Skocz do zawartości

Auto za ok 30 tysięcy - co wybrać?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak dla mnie wynajem jest spoko pod tym kątem, że bierzesz nówkę na 3 lata, jeździsz przez okres gwarancji, a na koniec oddajesz i elo. Nic Ciebie nie interesuje. Nie bujasz się z naprawami, ze sprzedażą. Lejesz płyn do spryskiwaczy, wymieniasz opony (albo nie jeśli zainwestujesz w wielosezon) i tyle. Mija okres wynajmu, zwracasz samochód i bierzesz następny na tej samej zasadzie. 

Może wasze samochody się tak nie psują itp, ale jak sobie policzyłem ile wpieprzyłem w naprawy obu trupków na przestrzeni ostatnich dwóch-trzech lat, to się za głowę złapałem. I wiecznie coś, jak nie w jednym, to w drugim.

• Upvote 1
Opublikowano
15 godzin temu, Krzysiak napisał(a):

Każdy robi jak uważa...samemu też nie uśmiechałoby mi się płacić co miesiąc za wynajem by nigdy nie mieć własnego auta. Może przez to podejście nigdy nie będę jeździł nowym, ale w sumie nie muszę mieć nowego :) 

To się kalkuluje tylko z tymi rządowymi dopłatami które zaraz znikną. 

A tak to lepiej mieć używkę i potem sprzedać, jakiś kapitał zostaje a nie pieniądze w powietrze.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, dannykay napisał(a):

Może wasze samochody się tak nie psują itp, ale jak sobie policzyłem ile wpieprzyłem w naprawy obu trupków na przestrzeni ostatnich dwóch-trzech lat, to się za głowę złapałem. I wiecznie coś, jak nie w jednym, to w drugim.

Tak to jest jak się kupuje niemieckie strupy :rotfl2:

;)

Edytowane przez Krzysiak
  • Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, galakty napisał(a):

A tak to lepiej mieć używkę i potem sprzedać, jakiś kapitał zostaje a nie pieniądze w powietrze.

To naprawdę zależy. :) 

Jak finansujesz utratę wartości to efektywnie jest to to samo.

Tylko to działa, jeśli:

1. chcesz mieć nowe

2. zmieniasz co 2-3-4 lata

3. Nie chcesz użerać sie ze sprzedażą.

Ja te założenia spełniam :) 

• Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, GordonLameman napisał(a):

To naprawdę zależy. :) 

Jak finansujesz utratę wartości to efektywnie jest to to samo.

Tylko to działa, jeśli:

1. chcesz mieć nowe

2. zmieniasz co 2-3-4 lata

3. Nie chcesz użerać sie ze sprzedażą.

Ja te założenia spełniam :) 

I JDG, bo bez to nie wiem czy aż tak się kalkuluje (nie liczyłem). 

1 minutę temu, Krzysiak napisał(a):

Kumpel który się przesiadł z E91 z 2.0d na 508 2.0hdi twierdzi, że utrzymanie BMW kosztowało go przynajmniej 2 razy tyle.

Ta generacja BMW to chyba największe padło. Kolega miał E90 po lifcie w dielsu, ja pierdzielę.... Złom straszny, a kupował z fanem BMW który pracuje w serwisie BMW.