Skocz do zawartości

Co niezwykłego mają auta segmentu premium? Czy Tesla to premium? Czy Kia Stinger to auto premium?

Czym charakteryzuje się samochód segmentu premium?  

14 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czym wyróżnia się auto klasy premium?

• Bardziej zaawansowane rozwiązania techniczne (np. zawieszenie, przeniesienie napędu)
      6
    • Dostępność ponadprzeciętnie mocnych silników (układów napędowych)
      6
    • Bogatsze wyposażenie, funkcje których poza premium raczej nie ma
      8
    • Lepsze wykończenie wnętrza
      10
    • Większe możliwości personalizacji i konfiguracji samochody pod własne preferencje
      6
    • Prestiż i atrakcyjny design
      6
  2. 2. Czy Tesla jest marką premium?

• Tak, spełnia wymogi dla premium
      3
    • Jeszcze trochę brakuje, ale niewiele
      6
    • Nie, ma istotne braki lub niedostatki
      5
  3. 3. Czy Kia Stinger (niestety już niedostępna) była samochodem segmentu premium?

• Tak, w mojej ocenie miała wszystko co oferuje premium
      1
    • Prawie wszystko: poza pewnymi detalami jak "pospolite logo"
      2
    • Nie, to po prostu auto popularnej marki z mocniejszym silnikiem i ciekawszym designem
      11

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Skąd w ogóle się w tym temacie wzięła tesla?  Jak lepsze osiągi można brać pod tzw. premium??? Czy ariel Atom z fantastycznymi osiągami to też premium? Elektrycznych odkurzaczy z doskonałymi osiągami jest masa, po prostu takie właściwości dają silniki elektryczne. Czy to jakiś kolejny temat na promowanie elektryfikacji  próbując wcisnąć kit, że tesla to premium?

Opublikowano
3 minuty temu, bleidd napisał(a):

Jak dla mnie premium cechuja:

- większa gama silników - w Hondzie czy Renault będziesz miał do wyboru 1 silnik (czasem w dwóch wariantach mocy a czasem w ogóle zero wyboru), w premium jednak dostaniesz szerszy wybór

- wyciszenie - komfort jazdy na dłuższym dystansie takim X5 a CR-V to jednak niebo a ziemia

- lepsze dostępne wyposażenie - np. systemy świateł "Night Vision" z podczerwienią

- lepsze materiały - miękkie wykończenia, skóry, alcantara, drewno, aluminium zamiast taniego plastiku

I to wciąż funkcjonuje tylko segmenty sie trochę przesunęły. Modele marek premium w segmencie C poza znaczkiem i wyższa cena nie oferują nic ponad to co dają marki popularne. W segmencie D jest może już nieco lepiej ale to są tylko jakieś "przebłyski" lepszej jakości. Zabawa zaczyna się w segmencie E, tam marki popularne w większości nie mają żadnych modeli.

Ide o zakład, że większość ludzi jadąc w trasę wolałaby jechać w Q7 a nie Dsci Bigster :P

O night vision mi przypomniałeś, dzięki :) Niestety prawie zniknął w aktualnie sprzedawanych aut. W BMW 5 już go nie ma (a był). Obecnie można go mieć w zasadzie tylko w segmencie F, no i w peugeotach :)

Co do premium w segmencie C: o tym piszę w artykule (za kilka dni publikacja), ale jednak trochę różnic jest. Po pierwsze dostępność mocniejszych wersji silników - Golf ze zwykłych marek jest tutaj wyjątkiem - bo zwykle to na maksymalnie 200 KM sprawa się kończy. Po drugie masz lepsze wykończenie wnętrza i da się go bardziej pod Ciebie skonfigurować. No i dostępność bardziej zaawansowanych elementów wyposażenia. Znowu Golf tutaj wyróżnia się mocno na plus, ale jest on wyjątkiem na tle segmentu.

