Skocz do zawartości

Spalone procesory AM5 w 2025 r.  

34 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy w 2025 r. twój procesor AM5 uległ awarii.

• 9800x3d
      3
    • 9700x
      1
    • 9900x i wyżej
      0
    • 9600/9600x
      0
    • 7800x3d
      0
    • generacja 7xxx
      1
    • mam stara generację na AM4 - nie uległ awarii
      9
    • mam AM5 - nie uległ awarii
      20

• Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.
  • Ankieta zostanie zamknięta 2026.01.18 o 11:00

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witajcie ostatnio płyta Asrocka b850 spaliła mi mojego Ryzena 9700x; chciałbym zbadać temat ile statystycznie w ostatnim roku poleciało procesorów AM5 w Polsce. Zapraszam do Ankiety

Edytowane przez pawelsake
  • Haha 2
Opublikowano
46 minut temu, pawelsake napisał(a):

Witajcie ostatnio płyta Asrocka b850 spaliła mi mojego Ryzena 9700x; chciałbym zbadać temat ile statystycznie w ostatnim roku poleciało procesorów AM5 w Polsce. Zapraszam do Ankiety

Skoro problem dotyczy różnych vendorów to można przyjąć że to procki, o ile, to palą się same. 

Po prostu niektórzy producenci mają luźniejsze ograniczenia co do napięć i na ich płytach procki lecą częściej niż na innych. ASrock tego przykładem :E 

Opublikowano

Ale 9700X też? Chce ktoś odkupić? :E 

Ja to od razu wyłączę PBO i zbiję napięcia, w CB23 też nie muszę grać, także liczę, że mój przetrwa na płycie MSI.

A póki co szósty rok leci z 3700X na AM4...

2 godziny temu, Lameismyname napisał(a):

może dołączysz do ASRock Risk Gaming Team

Ech, kiedyś już by jakieś belki do sygnaturek na forum były... :P

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, pawelsake napisał(a):

Póki co dwa zgłoszenia do ankiety ;)

Już 3 bo się dopisałem. 4 potwierdzone i opisane na forum widziałem. Ogólnie taka ankieta bez potwierdzenia i wpisu mało warta będzie bo ludzie dla beki mogą głosować np. ci od intela :E 

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Trole anty-AMD jakich zna internet dzielą się na trzy grupy:

- ludzie, którzy wiedzieli więcej i rozumieli więcej, przez co gdy cały internet lizał dolną część pleców AMD za pierwsze Ryzeny, oni nadal byli na pozycji "tylko Intel", bo wiedzieli, że w praktycznych warunkach, u wymagającego gracza, AMD jest sto lat za.. e-rdzeniami ;)  To nigdy nie byli trole, ale fani "winfyj rdzeniuf!" od AMD tak ich nazywali, a było takich nazywających od cholery.

- ludzie którzy nie zauważyli, że od 5800X3D AMD już nie odstaje wyraźnie od inteli, a od 7800X3D Intel został wyraźnie pokonany

- ludzie którzy są faktycznymi trolami i trolują bo ich to jara

Myślę, że w 2026r. to już się tak zmieniło, że została garstka prawdziwych troli, ale tych na takim forum jak to raczej za wielu nie ma, a jak już są to wolą wątki światopoglądowe/polityczne. 

Chyba nikt choćby lekko zainteresowany PC gamingiem nie uważa już, że Intel jest lepszy albo choćby tak samo dobry. Nie w high-endzie przynajmniej.

Do tego te wtopy z padającym sprzętem, do tego prądożerność w grach. W sklepach dla kumatych intele mają jakiś śmieszne udziały w sprzedanych procach, kilka procent.

Edytowane przez VRman
Opublikowano

Wiesz co, masz sporo racji ale chciałbym tutaj wrzucić trochę inną perspektywę, proszę bez bicia ;) na wstępie też muszę zaznaczyć, że jestem fanatykiem cichego komputera.

Całe życie na intelu siedziałem, no ale stwierdziłem, że AM5 to teraz jest top trend (95% polecanych zestawów od 2 lat ma ryzena) no i dobra, jedziemy z koksem.

Po zakupie i zmontowaniu muszę przyznać, że niestety zetknąłem się z pewnymi rzeczami, których na intelu nigdy nie uświadczyłem.

Największym problemem z początku były te skoki temp na ryzenie, ja byłem przerażony co się dzieje, nigdy na intelu takich akcji nie było. Potem rozmawiałem ze znajomym co ma AMD i chłop mi mówi, że w sumie normalka (skoki nagle o 20 temp, no cyrk odjechał kaluna zostawili :E ). Zaczęło się szukanie rozwiązania problemu, w sumie nic wielkiego bo ustawiłem opóźnienie na wiatrakach i pobawiłem się curve no ale nigdy wcześniej nie musiałem grzebać z tym. To ciągłe odpalanie się wiatraka na chwilę było po prostu męczące i denerwujące, jako człowiek intela nie przywykłem do takich cyrków :E

Potem odprowadzanie ciepła, okazało się że te ryzeny są w to po prostu kiepskie. Mają grubą czapę i jest lipa, znowu punkt dla intela w tym temacie.

Kolejna sprawa to jakieś grzebanie w windowsie bo na ryzenach jest gorzej i trzeba jakieś tam opcje powyłączać żeby była wyższa wydajności, ponownie coś czego na intelu nie doświadczyłem.

Pobór mocy w idle, no jakaś totalna przepaść, sam pulpit odpalony a tu mi 40W zżera ciągle :E a do tego w tym idle 45-50 stopni, stary procek w idle to miał 28-34. No serio, ja nie wiedziałem co się dzieje, o co tu chodzi ; D

Było jeszcze to całe testowanie RAMu na AM5 ale to już sobie odpuszczę bo nie ma po co o tym pisac ;) temat mega gorący w 2023 roku był.

Obecnie jestem zadowolony z AMD i zostanę na tej platformie, kupię sobie potem jakiegoś procka z x3d. No ale stwierdzam, że przejście z poprzedniego intela na AMD to był duży szok i wymagał ode mnie baaardzo dużego douczenia się i zrobienia research odnośnie tej marki.

Jeżeli ktoś był od lat na AMD to pewnie nawet by nie zwrócił uwagi na to wszytko ale jako ktoś kto przesiadł się "świeżo" z intela no to był totalny szok. AMD i Intel to naprawdę dwa różne światy.

Czy polecę AMD? Tak, polecę ale najpierw pogadam z człowiekiem, któremu polecam żeby wybadać jego doświadczenia bo mnie absolutnie nikt nie uprzedził odnośnie tego wszystkiego co opisałem.