Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Ciulowa cena, to jest średnio półkowy dysk, nic specjalnego, on startował z 269pln :E Przy tej cenie to jest szukanie frajera na ten dysk za 600zeta.

Za ~650 jest np. KC3000 z buforem do kupienia.

Edytowane przez lukadd
Opublikowano
W dniu 9.05.2026 o 19:44, Pawcio napisał(a):

Dziwi mnie limit 3 sztuk na osobę, to w obawie przed tłumem fanów Polskiego Goodrama płacących sześć stów na dysk 1tb? :E

Dobrze, że kupiłem dyski i ramy zanim ceny oszalały. :)

https://www.x-kom.pl/p/1196216-dysk-ssd-goodram-1tb-m2-pcie-gen4-nvme-px700.html

Na amazonie tego 870 to można max 2 sztuki kupić :P już za 811 jest, jestem stówe do przodu

870 Amazon

Pewnie robią tak żeby jakiś Janusz nie kupił hurtowo i później sprzedawał za absurdalne kwoty, dla sklepu to - jeden kupi wielu niezadowolonych bo nagle dostępność spadnie.

Sam dysk w pełni legal bo sprawidziłem (ponoć podróbki teraz robią)

image.png.da7a214277baed7ea7d2795565e5881e.png

Opublikowano

A miałem kupić SSD min 1 TB ale ceny troszkę nie smaczne nie powiem ładna przebitka pomiędzy X-KOM Samsung 1TB Amazon 870 Evo 1 TB to chyba ten sam dysk tak na pierwszy rzut oka a tymczasem panie i panowie rynek HDD ma to wszystko w poważaniu i taki o to Expansion Portable 2TB HDD można złapać za taka cenę na gry i system się nie nadaje ale na przechowywanie danych jak znalazł :D i jaka cena . Przy takich kwotach za dyski SSD zastanawiam się czy jak ktoś będzie składał komputer to nie kupi jakiegoś mniejszego SSD na system a na resztę kupi tanio HDD 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Pytanie za 100 pkt. Dlaczego TEN samsung ma tak kosmiczną cenę, podczas, gdy coś od goodrama itp. można dostać za 450 pln?

Aż wstukałem i je porównałem Samsung VS Goodram prędkości mają podobne może tu chodzi o użyty rodzaj pamięci i inne technologie ?? , i niby ten Samsung ma przeznaczenie Gaming xD 

Edytowane przez ChudyXp
Opublikowano
15 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Stąd pytanie. O ile OSa na paździerzu bałbym się stawiać, tak na gierki i inne pierdy, taki goodram powinien wystarczyć.
Zatem czego się bać w tych "tanich" SSD SATA 2,5'?
Ma ktoś doświadczenia?

Hmm jest druga opcja może dzieje się to samo co z tanimi Pendrive od Kingstona np takimi 128 GB za 75 zł z tymi pendrive to jest że same zmieniają się w "Tylko do odczytu" a z tanimi SSD może to być odpad z produkcji np z 2 TB zrobili 1TB bo kości były w jakiś sposób uszkodzone i sprzedają dalej hmm ?? 

Opublikowano
2 godziny temu, JeRRyF3D napisał(a):

Pytanie za 100 pkt. Dlaczego TEN samsung ma tak kosmiczną cenę, podczas, gdy coś od goodrama itp. można dostać za 450 pln?

Bo to najwyższa półka jeśli chodzi o Sata 2.5" SSD podobny do niego był tylko Corsair MX500 (już go nie produkują) i jeszcze jest dostępny Kingston KC600, one mają lepszy kontroler i podręczna pamięć cache 1GB, reszta dyskow  tego nie ma, mam obecnie tani ( w swoim czasie) Adata SU650 1TB i np wywala mi bf6 do pulpitu, Veilguard itp nie radzi sobie z większymi grami bo musi dużo danych mielić, na Samsungu śmiga aż miło.

