Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
6 godzin temu, DjXbeat napisał(a):

Samochód - tylko to przelicza prawidłowo a nie żadna strona według algorytmów ;) 

w wersji podstawoej tak, ale ABRP, mozna spiac z autem i pobierac dokladne dane dot aktualnego zuzycia, nawet temp baterii. w przypadku wersji premium, aktualna pogode, zmiany wysokosci drogi, ruch, zatory, status ladowarek itd itp. ABRP mocno ewoluowal przez ostanie lata, wiec miejscami, moze dzialac nawet lepiej niz wbudowana navi ;) 

Opublikowano

@up

Czym innym jest sparowanie auta z którego ABRP czerpie dane a czym innym są algorytmy zużycia. O ile w tym pierwszym przypadku jest to bardzo dobre rozwiązanie, które „na żywo” daje nam pełny obraz to w drugim przypadku mamy tylko przybliżone wartości. 

Dla Tesli ABRP jest nie potrzebne bo to samo jest w fabrycznej nawigacji ale już dla innych producentów to fajne rozwiązanie. 

Opublikowano

zgadza sie. ABRP jako ogolny poglad jest fajny, a jezeli auto nie ma jakies robudowanej NAVi, nawet bardzo fajny i idealnie moze je zastapic. ja nie jestem niewolnikiem cyferek, auto ma zasieg jaki potrzebuje i zuzywa tyle kWh ile naladuje. no ale jak zwykle problem z zasiegiem i zuzyciem, maja ci co nie jezdza BEV. zieeew. 

btw. 

https://elektromobilni.pl/zmienilem-sportowe-cabrio-na-elektryczne-audi-q4/

troche o ladownaiu  troche o chinczykach, troche o utracie wartosci ;) 

swoja droga pachnie hipokryzja pisanie o utracie wartosci jak sie przytulilo min 30.000 z dotacji ;) i dobrze, ze juz sie skoczyly te dotacje...

Opublikowano

Eh dalej widzę problem.

Mi chodzi o to, że skoro użytkownicy mają realne dane, to jaki problem dzisiaj je zebrać i stworzyć dobry algorytm?

Co mi po komputerze Tesli jak ja przed zakupem chcę sprawdzić czy będzie w porządku? 

Opublikowano

ev-database.org podaje  przyblizone zasiegi i z doswiadczenia moge napisac, ze nie odbiegaja jakos od rzeczywistych, tak latem jak i zima. jedyne o czym trzeba pamietac, ze tam "autostrada" to 110km/h. 

zasiegii w BEV zawsze beda przyblizone, tak jak w spalinowym. to samo auto, ta sama trasa, te same warunki, jeden kierowca zrobi 15kWh/100km, a inny 20kWh/100km. w spalinowym jeden zrobi 8l/100km, a inny 10l/100km.

Opublikowano

Szkoda że przy 120km/h i 140 km/h nie podają, bo to są realne wartości u nas. 

Jak patrzę to te 80-90kWh by starczyło na moje potrzeby, pod warunkiem że po drodze będzie szybka ładowarka i poświęcę 10-15 minut na podładowanie. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, galakty napisał(a):

Co mi po komputerze Tesli jak ja przed zakupem chcę sprawdzić czy będzie w porządku? 

Co za problem wynająć auto albo umówić się na jazdę testową ? 
W przypadku samoobsługi masz do dyspozycji 1h ale możesz się dogadać i w razie dostępności wziąć auto na dobę. 

1 godzinę temu, galakty napisał(a):

Szkoda że przy 120km/h i 140 km/h nie podają, bo to są realne wartości u nas. 

Przy 120km/h dla TM3 LR AWD masz ~17.5kWh/100km a przy 140km/h ~21kWh/100km. 
To są średnie wartości bo zużycie może być większe jak i mniejsze.

Edytowane przez DjXbeat
  • Upvote 1
Opublikowano
1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

Co za problem wynająć auto albo umówić się na jazdę testową ? 
W przypadku samoobsługi masz do dyspozycji 1h ale możesz się dogadać i w razie dostępności wziąć auto na dobę. 

Musiałbym mieć auto na 24h i specjalnie jechać do innego miasta w dwie strony i stracić kasę na ładowanie ;) 

Przy spalinowym wiem co kupuję. 

1 minutę temu, DjXbeat napisał(a):

Przy 120km/h dla TM3 LR AWD masz ~17.5kWh/100km a przy 140km/h ~21kWh/100km. 

No ok, czyli swojej trasy bez podładowania nie zrobię na 100%, ABRP wylicza że niektóre odcinki S5 musiałbym robić przy 110-115km/h, a na krajowych czasami 75km/h zamiast 90 km/h żeby wrócić na 17% do domu. To wolałbym jechać jak człowiek i poświęcić te 10-15 minut na siku i ładowanie. NA trasie jest jedna ładowarka bez zjazdu 100kW.

