Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, huudyy napisał(a):

czemu ty zawsze masz w Polsce jakieś problemy? :E mówisz "dzień dobry, nie dziękuję, paragon, kartą, dziękuję, do widzenia" i całą akcję zamykasz w 30 sekund aż paragon Ci wydrukują. Co więcej na większości BP masz kasy samoobsługowe gdzie nikt o nic nie pyta...

Na Orlenie byłem! Ostatnia resztka patriotyzmu mi się odezwała :E

Opublikowano
35 minut temu, bleidd napisał(a):

Wyjeżdżam, po 350-400 km jestem na miejscu. Baterii pokazuje 2%, nie robię postojów po drodze bo nie mam takiej potrzeby. Wysiadam i idę na szlak, wracam wieczorem, mam 2% i co teraz? :E

nascie km dalej. wybierz sobie

image.png.782725c308d1b51cec5b4e7694424396.png

Opublikowano

Jak 5 osób na krzyż ma elektryka to spoko, jakby zaczeło tego jeździć 5x więcej to już by wesoło nie było z ładowaniem. 

Teraz, GordonLameman napisał(a):

No bo LPG = bieda.

A wiesz co się robi z biedą? :E 

Teraz to LPG dla bogatych w sumie przy wtrysku bezpośrednim ;) 

Ale sens zachowany :E 

Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

nascie km dalej. wybierz sobie

image.png.782725c308d1b51cec5b4e7694424396.png

Czyli zamiast wracać prosto do domu i być jeszcze o ludzkiej porze ewentualnie na nocleg kupiony za parę dyszek (no niestety, wtedy bez ładowarki) to jadę na przymusowe ładowanko. Ok

Opublikowano (edytowane)

dlatego podalem ladowarki +50kW, abys nie musial sie ladowac godzinami. btw. rozumiem, ze na wszsytkie takie wycieczki jezdzisz na rezerwie? 

i co rozumiemsz pod pojeciem "ludzka pora"? czy dodatkowe 30-40min na wycieczke, wymusza organizowanie noclegu?

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Nie jeźdże bo mam 1000 km zasięgu obecnie bez znaczenia czy jest -20 czy +30 więc takich problemów nie mam.

30-40 min naładuje się tak aby wrócić (350-400 km) czy będę musiał robić kolejny postój po 2h na następne 30-40 min?

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

W kodeksie ruchu drogowego? Prawnie? Bo to że można kupić w internecie to wiem :E 

Godzinę temu, galakty napisał(a):

@GordonLameman tylko jak to jest prawomocne? Da się wyegzekwować? Ktokolwiek sprawdza? Bo z tym to się nie spotkałem ;) 

Na szczęście coraz mniej się LPG opłaca i już rzadko kto montuje. 

Właściciel danego parkingu, w tym wypadku spóldzielnia/deweloper może sobie wymyślić znak "Zakaz wjeżdżania w czerwonych butach" i masz obowiązek go respektować.

Opublikowano

U mnie też 800-900km zasięgu i nie muszę tankować w trakcie praktycznie nigdy, robię to przed wyjazdem i mam spokój. Żadnego planowania. I nawet gdyby coś wyskoczyło to co kilkaset metrów wjeżdżam na 5-10 minut i jadę dalej. 

Elektryk to wymuszone zmiany w podróżowaniu, chyba że ktoś się mieści w 400km w obydwie strony, to ujdzie. Tylko potem i tak ładowanie czeka i albo ciągniesz prąd do hali garażowej, albo jedziesz do galerii chociaż potrzeba nie ma :E 

Opublikowano

Elektryk lepszy bo na zwykłych stacjach ZAWSZE są kolejki i minimum pół godziny trzeba stać w kolejce - tak jest na WSZYSTKICH stacjach paliw, a w elektryku wybierasz restaurację z ładowarką na parkingu a w takich restauracjach NIGDY nie ma zajętych stolików i ZAWSZE WSZYSTKO smakuje rodzinie, więc na pewno nie musicie szukać innej.

Koniec dyskusji, marsz do salonu po elektryka i do Castoramy po 500m przedłużacz, żeby sobie z 9 piętra móc naładować. 

Opublikowano
25 minut temu, bleidd napisał(a):

Nie jeźdże bo mam 1000 km zasięgu obecnie bez znaczenia czy jest -20 czy +30 więc takich problemów nie mam.

30-40 min naładuje się tak aby wrócić (350-400 km) czy będę musiał robić kolejny postój po 2h na następne 30-40 min?

mimo, ze w BEV mam zasieg o polowe mniejszy , tez nie mam takich problem. roznica miedzy nami jest taka, ze ja wiem jak sie jezdzi i czego oczekiwac po aucie spalinowym, a Tobie tylko sie wydaje, ze wiesz to samo, ale o BEV.

Opublikowano
2 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

mimo, ze w BEV mam zasieg o polowe mniejszy , tez nie mam takich problem. roznica miedzy nami jest taka, ze ja wiem jak sie jezdzi i czego oczekiwac po aucie spalinowym, a Tobie tylko sie wydaje, ze wiesz to samo, ale o BEV.

