Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

Tyko wciąż to sprowadza się do tego, że zabierając butelki dla gmin, utrzymanie 55% będzie jeszcze trudniejsze, co przełoży się na większy koszt dla mieszkańców.

Jak dla mnie jak najbardziej jedno ma się do drugiego, bo jedno implikuje drugie.

Ale to wynika wyłącznie z beznadziejnego przygotowania się niektórych gmin. W wielu miejscach kwestie sortowania śmieci zrobiło się po taniości by właśnie maksymalizować zyski, a teraz jak wychodzi, że zamiast zysku powinno się postawić na prawdziwy recykling to jest wielkie zdziwienie. 

Zamiast wprowadzać porządny system segregacji odpadów już na etapie wyrzucania śmieci i zainwestować w odpowiednie sortownie i metody to w wielu miejscach technologicznie i organizacyjnie jest wszystko opóźnione, bo pewnie tymi pieniędzmi zapychało się inne dziury.

Wystarczy popatrzeć właśnie jak różne są systemy segregacji o czym było tu już wielokrotnie i sami udzielający się tu w temacie podawali różne przykłady. Choćby to że w jednym PSZOK przyjmą puszkę z resztką farby w innym tylko taką opróżnioną. Z czego to wynika? Z podejścia gminy i inwestycji, bo w zasadzie nie powinni odmawiać przyjęcia większości odpadów z gospodarstw domowych. To samo z tłustymi kartonami, gdzie w jednych gminach należy je wyrzucać do papieru w innych do zmieszanych. Już dawno pisałem, że na poziomie ustawy o odpadach powinno to zostać ujednolicone, to by odgórnie narzuciło zbliżony system minimalnej segregacji i przetwarzania odpadów na terenie całego kraju.

Teraz jak się okazuje, że "zapchajdziura", która mogła być łatwym elementem do osiągnięcia % odzysku zniknie (@Cappucino niektórzy po prostu nagle się obudzili że im spierniczy % odzysku, bo kto by się tym wcześniej przejmował) to zaczyna się gadanie o karach jakie gmina będzie musiała płacić. 

Ponadto @Cappucino jojczą te, które się obudziły z ręką w nocniku, te które pomyślały odpowiednio wcześniej, jakoś potrafiły ogarnąć system odpadów tak, żeby utrzymać % odzysku/recyklingu. 

Zatem @MaxaM problem z osiągnięciem wskaźnika odzysku wynika moim zdaniem wyłącznie z organizacji systemu segregacji, sortowania i przetwarzania odpadów na terenie niektórych gmin.

Jest wiele metod na osiągniecie % recyklingu (maksymalny ma wynosić 65% za 10 lat źródło), bo w to wlicza się choćby przetwarzanie odpadów bio, tylko trzeba je skuteczniej segregować choćby np. z bloków, bo tu jest problem. W domkach w wielu miejscach są odpady bio, ale ludzie ograniczają je do skoszonej trawy i liści, a nie do wielu innych odpadów, które mogłyby tam trafić zamiast do zmieszanych. W blokach w ogóle w większości nie ma bio tylko zmieszane. Tu jest bardzo duży obszar do regulacji, bo tego w sortowni już się nie posortuje. Do tego szukanie przetwórni, które radzą sobie z papierem i tekturą, która posiada zanieczyszczenia w postaci np. tłuszczy czy resztek jedzenia. To samo z przetwarzaniem innych tworzyw sztucznych i szkła z pozostałych opakowań, które nie są w systemie kaucyjnym. No i wreszcie ujednolicenie systemu odbioru odpadów, z którymi karzą dymać do PSZOKów, bo tego ludzie nie robią. Skoro uwalenie tekstyliów olejami sprawia że można je wywalić do zmieszanych jako brudne szmaty, to kto będzie dymał do PSZOKu? Postawienie pojemników na tekstylia oraz wiele innych odpadów (żarówki, świetlówki, farby, lakiery, kleje, leki, elektronikę) i upowszechnienie odbioru dużych sprzętów na terenie całego kraju (była już dyskusja że nie wszędzie dociera taki odbiór, wiem o tym) sprawiłoby, że gminy nie musiałyby płacić kar. Tu też jest brak transparentności takich działań, bo dane gmin z BDO i sprawozdawcze powinny być dostępne publicznie.

Można by dużo, gminy póki co będą jojczyć, bo prościej wyciągać kasę od ludzi "bo kary" niż zrobić coś porządnie, a ludzie niestety się na to po prostu godzą.

Opublikowano
14 godzin temu, LeBomB napisał(a):

A oznaczona że należy do systemu kaucyjnego?

Nie ale inne nieoznaczone craftowe przyjmuje i dostajesz 10 groszy, a tej nie chciało przyjąć. Waga się nie zgadza bo więcej farby na puszce czy co? 

