serwal4 195 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 2 godziny temu, Gret napisał(a): Jak sobie przypomnę mojego 1.9cdti to aż mnie krew zalewa. Trafiłem przez dwa lata kombo. Po za turbo i wtryskami. A to był polecany diesel. 16v 150KM w budzie Opla, polecam! 3
larry.bigl 557 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 2 godziny temu, GordonLameman napisał(a): Mojego teścia czeka regeneracja lub wymiana DPF w jego GLC X253 350d. A mówiłem żeby jeździł co jakiś czas na autostradę i przedmuchał go, albo dał mnie Ładnie go musiał zamulać. Toc tam siedzi chyba taki sam OM642 jak w mojej 211. Ok, inny osprzęt i ciut więcej ekopierdół ale generalnie DPF w tym silniku jest mało problematyczny. Sporo jeżdżę po mieście i od 4 lat zero problemów (tak jak kupiłem, obecnie 284k przebiegu).
Gret 798 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 5 minut temu, serwal4 napisał(a): 16v 150KM w budzie Opla, polecam! dokładnie, signum miałem
Katystopej 1 489 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 10 minut temu, serwal4 napisał(a): 16v 150KM w budzie Opla, polecam! Seba też mocno poleca 2
GordonLameman 9 472 Opublikowano 1 Grudnia 2025 Opublikowano 1 Grudnia 2025 39 minut temu, larry.bigl napisał(a): Ładnie go musiał zamulać. Toc tam siedzi chyba taki sam OM642 jak w mojej 211. Ok, inny osprzęt i ciut więcej ekopierdół ale generalnie DPF w tym silniku jest mało problematyczny. Sporo jeżdżę po mieście i od 4 lat zero problemów (tak jak kupiłem, obecnie 284k przebiegu). Nawet sobie nie wyobrażasz. Rocznik 2018, przebiegu coś z 50k km
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Też robię niecałe 10k rocznie ale co to ma do zamulania? Można 5 km przejechać ostro, a 500 zamulać
GordonLameman 9 472 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 7 minut temu, galakty napisał(a): Też robię niecałe 10k rocznie ale co to ma do zamulania? Można 5 km przejechać ostro, a 500 zamulać Cały ten przebieg jest w małym miasteczku. Autostradę to auto widziało z 5-10 razy, nie więcej. Od dawna mu mówiłem żeby sobie elektrycznego pierdka za 100 zł miesięczną ogarnął do jazdy po mieście. Ale nie - lepiej 3 litrowym dieslem v6 jeździć 1,3 km do biedronki, potem 400 metrów do mięsnego i wrócić 1,5 km do domu 1
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Przy 1.3 km do biedronki to tylko hybryda lub elektryk Nawet prosta benzyna się zamuli, będzie problem z wodą w oleju itp... 2
GordonLameman 9 472 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Dlatego namawiałem, ale nope. Diesel najlepszy
trepek 1 674 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 24 minuty temu, galakty napisał(a): Przy 1.3 km do biedronki to tylko hybryda lub elektryk I to hybryda plugin. Bo zwykła i tak będzie większość czasu jechać na ssaniu więc spalanie w kosmos.
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 18 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dlatego namawiałem, ale nope. Diesel najlepszy Jako nowy na 3-4 lata to luz, ale używka... Ja kolejne auto benzyna i pewnie hybryda, stanie w korkach swoje robi. 3 minuty temu, trepek napisał(a): I to hybryda plugin. Bo zwykła i tak będzie większość czasu jechać na ssaniu więc spalanie w kosmos. Tylko niewłączanie spalinówki nigdy to też kiepski pomysł. Silnik musi pracować, inaczej będzie rdzewieć.
KiloKush 786 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2025 No dobra ale to jakie jeszcze modele polecacie?
huudyy 3 255 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 28 minut temu, GordonLameman napisał(a): Dlatego namawiałem, ale nope. Diesel najlepszy Dostanie rachunek na 5 cyfrową kwotę to może zmieni zdanie
lesiu155 263 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 (edytowane) Co wy macie z tym oplowskim dieslem Tłukę od 8 lat, wcześniej 7 lat ojciec, pierwsze 2 lata w wypożyczalni więc wiadomo jak dbają, połowa przebiegu jak nic na ukraińskiej ropie i po ichniejszych drogach, do 270kkm na blacie long lajf i nie dzieje się nic dopiero teraz przy 390kkm nalotu zaczęły się wtryski odzywać no ale heloł Edytowane 2 Grudnia 2025 przez lesiu155
SuLac0 553 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 19 minut temu, galakty napisał(a): Tylko niewłączanie spalinówki nigdy to też kiepski pomysł. Silnik musi pracować, inaczej będzie rdzewieć. zrobiles mi dzien
trepek 1 674 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 33 minuty temu, galakty napisał(a): Tylko niewłączanie spalinówki nigdy to też kiepski pomysł. Każdy wyjazd za miasto i spalinówka się włączy. Po drugie co w spalinowym silniku ma rdzewieć? Rozumiem pajęczyny w wydechu Ale w stopach metali? I czym to będzie się różniło od samochodu po dziadku, który to jeździł raz na miesiąc? Tam też silniki rdzewieją? Poleciałeś trochę z tym rdzewieniem.
