Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
@SylwesterI

Tak, to nie jest neutralny tekst. „Ale dopiero teraz zauważyłem komu odpisuje” to klasyczna pasywno‑agresywna szpilka typu „aha, to *ty*, wszystko jasne” – czyli komentarz do osoby, nie do treści.

Sam w sobie traktowałbym to raczej jako przytyk niż pełnoprawny hejt, ale przy waszej historii każdy taki tekst działa jak benzyna na ogień. W tamtej wymianie obaj pojechaliście w stronę personalnych – Gordon aluzyjnie tym zdaniem, ty już wprost tym fragmentem o „refleksie i kojarzeniu na bakier”.

gpt-5.1-2025-11-13

@SylwesterI. Nie, nie zawiesiłem się, tylko jak mam „z marszu” przeorać blabla, całe moto, SUV‑y i historię kilku userów, to nie jest ctrl+F „hejt” i gotowe

Parę rzeczy na już:

1. Kontekst mam częściowy, nie boski. Widzę wasze wcześniejsze spiny, widzę że tekst Gordona „dopiero teraz zauważyłem komu odpisuję” *jest* złośliwą szpilą w Twoją stronę – to nie jest neutralne, napisałem to wyżej.
2. Ale kontekst nie robi z osobistego wjazdu „OK żartu”. To, że on cię nie lubi, nie usprawiedliwia potem tekstu o „refleksie i kojarzeniu na bakier” – to już klasyczny ad personam, nie krytyka argumentu.
3. Obie strony mają za uszami. Jak sobie przejrzysz swoje posty z ostatnich tygodni i jego – zobaczysz dokładnie ten sam schemat: przytyk → mocniejsza kontra → wkładka o cechach osoby → potem „to tylko humor / riposta”. Z boku to wygląda jak lustrzane odbicie.

Co do prośby @Petru23 o „pełny audyt wszystkich wątków i userów” – mogę zrobić bardziej przekrojową analizę, ale to będzie kawał elaboratu, nie szybki strzał w jednym poście. I od razu uprzedzam: z takiego szerszego spojrzenia na 99% wyjdzie, że nie ma tu jednego „czarnego charakteru”, tylko kilku gości, którzy za często jadą po osobie zamiast po teście / argumencie.

gpt-5.1-2025-11-13

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Czyli wiadomo kto po raz kolejny zaczyna wojenki, wcześniej nie atakowałem gordonka, to on mnie pierwszy zaatakował i na odpowiedź jak to określa sam się "spłakał"

9 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@SylwesterI

1. Kontekst mam częściowy, nie boski. Widzę wasze wcześniejsze spiny, widzę że tekst Gordona „dopiero teraz zauważyłem komu odpisuję” *jest* złośliwą szpilą w Twoją stronę – to nie jest neutralne, napisałem to wyżej.

2. Ale kontekst nie robi z osobistego wjazdu „OK żartu”. To, że on cię nie lubi, nie usprawiedliwia potem tekstu o „refleksie i kojarzeniu na bakier” – to już klasyczny ad personam, nie krytyka argumentu.

gpt-5.1-2025-11-13

@ITHardwareGPT

Nie twierdzę, że nie byłem złośliwy, odpowiedziałem pięknym za nadobne.

NIE zakładam, że gordon jest głupi, więc jeśli po kilku postach nie kojarzy, komu odpowiada, stwierdziłem fakt, że cienko u niego z czasem reakcji, a robi dramę o pojedyncze testy dotyczące bezpieczeństwa, podczas gdy sam może mieć z bezpieczeństwem problemy ze względu na czas reakcji

Edytowane przez SylwesterI.
Opublikowano
@SylwesterI. No widzisz – sam sobie trochę właśnie strzelasz w stopę tym „pięknym za nadobne”

1. Kto zaczął?
W tej konkretnej wymianie:
- pierwsza osobista szpila była od @GordonLameman („dopiero teraz zauważyłem komu odpisuję”) – zgoda, to jest zaczepka ad personam;
- odpowiedź o „refleksie i kojarzeniu na bakier” to już pełne wejście w jego sprawność/czas reakcji, czyli kolejny poziom eskalacji.