Opublikowano (edytowane)

@LeBomB

Właśnie, to czemu jest wprowadzany system kaucyjny jeśli inne rzeczy nie są uporządkowane? Zamiast się skupić na bieżących problemach, to lepiej wprowadzić coś, co spowoduje efekt domina?

Według mnie cały system jest nieprzemyślany i efekt będzie odwrotny do zamierzanego.

Będziemy więcej płacić, część osób będzie robić za śmieciarzy, a na koniec pewnie się okaże, że poziom recyklingu zmalał. A na dokładkę będzie większy ślad węglowy (według wcześniej przytaczanych tu materiałów). Ekologia w pełnej krasie. A kto ma zarobić, ten zarobi.

Dla mnie największym kuriozum jest to, że operatorzy systemu działają we własnej sprawie, albo coś mi umyka? W ich interesie jest aby automatów było jak najmniej i jak najgorzej działały.

Pieniądze z nowego podatku – szacowane na ok. 5 miliardów złotych rocznie – miałyby finansować recykling, ale krytycy ostrzegają, że centralne zarządzanie doprowadzi do sytuacji znanej z Węgier: ogromne wpływy, mizerne efekty.

polski projekt jest niemal kopią rozwiązań węgierskich z lat 2012–2023. Tam państwowa monopolizacja doprowadziła do załamania recyklingu: z 59,3% w 2011 roku do 44,6% w 2022 roku.

https://bezprawnik.pl/wszyscy-polacy-zaplaca-nowy-podatek-to-jakby-powierzyc-zus-owi-sortowanie-smieci/

Ekologia na ustach, a w praktyce to tylko jakieś cyferki, którymi system się nie przejmuje, bo skupia się na liczeniu kasy.

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, galakty napisał(a):

Nie ale inne nieoznaczone craftowe przyjmuje i dostajesz 10 groszy, a tej nie chciało przyjąć. Waga się nie zgadza bo więcej farby na puszce czy co? 

Kod EAN się nie zgadza i producent tego piwa widocznie nie uczestniczy w akcji jaką prowadzi Lidl.

Godzinę temu, MaxaM napisał(a):

W ich interesie jest aby automatów było jak najmniej i jak najgorzej działały

Niby dlaczego? Brak automatu czy niesprawny automat nie zwalnia sklepu powyżej 200 m2 od odbierania opakowań systemu kaucyjnego. 

Tylko ludzie jeszcze się tego nie nauczyli, że mają prawo się upominać o zwrot kaucji nawet jak nie ma czy nie działa automat. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, LeBomB napisał(a):

Niby dlaczego? Brak automatu czy niesprawny automat nie zwalnia sklepu powyżej 200 m2 od odbierania opakowań systemu kaucyjnego. 

Tylko ludzie jeszcze się tego nie nauczyli, że mają prawo się upominać o zwrot kaucji nawet jak nie ma czy nie działa automat. 

A teraz oszacuj jaki procent butelek zostanie zwróconych dla scenariuszy jeśli klient ma świadomość że:

1.  Sklep nie ma automatu

2. Sklep ma automat ale często nawala

3. Sklep ma automat i nigdy nie robi problemów

Tylko nie mów, że w każdym scenariuszu będzie zwrócona taka sama ilość butelek, bo nie będzie.

Większość osób machnie ręką jeśli ma się zmagać z nawalającym automatem czy biegać szukać osoby, która odbierze od niego butelki.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Wszystkie z kaucją będą zwrócone, jeśli tylko będziesz chciał oddawać.

System dopiero jest wdrażany. Opakowań z kaucja wciąż prawie wcale lub wcale nie ma.

Jak system będzie wdrożony, myślę za rok już spokojnie, to będzie sprawnie działać.

A w każdym sklepie pow 200m będą sprawne automaty, bo inaczej musieliby zatrudnić więcej kasjerek, zakładając że na kasie samoobsługowej opakowań nie zwrócimy.

• Upvote 1
Opublikowano
54 minuty temu, MaxaM napisał(a):

Większość osób machnie ręką jeśli ma się zmagać z nawalającym automatem czy biegać szukać osoby, która odbierze od niego butelki.

Jak na zgrzewce stracą 4 zł to uwierz, że nie machną ręką... ;) 

Opublikowano

Od przyszłego reku ma też być wyższy podatek cukrowy czy jak to się nazywa. Doliczyć do tego kaucje. To już trochę się uzbiera i może zmusić ludzi do oddawania butelek. Albo oleją i nie będą kupować takich napojów.

Opublikowano
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

Oczywiście że ludzie będą oddawać opakowania z kaucją. Tak jak robią to obywatele bogatszych państw od lat.

