Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, SuLac0 napisał(a):

mylisz znowu pojecia - "twoja wolnosc", a "bepzieczenstwo narodowe" , to dwie rozne kwestie.

Nie, to ty sie przypieprzasz na sile.

ale Apple juz tak...

no i? Apple ma najbezpieczniejsze telefony :) 

zyj dalej w swojej bance

a ktore z podanych wczesniej informacji sa wiarygodne? bo "potential cyber risks." i " urgently probing a security vulnerability" nie jest niczym nowym od wielu lat i dotyczy WSZYSTKICH produktow z chin, a nie "wybranych". i tym rozni sie nasze podejscie - dla ciebie ryzykiem nagle staly sie tylko samochody, a ja je widze od wielu lat. ot roznica w pojmowaniu otaczajacej nas rzeczywistosci

Widzisz od lat i jesteś apolegetą chińskiej motoryzacji? 
nie rozśmieszaj mnie. 

Dla mnie chińskie ryzyko jest od lat - dlatego nie korzystam z chińskiej elektroniki. Czytaj ze zrozumieniem.

:hahaha:bo? ze dostales cert z chin, ze spelnili twoje procedury? Foxconn byl/a moze i nadal jest przykladem, ze g sa warte. aby miec 100% pewnosci w kwestii cyberbezpieczenstwa produkcja w 100% musi byc "lokalna" . niby dlaczego US przenosci cala "krzemowa" produkcje do siebie? ale mozesz dalej zyc w swojej bance , ze "procedury, ustawy, dyrektywy, certyfikaty, sandboxy",  to najlepsze cyberzabezpiecznie:hihot:.

Bo można sprawdzić czy wszystko OK. A chińskie urządzenie chińskiego producenta musi prawnie a gwarantować możliwość przesyłania danych do rządu.

Mozesz dalej gardłować za chińska motoryzacja. Ale po co, skoro widzisz zagrożenie? Coś tu się nie klei.

jasne. argument dobry jak kazdy inny, tylko, ze w obecnej sytuacji kompletnie znowu nietrafiony, biorac pod uwage jak mocno na ten moment (sic!) zachod jest zalezny technologicznie od chin. 

To, że jakieś podzespoły są w Chinach produkowane nie znaczy, że dane np. z koreańskiego auta trafiają do Chin. Dlatego są lepsze niż chińskie auta :) 

• Upvote 1
Opublikowano

Leapmotor C10 spoza Polandii:

Ryan Docherty  ·

Obserwuj

pdronStseo4f7tug40z8102h.ot1m92m6ch487i3glhu8 i0c0a21u0d2tl1  ·

I have reserved a car, had a look through the page for insurance companies but anyone I try keep declining. Has anyone else had this issue?

obraz.thumb.png.19ed11dd300a3d288c680a686d19df49.png

Mike Dray

Obiecujący współautor

Yeah…. I ended up on money supermarket and got a few quotes from there. Cheapest for us was from quotemehappy/aviva

Ryan Docherty

Autor

Mike Dray cheapest I can get is £1400. 15 years driving with 100% clean license, very frustrating because got a really good deal on the car

Saj Butt

Ryan Docherty nasz kosztował 1250 funtów, przyzwoita okolica. Jestem naprawdę zaskoczony naprawdę niskimi cytatami, które wszyscy dostają. Ale dobrze dla nich!

Tobias Preissner

sneStprodo9umi1h101.7l 43a5ch1imdo2g190774gg9ulm83ftzc912cc4  ·

Hey,

since 3 days i try to install a new Update on my C10,

But it always says „update failed“.

I googled and tryed it again with:

More then 75% of the batterie

A good wlan connection

And enough savespace (i have the car maybe 3 weeks there should be enough save)

Anyone have any ideas why i cant do the update?

Cezary Idzik

Connect car to wifi

Tobias Preissner

Autor

Cezary Idzik yes i tryed it wit hotspot from my phone and my normal wlan

No i wracamy do prestiżowej Omody 9:

Jacek Bąk

stSpooedrnul010g1ufha1guc1.4ucil6hd285g zi169902fo56ct9ich48  ·

Kto podpowie jak w 9tce ustawić radio tam aby się tylko przełączało pomiędzy stacjami z własnej listy oznaczonej ? Druga rzecz, to czy gdzieś się włącza RDS, bo jak robi się dłuższy przejazd to radio samo się nie przestraja na inne częstotliwości np. Radio Zet? Trzeba zmieniać ręcznie.