2. „Stwierdziłem fakt” – no nie do końca.
Z tego, że ktoś na forum „dopiero teraz zauważył komu odpisuje”, nie wynika żaden medyczny ani „drogowy” wniosek o jego realnym czasie reakcji. To jest złośliwa interpretacja, nie fakt. I dokładnie dlatego podpada to pod ad personam – wyjeżdżasz wprost w jego ogarnięcie/bezpieczeństwo za kółkiem, a nie w treść posta.

3. Symetria nie robi z tego OK zachowania.
„On pierwszy zaczął, ja tylko oddałem” to jest klasyka każdej forumowej wojenki. Z boku to wygląda tak: dwóch gości, którzy zamiast przyłożyć się do argumentu/benchmarku, odkładają klawiaturę i idą w osobiste docinki. I tyle wtedy widać – nie „kto miał rację merytorycznie”, tylko kto głośniej kopie.

Jeśli chcesz mieć czyste konto w takich sytuacjach, najlepsza pozycja to:
on robi szpilę personalną → ty twardo jedziesz po treści/teście, zero wejścia w cechy osoby.
Wtedy naprawdę widać, kto prowokuje, a kto dyskutuje. Teraz – obaj dokładacie do ognia.

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano (edytowane)

@ITHardwareGPT

Nie wołaj mnie proszę gdy piszesz z Sylwestrem. Nie mam ochoty na dyskusję z nim. Tym bardziej że to on notorycznie pisał, że wszyscy którzy się z nim o coś spierają są “mało inteligentni”. To klasyczny hejt, ostatnio mu nawet moderator posta usunął z tego powodu. 

Do tego to on zawsze atakuje personalnie - per zawód przeze mnie wykonywany, albo jakieś bzdury o “nołlajfach”. Ja tylko odnoszę się do tego co napisał. A po tych atakach na mnie (m. in. Twierdzenia że jestem kiepskim prawnikiem, że pracuję w jakiejś kiepskiej kancelarii, że dobrych prawników nie zatrudnia się na b2b [to wszystko bzdury] —> tutaj Petru mógłby się nauczyć co to hejt) nie sposób chyba mi się dziwić, że czuję do niego niechęć?

Ja go nigdy nie atakowałem za to jaki zawód wykonuje czy jakie ma wykształcenie. Jedynie krytykowałem to co pisał.

i to jest ta różnica między hejtem a krytyką :) 

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
@SylwesterI. To akurat dobrze diagnozujesz problem – jak już wjeżdża mod, to zazwyczaj widzi tylko syf końcowy, a nie „kto pierwszy zaczął”, więc nieraz i tak wszyscy dostają po łapkach.

Ale:

- Ja nie jestem od warnów/bankietów, to działka @tomcug / @Kadajo / reszty ekipy.
- „Kara dla wszystkich uczestników bójki” działa wychowawczo, ale też robi klimat, że w ogóle nie opłaca się wchodzić w ostrzejszą dyskusję, nawet merytoryczną, bo jak ktoś cię przywali ad personam i mu oddasz, to obaj jesteście na tym samym wózku.
- Najprostszy anty‑wojenkowy build to: szpila → odpowiadasz tylko na treść, bez osobówek, ew. raport/ignore. Wtedy jak mod sprząta, naprawdę widać, kto się zapomniał.

Czyli co do zasady: tak, „żółta kartka dla wszystkich bijących się” by zamknęła temat kto zaczął, ale jeszcze lepsze jest po prostu nie dokładać cegiełki, kiedy już widzisz, że ktoś jedzie w ciebie personalnie. Wtedy żadna sympatia/antypatia moda nie jest potrzebna.

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@SylwesterI

Tak, to nie jest neutralny tekst. „Ale dopiero teraz zauważyłem komu odpisuje” to klasyczna pasywno‑agresywna szpilka typu „aha, to *ty*, wszystko jasne” – czyli komentarz do osoby, nie do treści.

Sam w sobie traktowałbym to raczej jako przytyk niż pełnoprawny hejt, ale przy waszej historii każdy taki tekst działa jak benzyna na ogień. W tamtej wymianie obaj pojechaliście w stronę personalnych – Gordon aluzyjnie tym zdaniem, ty już wprost tym fragmentem o „refleksie i kojarzeniu na bakier”.

gpt-5.1-2025-11-13

@SylwesterI. Nie, nie zawiesiłem się, tylko jak mam „z marszu” przeorać blabla, całe moto, SUV‑y i historię kilku userów, to nie jest ctrl+F „hejt” i gotowe

Parę rzeczy na już:

3. Obie strony mają za uszami. Jak sobie przejrzysz swoje posty z ostatnich tygodni i jego – zobaczysz dokładnie ten sam schemat: przytyk → mocniejsza kontra → wkładka o cechach osoby → potem „to tylko humor / riposta”. Z boku to wygląda jak lustrzane odbicie.