Opublikowano (edytowane)

Tesla 3 LR AWD trasę S5 z Poznania do Torunia i z powrotem zrobisz bez problemu i do Poznania wrócisz na 15-25%. Prędkości 120km/h. Przed wjazdem do Poznania masz ładowarkę 350kW więc w 5min będziesz miał ~35%. 
Napisałem Ci ostatnio, że na trasie są 3 punkty ładownia z czego jeden jest oddalony od trasy o 1km - Gniezno. 

Wszystkie mają ponad 180kW

Edytowane przez DjXbeat
Opublikowano
8 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Tesla 3 LR AWD trasę S5 z Poznania do Torunia i z powrotem zrobisz bez problemu i do Poznania wrócisz na 15-25%. Prędkości 120km/h. Przed wjazdem do Poznania masz ładowarkę 350kW więc w 5min będziesz miał ~35%. 

Zakładasz że bateria na 100% przed startem? Bo ja realnie biorę 90%. 

3 minuty temu, Dimazz napisał(a):

@galaktyidziesz w elektryka?

Nie w tej chwili, dopiero co auto zmieniłem, ale za 4 lata rozważę. 

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, DjXbeat napisał(a):

Podałem dla 100% bo nie widzę, żadnej , realnej korzyści z ruszania w trasę na 90%.

Korzyści nie ma, ale nie zawsze ma się czas i możliwość naładowania pod kurek. Nie mam gniazdka w hali, więc 100% ciężko uzyskać inaczej niż ładując się dzień przed do pełna i nigdzie nie jadąc już więcej. 

Dlatego wolałbym doładować się 10 minut w trasie, zazwyczaj na MOP zjeżdżam i tak po kawie :E 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

No i to jest sensowny argument. Nawet jak naładujesz do 100% to żeby spadło do 90% musiał byś zrobić z 40-50km po mieście. 

Jeśli nie masz możliwości ładowania na swoim stanowisku postojowym to nawet bym się nie rozglądał za elektrykiem. Każdej osobie to powtarzam! 

Co innego gdybyś miał lub mógł założyć ładowarkę 3-fazy. Wtedy polecam.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Myślę że nawet zwykłe 230V by mi wystarczyło, niech się ładuje całą noc.

Czy będzie taka możliwość? Nie wiem, niby można, ale często sąsiedzi problemy robią. To nie jest takie banalne jak blok nie był przygotowany do tego od początku. 

Na pewno gdybym miał rozważać BEV za 4 lata to musiałbym gniazdko mieć. Wtedy w trasie 10-15 minut na podładowanie i da się jechać. 

Edytowane przez galakty
Opublikowano

https://www.arval.pl/o-arval/arval-zywotnosc-baterii-do-elektrykow-znacznie-wyzsza-niz-powszechnie-sie-uwaza

Dane zebrane przez firmę wskazują, że po przejechaniu 70 000 km akumulator ma średnio 93% pojemności, a po przejechaniu 160 000 km, lub po 6 latach użytkowania, wciąż pozostaje ona powyżej 90%. Wnioski Arval oparte są na analizie łącznie 30 000 certyfikatów stanu technicznego (SoH) akumulatorów pojazdów elektrycznych przeprowadzonej w latach 2023-2025 r.

Obserwacje Arval wskazują, że zużycie baterii jest co do zasady powolne - po niewielkim początkowym spadku kondycja baterii obniża się średnio o około 1% co 25 000 km. Pojazdy nowej generacji cechują się jednak jeszcze większą efektywnością - ich SoH jest o 2-3% wyższy w porównaniu do starszych modeli.

• Upvote 2
Opublikowano

Ceny paliwa szybują. Europejczycy rozglądają się za używanymi elektrykami

Wysokie ceny paliw doprowadziły do wzrostu popularności używanych samochodów elektrycznych w Europie. Na niemieckiej platformie Mobile.de liczba wyszukiwań dotyczących takich aut w ostatnim czasie potroiła się. Rzecznik platformy potwierdził, że handlarze samochodami zauważają 66 proc. więcej zapytań o używane elektryki.

szok i niedowierzanie. no kto by sie spodziewal.  :hihot:

Opublikowano
18 minut temu, IceMan napisał(a):

Jakoś nie wierzę że 2 tygodnie jest droższe paliwo i ludzie już sprzedają spalinówki i na gwałt kupują bateryjkę. Zwykłe blabla pod klikanie.

Nie mieli za co do tej pory kupić nowego auta, ale podnieśli ceny paliw i te pieniądze się znajdą 🙃 

• Upvote 3
Opublikowano

Moje koszty dojazdu do pracy wzrosną o 50 zł / miesiąc, o nie! Idę kupić elektryka za 150 tys i to w trybie natychmiastowym inaczej mój budżet domowy legnie w gruzach.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Upvote 3