Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

dc57cf4a6e860a184aab3403caed4b1002316736

Cytat

Kena: Scars of Kosmora announced for PS5 and PC, out 2026

In Kena: Scars of Kosmora, Kena is older and renowned as a Spirit Guide. In hopes of finding answers to the affliction she has endured all her life, Kena travels to the mysterious island of Kosmora. Home to distinct cultures and regions, Kosmora is full of buried secrets from a tragic past.

https://blog.playstation.com/2026/02/12/kena-scars-of-kosmora-announced-for-ps5-and-pc-out-2026/

Dla mnie bomba! Pierwsza część Keny była świetna i mimo "bajkowego” settingu, na wyższych poziomach trudności potrafiła dać w kość :D Czekam!

I mam nadzieję, że trochę walkę usprawnią, bo bywało sztywno z hitboxami, siłą... 

Edytowane przez Jaycob
  • Like 6
  • Jaycob zmienił(a) tytuł na Kena: Scars of Kosmora - PC/PS5
Opublikowano

Panowie, głosowanie portfelem tak właśnie wygląda. Nie wnikam po czyjej stronie jest problem, bo i tak się prawdy nie dowiem. Więc od jakiegoś czasu nie kupuję na Steam, tylko u "konkurencji", co wychodzi mojemu portfelowi na zdrowie.

Druga sprawa, wszystkich gier, które mam w bibliotece i tak nie ogram. Poczekam, będzie pewnie w kluczykowniach w rozsądnej cenie to wtedy się zastanowię, bo dokładanie kolejnej gry do kupki wstydu nie ma sensu, a jedynka ma trochę za duże tego infantylnego stylu, który nie do końca mnie przekonuje.

Opublikowano (edytowane)

Can'tplaya: Scares of Generia

Generyczne do bólu, doszlifowanie momentami na poziomie developerów indie z budżetem 100 Rupiii (fajna animacja tego kotolisa czy co to tam jest przesuwa się jakoś tak o 3x za szybko względem animacji biegu), pauzy przy walce, kolejne ckliwe scenki.

Design postaci jak w milionie filmów i tysiącu gier. Zupełnie jakby nowi artyści nie wiedziali o istnieniu czegokolwiek poza Disneyem (Pixarem).

No i oczywiście nieprzezroczyste efekty specjalne, wyglądające jak narysowane kredkami, bo taka moda i tak nakazuje nowoczesność (w sensie, że i z powodu mody i z powodu pogoni za nowoczesnym światłem, teraz jest większy problem z przezroczystościami niż w 1997r.)

To już łatwiej mi było w Kameo zagrać niż w to. Szkoda. Myślałem, że jedynka odniosła sukces, to może wejdą na wyższy poziom i pojawi się gra, w którą zechcę zagrać. 

No ale trailer mnie delikatnie mówiąc nie zachęcił.

Edytowane przez VRman
Opublikowano (edytowane)

No właśnie. W tym problem. Tego typu gry wcale nie muszą być, czego dowodzi masa świetnych gier wydawanych w 1990-2011. 

Trine 2 chociażby. Dobra gierka dla każdego, choć przed każdym levelem dosłownie dziadek czyta bajeczkę. Dorośli mogli nacisnąć skip i po problemie.

Edytowane przez VRman
Opublikowano
5 minut temu, VRman napisał(a):

No właśnie. W tym problem. Tego typu gry wcale nie muszą być, czego dowodzi masa świetnych gier wydawanych w 1990-2011. 

Trine 2 chociażby. Dobra gierka dla każdego, choć przed każdym levelem dosłownie dziadek czyta bajeczkę. Dorośli mogli nacisnąć skip i po problemie.

A czy Ty nie jesteś zbyt samolubny? Dzieci też chcą mieć giereczki dla siebie. ;)

Opublikowano (edytowane)

Jakby grę wykonano na wybitnie wysokim poziomie, zagrałoby więcej ludzi, bo także dorośli faceci. To by poprawiło wyniki i zapewne zaowocowało kolejną częścią, czyli one też by na tym zyskały.

Na wyższym poziomie, kreatywności, pomysłowości i oryginalności także.

A tu generyczność naprawdę wali po gałach. 

Ja bym chętnie zagrał w coś tego typu, może w stronę Beyond Good and Evil. W Kameo grafika zachwycała momentami technicznie, więc entuzjasta gier jak ja miał zabawę. Było też widać talent i doszlifowanie. Było widać nowe fajne pomysły. Fajna gierka do pogrania dla relaksu. 

Design całości też był porządny.

A tutaj ani nic nie zachwyca oprawą, ani nowych fajnych pomysłów nie ma, a jeśli poziom designu leveli i gameplayu jest taki jakiego się obawiam widząc te walki i przede wszystkim tragiczną animację tego kotoliska, którego model jest przesuwany nad ziemią o 5m na każdy przebiegnięty metr, to będzie z tego gra na staroszkolne 4/10 (dzisiejsze 6-7/10)

Edytowane przez VRman