Skocz do zawartości

TYLKO Auta elektryczne (BEV) - dyskusje użytkowników i opinie zainteresowanych

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Byłem wczoraj na prezentacji samochodu Denza Z Racing. To oczywiście elektryk, co ma 1600 KM. Osiągi to 0-100 km/h w 1,95 s (bez uwzględnienia pierwszej stopy), 0-200 km/h w 6 s, prędkość maksymalna 350 km/h (w wersji Racing). Hamulce węglowo-ceramiczne, zaawansowane zawieszenie, wektorowanie na tylnej osi (tam są dwa silniki, a w sumie 3). Pytanie tylko jak duży jest rynek na elektryczne coupe w cenie 911. Oczywiście lepsze osiągi, ale...

denza_z_racing_01.jpg

denza_z_racing_02.jpg

denza_z_racing_03.jpg

denza_z_racing_04.jpg

denza_z_racing_06.jpg

denza_z_racing_07.jpg

denza_z_racing_08.jpg

denza_z_racing_51.jpg

denza_z_racing_52.jpg

denza_z_racing_53.jpg

denza_z_racing_cena1.jpg

denza_z_racing_cena2.jpg

• Upvote 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Pytanie tylko jak duży jest rynek na elektryczne coupe w cenie 911. Oczywiście lepsze osiągi, ale...

na rynek azjatycki, wiec glownie chiny, Denza sprzedaje 3-4x wiecej nize Porsche (2026). tam "lajki" dostaje sie za nowinki tech, a nie "tradycjonalizm". ;)

2 godziny temu, DjXbeat napisał(a):

Ceny na ładowarkach .

III kw 2025

image.png.9f23f76e17f7031469de0a55ace06e16.png

II kw 2026

image.png.58ae8a37ce147d45ce7908a6fbaeb443.png' 

"dzisiaj"

image.png.3415ce4f91783679a3c9f5e3dfaf1315.png

ogolnie szkoda gadac, szkoda strzepic...

• Upvote 1
Opublikowano

@SuLac0

Ja w zeszłym roku w G12W w strefie taniej miałem stawkę 0.78zł/kWh a na ten rok mam 0.73zł/kWh czyli taniej :E 

Oczywiście z prądu z sieci do ładowania auta korzystam tylko w zimę bo marzec-październik to jazda z energii wyprodukowanej przez PV. 

W trasie to mogę i 5zł/kWh płacić bo i tak bilans roczny jest na ogromnym plusie względem poprzedniej spaliny i to przy cenie ON 6zł/litr. Przy dzisiejszych cenach to już w ogóle przepaść.

Opublikowano

jezeli jestem w stanie zrozumiec mieszkancow miast/blokowisk ich watpliwosci dot ladowania i zwiazana z tym ich awersje do EV, tak w przypadku mieszkancow domow jednorodzinnych juz nie. pomijam tutja kwestie finansowe.

ale w koncu w EC ktos pomyslal, ze "dotacje" mniej sie oplacaja i nie do konca daja oczekiwany rezultat, wiec rozpoczeli "konsultacje" dot. m.in obnizenia lub nawet zlikwidowania VAT na EV i calkowitego zablkowania odliczenia VAT w przypadku wszystkich typow aut spalinowych. dot oczywiscie tylko firm. :clap:

watppliwe, aby przeszlo, ale widac, ze ten lobbistyczny beton paliwowy w koncu peka

• Upvote 1
Opublikowano

Spoko wyglada ta Denza - pierwszy raz slysze o tej marce. Choc w takiej cenie, to raczej nikt tego nie kupi, przynajmniej w EU - bo to nie Porsche :P . Nowy Taycan kosztuje 470k a uzywki z 20k przebiegiem mozna kupic za 320-350k.

• Upvote 1
Opublikowano
W dniu 18.09.2026 o 14:00, SuLac0 napisał(a):

ogolnie szkoda gadac, szkoda strzepic...

Ceny przy uwzględnieniu chorych cen paliw obecnie, które prędzej czy pozniej spadną o 30-40%.  A prąd w Polsce będzie tylko droższy przez brak elektrowni atomowej i ets2 od 2028. Elektryki będą tylko dla osób mających za darmo prąd (np. z pracy), albo mających panele fotowoltaiczne lub ładujących w domu w nocy aby doładować auto do dojazdu do pracy. 

