Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

znowu dezinformacja i stereotypy . wyzywnie, zakwaterowanie, mies 6000 juanow (jakies 3000pln) do byle fabryki, a nie fabryki samochodow, gdzie srednia jest wyzsza . i to bylo ...3 lata temu...masz taniej, dzwon do gosci, przyjma kazda ilosc pracownikow

btw. polecam kanal , ogolnie prostuje wile bzdur dot chin i tego jak sie tam zyje, pracuje, prowadzi biznes

Średnie roczne wynagrodzenie pracownika w chińskich fabrykach samochodów (SAIC, Geely, Xpeng, Chery) zwykle mieści się w przedziale ok. 60 000–120 000 CNY rocznie, czyli orientacyjnie 35 000–70 000 PLN. Dane z wyszukiwania pokazują, że przeciętne roczne wynagrodzenie w Chinach wynosi 97 379–120 698 CNY w sektorach miejskich, a w sektorze prywatnym ok. 65 237 CNY. Fabryki motoryzacyjne zazwyczaj płacą nieco powyżej średniej prywatnej, ale poniżej średniej państwowej.

@ITHardwareGPT jakie jest srednie roczne wynagrodzenie pracownika w chinskiej fabryce samochodow np. Saic, Geely, Xpeng. Chery

Edytowane przez SuLac0
Opublikowano
@SuLac0 da się to policzyć, tylko najpierw trzeba ustalić co liczysz: „pensję pracownika *na linii*” vs „średnią *w całym koncernie*”. Spółki zwykle nie publikują czystej „średniej pensji montażysty”, za to publikują koszty pracownicze (często *płaca + składki + benefity*, czasem nawet equity).

### 1) Punkt odniesienia: ile wychodzi „typowo” dla produkcji w Chinach
NBS (chiński GUS) dla dużych firm („above designated size”) pokazuje, że pracownicy produkcji w manufacturing mieli ok. 74 312 RMB/rok w 2023, czyli ~6190 RMB/mies. — to się bardzo ładnie spina z Twoim „~6000 RMB/mies.”. (NBS)

### 2) A ile „w motoryzacji” (jako branża, nie tylko linia)
Raport branżowy CAHRD (benchmark dużych grup OEM) podaje średnio ~158 000 RMB/rok w 2023 dla branży motoryzacyjnej (to już zawiera sporo biura/R&D itd.). (STCN/CAHRD)

---

## 3) Konkretne firmy (to są średnie koncernowe, nie tylko „fabryka/linia”)

FirmaCo da się policzyć z raportuRokWychodzi ~RMB/rok na pracownika~RMB/mies.
SAIC„Cash paid to and on behalf of employees” / liczba pracowników2023~202 000~16 800
Geely Auto„Staff costs” / liczba pracowników2023~172 000~14 300
XPengBrak jednej, porównywalnej pozycji „total payroll”; koszty są rozbite2023
CheryBrak prostych, publicznych danych za 2023 jak u spółek giełdowych2023

Źródła / jak liczone:
- SAIC 2023: cash paid to employees ~41.824 mld RMB i zatrudnienie 207 001 ⇒ ~202k RMB/rok/etat. (SAIC Annual Report 2023)
- Geely 2023: staff costs 10.336768 mld RMB przy ~60k pracowników ⇒ ~172k RMB/rok/os. (Geely Annual Report 2023)
- XPeng: w 20‑F masz np. składki/benefity pracodawcy ~750 mln RMB i share‑based comp ~550 mln RMB w 2023, ale to nie jest „suma pensji” (pensje siedzą w Cost of sales + R&D + SG&A i nie ma jednej linijki do prostego podzielenia). (SEC 20‑F XPeng za 2023)

---

### Najważniejszy wniosek (i czemu tu łatwo o „dezinformację”)
- ~6000 RMB/mies dla „produkcji” to nie jest kosmos – to się zgadza ze statystyką NBS dla pracowników produkcyjnych w manufacturing.
- „W motoryzacji średnia jest wyższa” – też prawda, ale średnia koncernowa rośnie, bo wchodzi R&D/IT/management.
- A „ile bierze na rękę gość na montażu” zależy od prowincji, nadgodzin i benefitów (nocleg/wyżywienie), i tego w raportach zwykle nie dostaniesz wprost.

Jak doprecyzujesz: interesuje Cię linia produkcyjna (operator/montaż) czy średnia całej firmy? – to dobiorę najlepsze źródła pod dokładnie ten wariant.

gpt-5.2-2025-12-11

Opublikowano

rzutuje tylko na wypisywanie bzdurd odnosnie pracy chinczykow za przyslowiowa "miske ryzu"

i niby jak to 

"Więc nie liczcie, że jak chińskie koncerny otworzą fabryki w EU, na to, że będą tańsze od europejskich marek."

ma sie do produkcji MG w UK oraz Leapmotor w Hiszpanii ?

https://www.money.pl/gospodarka/chinskie-fabryki-samochodow-wyrastaja-w-europie-jak-grzyby-po-deszczu-ale-omijaja-polske-7203711351229184a.html

ja rozumiem, ze mozna miec jakas chinofobie i przeklejac polowe FB, aby "cos udowodnic", ale bez przesady.

