Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, duniek napisał(a):

ale mieszkasz za miastem w bloku? bez mozliwosci ladowania? 
chodizlo wlasnie o to ze jak ktos mieszka w miescie w bloku to mysle ze zdecydowana wiekszosc robi do 50-100km max bo wszedzie jest blisko 

Ale czas na pokonanie tych odcinków i charakter ich pokonania...

W Warszawie kilkanascie km potrafiłem jechać nawet kilkadziesiąt minut nie wrzucając wyżej niż 2 bieg. Spalanie do 20l/100. W Kielcach nie lepiej w szczycie. A że małe to również głównie 1-2b i 12-14l tym samym autem. 

Na Śląsku znów dojazdy między miescinami to długie odcinki, gdzie spalanie jakieś 7-8l.

Prądu zezre również w zależności od rodzaju trasy i sposobu jej pokonania

Edytowane przez Petru23
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Mieszkanie w bloku to Apartament, ewentualnie jak kamienica to Lokum :) 

O kurde będę musiał lokatorom cenę podbić, okazuje się ze wynajmuję nie mieszkania, a apartamenty, takie po 37-50m2 %-)

Edytowane przez SylwesterI.
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, duniek napisał(a):

ale mieszkasz za miastem w bloku? bez mozliwosci ladowania? 

Ja mieszkam w domu postawionym na działce 3000m z garażem gdzie mam założoną ładowarkę z 3F 11kW. Do miasta mam 10km i nie wyobrażam sobie bym musiał tam jechać by się naładować. 
Parę razy zdarzyło się że będąc na zakupach w Kauflandzie z czystej ciekawości i później potrzeby podłączyłem auto na ich ładowarce aby zobaczyć jak to wygląda w praktyce i faktycznie z niskiego stanu baterii podczas normalnych zakupów auto naładowało się do ustalonego limitu 80% - jest to kompletnie nie odczuwalne dla kogoś kto mało jeździ. 
Ja z racji częstych, krótkich wyjazdów musiał bym co 3 dzień na zakupy jeździć do miasta by miało to sens ale jak ktoś mało jeździ to jest to jakieś rozwiązanie. U mnie się nie sprawdzi.

15 godzin temu, Petru23 napisał(a):

@Krzysiak

A jest jeszcze podział na domy jednorodzinne i wielorodzinne ;)

Aż mi przypomniałeś sytuację z telefonem naciągaczy na PV. Zadzwoniła do mnie Pani i się mnie pyta

„Czy jest Pan właścicielem domu jednorodzinnego bo mamy dla Pana ofertę na instalacje PV?  a ja…

”nie jestem właścicielem domu wielorodzinnego…. a Ona tak jak by ktoś ją strzelił, zapowietrzyła się, nie wiedziała kompletnie co powiedzieć i w końcu „aaaaa to nie mamy dla pana oferty i się rozłączyła „ 😂

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
19 godzin temu, Katystopej napisał(a):

Fajne wyglądają te chowane klamki z Tesli, które teraz masowo kopiują Chińczycy w swoich rodzimych samochodach ... tylko szkoda, że takie beznadziejne w awaryjnej sytuacji. Także osobiście wolę tradycyjne (NIE chowane).

• Upvote 4
Opublikowano

w nowszych autach, gdzie mamy automatycznie ryglowanie drzwi, chowane, czy nie chowane, to nie ma wiekszego znaczenia.  w sytuacji awaryjnej wybija sie gasnica szybe, a nie walczy z klamka, czy ona tam jest, czy jej nie ma.

w miescie gdzie mieszkam, widze coraz wiecej uzywanych BEV. cos peka w narodzie, szczegolnie w mniejszych aglomeracjach i na wsi. cieszy taki widok :thumbup:

Opublikowano

Właśnie kiedyś się nad tym zastanawiałem jak dostać się do auta w razie wypadku i nawet rozmawiałem ze strażakiem w tej sprawie, który stwierdził że przy wypadkach działanie klamki jest nie istotne bo i tak przeważnie mechanizm drzwi nie działa i trzeba szyby wybijać by dostać się do auta. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

Wyciągac ludzi z płonącego auta też trzeba przez szybę? W nowoczesnym aucie po sygnale z czujników przeciążeniowych, drzwi powinny się automatycznie odblokowac - natomiast w przypadku ich "przygięcia" tradycyjna klamka ułatwia otwarcie. Ale ekrany, chowane klamki itd - moda nad rozum.

