Skocz do zawartości

Auta elektryczne (BEV)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, galakty napisał(a):

image.png.f9a31b358f65ded523cb00dea68562f9.png 

No ten gość, to się nieco rozminął z myśleniem. Nie skumał, że jak chce jeździć 80->20% (co akurat jest moim zdaniem dobrym pomysłem dla żywotności aku), to jak ma bazowo zasięg np. 350 kilometrów wg. katalogu, to przy jeździe 80->20 w zimie, może mieć realnie 105 kilometrów zasięgu użytkowego :mikolaj:

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
48 minut temu, Kyle napisał(a):

No ten gość, to się nieco rozminął z myśleniem. Nie skumał, że jak chce jeździć 80->20% (co akurat jest moim zdaniem dobrym pomysłem dla żywotności aku),

a na ile potrzebujesz tej zywotnosci? na 200k? 300k? 500kkm? w tym przypadku mamy baterie LFP i wrecz wskazane jest jej czeste ladowanie do 100% i rozladowanie do tych 10/20%. inaczej to wyglada w przypadku baterii NMC. tutaj te 80% jest bardziej wskazane. ogolnie najwazniejsz zasada dla kazdego typu baterii, to nigdy nie rozladowywac jej do 0% (co jest i tak trudne, bo zawsze mamy jakis bufor ponizej wskazanego 0%), aby trwale nie uskzodzic ogniw.

do tych 250k km , nie jestes w stanie zajechac pojemnosci baterii LMC <90%, ladujac i rozladowujac ja kazdego dnia 10-100%. bedziesz tym elektrykiem jezdzil 250kkm? ;)

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

do tych 250k km , nie jestes w stanie zajechac pojemnosci baterii LMC <90%, ladujac i rozladowujac ja kazdego dnia 10-100%.

Czyli przez 250 tys. kilometrów pojemność akumulatora nie spadnie poniżej 90% nowego? (przy takim cyklu ładowania 10->100% i rozładowania 100%->10%)

Edytowane przez Kyle
Opublikowano (edytowane)

najgorszy przypadek, bateria NMC, czyli ta bardziej wymagajaca, z mniejsza trwaloscia - czerwona linia , codzienna autostrada i ladowanie w domu 20-100% + szybke ladowanie DC na trasie. 

image.png.e31f7db605e2c83c88ea5ba70a6cb72f.png

wiec uwazam, ze nie ma opcji , aby zajechac nowe auta z bateria LFP, tym bardziej  te mniejsze, robiace mniejsze przebiegi. i tak pisalem, LFP musi byc czasami ladowane do 100%, aby "komputer baterii" dobrze szacowal jej pojemnosc i zasieg

Edytowane przez SuLac0
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Z innej beczki. Kojarzy ktoś jakiego typu silniki są stosowane w przykładowo tesli, oraz twardych hybrydach toyoty?  Chodzi mi czy to asynchronczny czy BLDC.

Edytowane przez jarux
Opublikowano (edytowane)

Tesla raczej stosuje oba rodzaje, asynchroniczne i synchroniczne z magnesami trwałymi zawierające metale ziem rzadkich, ale tylko w modelach LR i "sportowych" są po prostu wydajniejsze. Japończycy i EU przechodzą na asynchroniczne 

BLDC to raczej, skutery hulajnogi 

Edytowane przez 8V32 PcLab
Opublikowano
6 minut temu, lesiu155 napisał(a):

Pozostawię bez komentarza :E

Ja bym z tego zrobił konkurencję sportową, ah te emocje czy dojadę czy nie...

Ja się zastanawiam czy elektryk na trasę 180km ma sens, a tu ludzie do Włoch chcą jeździć i to zimą. Lekarza wołać? :E 

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, galakty napisał(a):

Ja się zastanawiam czy elektryk na trasę 180km ma sens, a tu ludzie do Włoch chcą jeździć i to zimą. Lekarza wołać? :E 

To jest to o czym kiedyś napisałem przy okazji różnic w autach elektrycznych z pompą ciepła i ze zwykłym PTC. W zimnym, zmrożonym mocno aucie pobór energii na rozgrzanie jest bardzo duży bez względu na to czy jest pompa ciepła czy zwykły PTC ale już po rozgrzaniu w aucie z pompą  jest o 3/4 mniejsze zużycie energii na utrzymanie temperatury. Bardzo dużo energii idzie na przygotowanie zmrożonej baterii jeśli auta stoi z kilkanaście godzin na takim mrozie -10C i więcej.

