Skocz do zawartości

Chińskie samochody (dyskusja, newsy itp)

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
38 minut temu, MaxaM napisał(a):

Zwróć też uwagę, że jeśli mówimy o grupach FB, to tam głównie toczą się dyskusje posiadaczy świeżo zakupionych aut.

i ogolnie potwierdza sie, ze

1. Otwarte grupy i sekcje komentarzy (Sentyment ogólny)

W otwartej przestrzeni mediów społecznościowych (TikTok, Facebook, sekcje komentarzy na portalach motoryzacyjnych) dominują silne emocje.

55% – Opinie negatywne (Sceptycyzm i hejt): Przeważający głos krytyki. Skupia się na pochodzeniu aut, uprzedzeniach dotyczących jakości („chińska tandeta”) oraz geopolityce. W tej grupie około 68% użytkowników wyraża poważne obawy o dostępność części zamiennych i długoterminową trwałość. 

35% – Opinie neutralne / Wyczekujące: Użytkownicy, którzy nie wykluczają zakupu, ale czekają na rozwój sytuacji. Zgodnie z badaniami, aż 38% konsumentów rozważyłoby zakup chińskiego auta, jeśli cena utrzyma się na atrakcyjnym poziomie, jednak wstrzymuje ich obawa przed utratą wartości (szacuje się, że chińskie auta na rynku wtórnym mogą tracić wartość szybciej niż europejskie). 

10% – Opinie zdecydowanie pozytywne: Głosy entuzjastów nowych technologii i młodszego pokolenia. Badania wykazują, że aż 69% przedstawicieli Pokolenia Z (Gen Z) podchodzi do marek z Chin z dużym entuzjazmem, ceniąc nowoczesny design i gadżety. 

2. Zamknięte grupy właścicieli i zrzeszenia (Sentyment praktyczny)

Po przejściu weryfikacji do grup zamkniętych (np. dedykowanych markom MG, Omoda czy BYD), proporcje odwracają się niemal całkowicie na korzyść pozytywnego przekazu.

70% – Opinie pozytywne: Użytkownicy są zachwyceni relacją ceny do oferowanego wyposażenia. Blisko 49% z nich ocenia stosunek jakości do ceny jako „doskonały”. Chwalą m.in. 7-letnie gwarancje oraz fakt, że w standardzie otrzymują systemy (kamery 360, asystenci jazdy), za które u tradycyjnych producentów musieliby dopłacić kilkadziesiąt tysięcy złotych. 

25% – Konstruktywna krytyka (Wady oprogramowania): Właściciele nie ukrywają problemów technicznych. Głównym obiektem narzekań są systemy bezpieczeństwa ADAS (asystent pasa ruchu potrafi irytująco pikać) oraz błędy oprogramowania multimediów.

5% – Rozczarowanie / Chęć szybkiej sprzedaży: Marginalny odsetek osób, które zderzyły się z twardym zawieszeniem, wyższym niż deklarowane spalaniem w silnikach benzynowych lub problemami po szkodzie komunikacyjnej (oczekiwanie na elementy blacharskie w ASO).

i to by bylo na tyle w temacie "kto ma racje" :E

Opublikowano
5 godzin temu, SylwesterI. napisał(a):

A to kombo a to drzwi trzeszczą w zależności od temperatury :wariat:

A auto pewnie widział na yt albo ulicy

Jest też możliwość że facet mówi prawdę, bo omoda 9 miała na to akcję serwisową: na opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie 70-90km/h 

https://www.tdt.gov.pl/dzialalnosc/nadzor-rynku/akcje-serwisowe/?utm#1736757224999-44ae1322-c561

Omoda 5 też zbiera skargi na opóźnioną reakcję na gaz i szarpanie, głównie przy niższych prędkościach i w ruchu miejskim

Opublikowano

BYD Sealion 7 oglądałem, nawet wykonanie spoko, fotele wygodne ale ta "skóra" na fotelach to wyglada i czuć w dotyku jak w średnich słuchawkach nauszniki gdzie po 3 latach zaczyna schodzić ... no ale może się mylę ... lampy tylne sprytny zabieg, niby mamy wzór świetlny a z bliska widać że to po prostu szablon z wyciętymi wzorkami nałożony na  pełną lampę :E

Fajnie że ekran kierowcy jakoś wkomponowany deske a nie prosokąt płaski przed oczami, ładny ogólnie jest no ale ... 240k kosztuje

image.png.2a82d4760018e14e2f926cf62d40668b.png

image.png

Opublikowano
14 godzin temu, MaxaM napisał(a):

Chińczyki są gorącym tematem, więc o nich się pisze i dyskutuje.

Oczywiście że są, nie ma tu nic dziwnego, szczególnie, że temat dotyczy różnych usterek i niedoróbek w nowych autach. Ale wywlekanie usterek aut europejskich, gdzie liczba chińskich aut stanowi plankton na ich tle jako usprawiedliwienie...to skrajna głupota. godna jedynie trolli. Trzeba brać pod uwagę też to, że kiepską reputację europejskiej motoryzacji psuje dodatkowo rynek aut używanych, tych wyeksloatowanych samochodów ściąganych zza granicy, powypadkowych albo z przekręcanymi przebiegami. Jakby chińskie używki zalewały w takiej ilości polski rynek dopiero byłby dramat.

W dniu 22.08.2026 o 16:43, wallec napisał(a):

Dzisiaj widziałem jak u mnie w hotelu ~1000zl/doba ziomek pakował worek z pustymi butelkami i puszkami do Audi S3 na blachach WE z ramkami tablic jednej z popularnej firm leasingowych…

Co w tym dziwnego? Gość oddaje butelki jak wiekszość Polaków, co tu jest nie tak?

Opublikowano
8 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ale wywlekanie usterek aut europejskich, gdzie liczba chińskich aut stanowi plankton na ich tle jako usprawiedliwienie...to skrajna głupota. godna jedynie trolli. Trzeba brać pod uwagę też to, że kiepską reputację europejskiej motoryzacji psuje dodatkowo rynek aut używanych, tych wyeksloatowanych samochodów ściąganych zza granicy, powypadkowych albo z przekręcanymi przebiegami. Jakby chińskie używki zalewały w takiej ilości polski rynek dopiero byłby dramat.

Pisanie takich rzeczy, jak napisałeś, to:

8 minut temu, Cappucino napisał(a):

skrajna głupota. godna jedynie trolli. 

skoro w PL są sprzedawane tysiące aut chińskich, co stanowi "naście" procent całego rynku:

https://chinskiesamochody.pl/strefa-wiedzy/rynek-chinskich-aut-w-polsce-w-okresie-styczen-maj-2026-trendy-wnioski-zaskoczenia

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, 8V32 PcLab napisał(a):

Naganiacze na łowach, i wiedzą gdzie jechać :E 

Zupełnie jak sprzedawcy dywanów i garnków. Klienta wiedza gdzie szukać. :E

20 minut temu, Kyle napisał(a):

Pisanie takich rzeczy, jak napisałeś, to:

skoro w PL są sprzedawane tysiące aut chińskich, co stanowi "naście" procent całego rynku:

https://chinskiesamochody.pl/strefa-wiedzy/rynek-chinskich-aut-w-polsce-w-okresie-styczen-maj-2026-trendy-wnioski-zaskoczenia

Tak, te naście procent(cały desant)  to mniej niż sprzedaje jedna skoda lub toyota to raz, dwa, jak zwykle nie zrozumiałeś o czym mowa. Mowa o ILOŚCI AUT NA RYNKU a nie obecnej sprzedaży, doszło? Bo cały czas wywlekacie usterki wyłapane z tych milionów aut europejskich obecnych już na rynku by w jakiś sposób usprawiedliwić wady tych kilku tysięcy chinskich, normalnie jaja.