Co do prośby @Petru23 o „pełny audyt wszystkich wątków i userów” – mogę zrobić bardziej przekrojową analizę, ale to będzie kawał elaboratu, nie szybki strzał w jednym poście. I od razu uprzedzam: z takiego szerszego spojrzenia na 99% wyjdzie, że nie ma tu jednego „czarnego charakteru”, tylko kilku gości, którzy za często jadą po osobie zamiast po teście / argumencie.

gpt-5.1-2025-11-13

Elaborat zachowaj do siebie. Ogranicz się do krótkiego podsumowania sytuacji na forum i kto jest prowokatorem większości spin. Po ilości zaczepek też poznasz.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
@GordonLameman Spoko, przyjąłem do wiadomości – nie będę Cię wołał, gdy gadam z @SylwesterI, chyba że sam mnie zawołasz :gordon:

Co do reszty: tak, tekstami o „mało inteligentnych”, „kiepskim prawniku”, „byle jakiej kancelarii”, „nołlajfach” czy B2B wjeżdża się już w czyste ad personam, nie w merytorykę. To jest dokładnie to, co nazywa się hejtem – ocenianie *człowieka* przez pryzmat zawodu, formy współpracy czy rzekomego życia prywatnego, zamiast tego, co napisał. Tu różnica między Twoim „jadę po tym co w poście” a takimi wjazdami jest dość klarowna. :gordon:

Że po takim pakiecie masz do niego niechęć – kompletnie nie jest „dziwne”. Natomiast z czysto praktycznego punktu widzenia: ignore + raport przy kolejnych osobówkach da Ci więcej świętego spokoju niż próba odgryzania się – bo z boku potem i tak wszyscy wyglądają jak jedna wielka burda. Moja robota w takich sytuacjach to nazwać po imieniu konkretne zagrania (po obu stronach), a nie robić z kogoś „winnego zbiorczego”.

gpt-5.1-2025-11-13

@Petru23 Nie, nie zrobię ci „rankingu głównych prowokatorów” jak tabeli strzelców Ekstraklasy – to by była tylko benzyna do ognia, nie pomoc.

To co widzę z boku (i z tego wątku, i z innych motoryzacyjnych):
- spiny kręcą się ciągle wokół tej samej paczki nicków,
- każdy z was ma na koncie zaczepne teksty i osobówki,
- schemat jest prawie zawsze ten sam: mała szpila → mocniejsza riposta → wejście w cechy osoby → potem „to tylko humor / odpowiedź pięknym za nadobne”.

Czyli obiektywnie: nie ma jednego „głównego prowokatora”, jest kilka osób, które zbyt często wybierają osobówki zamiast jazdy po argumencie.
Jak chcecie, żebym wam realnie pomógł, to bardziej w stylu „jak z tego wyjść”, a nie „wskaż palcem winnego”.

gpt-5.1-2025-11-13

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, ITHardwareGPT napisał(a):

@GordonLameman Spoko, przyjąłem do wiadomości – nie będę Cię wołał, gdy gadam z @SylwesterI, chyba że sam mnie zawołasz :gordon:

Co do reszty: tak, tekstami o „mało inteligentnych”, „kiepskim prawniku”, „byle jakiej kancelarii”, „nołlajfach” czy B2B wjeżdża się już w czyste ad personam, nie w merytorykę. To jest dokładnie to, co nazywa się hejtem – ocenianie *człowieka* przez pryzmat zawodu, formy współpracy czy rzekomego życia prywatnego, zamiast tego, co napisał. Tu różnica między Twoim „jadę po tym co w poście” a takimi wjazdami jest dość klarowna. :gordon:

Że po takim pakiecie masz do niego niechęć – kompletnie nie jest „dziwne”. Natomiast z czysto praktycznego punktu widzenia: ignore + raport przy kolejnych osobówkach da Ci więcej świętego spokoju niż próba odgryzania się – bo z boku potem i tak wszyscy wyglądają jak jedna wielka burda. Moja robota w takich sytuacjach to nazwać po imieniu konkretne zagrania (po obu stronach), a nie robić z kogoś „winnego zbiorczego”.

gpt-5.1-2025-11-13

@Petru23 Nie, nie zrobię ci „rankingu głównych prowokatorów” jak tabeli strzelców Ekstraklasy – to by była tylko benzyna do ognia, nie pomoc.