3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Skąd w ogóle się w tym temacie wzięła tesla?  Jak lepsze osiągi można brać pod tzw. premium??? Czy ariel Atom z fantastycznymi osiągami to też premium? Elektrycznych odkurzaczy z doskonałymi osiągami jest masa, po prostu takie właściwości dają silniki elektryczne. Czy to jakiś kolejny temat na promowanie elektryfikacji  próbując wcisnąć kit, że tesla to premium?

Czy ta elektryfikacja jest teraz z Tobą w pokoju i czujesz jej zimny oddech?

Ciekawe, że Tesla Ci tu przeszkadza, a nie "przeszkadza promowanie spalinowej motoryzacji" w postaci Kia Stinger.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Czy ta elektryfikacja jest teraz z Tobą w pokoju i czujesz jej zimny oddech?

Ciekawe, że Tesla Ci tu przeszkadza, a nie "przeszkadza promowanie spalinowej motoryzacji" w postaci Kia Stinger.

Zrozumiałeś w ogóle co napisałem? Aut z lepszymi osiągami jest masa i to nie jest wyznacznik luksusu czy premium. Dlatego padło pytanie co tu robi tesla. Równie dobrze mogłeś dać xiaomi czy ariel atom.

A tobie przeszkadza fakt, że ludzie wolą jednak te spalinowe? Mi tesla czy inny elektryk nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest dla nich miejsce na rynku.

Edytowane przez Cappucino
Opublikowano
1 minutę temu, Cappucino napisał(a):

Zrozumiałeś w ogóle co napisałem? Aut z lepszymi osiągami jest masa i to nie jest wyznacznik luksusu czy premium. Dlatego padło pytanie co tu robi tesla. Równie dobrze mogłeś dać xiaomi czy ariel atom.

Czy w ogóle czytałeś co jest w temacie napisane? Wymień tę masę aut z osiągami (0-100, 0-200 km/h) lepszymi od Tesli Model S Plaid.

Opublikowano

a nie "przeszkadza promowanie spalinowej motoryzacji" w postaci Kia Stinger.

A gdzie tu widzisz promowanie spalinowej motoryzacji? Od początku widać twoje nastawienie i cel na forum, mylę się?

1 minutę temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Czy w ogóle czytałeś co jest w temacie napisane? Wymień tę masę aut z osiągami (0-100, 0-200 km/h) lepszymi od Tesli Model S Plaid.

Dale brniesz w to samo, lepsze osiągi nie są wyznacznikiem luksusu czy premium. Szejk kupi tesle czy Bentleya?

Opublikowano
15 minut temu, Cappucino napisał(a):

A gdzie tu widzisz promowanie spalinowej motoryzacji? Od początku widać twoje nastawienie i cel na forum, mylę się?

Mylisz się. Przeszkadza ci Tesla (jako marka) dodana do ankiety z pytaniem "czy jest to marka premium", a nie przeszkadza cI Stinger umieszczony z analogicznym, IDENTYCZNYM pytaniem. To oczywiste świadectwo lęku, które ci towarzyszy. Jakaś trauma?

19 minut temu, Cappucino napisał(a):

A tobie przeszkadza fakt, że ludzie wolą jednak te spalinowe? Mi tesla czy inny elektryk nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest dla nich miejsce na rynku.

Odpowiadając na pytanie: nie przeszkadza mi i wiedzą i widzą to wszyscy.

A w drugiej sprawie, pozwolę zaznaczyć że Cappucino się z tOBĄ nie zgadza:

19 minut temu, Cappucino napisał(a):

Mi tesla czy inny elektryk nie przeszkadza, wręcz przeciwnie, jest dla nich miejsce na rynku.

31 minut temu, Cappucino napisał(a):

Skąd w ogóle się w tym temacie wzięła tesla? Czy to jakiś kolejny temat na promowanie elektryfikacji  próbując wcisnąć kit, że tesla to premium?

• Upvote 1
Opublikowano
Teraz, Tomasz Niechaj napisał(a):

Mylisz się. Przeszkadza ci Tesla (jako marka) dodana do ankiety z pytaniem "czy jest to marka premium", a nie przeszkadza cI Stinger umieszczony z analogicznym, IDENTYCZNYM pytaniem. To oczywiste świadectwo lęku, które ci towarzyszy. Jakaś trauma?