Te wszystkie googdramy MSI spatium itp to słabsze dyski po prostu, oprócz tego Samsung daje 5 lat gwarancji reszta 3.

Opublikowano

ale to i tak nie tłumaczy absurdalnej ceny

sztucznie wywindowana jak x3d na am4

łatwiej kupić kontroler na pcie do starszej płyty i zapodać  w nim m2 nvme

o ile oczywiście nie jest to dysk bootowalny, bo tu będą bardzo duże ograniczenia

w zeszłym tyg dałem za lexara nm790 1Tb 620zł do zestawu

do drugiego 990 plus 2TB za 900zł , nie maja dram, ale nadrabiają

samsung tez ma 5 lat gwarancji

w jednym kompie mam CX400 512Gb goodrama od 2019roku, nic sie z nim nie dzieje, intensywnie użytkowany jako systemowy, minecrafty, fortnite itd co tam junior ma...

a do archiwizacji wszędzie jak kolega wyżej pisał, tylko HDD, pewniejsze przynajmniej..

Opublikowano

No ceny są wysokie, ramy jeszcze drozsze ale potrzebowałem dysku i nie chciałem tego gorszego po cyrkach z Adata - dałem za Samsunga 710zl, w pl chcą 1200 więc wątpię że kupie taniej nagle, mam Z97 i tu są problemy z M.2 bo wtedy wchodziły dopiero, nawet jakby M.2 zatrybił to prędkości są zbliżone do saty dlatego to nie ma sensu.

Opublikowano
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

No ceny są wysokie, ramy jeszcze drozsze ale potrzebowałem dysku i nie chciałem tego gorszego po cyrkach z Adata - dałem za Samsunga 710zl, w pl chcą 1200 więc wątpię że kupie taniej nagle, mam Z97 i tu są problemy z M.2 bo wtedy wchodziły dopiero, nawet jakby M.2 zatrybił to prędkości są zbliżone do saty dlatego to nie ma sensu.

Jakie miałeś cyrki z A-Data bo u szfagra w komputerze siedzi coś takiego SU800 i od 2019 roku nie ma z nim żadnych problemów może dlatego iż dziś wszystko ma w telefonie i nie musi siadać do komputera 

Opublikowano

Na początku działał dobrze ze 2 lata a teraz nie wyrabia, potrafi wywalić do pulpitu albo nawet zniknąć z systemu, crystal disc pokazuje wszystko ok ale on po prostu tak ma, poczytaj sobie o tanich dyskach, jest loteria też mam system ma tanim sandisku 120gb i działa niespodziewanie z 7lat.

Jak się nie gra i nie mieli danych to nawet tani dysk da radę ale w wymagających grach już siada taki dysk.

Opublikowano
Godzinę temu, bbandi napisał(a):

Na początku działał dobrze ze 2 lata a teraz nie wyrabia, potrafi wywalić do pulpitu albo nawet zniknąć z systemu, crystal disc pokazuje wszystko ok ale on po prostu tak ma, poczytaj sobie o tanich dyskach, jest loteria też mam system ma tanim sandisku 120gb i działa niespodziewanie z 7lat.

Jak się nie gra i nie mieli danych to nawet tani dysk da radę ale w wymagających grach już siada taki dysk.

No właśnie a teraz wszyscy wszystko instalują na SSD,M2 i innych a później wielki szok że dysk zwalnia czy system go nie widzi SSD i M2 też maja swoja granice odczytu i zapisu danych , wtedy za ten dysk zapłacił 180 zł ale to był rok 2019 teraz taki sam kosztuje 210 zł , 30 zł różnicy przez 7 lat :) . 

Opublikowano (edytowane)
16 godzin temu, bbandi napisał(a):

(...) Jak się nie gra i nie mieli danych to nawet tani dysk da radę ale w wymagających grach już siada taki dysk.

