Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, trepek napisał(a):

W 2025r w Polsce zarejestrowano więcej samochodów elektrycznych niż diesli.

https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-tak-umiera-diesel-w-polsce-zalamanie-sprzedazy-i-kolejki-na,nId,22544444

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

PC_full_year_2025_2.png

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, SuLac0 napisał(a):

tak. moj blad. zostanie mu ok 14kWh przy 16%. nie zmienia to jednak faktu, ze na tych 14 zajedzie jeszcze daleko.

Nie pierwszy. Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

3 godziny temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Nie jest to prawdą najpewniej. Problem w tym, że ACEA liczy MHEV jako HEV, zatem prawie wszystkie obecnie sprzedawane diesle Mercedesa, diesle Audi, diesle BMW są liczone jako... hybrydy. Zwracałem uwagę na to Pawłowi już rok temu...

Tym samy, te diesle, które tam są ujęte, to tylko te proste jak np. 2.0 TDI w Passacie/Golfie, 1.5 diesel w Stellantisie. Lepsze statystyki w tej kwestii ma polski SAMAR, bo wydziela MHEV.

Oznacza to też, że kategoria HEV w statystykach ACEA jest ponadprzeciętnie rozrośnięte, bo obok takiej Corolli Hybrid w tej samej kategorii jest 1.5 eTSI Volkswagena albo stare 3.0 TFSI V6 z poprzednich już A6/A7, który jedyne co potrafi względem normalnej spalinówki, to wyłączyć silnik spalinowy w trakcie jazdy.

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ja dodam, że jeśli sprzedaż elektryków jest na poziomie diesla( a tak jest pomijając marginalna różnicę) który jest wypierany z "obiegu" to jest to porażka. Należy pamietać, że były dopłaty do elektryków a sprzedaż mimo to szoruje na poziomie wymierającego dinozaura. 

Co do ankiet, niektórzy liczą PHEV jako elektryki.

Nic mi nie wiadomo, by jakaś instytucja europejska liczyła PHEV jak BEV.

Mogę liczyć na odpowiedź w temacie różnicy w zużyciu/zasięgu między zimą, a latem?

Opublikowano
3 godziny temu, SuLac0 napisał(a):

to, ze diesel odchodzi juz do lamusa, widac juz po ankiecie w temacie "jakie masz, jakie planujesz auto".

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

Uśredniając, bardziej zamożni kupują nowe hybrydy lub EV, natomiast biedniejsi, kupujący z drugiej ręki mają nadal dieselka w serduszku. Z biegiem czasu to się zmieni kiedy ci pierwsi sprzedadzą auta tym drugim ale to perspektywa 10-15 lat.

Opublikowano
22 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Mając 16% zasięgu większość będzie obs...na autostradzie, szczególnie zimą. No ale wy macie doświadczenie.

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Opublikowano
3 minuty temu, DjXbeat napisał(a):

Nie, ta większość właśnie jeździ bez żadnych obaw a obs….ni są ludzie próbujący przekonwertować mentalność 1 vs 1 z auta spalinowego do auta elektrycznego.
CLA EQ można zrobić ~500km a prędkościami autostradowymi w Polsce i to jest fakt . Czy ktoś chce jechać dalej mając 15% baterii to jego decyzja. Zdecydowana większość osób jedzie dalej no chyba, że ogranicza ich ilość punktów na ładowanie po trasie. 
Ja zrobiłem 440km i przy 16% zjechałem na MOP i auto podładowałem. Mogłem jechać dalej ale przy następnym punkcie musiał bym zjechać z trasy i odbić 3km w bok co mi się nie uśmiechało. 

Od siebie dodam, że podczas jazd testowych, a zwłaszcza wtedy gdy trzeba było dotrzeć do celu najszybciej wjeżdżam na stacje ładowania ze stanem typu -1/-2 myślnik 0 myślnik +5% (tak, poniżej "zera"). Kwestia tylko, by znać auto, którym się jeździ. Ale tak samo jest w spalinowym, gdzie czasem zasięg znika np. poniżej 50 km, to wtedy człowiek denerwuje się.

Opublikowano
6 minut temu, Totek napisał(a):

Tyle że to forum to skrajny przypadek. Ta sama ankieta wrzucona na forum rolników da zupełnie inny wynik. 

tekst ktory przytoczyles, dotyczyl sprzedazy nowych aut osobowych. ankieta tez dotyczyla osobowych nowych i/lub uzywanych. tendecja jest taka, ze sprzedaz diesli spada od wielu lat, czesc producntow nawet w ogole  ich juz nie oferuje. 

image.thumb.png.13c387ac92647aec505576ce14c62412.png

diesle tez nie sa wieczne. jezeli cos "wymiera" na rynku, a w jego miejsce wchodzi cos innego, to z biegiem lat, uzywki staja sie z tym napedem coraz bardziej ryzykowne/kosztowne, to tego nagonka "eko" i spada zainteresowanie nimi tez na rynku wtornym - to tez czesciowo pokazuje zapewne wspomniana ankieta. efekt kuli sniegowej i normalny proces. 

Opublikowano
Teraz, trepek napisał(a):

@Tomasz Niechaj

MotoPRawda mowi, ze MHEV sa doliczane do statystyk czystych benzyn wiec wnioskuje, ze w dieslach tak samo. FHEV to FHEV. Ale znowu nic nie wiadomo gdzie trafia MHEV plus :E

Obejrzałem cały film (to ten sam człowiek przecież) i nie wiem do czego odnosił sie jego komentarz, ale jak wspomniałem: SAMAR liczy MHEV osobno, zarówno względem HEV, jak i ICE, jak liczy PZPM, to musiałbym sprawdzić jeszcze. Na 100% w przypadku ACEA jest jak piszę. A dane odnośnie rynku europejskiego Paweł/Interia mogą mieć tylko z ACEA.