To co jest na zdjęciu tej Tesli to jest obliczony zasięg na bazie ostatnich przejechanych 15km czyli wtedy kiedy auto zużyło największą ilość energii na rozgrzanie baterii i wnętrza. W Tesli obliczany jest zasięg na bazie ostatnich zużyć na dystansie 15km, 150km i 300km. Sugerowanie się zakładką obliczenia zasięgu z 15km po rozmrożeniu i grzaniu auta przed trasą to głupota. Ta zakładka pokazuje ile przejedziesz jak będziesz robił krótkie kilku kilometrowe trasy z codziennym rozgrzewaniem zmrożonej baterii - wtedy będziesz miał tak mały zasięg. 

Do Włoskiego Trydentu bez problemu przy obecnych temperaturach dojedzie w ~17h (1350km) zakładając, że warunki na drodze pozwolą mu jechać z maksymalnymi prędkościami. 2h na ładowanie musi poświęcić.  Na 5 dni postoju spadnie mu zasięg o 5% a tam przy głównych trasach jest sporo ładowarek w tym SuC Tesli. 

Ja tam nawet bym się nie zastanawiał tylko wsiadał i jechał ale zapewne świeży użytkownik więc strach - też tak miałem na początku przygody z EV  :D 

I tu po raz kolejny olbrzymią zaletą jest możliwość ładowania auta w domu bo podpięte auto do ładowarki na potrzeby rozmrożenia baterii i ogrzania wnętrza energie pobierze z sieci a nie z baterii. Oczywiście pod warunkiem, że mamy odpowiednio wysoką moc ładowania w domowej sieci ;) 

Edytowane przez DjXbeat
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Ja tam nawet bym się nie zastanawiał tylko wsiadał i jechał ale zapewne świeży użytkownik więc strach - też tak miałem na początku przygody z EV  :D 

z nowoscia zawsze tak jest, a jak jeszcze czlowiek naczyta sie bzdur ze "spolecznosciowego" szamba, to potem w ogole ma strach nawet wsiasc do EV :)

a na koncu sie okazuje, ze dojechal gdzie chcial, ze nie bylo problemu z zasiegiem i ladowarkami i ze w ogole "strach mial wielkie oczy" 

Opublikowano

@DjXbeat A z jakimi prędkościami podróż? 

Nie wiem, do mnie to nie przemawia. ABRP pokazuje że nawet Tesla 3 LR robi ledwo 360km z czego mniej więcej połowa to S5. Wyjeżdżając z 95% baterii dojeżdżam do domu mając 17%. I to tylko z punktu A do B do A, a gdyby dodać zjazd na zakupy czy coś to już trzeba się ładować. Spalinówką zostanie pół baku. Wiadomo jadąc wolniej czy krajowymi drogami zostanie pewnie 30-35% baterii, ale nie po to się kupuje drogie i szybkie auto żeby jechać 90 km/h :E 

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

@DjXbeat A z jakimi prędkościami podróż? 

Z maksymalnymi dozwolonymi w zależności od tego czy warunki na drodze pozwolą z takim prędkościami jechać. Trasa zawsze jest liczona według maksymalnych dozwolonych prędkości  tak samo jak na Google Maps.  

8 minut temu, galakty napisał(a):

@DjXbeatNie wiem, do mnie to nie przemawia. 

I ja to rozumiem. Bez możliwości ładowania w domu też bym nie poszedł w EV.

Opublikowano
Teraz, DjXbeat napisał(a):

Nawet ładując w domu to by mi ledwo zasięgu starczyło w LR, nie mówiąc o SR. 

Myślałem że Tesla LR spokojnie wciągnie nosem i zostanie zapas, a tu 17%. Sytuacja jak na S7 i leżysz. A doładować się mogę jedynie pod sklepem kilometr dalej, średni interes. Chyba że kabel przez okno :E 

I nie wiem jak ABRP liczy zasięg, przy obecnych temperaturach czy według producenta? Bo jak nie bierze pod uwagę obecnych mrozów to jeszcze ciekawiej wyjdzie. 