A to interesujące i czas zmienić (moje) myślenie. Do tej pory byłem przekonany, że kluczowy i święty (!) jest dysk systemowy z OS'em (tu ma być torpeda i top topów), a reszta (np. gry), to... może być na byle czym.
Najwyżej "będzie ciut wolniej". Nie sądziłem, że podrzędny dysk SSD i jego jakość może być winny nawet za wywrotki czy resety podczas grania (!).

Przy okazji. 
Gdzie jest próg paniki sprawności dysku?
Mój systemowy Samsung włąsnie wskoczył na 79% sprawności (stąd ja tu + chęć zakupu czegoś w jego miejsce).
Już przebiereć nogami w panice? 

18 godzin temu, bbandi napisał(a):

Bo to najwyższa półka jeśli chodzi o Sata 2.5" SSD podobny do niego był tylko Corsair MX500 (już go nie produkują)

Jak spojrzeć w moją stopkę - to wtłąsnie tylko TE Samsungi i tylko TE MX500 stosowałem do tej pory.

18 godzin temu, bbandi napisał(a):

Adata SU650 1TB i np wywala mi bf6 do pulpitu, Veilguard itp nie radzi sobie z większymi grami bo musi dużo danych mielić, na Samsungu śmiga aż miło.

Nie maiłem tego świadomości, że sprawność dysku to nie tylko transfery, ale wręcz pady i wywrotki.
No to lipa :(. Bo znaczy, że tego wszystkiego "słabszego" nie ma co brać (bo jakoś to bedzie działać), bo prędzej czy później wyjdzie... kupa. :(

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano

Dysk SSD, dopóki działa normalnie, ma bardzo niewielki wpływ na działanie gier. Ba, w ogóle prędkość zapisu ma małe znaczenie, bo większość gier nie zapisuje danych w katalogu instalacji, tylko na dysku systemowym (save'y, shader cache itp). 

Jeśli dysk jest niesprawny, znika z systemu, albo łapie zwiechy i oczyt spada do zera, to inna sprawa. Markowe dyski też miewają problemy. Popularny KC3000 i inne dyski z tym samym kontrolerem miały swego czasu babola, bo jeśli dane poleżały kilka miesięcy na dysku to odczyt spadał do bardzo niskich wartości. Dysk nie odświeżał regularnie komórek pamięci czy coś w tym stylu, pomógł update firmware ale na rozwiązanie trzeba było czekać rok albo więcej.

Opublikowano

Potrzebuję do starego kompa coś na SATA ogarnąć. Co dziś jest w miarę sensownie trwałego i nie przepłaca się jak za pellet? Coś od Cruciala jak zwykle szukać?

Pojemność pewnie starczy 240-250GB, bo to komp do prostych prac ale jakby była okazja na amazonie na coś większego to też może być. Budżet nie wiem, bo totalnie nie śledzę rynku od lat.

Ktoś? Coś? Czy śledzić peppera i czekać na okazję?

Opublikowano
W dniu 15.05.2026 o 09:59, blabla123 napisał(a):

Potrzebuję do starego kompa coś na SATA ogarnąć. Co dziś jest w miarę sensownie trwałego i nie przepłaca się jak za pellet?

Sprzedaż klasycznych dysków ssd skurczyła się, w laptopach oraz pctach masowo są używane dyski m.2 nvme. pozostało kilka drogich sprawdzonych model z dodatkową pamięcią dram cache, oraz masa budżetówek z wolniejszymi pamięciami, bez dodatkowej pamięci cache. Ryzyk fizyk :smiech:

Polecane z wyższej półki: Samsung 870 EVO, Kingston KC600, SanDisk Red SA500, SanDisk Blue SA510, SanDisk Ultra 3D, średnia: Lexar ns100 i Kioxia Exceria.

Czytasz opinie oraz testy, kupujesz to co uważasz za dobry wybór. Lub czekasz na promocje :hihot: