Skocz do zawartości

Auta elektryczne-hybrydowe (BEV,PHEV,HEV) vs spalinowe (ICE)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
11 godzin temu, galakty napisał(a):

Kto im pozwolił takie coś kupić... 

Znam przypadek zakupu używanego (3-letniego) auta przez Urząd Miasta, które ściągnięte było z Czech w cenie nowego egzemplarza z polskiego salonu ;)

Znajomy handlarz musiał zarobić.

Opublikowano
23 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Jak Ci się silnik zatrze, korby wyjdą bokiem albo zerwany pasek narobi problemów to też ? 

Tego typu awarie to raptem promil na tle wszystkich usterek i często wynika ze złego serwisowania auta.

22 godziny temu, galakty napisał(a):

Najlepiej to używka z rozbitka, bo te po naprawach to pożal się boże, a jak są dobre to lepiej zezłomować i drugie auto wziąć :E 

Tu jest nadzieja w elektrykach, bo poza wymianą silnika i baterii nic więcej nie powinno sprawiać problemu. Tylko rynek musi się napełnić. 

Nie ma opcji, by producenci nie chcieli zarabiać na serwisach, także prędzej czy później elektryki też będą się psuć i wymagać kosztownej naprawy tak jak obecne auta z tradycyjnym napędem.  Czy telewizory, pralki, komputery się nie psują? Przecież auto elektryczne to właśnie taki sam elektro sprzęt, tylko większy.

17 godzin temu, duniek napisał(a):

teraz bev to auto jak kazde inne, popyt jest duzo wiekszy, 

Stymulowany dopłatami, brakiem podatku drogowego który płacą pozostali w paliwie i przywilejami, jeden własnie może wkrótce paść:https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-samochody-elektryczne-straca-prawo-do-jazdy-buspasami-weto-p,nId,22452515#google_vignette

14 godzin temu, galakty napisał(a):

Kto im pozwolił takie coś kupić... 

Prrzecież to strasz miejska...królowa polskich kabaretów.

Opublikowano (edytowane)

Czemu BEV czy PHEV mają często gniazdo ładowania od strony kierowcy? Dzisiaj tak się przypatrzyłem na auta ładujące się równolegle do chodnika, to mega dziwnie to wygląda. Raz, że musisz stać w zasadzie na jezdni i podłączać ładowarkę, mając za plecami jeżdżące auta, dwa ten wystający kabel ładowania sięga za linię lusterek. Pojedzie jakiś matoł, zahaczy i wyrwie wszystko...

Edytowane przez marko
Opublikowano

w przypadku wspolnych platform dla roznych napedow, bo maja tam wlew paliwa ;) ale w przypadku platform typowo BEV, moga byc rozne powody. konstrukcyjne (np port ma byc najblizej ladowarki pokladowej, jest frunk), kosztowe, bezpieczenstwa. uzywalem rozne miejsca. z przodu, z boku przed kierowca i z tylu. kazde ma swoje wady i zalety. to z przodu wydaje sie najbardziej sensowne, ale jest nabardziej narazone na  uszkodzenie w razie nawet drobnej stluczki, a ze w CCS mamy wysokie napiecie, nikt tam nawet nie kombinuje z "naprawa", tylko z duzym prawdopodobienstwem poleci wymiana calego portu z kablami. no i przod do tych najczystszych stref tez nie nalezy. szczegolnie zima. boki-tyl wiadomo, wystajaca wtyczka i czasami kombinowanie, aby sie dopasowac do ladowarki, ale jak juz ma byc z boku, to lepiej z przodu. zawsze moge wyjac kabel i zamknac klapke przez okno :E

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

oprocz BEV, na buspasach pojawia sie tez motocykle. w sezonie faktycznie moze byc juz tam tloczno ;) buspas powinien zostac dla busow i sluzb. robienie z tego pasa jakiejs "zachety" imo nie byl i nie jest dobrym pomyslem. moze chociaz wprowadza limit dot osob w BEV

Opublikowano

Buspasy i parkowanie to jedne z najważniejszych zachęt poza kasą (dopłaty), w dużym mieście jest to mega wygodne :D

11 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Buspasy dla EV do 01 stycznia 2028r - Nawrocki podpisał ustawę :D 

Ale hejt się na niego leje :E 

W tej ustawie jest coś jeszcze? Parkowanie też przedłużone?