Marcin Białas

Obiecujący współautor

Jacek Bąk trzeba przełożyć 25 letnie radio z golfa iv i będzie pięknie działać.

odpowiedzi do wczorajszego postu nt ściągania w prawo:;

Andrzej Wodecki

Byłem przejechać sie demo w Warszawie, salon przy Arkadii, i demo o9 ściąga. Delikatnie ale ściąga.

.

Paweł Biadun

Myślę ze to jest główny problem O9. Szczerze nie spotkałem jeszcze takiej co nie ściągała. A jechałem 6 egzemplarzami. W tym 2 z klientami którzy kupili i nie zauważyli ze im sciaga, ale po przejechaniu obwodnica ze mna od razu dostrzegli problem. Ostatnia sztuka ktora jeździłem to właśnie w Arkadii. Od razu zapytałem czy sciaga. Handlowiec bez ściemy odpowiedział ze nie wie bo właśnie wróciło z geometrii i nim nie jechał. Więc już miałem odpowiedz bo dobre na geometrię nie idzie. Wsiadłem jedziemy a tu zdziwienie wyraźnie sciaga w lewo. Mówię wiec ze chyba gość od geometrii trochę poszalał bo ucieka w lewo tak do 50 km/h. Potem wyjeżdżamy na s 7 i szczęka mi opadła. Auto z geometria przeciągnięta na lewo przy 110. -120 i tak ściągała w prawo. Teraz pozostaje tylko pytanie czy istnieją takie co nie sciagaja. Ewentualnie czy z tą wada da sie żyć. Jak bardzo to drazni w trasie itd. Jedno jest pewne geometrią tego nie naprawia. I chyba niczym nie zamierzają skoro wychodzi Petryn i mówi ze chinczycy byli sprawdzili i na pewno to nie jest wada fabryczna. To brzmi trochę tak jak na pewno na produkcji nic nie zmienimy. Biorąc pod uwagę z w Malezji sciaga na drugą strone bo kierownica jest po prawej to jednak wygląda to na jakąś wadę fabryczną. Czego wadę nie wiem.

Władysław Mańczuk

Najbardziej zasłużony współautor

Paweł Biadun ja mam O9, jeżdżę i nic mi nie ściąga W żadną stronę. Auto zachowuje się poprawnie. Wiec trochę pan nakłamał, że każda. A kto za to płaci ?

Paweł Biadun

Władysław Mańczuk tez.moge zadać pytanie kto Panu płaci? Dopóki nie przejadę sie taka co nie ściąga nie uwierzę. Dla przykładu byd lub tiggio 7 nie maja tego problemu (wiec cherry            potrafi jak zechce). A argument ja mam omode 9 nie jest dla mnie żadnym argumentem. Ja tez miałem omode 9 ale ostatecznie z tego powodu jej nie odebrałem. Poniosłem koszty                   rejestracji i ubezpieczenia oraz przelałem 219 900 nie dlatego ze jestem z konkurencji. Naprawdę chetnie będę posiadaczem tego auta. Powiem więcej, podoba mi sie na tyle ze                  zadnego        innego na tą chwilę nie rozważam. Ale póki nie naprawia tego to jest lipa.

Artur Guściora

Moja odebrana we wrześniu, ściąga, dwa razy serwis próba ustawiania zbieżności nie pomogła. Zapewniają, że pracują nad tym problemem. Poza tym autko super.

Leopold Galicki

Artur Guściora, dokładnie jak u mnie. Auto odebrane 8 września. Było dwa razy na zbieżność i geometrię. Trochę pomogło, ale na autostradzie wyraźnie ściąga.

Po za tym moja ocena: świetne auto. Nie chciałbym zamienić na inne, ale to ściąganie musi prędzej czy później być ogarnięte.

....

/po wyzywaniu od niemieckich agentów itd/:

Paweł Biadun

To nie niech w końcu ktoś nagrana dobry egzemplarz, a najlepiej porowna ze złym.