Stinger dodałeś tylko dla kontrastu, by nie wyszło promowanie elektrycznego auta. Nie odniosłem się do niego, ale wyraźnie napisałem, że lepsze osiągi nie są wyznacznikiem premium.

Opublikowano

Dla mnie marka premium to taka marka, gdzie ma się możliwość bardzo dokładnej konfiguracji auta pod siebie (jak individual w BMW) gdzie materiały oraz ich cena są premium. 

Tesla przez swoją cenę, brak możliwości konfiguracji wykończenia i problemy ze spasowaniem premium nie jest. 

• Upvote 4
Opublikowano
3 minuty temu, Cappucino napisał(a):

Stinger dodałeś tylko dla kontrastu, by nie wyszło promowanie elektrycznego auta. Nie odniosłem się do niego, ale wyraźnie napisałem, że lepsze osiągi nie są wyznacznikiem premium.

A tY lepiej wiesz dlaczego coś zrobiłem :E Możemy na tym zakończyć dyskusję. Pokazałem, że przeszkadza cI Tesla w ankiecie, a nie przeszkadza spalinowy Stinger - więcej nie trzeba. Pomijasz oczywiście tematy, na które nie masz argumentu, ale to nic nowego.

Opublikowano
30 minut temu, Zdzichon napisał(a):

Najważniejsze w premium to żeby somsiad miał tańsze :)

No właśnie zastanawiam się czego "somsiad" będzie bardziej zazdrościł, takiego Passata czy takiej Audi A3? :)

audi_a3_01.jpg

vw_passat_01.jpg

45 minut temu, huudyy napisał(a):

Dla mnie marka premium to taka marka, gdzie ma się możliwość bardzo dokładnej konfiguracji auta pod siebie (jak individual w BMW) gdzie materiały oraz ich cena są premium. 

Tesla przez swoją cenę, brak możliwości konfiguracji wykończenia i problemy ze spasowaniem premium nie jest. 

O tym właśnie piszę w materiale :) To już jest nawet na poziomie Audi A3. Wklejam fragment:

"[...] chcesz przyciemniane tylne szyby, albo podgrzewaną kierownicę, przyciemniane automatycznie lusterko wsteczne, a może bezprzewodowe ładowanie smartfona? Proszę bardzo. Za choćby jedną z tych rzeczy trzeba zapłacić 28 tys. zł… Brzmi niedorzecznie? I tak i nie, bo „w pakiecie” otrzymujemy wszystko pozostałe [...]"

Z kolei w przypadku Audi A3: "Chcesz wziąć najsłabszy silnik 1.5 TSI o mocy 115 KM z manualem, z najbardziej pstrokatym kolorem, 18-calowymi felgami Audi Sport za prawie 11 tys. zł, zewnętrznym pakietem S Line i spojlerem z włókna węglowego (jak w RS3) za kolejne prawie 11 tys. zł? Proszę bardzo. Można. Nie żeby to miało sens, ale można."

audi_a3_konfigurator.jpg

Opublikowano (edytowane)

I to jest właśnie jedna z fajniejszych rzeczy w markach premium. Poczucie, że "składasz" sobie samochód dla siebie, według własnych potrzeb a nie bierzesz jeden z 2 dostępnych wariantów i masz to samo co inni.

Dodatkowo często jest tak, że wyższa opcja wyposażenia ma np. szklany dach, którego nie chcesz ale tylko ta wyższa opcja ma np. lepsze audio albo kamery 360. I albo rezygnujesz albo godzisz się na szyberdach, którego nie chcesz i nie potrzebujesz.

Ma to jednak swoje ciemne strony i jak nie doklikasz jednej głupiej opcji w kofiguratorze możesz nie mieć jakiejś podstawowej rzeczy jaka jest w podstawie u każdego innego producenta. No ale jak ktoś kupuje auto za sporo hajsu to raczej rozsądnym jest poświęcić te 2-3h na przejrzenie konfiguratora dokładnie.