Będą tez kupować produkty jak teraz. Sama ilość opakowań na które jest kaucja zwiększy się też z czasem.

I tak wszyscy robią? Po necie tu i ówdzie krąży plotka że np. w Niemczech tak chętnie oddają ale czy faktycznie tak jest że każdy to bym się nie zgodził.  

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, sabaru128 napisał(a):

I tak wszyscy robią? Po necie tu i ówdzie krąży plotka że np. w Niemczech tak chętnie oddają ale czy faktycznie tak jest że każdy to bym się nie zgodził.  

Tak, tak jest.

To przecież zwyczajnie logiczne. Tak działają kaucje. Od zawsze, bo przecież w Polsce były na długo przed Unią.

A i obecnie działają w przypadku części piw. Kaucja to złotówka. Gdy samo piwo to ok 2,50-3 zł to kaucja to 25% i więcej ceny.

Nie ma tu żadnych plotek. Są dane z systemu kaucyjnego z różnych państw.

Edytowane przez Badalamann
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, Badalamann napisał(a):

. Kaucja to złotówka. Gdy samo piwo to ok 2,50-3 zł to kaucja to 25% i więcej ceny.

Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz. Do tego dochodzą te promocje kup 12, dostaniesz 12 gratis, gdzie na tych butelkach kaucja nie działa, także sklepy w jakiś sposób będą omijać system. Czy ma być/jest zakaz sprzedaży butelek bezzwrotnych? Bo jak nie, to cały system kaucyjny będzie mijał się z celem i będzie omijany w ten lub inny sposób.

Edytowane przez AndrzejTrg
Opublikowano
33 minuty temu, AndrzejTrg napisał(a):

Po tyle to piwo było ze 10-15 lat temu, teraz chyba poniżej 4 zł nie kupisz. Do tego dochodzą te promocje kup 12, dostaniesz 12 gratis, gdzie na tych butelkach kaucja nie działa, także sklepy w jakiś sposób będą omijać system. Czy ma być/jest zakaz sprzedaży butelek bezzwrotnych? Bo jak nie, to cały system kaucyjny będzie mijał się z celem i będzie omijany w ten lub inny sposób.

Pewnie że kupisz. Pisałem o tych w butelkach zwrotnych. Biedra ma je często w promocji, np żywce i kasztelany. Wychodzą wtedy poniżej 3 zł za butelkę, bez tego faktycznie będzie pod 4 zł.

Pisałem wyłącznie o tych w butelkach zwrotnych, których dotyczą kaucje działające od lat.

Wydaje mi się, że w obecnie wdrażanym systemie kaucyjnym wejdą też wszystkie standardowe butelki z piw 0,5 l. Ale nie interesowałem się tym aż tak, by wiedzieć czy będzie się to dało obejść np butelka o nietypowym kształcie.

• Like 1
Opublikowano

Tylko wiesz ja spotkałem się z takim czymś, piwa mało piję jak już to jakieś takie dziwne i Grodzieckie White Ipa i jak byłem u Ojca patrzę że butelka pusta, to biorę i idę do żabki i baba mi larmo robi że chcę ją oszukać itp itd ja zdziwnie wwuj o co chodzi, a ona że ta butelka jest bezzwrotna, mówię spoko, kupuję wracam i się pytam gdzie te piwo kupił a On że w lidlu. Butelka identyczna tylko koło daty literka B, a z żabki już Z.

Także takie procedery trzeba ukrócić, jak i te z 12+12 bo tutaj butelki są bezzwrotne. I cały system kaucyjny jest tak naprawdę omijany, podobnie jak z plastikami o dziwnych pojemnościach. Za niedługo piwo będą w kartonach sprzedawać :E

Opublikowano
56 minut temu, sabaru128 napisał(a):

zapodaj jakieś strony z takimi badaniami. Jakoś temat ciekawy to chętnie zobaczę.

Pierwsza informacja na stronie systemu kaucyjnego w Niemczech. 

https://www.bgvz.de/einwegsysteme/convenience/

99 procent puszek z kaucją i 97,4 procent butelek PET z kaucją jest zwracana w ramach systemu kaucyjnego. 

To jest najwyższy % zwrotu wśród krajów europejskich mających system kaucyjny.

21 minut temu, AndrzejTrg napisał(a):

Tam jest system kaucyjny? Segregacja śmieci? No właśnie, a my mamy być ziarenkiem piasku na pustyni.

Już pisałem wcześniej, tam też ludzie robią pod siebie na ulicy, wywalają wszystko gdzie popadnie, niektórzy mieszkają w znacznie gorszych warunkach, nie mają samochodów itd. To znaczy że też mamy tak mieć, bo tamci tak mają? To znaczy że dalej zlewki mamy wylewać przez okno na ulicę itd.?

• Upvote 3