Opublikowano
14 godzin temu, Kyle napisał(a):

Ciekawa recenzja:

Pokazuję, że w europejskich (i japońskich i koreańskich) jest też nieidealnie. Od paru stron tłukę, że chińskie auta nie muszą być gorsze od europejskich i jak grochem o ścianę, bo się fanatycy podobni do Ciebie uparli na nazywanie chińskich aut cytuję: "gównem w złotym papierku". To Ty (i Tobie podobni) zapominasz, że europejskie auta nie są idealne i to jest sednem problemu.

Nie pokazuj jakiś sponsorowanych filmików to raz, dwa, nie wiem co tłuczesz, ale ty głównie koncentrujesz się na podkreślaniu wyłapanych wybiórczo wpadek. Jakiegoś niewielkiego procentu całej produkcji.

Cytat

Od paru stron tłukę, że chińskie auta nie muszą być gorsze od europejskich

A ja zadałem pytanie, na jakiej podstawie tak sądzisz? 

Cytat

To Ty (i Tobie podobni) zapominasz, że europejskie auta nie są idealne i to jest sednem problemu.

Nie są, tak samo jak chińskie.  

Opublikowano

zakladajac, ze w chinach pracuja tak ja my,  czyli 160-184h /mies co jest oczywiscie bzdura, co sam raczyles zauwazyc (najczęściej dotyczy to 72-godzinnego tygodnia pracy - vide 40h/tyd w PL)  wychodzi srednio 480-552euro, czyli po kursie 4,21 -   2000-2300 pln/mies. nie wiem jakie fikolki bedziesz tutaj robil, ale no nie dasz rady sciagnac tego do twoich około 900 do 1500zł/msc. w chinskim automotive. odpusc, bo znowu bladzisz

i pod poniedzialek 8:E

Opublikowano

imo za bardo to upraszczasz i sporwadzasz do sytuacji sprzed lat. chiny nie wchodza do EU tylko z pieniedzmi, ale ze swoim calym zapleczem technologiczno/logistycznym/lancuchem dostaw. jezeli otwieraja tutaj fabryke, albo wchodza w kooperacje z producentami EU, to tylko w celu omijania restrykcji/cel EU/KE. oczywiste jest , ze wzrosna im koszty produkcji, ale i tak biorac to wszystko pod uwage, nadal beda mogli oferowac nizsze ceny. "oryginalne chinskie czesci i materialy" oni juz beda mieli ze soba, w cenach o ktorych kazdy w EU moze sobie tylko pomarzyc,  a wyzsze koszty "ludzkie"/energii/uslug w EU, pokryja sobie tym co musieliby zaplacic "na granicy" sprowadzajac cale auto.

• Upvote 1
Opublikowano

Co do jakości chińskich samochodów to faktycznie można polemizować i trochę za krótko u nas na rynku ale mity o niskim wynagrodzeniu szczególnie w branży motoryzacyjnej to dziecku na dobranoc.

W kilku fabrykach w Polsce chińczyki montują u nas najnowocześniejsze maszyny do precyzyjnej obróbki termicznej i wielofunkcyjne obrabiarki, a nawet całe ciągi produkcyjne - technologia z najwyższej półki. Niektóre maszyny dorównują najlepszym japońskim i europejskim, a wiele z nich je przewyższa zarówno jakością wykonania/sterowania jak i precyzją produktu końcowego. Pomijam już fakt, że są dużo tańsze. Zarówno produkty jak i całe zakłady produkcyjne są certyfikowane. Prawie każdy spełniają nory ISO, GB/T, CE i CCC, a audytorzy z EU również jeżdżą weryfikować czy są zachowane europejskie standardy i przestrzegane normy.  

Wiele chińskich maszyn pracuje w naszych fabrykach bez problemów od wielu lat, niektóre ponad 10 ( a w tej branży to już zabytek)  dlatego właściciel decyduje na masowe wprowadzenie nowych maszyn od sprawdzonych chińskich producentów i to w fabrykach na całym świecie. Nadmienię, że 1 h przestoju produkcyjnego jest u nas liczona w dziesiątkach jak nie setkach tys. euro.

Z tego, co wiem to chińczyk w zeszłym roku obsunął się z terminami instalacji ciągów produkcyjnych o 3 miesiące, ponieważ miał braki w personelu i musieli podnieść stawki wynagrodzenia, tak ludzie też im uciekają, a to wszystko przełożyło się na czas produkcji komponentów, transport morski i montaż na miejscu. To już nie te Chiny, co 10 - 20 lat temu i tam, gdzie duże miasta i przemysł to ludzie już żyją jak w europie, a młode pokolenie nie różni się wymaganiami od naszego.  