Edytowane przez bleidd
  • Upvote 3
Opublikowano
10 minut temu, bleidd napisał(a):

I to jest właśnie jedna z fajniejszych rzeczy w markach premium. Poczucie, że "składasz" sobie samochód dla siebie, według własnych potrzeb a nie bierzesz jeden z 2 dostępnych wariantów i masz to samo co inni.

Dodatkowo często jest tak, że wyższa opcja wyposażenia ma np. szklany dach, którego nie chcesz ale tylko ta wyższa opcja ma np. lepsze audio albo kamery 360. I albo rezygnujesz albo godzisz się na szyberdach, którego nie chcesz i nie potrzebujesz.

Dokładnie! Wyobraź sobie np. że jeśli chcesz mieć regulację wysokości przedniej części siedziska w Golfie R, to musisz wziąć skórzaną tapicerkę z elektryką (i czymś jeszcze) za kilkanaście tysięcy. Co ciekawe, w "normalnym" Golfie konfigurator jest bardziej liberalny. W Audi A3 to wiadomo.

10 minut temu, bleidd napisał(a):

Ma to jednak swoje ciemne strony i jak nie doklikasz jednej głupiej opcji w kofiguratorze możesz nie mieć jakiejś podstawowej rzeczy jaka jest w podstawie u każdego innego producenta. No ale jak ktoś kupuje auto za sporo hajsu to raczej rozsądnym jest poświęcić te 2-3h na przejrzenie konfiguratora dokładnie.

To racja, ale też autentycznie pewnych kwestii nie idzie się w normalny sposób dowiedzieć jak szukając na forach, udając się na kilka jazd próbnych różnie skonfigurowanymi autami. Bo handlowcy często mają elementarne braki w wiedzy. Przykładowo spróbuj w przypadku BMW 3 dowiedzieć się czy asystent jazdy kierowcy professional jest konieczny by móc mieć choćby podstawowe utrzymanie na zajmowanym pasie ruchu. Niby jest regulator prędkości, niby jest asysta kierowania, ale opis dla asystentów professional brzmi bardzo podobnie i do końca nie wiesz za co płacisz.

Opublikowano
Godzinę temu, huudyy napisał(a):

No ale Transit Custom ma bardzo dużo opcji konfiguracji. Premium?  :E

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

To racja, ale też autentycznie pewnych kwestii nie idzie się w normalny sposób dowiedzieć jak szukając na forach, udając się na kilka jazd próbnych różnie skonfigurowanymi autami. Bo handlowcy często mają elementarne braki w wiedzy. Przykładowo spróbuj w przypadku BMW 3 dowiedzieć się czy asystent jazdy kierowcy professional jest konieczny by móc mieć choćby podstawowe utrzymanie na zajmowanym pasie ruchu. Niby jest regulator prędkości, niby jest asysta kierowania, ale opis dla asystentów professional brzmi bardzo podobnie i do końca nie wiesz za co płacisz.

A to fakt :E Mi na jeździe Q5 mówili, że pakiet Tech pro zawiera grzaną kierownicę - nie zawiera, zawierał wcześniej ale się pozmieniało. Na jeździe X3 zapytałem czy jest spryskiwacz kamery tylnej - gość powiedział, że nie wie i zaczął szukać w telefonie, na postoju sam sobie znalezłem w opcjach auta, jaki był zdziwiony że nawet przedniej jest :E Pytanie czy są szyby akustyczne - nie wie. Czy jest chłodzenie ładowarki indukcynej - nie wie. Twierdził też, że w X3 nie ma skóry naturalnej - że dopiero X5 i wyżej a przecież są. I to nie był jakiś niszowy model - X3, tego im się sprzedaje procentowo na pewno sporo.