Opublikowano
11 minut temu, Fatality napisał(a):

Ceny przy uwzględnieniu chorych cen paliw obecnie, które prędzej czy pozniej spadną o 30-40%. 

moze tak, a moze nie. w marcu  - 6 mies temu, tez czytalem , ze to tylko "chwilowe". 

11 minut temu, Fatality napisał(a):

A prąd w Polsce będzie tylko droższy przez brak elektrowni atomowej i ets2 od 2028. Elektryki będą tylko dla osób mających za darmo prąd (np. z pracy), albo mających panele fotowoltaiczne lub ładujących w domu w nocy aby doładować auto do dojazdu do pracy. 

ETS2 nie bedzie mial juz wiekszego wplywu na cene energii, bo jej produkcja jest juz "obciazona" ETS1. ETS2, uderzy wlasnie w paliwo, gaz, ogrzewanie domu, wiec tym bardziej tutaj "tanio juz nie bedzie"

i najwazniejsze - miks energetyczny OZE.  obecne inwestycje, ktore tez sa strategia calej EU, nie maja znaczacego wplywu na cene energii, ale dlugoterminowo ceny energii beda sie stabilizowac m.in, z powodu zmniejszajacego sie kosztu ETS1, w przeciwienstwie do pozostalych zrodel i typow paliw, na ktore bedzie mial wplyw wlasnie ETS2 - tutaj to wszystko kosztowo bedzie roslo. era paliw kopalnych sie koczy szybko i bolesnie. czas sobie to w koncu uswiadomic

tak na marginesie, przypomne tylko jakie ceny ma orlen na ladowarkach w DE  - 0,94euro / 1 kWh 

Screenshot2026-08-18235438.png.bd875b31e288e45d27d847c0c279da13.png

gdzie ulice dalej inny operator 0,47 euro

Screenshot2026-08-18235456.png.3c02d7b312bdccea665957b7fad8c635.png

i  dalej, gdyby ktos mial watpliwosci, ze orlen ma "uczciwa cene", bo maja 300kW. nie. nie maja. jak wiekszosc naszych operatorow ladowarek w PL. 

Screenshot2026-08-18235930.png.0033f029f8311a0c6627dcb4b10508f2.png

gdybym mieszkal na granicy PL/DE, to bym ladowal sie w DE. cala prawda o tym jak dziala lobbing paliwowo/energetyczny w PL z panstwowym orlenem na czele. :flaga2:

Opublikowano
57 minut temu, Fatality napisał(a):

A prąd w Polsce będzie tylko droższy przez brak elektrowni atomowej i ets2 od 2028

Gupota do kwadratu x 15

ETS2 bezpośrednio dotyczy paliw kopalnych do transportu i ogrzewania, a nie prądu.
ETS na energetykę już mamy od lat.

ETS2 nie zastępuje obecnego ETS tylko rozszerza właśnie o paliwa kopalne do transportu i ogrzewania 

• Upvote 1
Opublikowano
Godzinę temu, Fatality napisał(a):

A prąd w Polsce będzie tylko droższy przez brak elektrowni atomowej i ets2 od 2028. 

ETS2 nie ma nic wspólnego z prądem a uderza w budownictwo czyli ogrzewanie domów paliwami kopalnymi i w transport czyli paliwa, gaz ziemny, olej napędowy. 

Opublikowano
11 godzin temu, Cappucino napisał(a):

Prądu też.

Wszystko będzie szło do góry ale prąd (sposób jego wytwarzania) już od dawna objęty jest ETS czyli podatek już został wliczony w finalną cenę prądu. Paliwa dopiero będą objęte ETS2 więc wynikające z tego podwyżki dopiero przed Nami. 
Tak jak napisał  @trepek prąd możesz sobie samemu wytworzyć i to na kilka sposobów a paliwa niestety nie. 

Opublikowano
11 godzin temu, trepek napisał(a):

Prad sobie mozesz wyprodukowac w jakims tam procencie, a paliwo?

Tak, ale najpierw trzeba sporo w to zainwestować. Ci co nie maja własnych domów więc odpadają w przedbiegach, auto elektryczne jest droższe w zakupie, więcej traci na wartości, trudniej sprzedać, prąd w ładowarkach jest drogi. 

1 godzinę temu, DjXbeat napisał(a):

Wszystko będzie szło do góry ale prąd (sposób jego wytwarzania) już od dawna objęty jest ETS czyli podatek już został wliczony w finalną cenę prądu. 