Ty to nawet jakbyś jechał 1000km elektrykiem to bys problemów nie miał ;) 

Opublikowano
35 minut temu, SuLac0 napisał(a):

Twoje opiniowanie nie jest tu do niczego potrzebne, bo ja nie mam zamiaru tu nikogo przekonywać czy BEV jest fajny i/lub czy jest lepszy od spalinówek czy na odwrót. Chciałem się dowiedzieć jak to wygląda i już wiem, tyle mi wystarczy.

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Hmmm nie pytałem jeszcze o taką możliwość, może po prostu popyt mały i nie zauważyłem nigdzie. Akurat u mnie mam osobną księgę wieczystą i udział w hali, nie wiem jak to się ma prawnie. Ale ja i tak muszę mieć spalinówkę, co najwyżej plug-in bym mógł wtedy mieć. Ale czy prąd z domu taki opłacalny jest?

To w takim razie zrobisz bez problemu na obydwa sposoby tak jak wolisz.

Prąd jest w domu mega tani (w porównaniu do ładowarek), teraz mam średnią po mieście 13kWh/100km, czyli 10.4zł/100km + pewnie kilka % strat na ładowaniu.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Planuję wymienić na razie po taniości na Mazdę 3 z automatem, a coś fajnego to za kilka lat, dopiero co na kredyt wydałem kupę kasy :E 

Państwo puszcza oczko z dopłatami. 8:E Ja się bawię w BEV bo się wszyscy składamy w podatkach żebym się nóweczką bawił za 472zł/mc brutto :wariat: (a potem to jeszcze JDG optymalizuje) a ci co biorą mniejsze autka miejskie to znajdują też coś w budżecie 100-300zł.

To ostatnia edycja dopłat więc liczę że pod koniec programu przygarnę jeszcze coś nowego na kolejne 2 lata :wariat: 

3 godziny temu, huudyy napisał(a):

Nie ma, myślisz, że ludzie w bloku nie pytali? :E Nie ja jeden bym chciał, ale zwyczajnie nie ma takiej możliwości w podziemnej hali. Nie wiem jak jest w naziemnej, ale tam nie mam miejsca.

Ale jak skoro spółdzielnia mówi nie? :E samowolka? 

Miałem pytać kogo pytali i na jakiej podstawie odmowa ale jak napisałeś "spółdzielnia" to już wiem że to typowa sprawa z januszem (spółdzielnią), takich przypadków jest mnóstwo na grupach, kilka pism i montujesz ;) a prawo to jeszcze przyspieszy za jakiś czas.

Mam ciągnąć kabel z mieszkania z piątego piętra czy jak? 

Niee :D Na dole masz pewnie rozdzielnię elektryczną, stamtąd idą kable, niezależnie od sposobu podłączenia.

1 godzinę temu, bleidd napisał(a):

bo mam 1000 km zasięgu obecnie

BEV po prostu nie ma jeszcze w tym segmencie, to co jest obecnie dla takich osób to hybrydy plugin.

Mimo wszystko czyste spalinówki 1000+ to pachnie bardzo smutnym dieslem bez mocy :D

Edytowane przez Wu70
Opublikowano
Godzinę temu, bergercs napisał(a):

Elektryk lepszy bo na zwykłych stacjach ZAWSZE są kolejki i minimum pół godziny trzeba stać w kolejce - tak jest na WSZYSTKICH stacjach paliw, a w elektryku wybierasz restaurację z ładowarką na parkingu a w takich restauracjach NIGDY nie ma zajętych stolików i ZAWSZE WSZYSTKO smakuje rodzinie, więc na pewno nie musicie szukać innej.

Koniec dyskusji, marsz do salonu po elektryka i do Castoramy po 500m przedłużacz, żeby sobie z 9 piętra móc naładować. 

Tylko dlatego, ze liczba elektryków to promil na tle pozostałych. Gdy zacznie ich przybywać pojawią się kolejki, a "tankowanie" nie trwa 5 minut. 

Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

jechalem >1000km, wiec zadne "jakbys" :) problemy? zadnych. szczegolnie stojac w korku przy prawie 40st na dworze :cool:

Ale jadąc te 1000km, planujesz trasę, szukasz ładowarek a w przypadku benzyny, nawet nie zastanawiam się, po prostu jadę bo zawsze znajdę nalewak. Po prostu, nauczyłeś się z tym żyć.

Opublikowano
12 minut temu, Wu70 napisał(a):

Państwo puszcza oczko z dopłatami. 8:E Ja się bawię w BEV bo się wszyscy składamy w podatkach żebym się nóweczką bawił za 472zł/mc brutto :wariat: (a potem to jeszcze JDG optymalizuje) a ci co biorą mniejsze autka miejskie to znajdują też coś w budżecie 100-300zł.

To ostatnia edycja dopłat więc liczę że pod koniec programu przygarnę jeszcze coś nowego na kolejne 2 lata :wariat: 

U mnie jedynie 50%VAT przejdzie ;) 

Potrzebowałbym coś segmentu C/D, ale na razie nie chcę nowego, nawet z dotacją nie wyjdzie mi tanio (w ogóle skąd 500zł brutto?)