• Thanks 1
  • Upvote 4
Opublikowano (edytowane)

Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) :E podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. 

Edytowane przez huudyy
  • Thanks 1
  • Upvote 3
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Właśnie kiedyś się nad tym zastanawiałem jak dostać się do auta w razie wypadku i nawet rozmawiałem ze strażakiem w tej sprawie, który stwierdził że przy wypadkach działanie klamki jest nie istotne bo i tak przeważnie mechanizm drzwi nie działa i trzeba szyby wybijać by dostać się do auta. 

Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz.

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, bergercs napisał(a):

Wyciągac ludzi z płonącego auta też trzeba przez szybę? 

Tak - gdy mechanizm drzwi nie działa nie ma innej opcji jak przez szybę lub wyrywanie drzwi. To nie moja opinia tylko zawodowego strażaka.  

Dla mnie chowana elektrycznie klamka to głupota - mam klamkę mechaniczną, która schowana jest w bryle samochodu i w nocy denerwuje mnie gdy chce otworzyć auto bo jej nie widać i muszę na „macanego „ szukać gdzie jest.
Gdyby jeszcze była podświetlana ale nie jest.

17 minut temu, Kyle napisał(a):

Jednak mimo wszystko jest jakaś szansa, że mechanizm nie będzie zablokowany, a wówczas normalne drzwi po prostu ... otworzysz.

Można również napisać, że jest szansa, że drzwi z chowaną klamką również się otworzą :E 

19 minut temu, huudyy napisał(a):

Przede wszystkim chowane klamki to gówno w naszym klimacie - znajomy nie mógł tak się dostać do swojego auta, bo śnieg splynal za klamkę i zamroził caly mechanizm (klamka nawet nie wyjechała) :E podobny problem miał Bartek Urban w teście jakiegoś auta w zeszłym roku (BMW?), nie pamiętam dokładnie. 

Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi 

Edytowane przez DjXbeat
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
7 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Też tak miałem ale w fizycznej klamce, schowanej w bryle auta - Tesla rozwiązała to tak, że dodała do aplikacji możliwość otworzenia drzwi bez klamki i w takich sytuacjach z poziomu aplikacji można bez problemu otworzyć drzwi 

Tesla ci 'wypycha' drzwi czy po prostu odryglowuje? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, bergercs napisał(a):

Ja faktu, że problem istnieje nie neguje. Właśnie dlatego zastanawiałem się co w sytuacjach awaryjnych. System zawsze może nawalić.

W przypadku tego co zalinkowałeś to drzwi można otworzyć aplikacja ale wiadomo, dziecko w środku zamknięte, panika i rodzic nie myśli o aplikacji ;)

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

w drzwiach obrotowych tez bedziesz montowal klamke

Ty mieszkasz w galerii handlowej że myślisz o drzwiach obrotowych?🤔

Ps Nawet drzwi obrotowe mogą mieć uchwyt 

3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

cale szczescie, ze postep jednak rzadzi sie innymi prawami, niz "bo tak bylo, wiec jest ok" 

Oceny bezpieczeństwa Euro NCAPu Jednak sugerują, że będziemy mieć możliwe odbicie w przeszłość ¯\_(ツ)_/¯ 

Opublikowano

Jeśli klamki w aucie są zagrożeniem, to wina producenta, jest to niebezpieczne i dziwię się ze jeszcze nikt po wypadkach nie wygrał w sądzie.

Producent musi to zmienić, a przede wszystkim poprawić w już istniejacych autach.

A sam pomysł chowanych klamek, nie jest zły, zawiedli projektanci. 

Podobnie z domami, mieszkaniami, otwieranie drzwi na zasadzie keyless bylo by bardzo wygodne.