Elektryki też będą objęte podatkiem prędzej czy później. Ktoś za drogi musi płacić.

16 godzin temu, trepek napisał(a):

Kryzys paliwowy tylko się zaostrza. Ceny będą rosnąć.

Ale każdy kryzys się kiedyś kończy, to nie pierwszy i nie ostatni.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Cappucino napisał(a):

auto elektryczne jest droższe w zakupie, więcej traci na wartości, trudniej sprzedać, prąd w ładowarkach jest drogi. 

Nie prawda.

Utrata wartości jest większa niż tradycyjnej motoryzacji, ale różnica wyraźnie maleje.

Swoje auto sprzedałem w 2.5 tygodnia, fakt że oferta była jedna z tańszych.

Zależy na jakich ładowarkach, na ładowarkach osiedlowych AC , ceny 1.5-2.0 zł więc nadal taniej niż benzyna.

Edytowane przez IceMan
Opublikowano
3 godziny temu, Cappucino napisał(a):

Tak, ale najpierw trzeba sporo w to zainwestować.

w kazde nowe auto trzeba "zainwestowac"

Ci co nie maja własnych domów więc odpadają w przedbiegach,

czyli ok 60% mieszkancow PL. pozostale 40% jest wyznacznikem, tego , ze cos  "odpada lub nie"?

auto elektryczne jest droższe w zakupie, więcej traci na wartości, trudniej sprzedać,

daleko idace uproszczenie. drozsze od czego? utrata wartosci wzgledem czego? trudniej sprzedac w odniesienu do? identyczengo modelu? konfiguracji? 

prąd w ładowarkach jest drogi. 

kolejne uproszczenie. jest tez tani lub bardzo tani

Elektryki też będą objęte podatkiem prędzej czy później. Ktoś za drogi musi płacić.

oczywiscie. tylko najpier zadbajmy o to, aby ilosc EV na drogach miala REALNY wplyw na ich wieksze zuzycie. 

Ale każdy kryzys się kiedyś kończy, to nie pierwszy i nie ostatni.

no tak. "taniec pingwina na szkle" . w pewnej mentalnosci nic sie nie zmiani...

pytanie retoryczne. kiedy ostatno mielismy taki "kryzys" w przypadku energii elekt? kiedy ostanio mielimy jakis krajowy "blackout" , ktorym od lat nas strasza? albo przynajmniej awarii sieci energ na skale "awarii dystrybutorow" w 2023r?

Opublikowano
1 godzinę temu, IceMan napisał(a):

ceny 1.5-2.0 zł więc nadal taniej niż benzyna

Jakby benzyna była po 5.19 (heheheh) to już by takiej przewagi nie było, zwłaszcza że EV bez dopłaty często kosztuje więcej. 

Natomiast przy prądzie z gniazdka pewnie nigdy nie wyjdzie drożej niż benzyna, a ceny tej ostatniej zapewne tylko wzrosną.

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, SuLac0 napisał(a):

w kazde nowe auto trzeba "zainwestowac"

Piszę o produkcji prądu, czytamy ze zrozumieniem. 

35 minut temu, SuLac0 napisał(a):

trudniej sprzedac w odniesienu do? identyczengo modelu? konfiguracji? 

Ilu masz chętnych na elektryka z drugiej ręki? Promil zajawkowiczów i tyle. Bez rozwijania na resztę i szukanie argumentów na siłę, takie realia rynku.

I po co ja ci w ogóle odpisuje??:rotfl2:  

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
16 minut temu, Cappucino napisał(a):

Ilu masz chętnych na elektryka z drugiej ręki? Promil zajawkowiczów i tyle. Bez rozwijania na resztę i szukanie argumentów na siłę, takie realia rynku.

Jest całkiem sporo osób szukających elektryka.

Obserwuję rynek i wszystko co jest w dobrej cenie wystawione, znika dość szybko. Wysokie ceny paliw, zrobiły swoje.

Osoba która kupiła odemnie auto, przesiadła się z ... diesla, bo za drogo.

Opublikowano (edytowane)
23 minuty temu, galakty napisał(a):

Niech zgadnę, kupiła diesla do miasta... xD 

nie, dziennie około 70-100km

widzę że 1.5 tygodnia zrobili 1500 km - nadal w aplikacjj widzę swoje stare auto, pomimo że się w aucie wylogowałem, dziwne

Edytowane przez IceMan