GordonLameman 9 733 Opublikowano Sobota o 10:12 Opublikowano Sobota o 10:12 Ja mocno rozważam EV na kolejne i tu raczej z tych szybko ładujących się, ale co z tego jak przyjadę a tam ładuje 30kW?
Wu70 874 Opublikowano Sobota o 10:12 Opublikowano Sobota o 10:12 (edytowane) Infrastruktura jak zawsze będzie się rozwijać równolegle. BYD zapowiada 2000 takich ładowarek w EU do końca 2026. Wystarczy bo u nas pewnie będą jeździć góra 2 sztuki tego modelu Edytowane Sobota o 10:13 przez Wu70
Kyle 412 Opublikowano Sobota o 10:13 Opublikowano Sobota o 10:13 10 minut temu, galakty napisał(a): Mocy to i 400KM by starczyło pewnie do normalnej jazdy "Wystarczyło by" 400 koni nawet w 2 Tonowym aucie, to dużo mocy. Do normalnej jazdy, przy 2 Tonach, to 200 koni by wystarczyło (choć to i tak dyskusja bardzo orientacyjna, bo to jak auto przyśpiesza, nie zależy tylko od mocy maksymalnej i masy) 1 minutę temu, Wu70 napisał(a): BYD zapowiada 2000 takich ładowarek w EU do końca 2026. ... a ile nowych elektrowni atomowych powstanie w EU do końca 2026?
larry.bigl 640 Opublikowano Sobota o 10:15 Opublikowano Sobota o 10:15 3 godziny temu, MadDog napisał(a): Wystarczyło obejrzeć filmik i byś wiedział. Do 97% w 9 minut także 2,5 minuty dłużej. To daje 100km więcej. 3% pozostawione zapewne po to aby działała rekuperacja. Wystarczyło od razu napisać jaki jest czas ładowania do 100 a nie jarać się ładowaniem do 80%
Wu70 874 Opublikowano Sobota o 10:32 Opublikowano Sobota o 10:32 17 minut temu, Kyle napisał(a): . a ile nowych elektrowni atomowych powstanie w EU do końca 2026? Pytaj AI Spodziewasz się blackoutów czy co? Jak będzie potrzeba to z pewnością Europa poradzi sobie ze zwiększeniem produkcji energii. Dla porównania w Chinach do końca 2026 chcą postawić 20000 tych ładowarek
MadDog 407 Opublikowano Sobota o 10:48 Opublikowano Sobota o 10:48 (edytowane) 34 minuty temu, larry.bigl napisał(a): Wystarczyło od razu napisać jaki jest czas ładowania do 100 a nie jarać się ładowaniem do 80% Ciekawe jaki jest najlepszy zakres ładowania samochodu elektrycznego i zalecany przez producentów dla ładowarek DC? Podpowiem Ci .... to nie jest do 100% Edytowane Sobota o 10:50 przez MadDog
Kyle 412 Opublikowano Sobota o 10:53 Opublikowano Sobota o 10:53 20 minut temu, Wu70 napisał(a): Pytaj AI Cytat W okresie od początku 2024 do końca 2026 roku w Unii Europejskiej planowane jest oddanie do użytku komercyjnego dwóch nowych bloków jądrowych. Są to projekty, których budowa trwała wiele lat i które stanowią nieliczne wyjątki w bieżącym krajobrazie energetycznym UE przed przewidywanym "renesansem atomu" w latach 30. XXI
larry.bigl 640 Opublikowano Sobota o 11:10 Opublikowano Sobota o 11:10 21 minut temu, MadDog napisał(a): Ciekawe jaki jest najlepszy zakres ładowania samochodu elektrycznego i zalecany przez producentów dla ładowarek DC? Podpowiem Ci .... to nie jest do 100% Ale co ma to do rzeczy? Jak mamy porównać ze spalinowa do pełnego zakresu ładowania. Tankowanie pół baku też mi zajmuje o 50% mniej czasu
galakty 4 382 Opublikowano Sobota o 11:24 Opublikowano Sobota o 11:24 Godzinę temu, larry.bigl napisał(a): Wystarczyło od razu napisać jaki jest czas ładowania do 100 a nie jarać się ładowaniem do 80% Doczytaj jak działa ładowanie baterii i akumulatorów, to się dowiesz czemu do 100% nie ma większego sensu podawać (podpowiem - mocno zwalnia). Chyba lepiej podać 15 minut do 80%, niż 30 minut do 100%? Pomijając szkodliwość ładowania na max.
larry.bigl 640 Opublikowano Sobota o 11:45 Opublikowano Sobota o 11:45 18 minut temu, galakty napisał(a): Doczytaj jak działa ładowanie baterii i akumulatorów, to się dowiesz czemu do 100% nie ma większego sensu podawać (podpowiem - mocno zwalnia). Chyba lepiej podać 15 minut do 80%, niż 30 minut do 100%? Pomijając szkodliwość ładowania na max. Ale ja to wiem. Tylko jak masz porównać to do tych samych parametrów a nie wybiórczo jedno do pełna a drugie do 80% Bo to takie szukanie zalety na siłę. Strata 20% nadal oznacza że tracisz 1/5 dystansu. To tak jakbym na pełnym baku mógł robić 1000km ale na naładowanym do 80% tylko 800. Różnica spora.
galakty 4 382 Opublikowano Sobota o 12:43 Opublikowano Sobota o 12:43 57 minut temu, larry.bigl napisał(a): Ale ja to wiem. Tylko jak masz porównać to do tych samych parametrów a nie wybiórczo jedno do pełna a drugie do 80% Nie porównywać bo to nie jest adekwatne. BEV to nie ICE, stety i niestety
MadDog 407 Opublikowano Sobota o 12:46 Opublikowano Sobota o 12:46 Jak się elektryk ładuje do 80% w 30 min to źleeee. Jak się ładuje w 6,5 minuty to też źleeeee No nie dogodzisz ludziom
galakty 4 382 Opublikowano Sobota o 13:18 Opublikowano Sobota o 13:18 Tylko w 6.5 minuty w Polsce nie naładujesz 10-15 minut dla baterii 80-90kWh jest dla mnie chyba akceptowalne. Przerwę na siku/kawę i tak się robi jak się nie jedzie samemu (żona/dzieci).
SuLac0 595 Opublikowano Sobota o 14:07 Autor Opublikowano Sobota o 14:07 4 godziny temu, Kyle napisał(a): Mnie tylko ciekawi ta infrastruktura energetyczna, będąca w stanie wykarmić z taką mocą sieć takich ładowarek np. w Polsce. Postawienie jednej takiej ładowarki i jej wykarmienie to nie taki problem. to nie jest tylko ladowarka, tylko ladowarka + magazyn energii, i ten magazyn daje moc. "rozladujesz" magazyn /albo padnie, bedziesz sie ladowal z np. max 200kW, bo takie bedzie przylacze. imo wiecej w tym marketingu, niz realnych mozliwosci, cos jak rozwiazanie NIO z wymiana baterii. 1
Rekomendowane odpowiedzi