14 minut temu, Tomasz Niechaj napisał(a):

Dokładnie! Wyobraź sobie np. że jeśli chcesz mieć regulację wysokości przedniej części siedziska w Golfie R, to musisz wziąć skórzaną tapicerkę z elektryką (i czymś jeszcze) za kilkanaście tysięcy. Co ciekawe, w "normalnym" Golfie konfigurator jest bardziej liberalny. W Audi A3 to wiadomo.

Ale żeby nie był aż tak kolorowo i słodko, niektóre opcje wymagają dobrania pakietu X za naście tysięcy. Np. w Q5 czujniki ciśnienia albo grzana przednia szyba wymagają pakietu Tech pro (28 tys). Wykończenie z drewna lipowego albo orzechowego nie może być parowane z pakietem "Comfort", który daje akustyczne szyby. W A3 head-up wyklucza przednią szybę akustyczną. Więc takiej pełnej wolności nie ma, ale i tak opcji jest sporo i można sobie poskładać auta kompletnie odmienne od siebie.

Edytowane przez bleidd
  • Thanks 1
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Ale tak zawsze było w VAGu. To, że nie wiedzą czy jest jakaś opcja wyposażenia, to jest karygodne, ale w pełni rozumiem, że nie wiedzą co z czym jest kompatybilne. Ja już wiele lat temu się śmiałem, że do konfiguracji VAGa trzeba doktoratu, a na koniec to jest po prostu sztuka wyboru, bo jedna opcja wyklucza drugą.

Co do premium. To jest jak z ciuchami. Jeden T-Shirt będzie kosztował 50zł, drugi 200zł, a trzeci 3000zł. Człowiek sam musi sobie odpowiedzieć, za co płaci i czy mu to potrzebne ;)  Czy ten T-Shirt za 3000 będzie 15x lepszy od tego za 200zł? Na pewno będzie bardziej ekskluzywny, bo mało kto taki kupi 

Edytowane przez marko
Opublikowano

"marka premium" to pojecie troche abstrakcyjne, bardzo obecnie zdewaluowane. bardzo tez indywidualne (wyglad, osiagi, naped, technologia, materialy, wielkosc, cena). no i premium z punktu widzenia kierowcy, czy pasazera . :hmm:

np. ja bym nigdy nie nazwal golfa, czy a3 "premium", tylko dlatego, ze ma osiagi i "skore". ale np. audi a/q7/8 juz tak. i to samo tesla . model3/y nie, ale S, zdecydowanie juz tak.  

wiec latwiej obecnie zdefiniowac "model premium", niz sama marke. gdybym jednak mial taka marke premium obecnie wskazac, to w mojej opinii bylby to np. Lucid.

• Upvote 2
Opublikowano
5 godzin temu, bleidd napisał(a):

A to fakt :E Mi na jeździe Q5 mówili, że pakiet Tech pro zawiera grzaną kierownicę - nie zawiera, zawierał wcześniej ale się pozmieniało. Na jeździe X3 zapytałem czy jest spryskiwacz kamery tylnej - gość powiedział, że nie wie i zaczął szukać w telefonie, na postoju sam sobie znalezłem w opcjach auta, jaki był zdziwiony że nawet przedniej jest :E Pytanie czy są szyby akustyczne - nie wie. Czy jest chłodzenie ładowarki indukcynej - nie wie. Twierdził też, że w X3 nie ma skóry naturalnej - że dopiero X5 i wyżej a przecież są. I to nie był jakiś niszowy model - X3, tego im się sprzedaje procentowo na pewno sporo.

Ale żeby nie był aż tak kolorowo i słodko, niektóre opcje wymagają dobrania pakietu X za naście tysięcy. Np. w Q5 czujniki ciśnienia albo grzana przednia szyba wymagają pakietu Tech pro (28 tys). Wykończenie z drewna lipowego albo orzechowego nie może być parowane z pakietem "Comfort", który daje akustyczne szyby. W A3 head-up wyklucza przednią szybę akustyczną. Więc takiej pełnej wolności nie ma, ale i tak opcji jest sporo i można sobie poskładać auta kompletnie odmienne od siebie.

No tak, X3 to (jesli dobrze kojarzę*) ich najpopularniejszy model.