Edytowane przez Cappucino
  • Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano
46 minut temu, Kyle napisał(a):

Czyli "chińczyki" nie będą stanowiły "planktonu" jak będą miały minimum 90% rynku i 80% aut na drogach, to będą auta chińskie - doszło :) 

nigdy nie będzie tylu kupujących, nie ma tylu nieogarów w kraju 

• Haha 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Chińczycy jednak atakują ...

W sobotę chciałem obejrzeć Peugota 3008.

Pojechałem do salonu (Peugeot i Citroen razem), a tam ... remont na jednej połówce, a w drugiej połówce ... Komoda i Jajco. Na zewnątrz jeszcze zaparkowane ChangWang czy jakoś tak.

Na chwilę obecną nie wiem gdzie w moim mieście jest salon Peugota, nie znalazłem info.

W ciągu ostatnich lat wyglądało to tak. W odległości 500m od siebie był Citroen i Peugeot. Później Peugeot przeniósł się do Citroena, a na miejscu Peżo wjechało BYD. Teraz na miejsce Citroena i Peugota wjechały kolejne 3 chińskie marki ! Masakra.

Jak już tam byłem to pozwiedzałem te Komody i co by nie mówić, wizualnie w środku robią wrażenie i biednemu Kowalskiemu mogą się oczy zaświecić z zachwytu. Jak by postawić obok siebie np. Kia, Opel i Komodę no to w środku nie ma nawet czego porównywać, starzy producenci oferują szary/czarny plastik bez żadnych designerskich smaczków, podczas gdy taka Komoda w środku serio może się podobać

• Upvote 1
Opublikowano

Tak niektórzy się śmieją, że Chińczycy robią atrakcyjne auta w środku, żeby biednego klienta przyciągnąć. To czemu w takim razie Europejscy/Japońscy producenci też nie stosują takiej "taktyki przyciągania", tylko sprzedają plastikowe Toyota Yaris Cross, za sto-kilkadziesiąt tysięcy złotych (najtańsza wersja z kamerami 360)?

41 minut temu, 8V32 PcLab napisał(a):

nigdy nie będzie tylu kupujących, nie ma tylu nieogarów w kraju 

Twoim zdaniem ktoś, kto kupuje lepszy produkt za mniejsze pieniądze, jest "nieogarem", a jak ktoś przepłaca kupę kasy za produkt nie wart danej sumy pieniędzy, to jest "ogarem". :hahaha:

Opublikowano
Godzinę temu, Cappucino napisał(a):

Tak, te naście procent(cały desant)  to mniej niż sprzedaje jedna skoda lub toyota to raz, 

ale wiecej niz sprzedal w 2026 np. ford, za chwile renault, hyundai patrzac na zmiany  r/r

image.png.d7056c704148da7bb48af043309488ca.png

Źródło | Source: PZPM, KPMG w Polsce / GUS. 

i w kwestii niezawodnosci

The 2026 China Vehicle Dependability Study (VDS) is based on responses from 11,119 vehicle owners who purchased their vehicle between January 2022 and March 2025. The study includes 109 models from 34 different brands, with all 34 brands and 105 models meeting the minimum sample size requirement. The study was fielded from January through April 2026 in 81 major cities across China.

image.png.55bf9010cb54f0ecee2be114759a8bed.png

wiec najzwyczajniej, to co wypisujesz, to tylko twoje przypusczenia i bledne wnioski, kompletnie nie majace przelozenia na rzeczywistosc. jezeli zamierzasz z tym polemizowac, to najpierw poszukaj czegos czym bedziesz mogl poprzec swoje "dywagacje".  konkretne dane, raporty, liczby, a nie hejterskie wymysly na podstawie wybranych wpisow z fb i innego smietnika. 