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Przecież on za miasto nie jeździ. Może i poleciałem ale zdrowe to nie jest, częstsze wymiany oleju zalecane itp. A potem będzie zdziwienie skąd masło pod korkiem. HEV w Toyocie o ile pamiętam to nawet jak ma baterię pełną to w zimę odpala spalinówkę by ją rozgrzać.
KiloKush 786 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Autor Opublikowano 2 Grudnia 2025 29 minut temu, lesiu155 napisał(a): Co wy macie z tym oplowskim dieslem Tłukę od 8 lat, wcześniej 7 lat ojciec, pierwsze 2 lata w wypożyczalni więc wiadomo jak dbają, połowa przebiegu jak nic na ukraińskiej ropie i po ichniejszych drogach, do 270kkm na blacie long lajf i nie dzieje się nic dopiero teraz przy 390kkm nalotu zaczęły się wtryski odzywać no ale heloł Jakie auto i silnik? Ale panowie ja tu szukam tylko i wyłącznie Diesela.
trepek 1 674 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 25 minut temu, galakty napisał(a): Przecież on za miasto nie jeździ. 1 godzinę temu, GordonLameman napisał(a): Autostradę to auto widziało z 5-10 razy, nie więcej. Zazdraszczam posiadania autostrady w małym miasteczku 26 minut temu, galakty napisał(a): HEV w Toyocie o ile pamiętam to nawet jak ma baterię pełną to w zimę odpala spalinówkę by ją rozgrzać. A jak inaczej miałbyś ciepło w kabinie w przypadku zwykłej hybrydy? U mnie SantaFetka, jak jest przy okolicach zera, też odpala spalinowy silnik i działa równolegle wraz z silnikiem elektrycznym. W sumie idąc tym tropem to plugin bez grzałek czy pompy ciepła i tak będzie odpalał spalinówkę aby zagrzać płyn chłodniczy w małym obiegu. Wiem, że nowa CH-R Plugin ma pompę ciepła. Jak reszta? Nie mam pojęcia. Trzeba by sprawdzać każdy model indywidualnie.
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 2 minuty temu, trepek napisał(a): Zazdraszczam posiadania autostrady w małym miasteczku 10 razy w ciągu kilku lat, mmmm szaleństwo 3 minuty temu, trepek napisał(a): A jak inaczej miałbyś ciepło w kabinie w przypadku zwykłej hybrydy? U mnie SantaFetka, jak jest przy okolicach zera, też odpala spalinowy silnik i działa równolegle wraz z silnikiem elektrycznym. W sumie idąc tym tropem to plugin bez grzałek czy pompy ciepła i tak będzie odpalał spalinówkę aby zagrzać płyn chłodniczy w małym obiegu. Wiem, że nowa CH-R Plugin ma pompę ciepła. Jak reszta? Nie mam pojęcia. Trzeba by sprawdzać każdy model indywidualnie. A widzisz mój błąd, nawet mój dyzelek ma dodatkową elektryczną nagrzewnicę
lesiu155 263 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 (edytowane) 27 minut temu, KiloKush napisał(a): Jakie auto i silnik? Vectra C 1.9 8V 120@155 anno domini 2008, fabrycznie bez DPF Edytowane 2 Grudnia 2025 przez lesiu155
trepek 1 674 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 1 minutę temu, galakty napisał(a): A widzisz mój błąd, nawet mój dyzelek ma dodatkową elektryczną nagrzewnicę W A2 1.4 TDI też taką miałem. Fajna rzecz, kilkanaście sekund i szło ciepłe powietrze Szczerze to nie wiem czy elektryczne nagrzewnice są w benzynach.
Katystopej 1 489 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Mam takie coś w Outlanderze, przy obecnych temp. po kilkuset metrach leci ciepło, przy minusach 1-1,5km, świetna sprawa.
galakty 4 132 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 18 minut temu, trepek napisał(a): W A2 1.4 TDI też taką miałem. Fajna rzecz, kilkanaście sekund i szło ciepłe powietrze Szczerze to nie wiem czy elektryczne nagrzewnice są w benzynach. Ojciec w benzynowej Kia nie ma, duża różnica... Odpalam, wyjeżdżam i po kilkuset metrach już ciepło wieje, u niego mordownia Do tego chyba podgrzewanie płynu chłodniczego mam, ale ręki sobie uciąć nie dam. Tylko on ma 1.4 100KM, jakby tam dorzucić tyle osprzętu to by ledwo się odpychał od drogi. 1
larry.bigl 557 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Opublikowano 2 Grudnia 2025 Jak dieselek to złotem jest Webasto używam często i komfort podnosi bardzo, raz że silnik ma lżej, dwa że wsiadam zawsze do ciepłego (albo wywietrzonego latem).
Rekomendowane odpowiedzi