Opublikowano
16 minut temu, galakty napisał(a):

Ta i potem 3 pasy zapchane, a 4 stoi pusty bo jest buspasem i NIC nie jedzie. To też nie jest dobre. 

i te korki, to przez BEV i motory? :) wlasnie dlatego buspas ma byc pusty, aby zbiorkom normalnie dzialal i karetka/sluzby mogly normalnie przejechac. sygnalizacja dla buspasow jest skonfigurowane pod male ich obciazenie. 

11 minut temu, Wu70 napisał(a):

W tej ustawie jest coś jeszcze? Parkowanie też przedłużone?

nie. bo to jest bezterminowe, zarzadzane przez lokalne uchwaly. wiec sa, a za mies moze ich juz nie byc

Opublikowano

Kiedy widziałeś karetkę jadącą buspasem? Jak ma skręcić w lewo na skrzyżowaniu to nie będzie jechać skrajnym prawym lol. 

I nie korki nie są przez BEV, ale zawsze trochę odciążą ruch i jest to zachęta żeby je kupować.

Jak się skończą dopłaty eAuto i brak buspasa to zobaczycie elektryki jak świnia niebo... 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, galakty napisał(a):

Kiedy widziałeś karetkę jadącą buspasem? 

mogly na sygnale korzystac caly czas, teraz beda mogly nimi jezdzic bez sygnalow

8 minut temu, galakty napisał(a):

Jak się skończą dopłaty eAuto i brak buspasa to zobaczycie elektryki jak świnia niebo... 

przeciez sam caly czas piszesz, ze BEV nie kupuja mieszkancy miast, bo nie maja sie gdzie ladowac, wiec do czego pozostalym buspas? :E 

a jak skoncza sie doplaty, to pojawia sie inne "promocje sprzedazowe" . tego akurat jestem pewien :Up_to_s: ostatecznie zawsze bedzie mozna kupic chinczyka :hahaha:

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano

Na 35 tys km przejechane EV może z 300m przejechałem buspasem. Dla mnie mogli by zakazać jazdy Buspasami dla elektryków. 
Darmowe parkowanie na miejskich parkingach - z tego akurat korzystam nagminnie i to jest mega zaleta i wartość dodatnia. 

Opublikowano
18 minut temu, galakty napisał(a):

No to tym bardziej jak nikt tym nie jeździ to co to zmieni dla karetek? 

Dlaczego twierdzisz, ze nikt tym nie jeździ ? 
Ja napisałem za siebie. Ja nie jeżdżę ale będą w Warszawie czy innym mieście gdzie są bus pasy kierowcy EV korzystają z nich gdzie się tylko da. 

Opublikowano
52 minuty temu, galakty napisał(a):

No to tym bardziej jak nikt tym nie jeździ to co to zmieni dla karetek? Ehhhh fajne te dyskusje, niby robią problem, a potem się okazuje że nikt tego nie używa xD 

cos sie tak tych karetek uczepil :) w ogole rozumiesz sens istnienia buspasow i dzialania zbiorkomu oraz pojazdow sluzb? bo zaczynam miec watpliwosci.

Opublikowano

Kurde, świat się kończy. Dzisiaj zostawiłem Stingera pod blokiem i do pracy pojechałem Melexem tzn. Leapmotorkiem T03 mojej żony, którego odebraliśmy parę dni temu :E

Ogólnie fajne autko w tej cenie. A jak jeszcze dotację uda się dostać to w ogóle będzie bomba i nawet na żadne wady tego auta nie będę patrzył :D

Opublikowano

Nawet ładując się na szybkich ładowarkach to ciągle wychodzi taniej niż jeżdżenie typową spalinówką.

Przykład:

Weźmy zużycie energii 10 kWh/100km dla takiego Leapmotora w dobrych warunkach pogodowych. Do tego weźmy aktualny koszt energii u mnie na Biedronce 2,25 zł (ładowarka szybka CCS). Daje to nam 22,50 zł za przejechanie 100km. Dzieląc to dla przykładu na koszt benzyny Pb95 w cenie 5,75 za litr daje to nam odpowiednik spalania na poziomie 3,9 litra /100km. 

A już nie mówię nawet o tym, że odpada całe serwisowanie samochodu spalinowego jak filtry, olej, zapchane dpfy, zbierający się nagar w silniku, zużywające się sprzęgło czy inne elementy zużywające się w silniku spalinowym.