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, Cappucino napisał(a):

Czy ja wiem? W kraju discopolowego kiczu i bazarowych tłuków?

Obecnie z mojego otoczenia tylko jedna osoba posiada chińczyka. Ma MG od 2 lat. Auto zmienił z Tiguana.

Z awarii, popsuła mu się klamka (czy tam mechanizm) od strony kierowcy. Serwis obiecał naprawę od ręki jak tylko przyjedzie. Zajechał, i stwierdzili, że trzeba jeszcze jakichś części i że będą mieć je do paru dni. Także po paru dniach miał ją zrobioną. 

Oprócz tego nic więcej się nie działo z autem przez te 2 lata i jest z niego super zadowolony.

Powiedz jemu, że powinien płakać, a nie cieszyć się, a najlepiej aby wracał do poprzedniego Tiguana :E

Aaa i też trochę marudził na koszt serwisowania. Spodziewał się, że jak chińczyk, to będzie taniej. Ale z drugiej strony serwisuje w ASO, które obsługuje naście marek.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kyle napisał(a):

o czemu w takim razie Europejscy/Japońscy producenci też nie stosują takiej "taktyki przyciągania"

Nie wiem kiedy ostatnio widziałem jakiegoś VW w galerii albo na imprezie a jak był to za drutem kolczastym i tknąć nie można, właśnie chinczycy wychodzą do "zwykłych" ludzi z ofertą i może to jest ta trafna strategia, wbrew pozorom na imprezach jest też sporo majętnych ludzi i akurat ktoś wsiądzie poogląda a później kupi. 

Edytowane przez bbandi
  • Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, bbandi napisał(a):

Nie wiem kiedy ostatnio widziałem jakiegoś VW w galerii albo na imprezie a jak był to za drutem kolczastym i tknąć nie można, właśnie chinczycy wychodzą do "zwykłych" ludzi z ofertą i może to jest ta trafna strategia, wbrew pozorom na imprezach jest też sporo majętnych ludzi i akurat ktoś wsiądzie poogląda a później kupi. 

Nie ma tu nic dziwnego, nikt ich nie zna więc muszą stosować agresywną reklamę. Dobry i sprawdzony towar nie wymaga reklamy, w telewizorni jesteśmy atakowani non stop reklamami wyrobów medycznych, czyli udających leki, to samo z autami.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Ja tam widzę więcej chińszczyzny niż "das auto".  

3 godziny temu, SylwesterI. napisał(a):

To jak w telewizji leci "das auto" znaczy że ta firma nie robi dobrych produktów?

Po części tak, mało to miała wpadek?

Emotek nie komentuje nawet...żenada.

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, bleidd napisał(a):

3,8 ale według komputera...a te w chińskich autach potrafią niestety głupoty pokazywać. Autorowi nawet nie chciało się tego rzetelnie zmierzyć.W innych materiałach widziałem wyniki  między 4,5 a 6L na setkę co jest bardziej wiarygodnym wynikiem i dobrym rezultatem. I kto na serio bierze pierdy ze  spider szajs? Przecież to plotkarsko reklamowe guano.

Cytat

bez specjalnego starania schodziłem poniżej 4 litrów na setkę poza miastem, a przynajmniej tyle wskazywał komputer pokładowy informujący o średniej z ostatnich 50 km.

"Test" na podstawie przejechanych 50km ? bo wnioskuje, że autor aż tyle przejechał w ogóle.

Cytat

Poza papierem nie jest twardości liderem.

Test, czy zerżnięte z...?

Tu znany kawiarz opisał jak spider szajs robi "testy: 

• Upvote 2
Opublikowano

Mało kto podaje spalanie z dystrybutora, bo by się okazało że pali tyle co normalna benzyna. 

A osiągi... Są jednorazowe. Chinole mają problem z tym, że jak zrobisz takie 0-100, zatrzymasz i powtórzysz, to nagle czas rośnie o dobre 2 sekundy. 

• Upvote 2