Co do wymuszania pewnych kwestii i powiązania niektórych rzeczy z innymi. Np. chcąc mieć w BMW X3 inny wzór felg 20-calowych dodaje Ci pakiet sportowy M, kierownicę M, zawieszenie sportowe M i zmienny układ kierowniczy i... listwy ozdobne Dark Graphite... Dlaczego? Może jest jakieś uzasadnienie, ale go nie rozumiem. Chciałem wybrać tapicerkę Alkantara, to mi zmieniło na 19-calowe felgi i listwy tym razem na szczotkowane aluminium. Chciałem wziąć podparcie lędźwiowe przód, to realistycznie dodało mi pakiet premium z reflektorami adaptacyjnymi i nagłośnieniem Harmana kartona. Jaki to me związek? Nie wiem. Są oczywiście przykłady w drugą stronę - w pełni zrozumiałe - jak np. mocniejszy układ hamulcowy i konieczność wzięcia większych felg w związku z tym, ale czy naprawdę muszę wtedy też dobierać adaptacyjne reflektory albo BMW Iconic Glow? Niemniej czasem rzeczywiście są absurdalne rzeczy, których by się człowiek nie spodziewał. Pamiętam jak wytrzeszczyłem oczy gdy inżynier powiedział mi, że ten lakier z serii Individual nie łączy się z pakietem asystentów professional, bo... izoluje on radar konieczny do działania systemów RCTA, FCTA i Blind Spot, więc te elementy działać nie będą, musieli więc wyłączyć cały pakiet asystentów, bo bez tych elementów nie byłaby to ta sama jakość (co rozumiem).

*sprawdziłem, załącznik

bmw_sprzedaż.jpg

1 godzinę temu, SuLac0 napisał(a):

"marka premium" to pojecie troche abstrakcyjne, bardzo obecnie zdewaluowane. bardzo tez indywidualne (wyglad, osiagi, naped, technologia, materialy, wielkosc, cena). no i premium z punktu widzenia kierowcy, czy pasazera . :hmm:

np. ja bym nigdy nie nazwal golfa, czy a3 "premium", tylko dlatego, ze ma osiagi i "skore". ale np. audi a/q7/8 juz tak. i to samo tesla . model3/y nie, ale S, zdecydowanie juz tak.  

wiec latwiej obecnie zdefiniowac "model premium", niz sama marke. gdybym jednak mial taka marke premium obecnie wskazac, to w mojej opinii bylby to np. Lucid.

No właśnie. Pisząc artykuł zastanawiałem się jakby wyglądało bezpośrednie porównanie Skody Enyaq z Audi Q4 e-tron. istotnie, pojęcie premium - zwłaszcza w mniejszych autach - trochę się zatarło, a w przypadku elektryków jeszcze bardziej. Zgadzam się też, że trochę inaczej jest dyskutować o "premium" w kontekście porównania Audi A3 do np. Golfa / i30, a inaczej gdy chcemy zestawić ze sobą np. BMW 5 z ja wiem Skodą Superb. W drugim porównaniu jest więcej argumentów, by uzasadnić serię 5 jako premium.

Łatwo jest mówić o wspomnianym przez Ciebie Lucid jako o marce premium, bo w zasadzie mają całe dwa modele w sprzedaży, z czego jeden to reprezentacyjna limuzyna, a drugi to luksusowy SUV. Im szersza gama auta oraz im niżej producent schodzi, tym większe ryzyko, że premium rozmywa się. Niemniej wciąż, nawet jeśli są jakieś wyjątki, uważam że możemy mówić o markach premium. Czy EX30 sprawia, że pozostałe modele Volvo przestają być premium? Moim zdaniem nie.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś czyli te 15-20-25 lat temu konfigurowanie aut wydaje mi się było prostsze, każdy wyższy pakiet zawierał w sobie to co niższe bądź zastąpywał daną opcję lepszą opcją, a nie tak jak teraz, że felga związana jest ściśle z podsufitką czy lotką tylną :stukniety:

Edytowane przez Katystopej