Opublikowano

Ty miał byś obawy jechać i dla mnie to zrozumiałe bo ja dokładnie tak jak Ty sprawdzałem trasę, liczyłem ale to było przed zakupem i w pierwszym miesiącu korzystania. Po ponad 4 latach jazdy Teslą 3 z leasingu i od 1.5r swoją prywatną 3 nic nie kalkuluję - ustawiam trasę i jadę. 
O ile 3-4 lata wstecz w Polsce był problem z ładowarkami na trasie tak teraz tych ładowarek jest multum. Za granicą to co 40-50km masz ładowarki więc nie raz zdarzało mi się minąć 2 i dopiero na 3 zjechać na ładowanie. Powoli i u Nas tak to wygląda choć są rejony z mniejszym zagęszczeniem punktów ładowania.

Trasa we Wloskie góry i jest w czym wybierać a to tylko SuC Tesli gdzie jest multum innych punktów ładowania ;) 

W zimę po prostu częściej stajesz na ładowanie.

IMG_6365.thumb.png.9f39f0d4eb74f9aa5822b01cdfa4f9fb.png

Opublikowano
28 minut temu, DjXbeat napisał(a):

z swojego doswiadczenia zaryzykuje stwierdzenie, ze Twoj adwersarz mniej niz polowe z tego co mu piszesz rozumie ;) ale wazne, ze slad w necie zostaje, nawet jezeli ciagle klepane jest to samo :thumbup:

no coraz bardziej mnie ten nowy xpeng G6 przekonuje :glodny: tylko szkoda , ze frunka nie ma :(

image.png.2321298246ca0b9d509239d01e3dea03.png

• Upvote 1
Opublikowano
6 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Ty miał byś obawy jechać i dla mnie to zrozumiałe bo ja dokładnie tak jak Ty sprawdzałem trasę, liczyłem ale to było przed zakupem i w pierwszym miesiącu korzystania. Po ponad 4 latach jazdy Teslą 3 z leasingu i od 1.5r swoją prywatną 3 nic nie kalkuluję - ustawiam trasę i jadę. 

Chyba się nie rozumiemy.

Ja cały czas piszę o zasięgu i że jest mizerny, a Ty że się nie martwisz tylko trasa i jedziesz. No tak, tak to ja mogę też pociągiem, kupuję bilet i jadę, a że dwie przesiadki po drodze zamiast bezpośrednio to jaka różnica? :D 

Jak na ironię przyznam, że lepiej wygląda 2h ładowania w trasie do Włoch bo przerwę i tak trzeba robić, niż ładowanie przy trasie 2x160km bo taki dystans to się klepie w 2h za jednym strzałem. I tak wiem zostanie mi 17% baterii więc nie trzeba się ładować, ale przyjdą gorsze warunki (mróz) jakiś wypadek i jest problem więc doładować by warto było. 

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, galakty napisał(a):

Jak na ironię przyznam, że lepiej wygląda 2h ładowania w trasie do Włoch bo przerwę i tak trzeba robić, niż ładowanie przy trasie 2x160km bo taki dystans to się klepie w 2h za jednym strzałem. 

I ja taki dystans zrobił bym za jednym strzałem bez ładowania. Wyżej napisałem o obawach jakie masz. Ja takie miałem przed zakupem i w pierwszym miesiącu. Teraz wsiadam, ustawiam nawigację i jadę ;) 

Te obawy są w większości totalnie niczym nie uzasadnione ale są. To tak jak mój znajomy z pracy, który kupił sobie teraz nowego Jeepa Compassa i boi się nim jeździć bo ktoś może w niego wjechać i rozbić mu auto :E  

W robocie się z niego podśmiewam by przykrył auto „kocem” i niech stoi z nadzieją na lepsze czasy i lepszych kierowców :E 

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, DjXbeat napisał(a):

tak jak mój znajomy z pracy, który kupił sobie teraz nowego Jeepa Compassa i boi się nim jeździć bo ktoś może w niego wjechać i rozbić mu auto :E  

Czy on wie na czym polega OC AC? 

Edytowane przez huudyy