Od 10 lat pracownicy w Chinach coraz bardziej cenią sobie wolne weekendy, a od 2021 nawet weszły jakieś przepisy to regulujące i ichniejsze urzędy zwalczają praktyki wyzysku pracownika. W niektórych sektorach mają 2,5 dnia wolnego czyli w piątek pracują krócej. Oczywiście jest wiele fabryk gdzie nadal pracują jak niewolnicy ale tam nie ma pracowników dobrze wykwalifikowanych i prace maszyn zastępują właśnie tzw "małe chińskie rączki". Myślę, że to samo można powiedzieć o realiach w Polsce i taki pracownik po podstawówce, czy zawodówce będzie zapierdzielał jak niewolnik a jak nie to go szybko zastąpi ktoś inny.

• Thanks 1
Opublikowano

Chiński motor kiedyś kupiłem :D  (na kat. B, do 125 cm) :/ Obiecywali mi, że serwis i w ogóle full wypas :D Firma przestała istnieć, brak przeglądu, brak części, brak wszystkiego :/ 

Sprzedałem za grosze :D 

Opublikowano
1 godzinę temu, Liber8 napisał(a):

Chiński motor kiedyś kupiłem :D  (na kat. B, do 125 cm) :/ Obiecywali mi, że serwis i w ogóle full wypas :D Firma przestała istnieć, brak przeglądu, brak części, brak wszystkiego :/ 

Sprzedałem za grosze :D 

Loncin? :e 

Opublikowano
W dniu 11.01.2026 o 19:35, Gret napisał(a):

od czasu jak zacząłem szukać auta jestem na grupach VW/Skody/Mazdy/Renault/Nissana/BMW i nigdzie nie ma aż takiej patologii :E zdarzają się jakieś fuckupy ale raz na miesiąc. A tu @bergercs wrzuca co chwilę :E

Ludzie piszą o problemach, a nie piszą wszyscy pozostali "dzień dobry, auto działa u mnie bez problemu". Choć co do tej Omoda 9, to chyba faktycznie tam jest jakaś wada przy tych niskich temperaturach.

Nie mam tyle czasu co @bergercs wyławiać te jak to określiłeś "fuckupy", ale pod filmem:

Można odczytać takowe wpisy:

Cytat

"Ja mam ciągle mieszane uczucia co do Mazdy. Wielu moich kolegów, którzy mają Mazdy (głównie CX-5 i 3 w różnych wersjach) jest już po pierwszym malowaniu maski, dachu czy drzwi. Częstą usterką były też psujące się silniki sterujące lusterkami czy też przednie leflektory. Niektórzy nawet dwukrotnie już malowali, głównie właściciele pieknęgo czerwonego koloru."

Cytat

"pod koniec listopada odebrałem z salonu nową Mazdę 3 sedan z tym silnikiem w najbogatszej wersji wyposażenia Takumi z automatem. Wtedy jak najbardziej był dostępny leasing 100%. Z lakierem i paroma dodatkami (opony zimowe etc) wyszło 150 tys, Pierwsze wrażenie było takie sobie - po 20km zaświecił się CHECK ENGINE, szybki powrót do salonu, diagnostyka, jakiś czujnik czegoś tam od ekologii - wymienili"

Cytat

"Nie wiem czy to tylko u mnie, ale w 3 hatchbacku przy 140km/h na autostradzie, gdy silnik chodzi na 3000 obrotów to wydech strasznie buczy."

Cytat

"Proponował bym sprawdzać (w miarę możliwości) te "nawiewy na tył), bo mam samochód który takie posiada (i kilkoma autami różnych marek z takimi jeździłem), ale w trybie automatycznym wentylacji, przy obecnych ujemnych temperaturach z kratki nie leci nic, albo coś chłodnego (nawet jak wentylacje podkręce na 23- 24 stopnie - ale wtedy kierowca i pasażer po chwili z przodu się gotują."

... a teraz uwaga, uwaga, chichot losu:

Cytat

"Czym Mazda może się w Europie obronić, to Deepal, tzn Mazda CX-6e. Te chińskie Mazdy produkowane przy współpracy z Changanem, mają podobno normalną grubość powłoki lakierniczej i nie korodują od momentu wyjazdu z fabryki."

albo:

Cytat

"11 stycznia, około godziny 10.15 w miejscowości Krubin (powiat legionowski) doszło do pożaru samochodu osobowego marki Volvo na ul. Nowodworskiej. Po dotarciu pierwszego zastępu straży pożarnej ogniem objęty był już cały pojazd."

źródło:

https://www.onet.pl/informacje/miejski-reporter/pozar-auta-pod-warszawa-volvo-splonelo-doszczetnie/d96sw04,0666d3f1

• Upvote 1
Opublikowano
4 minuty temu, bergercs napisał(a):

Daniel Jaremko

osteSnoprd8m7imt3.2g620655u i3z9i5a8dlc722cu08ato0umf1a03h51  ·

Witam. KROTKI TEMAT. W Olsztynie w serwisie brak filtra oleju jak jest u was pozdrawiam serdecznie

Do chińskich aut potrzeba oryginalnych, chińskich części stąd :E

Screenshot_20260114-080605.png

• Haha 1