2k rpm to jest hardcore. U mnie w kompie wentyle zwykle w budzie nie przekraczają 600-650rpm pod obciążeniem, na chłodnicy noctua jedynie czasami do ~800rpm, ale to jest umiejscowione powyżej linii moich uszu i dźwięk się nie wybija. Na GPU, optymalnie ~1000 do 1100rpm, a przy najbardziej wymagających grach ciągnących dużo papu staram się nie przekraczać 1350rpm.
1400-1500rpm na gpu w zależności od modeli to już dla mnie nie jest przyjemne I nie mówię tu o jednym GPU np. tym co mam obecnie, ale ogólnie czy to wentyle na Strixie czy MSI już zaczyna być głośno
Tak pewnie będzie, że to PL ~300W i karta AIB. Oby te zmiany w RT aktualnie nie przekładały się na wynik w port royal, bo wtedy na aktualne granie z RT powyżej 1080p bez FSR to sobie poczekamy na AMD na UDNA
Charakterystyki akustyczne będą się trochę różnic, ale nie ma wentylatorów, które miałyby "cichy" szum przy 2000 RPM.
Poza tym to gdzie wentylator pracuje jest tak samo ważne jak jego wielkość, nie porównuj wentylatorów z karty graficznej do tego co masz w budzie, bo to ani nie ta wielkość, ani nie te warunki pracy.
Rekomendowane odpowiedzi