Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

To się zaczyna śmieszne robić 😆

Z jednej strony posłowie twierdzą że system kaucyjny zwiększył poziom recyklingu tylko o 10-15% a może tylko o 5%, z drugiej strony w mediach informacje jak to gminy tracą 50% dochodu z PET i aluminium co by wskazywało że poziom selektywnej zbiórki tych surowców został przedłużony na system kaucyjny, co przekłada się na 50 procentowy wzrost ich recyklingu. To kto ma rację? Posłowie czy media? 🙃

Edytowane przez LeBomB
Opublikowano

Płacę co miesiąc 175 PLN za wywóz śmieci (35 PLN od osoby). 2 kubły (czarny na śmieci zmieszane, brązowy na bio), worki na plastikowe pojemniki, papiery i szkło. 2-3 razy w miesiącu wywozimy opakowania puste bo butelkach z tworzywa do utylizacji. Ekologia panie :D Tymczasem ustawa o ROP leży i kwiczy, najlepiej wszystkie koszty na obywatela przenieść.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zas napisał(a):

Połowa dochodów? Z tych brudnych zmieszanych śmieci do kosztownej rzekomo segregacji?

Trzeba byłoby mieć dokładniejsze dane finansowe.

Dla przykładu:

- Koszt obsługi śmieciarki na plastik, paliwo pracownicy, itd.: 1000 zł

Przed systemem kaucyjnym:

- Przychód 2000 zł

Po wprowadzeniu systemu:

- Przychód 1500 zł (25% mniej butelek)

Efekt: po wprowadzeniu dochód spadł o 50% mimo spadku 25% butelek.

Pomijam koszt obsługi wolumenu, bo to już marginalna różnica czy z kubła mniej czy więcej wypadnie butelek, bo liczy się głównie paliwo i czas pracownika na dojazd.

Przykładowe dane. W rzeczywistości proporcje mogą być mocno inne.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

@MaxaM takich danych żadna gmina nie udostępni bo musiałaby też ujawnić jaki sztab urzędników i pracowników biurowych stoi za spółkami zajmującymi się odpadami.

@galaktyjaki jest poziom recyklingu ze śmieci segregowanych i jaki z systemu kaucyjnego już Ci pisałem jakiś czas temu. Tak samo jaka jest różnica między przerabianiem plastiku zmieszanego a wyodrębnionego PET.

Opublikowano
Cytat

Dyskryminacja mężczyzn przez minister Paulinę Hennig-Kloska.

Minister uderza niestety tylko w mężczyzn tu cytat "Wiem, że niektórzy panowie mają problem z odniesieniem nawet czasami naczynia do zmywarki, pewnie tak samo puszki do kaucjomatu"

https://www.polsatnews.pl/graffiti/2026-08-12/musi-wyladowac-w-koszu-minister-uderza-w-konfederacje/

ministra sie nie pierdzieli z robakami, dyskryminacje ma po prostu w genach XDDDDDDDDDDDDDD

5 godzin temu, ODIN85 napisał(a):

Dziś rekord 30zł:dj:

to ty?

8312b5eb8b5d2c82dcf706b5c69e2b9dbcedfe93

ostatnio tez podobnego mijalem przy wejsciu, automat oczywiscie przy samym wejsciu wiec jak wchodze trzeba minac smieci a jak ktos nawali tyle ze ledwo przechodzisz to az czuc w powietrzu zapach robaka od razu XDDDDDDDDDDDDDD

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, LeBomB napisał(a):

musiałaby też ujawnić jaki sztab urzędników i pracowników biurowych stoi za spółkami zajmującymi się odpadami.

Żaden, bo spółki są prywatne. :E A że mają monopol albo dzielą miasta na obszary wpływów niczym... mafia, bo dawno temu stwierdzono, że konkurencja i wolny rynek... he he he... no to inna historia. 

Edytowane przez Zas
Opublikowano
5 minut temu, LeBomB napisał(a):

Nie tylko, bo są też spółki miejskie, gminne, zarządzane przez samorząd. 

Gdzieś sie takie ostały? :) Chyba tylko na prowincji, gdzie z kolei nikt raczej masowo na koszty nie narzeka. Co innego duże miasta... 

Opublikowano
3 godziny temu, Zas napisał(a):

Gdzieś sie takie ostały? :)

Jest bardzo dużo. Opłaty za wywóz ustalają gminy i miasta. Większość PSZOKów i sortowni to dalej spółki miejskie (choćby Warszawa czy Kraków i wiele innych). 

Ponadto już w samym nagłówku artykułu masz:

Cytat

Przez system kaucyjny gminy straciły połowę dochodów.

Skoro gminy twierdzą, że straciły połowę dochodów znaczy że obsługują sortownie i sprzedają surowiec do dalszego recyklingu. 

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, LeBomB napisał(a):

@AndrzejTrgskoro wszystko na jednym bonie to nie trzeba było nic wymieniać. Są automaty które bez problemu przyjmują takie ilości, a ci co sobie zrobili biznes z wygrzebywania butelek kaucyjnych z koszy itp. wiedzą gdzie takie automaty stoją. 

To u mnie bractwo nieogarnięte bo już kilka razy stałem za takimi. Może nie az rekordzistami ale spokojnie po 2 do 4 worów taszczą a ty kwitniesz w kolejce. W sobotę chciałem zachytrzyć, bo zapchali automat akurat przede mną. To pomyślałem,co będę czekał na obsługę, zrobię obie zakupy w międzyczasie. A w sklepie bywam ilka razy w miesiącu do odbiorę kasę następnym razem. I sie mocno przejechałem, jak skończyłem zakupy kolejka była 2 razy większa i oczywiście znowu się zapełnił.

Edytowane przez 209458