad czymś takim. Ja z kolei dziś odebrałem Forda po rozrządzie i od razu klocki z tył miały być zrobione i się okazało, że tarcze też już do wymiany. Tarcze wytrzymały 60 000 km, robiłem nie u swojego mechanika I albo ktoś tam wrzucił syf albo to jest też kwestia tego, że ostatnie lata było jeżdżone do Włoch ( piemont) i Szwajcarii a tam się mocno hamuje na ich autostradach nie na płaskim terenie.
michasm 272 Opublikowano 31 Lipca Opublikowano 31 Lipca Godzinę temu, KiloKush napisał(a): Ale jaka kwota całkowita? Serio pytam, sam myślę nad czymś takim. Około 6500 zł. Były też piaskowane i malowane epoksydem wlew paliwa, tylna belka, ściągane były amortyzatory. Sporo roboty. Żałuję, że parę miesięcy wcześniej wymieniałem większość zawieszenia z przodu, bo 2 razy zapłaciłem za robociznę. Do konserwacji i tak większość była ściągana.
baQus 22 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia Zawór rozprężny klimatyzacji - po 20 latach był tak zapchany syfem, że nie przepuszczał czynnika i zamarzał parownik. Część za 5 zł (dosłownie), ale niestety do wymiany trzeba odciągnąć cały czynnik i ponownie nabić klimę.
lesiu155 140 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) To pewnie i u mnie jest tak samo, świeżo nabita klima i jak dłużej pochodzi to przestaje chłodzić, a gdy włączam nawiew na szybę (ten na maksa) to dziwnie to wszystko pracuje, wystarczy na klika minut wyłączyć sprężarkę i wszystko wraca do normy, zastanawiałem się, co może być przyczyną. Edytowane 1 Sierpnia przez lesiu155
baQus 22 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia @lesiu155, dokładnie tak samo miałem. Do tego, po zaparkowaniu dosłownie lało się z odpływu i pojawiała się kałuża pod autem jakby pękł jakiś wąż 1
lesiu155 140 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia (edytowane) Mało tego, wracałem znad morza i właśnie się zmierzchało, zastanawiałem się o co chodzi z tymi lampami więc się już pod Warszawą zatrzymałem, myślałem, że może żarówki wyskoczyły z gniazd czy co. Otwieram maską, ja do góry a ona nie chce iść, myślę, co za cholerstwo, zawiasy się pogięły czy co? Łapię za lampkę i lekko uniesiona maska, zaglądam, co blokuje a tam wykładzina/wygłuszenie maski do rurki przymarzło U mnie zawór stówę, trudno Edytowane 1 Sierpnia przez lesiu155 2
bergercs 1 403 Opublikowano 1 Sierpnia Opublikowano 1 Sierpnia VC ma ten debilny metalowy, gdzie większość aut na lizak za grosze.
Krzysiak 1 526 Opublikowano 5 Sierpnia Opublikowano 5 Sierpnia (edytowane) Przegoniłem po okolicy po prawie 2 tygodniach postoju Edytowane 5 Sierpnia przez Krzysiak
Totek 784 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia Moje 23-letnie daily też doczekało się małego remontu lakierniczego. Mała wstawka w progu zrobiona po wyszarpaniu w lesie. Podkład położony, nadchodzą ciepłe dni to malowanie całej budy. Generalnie małe rdzawki ją atakują, ale by coś było przegniłe? Nic z tego. 2
huudyy 2 848 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia fajny ICek dołożony, co tam pod maską siedzi?
Totek 784 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia (edytowane) @huudyy Jedyny i prawilny 1.8T w LPG 240 kuni odpycha się jako tako, co ciekawe pół miliona nalotu i silnik nigdy nie otwierany. Tak jak zwykła octavia jest grzybowozem, tak RS to jest prawdziwy luj, tylko szkoda, że nie ma 4x4 Tak dobrze mi się jeździ tym na codzień że robię, a mam dużo fajniejsze auta do latania. Edytowane 7 Sierpnia przez Totek 1
trepek 1 357 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia @Totek Co jest starsze - Octavia czy ten komputer w tle?
Totek 784 Opublikowano 7 Sierpnia Opublikowano 7 Sierpnia To jest dobre pytanie Pentium III 1GHz, 256 MB SDRAM, Radek 9550. Komp starszy ale generacyjnie Octavia to połowa lat 90. 2
Rekomendowane odpowiedzi