Pisze to ponieważ nikt jeszcze nie pokazał żadnej co jedzie prosto (no moze jeden filmik cos tam pokazuje ze na danej trasie przy 90 jest w miarę ok). Jednak dla dobra społeczności omoda 9 dobrze by było żeby pokazać te jednorożce co jadą perfekcyjnie na trasie w różnych prędkościach. Taki film, sami wiecie któremu nic nie mozna zarzucić. Przyjmuje do wiadomości ze mogą być właściciele takiej sztuki i ze w sumie nie muszą światu udowadniać ze ich samochod jedzie prosto ale dla dobra opini marki moze ktoś sie poświęcić i udowodnić ze jest ok. Wtedy bedzie sens zamawiac tak długo aż sie trafi dobrze jeżdżący. Na tą chwilę Serwisy sobie nie radzą. Nawet jak cos sie poprawi to zaraz sie rozleguluje. A samochod ktory co kwartał jest w serwisie raczej nie bedzie spełniał oczekiwaniu wielu kierowców. Jakoś właściciele innych marek wymieniają sie doświadczeniami organizują zloty itd. A w omodze tylko skrajne opinie. Albo Hejt albo uwielbienie.

• Thanks 1
Opublikowano
20 minut temu, GordonLameman napisał(a):

no i? Apple ma najbezpieczniejsze telefony :) 

jezeli tak uwazasz...

Dla mnie chińskie ryzyko jest od lat - dlatego nie korzystam z chińskiej elektroniki.

yhmm . tak tylko ci sie wydaje...sprawdzales w swoim np. Nissanie ? np. modul eCall - made in china. zdemontujesz go teraz? 

Bo można sprawdzić czy wszystko OK. A chińskie urządzenie chińskiego producenta musi prawnie a gwarantować możliwość przesyłania danych do rządu.

niby jak chcesz to sprawdzic? na tym polega glowne wyzwanie dot cyberbezpieczenstwa. cyberbezpieczenstwo,  to nie jest cos gwarantowane OOTB . jezeli ktos uwaza inaczej, to zyje w blogiej nieswiadomosci. 

To, że jakieś podzespoły są w Chinach produkowane nie znaczy, że dane np. z koreańskiego auta trafiają do Chin. Dlatego są lepsze niż chińskie auta :) 

i masz tutaj pewnosc? ok. tutaj nie chodzi tylko o sprzet. tak tylko podpowiem. np, Microsoft swoje datacenter, ma tez w chinach (5), obslugiwane przez chinskich technikow, operatorow, firmy, z czym MS ma duzy problem. reszty doszukasz sie w seci. 

• Confused 1
  • Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

jezeli tak uwazasz...

Nie tylko ja. Cały świat cybersec tak uważa :) 

yhmm . tak tylko ci sie wydaje...sprawdzales w swoim np. Nissanie ? np. modul eCall - made in china. zdemontujesz go teraz? 

To, że coś zostało wyprodukowane w Chinach nie oznacza, że zbiera dane dla Chin albo, że jest pod chińską kontrolą. To jest coś Co Ci ciągle umyka i dlatego ciągniesz tą bezsensowną dyskusję. 

niby jak chcesz to sprawdzic? na tym polega glowne wyzwanie dot cyberbezpieczenstwa. cyberbezpieczenstwo,  to nie jest cos gwarantowane OOTB . jezeli ktos uwaza inaczej, to zyje w blogiej nieswiadomosci. 

Tak jak to sprawdzają badacze cybersec na całym świecie. Od wielu lat. Tak jak wykryto sprawy ukrytych modułów w Danii i Norwegii.

i masz tutaj pewnosc? ok. tutaj nie chodzi tylko o sprzet. tak tylko podpowiem. np, Microsoft swoje datacenter, ma tez w chinach (5), obslugiwane przez chinskich technikow, operatorow, firmy, z czym MS ma duzy problem. reszty doszukasz sie w seci. 

Mam pewność, że w przypadku chińskiej motoryzacji wszystko co rząd chce trafia do chińskiego rządu :) 

W przypadku zachodniej motoryzacji można na 99% być pewnym, że do Chin nic nie trafia.

A co do DataCenter MS - ja w moich subskrypcjach mam zaznaczone, że dane tylko w EOG. Podobnie moi klienci. 

I tak, jest problem fizycznego dostępu służb USA, ale ten problem został rozwiązany prawnie (DPF). Natomiast Chińczycy nie mają dostępu do danych klientów europejskich. Może do nieostrożnych prywatnych użytkowników. 

Skoro temat cyberbezpieczeństwa chińskich produktów jest Ci tak dobrze znany i uważasz go za istotny (tak przynajmniej wynika z tego co tu dziś napisałeś) to czemu go nie podnosiłeś wcześniej? Zamiast tego ciągle chińskiej motoryzacji broniłeś.