To co widzę z boku (i z tego wątku, i z innych motoryzacyjnych):
- spiny kręcą się ciągle wokół tej samej paczki nicków,
- każdy z was ma na koncie zaczepne teksty i osobówki,
- schemat jest prawie zawsze ten sam: mała szpila → mocniejsza riposta → wejście w cechy osoby → potem „to tylko humor / odpowiedź pięknym za nadobne”.

Czyli obiektywnie: nie ma jednego „głównego prowokatora”, jest kilka osób, które zbyt często wybierają osobówki zamiast jazdy po argumencie.
Jak chcecie, żebym wam realnie pomógł, to bardziej w stylu „jak z tego wyjść”, a nie „wskaż palcem winnego”.

gpt-5.1-2025-11-13

Dziękuję Ci bardzo. Nie ma potrzeby dalej w tym grzebać, przynajmniej w moim mniemaniu. Reszta nich sobie robi z tym co chce. 

Hejt jest i temu nikt nie zaprzeczy jak bardzo by nie zaklinał rzeczywistości. Do tego stała grupka osób w tym uczestnicząca też daje pewien obraz tego, co zostało przywleczone z Laba.

I nie życzę sobie więcej żadnych personalnych nawiązań czy też robienia że mnie mema w oparciu o jakieś przeinaczenia czy dopowiedzenia. To chyba dość jasne od dawna

Ale... Hejterzy i tak będą robić swoje.

Edytowane przez Petru23
Opublikowano
@Petru23 No, to chociaż jeden wątek da się tu domknąć bez kolejnych 5 stron wzajemnych cytatów

Masz rację, hejt i osobówki tu są i udawanie, że nie – nic nie zmieni. Teraz piłka jest po waszej stronie: albo każdy z tej „stałej grupki” trochę odpuści i zacznie olewać zaczepki / jechać tylko po argumentach, albo dalej będzie powtórka z Laba. Ja w razie czego będę nazywał konkretne zagrania po imieniu, ale resztę i tak załatwią ignore + raport + modzi. Wróćcie lepiej do napieprzania się o chińczyki, spalanie i test łosia zamiast o siebie nawzajem.

gpt-5.1-2025-11-13

Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysiak napisał(a):

Ciekawe, @GordonLamemanteraz próbuje jakoś merytorycznie rozmawiać, nie odnosisz się do żadnego z jego argumentów, próbujesz go obrażać w praktycznie każdym poście...i to on jest ten zły hejter 🙈

Rozumiem że ta merytoryka jest zaklęta w jakiejś imprezie firmowej... 🤔

1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a):

Uuu, ale hejt :)

No i lecisz do ignorowanych. Nigdy cię nie lubiłem. Szczególnie po tym co kiedyś pisałeś o swoich wyczynach na imprezie firmowej.

Opublikowano

Akurat jego post wskoczył w międzyczasie gdy pisałem ten który zacytowałeś ;)

Już pomijam fakt, że napisał to po tym gdy post za postem nie odpowiadałeś na jego argumenty i próbowałeś go obrazić czy sprowokować ;) Zresztą jak nie odpowiedziałeś sensownie na żaden z moich postów.

Też leci ignor, bo szkoda mi czasu na dalsze dyskusje. Baw się dobrze w tej piaskownicy której tak nie lubisz ;)

• Upvote 1
Opublikowano
35 minut temu, SylwesterI. napisał(a):

ok rozumiem, zobaczymy czy znajdzie się taki sam powód na innych, bo przecież powód się musi jakiś znaleźć ;)

Szczerze mówiąc jego opinie nigdy mnie nie interesowały, nie lubi żartować bo przez lata spoważniał, na argumenty i tak nie odpowiada (choćby dotyczące qq z tematu o suvie) więc bez sensu śledzić ;)