Skocz do zawartości

NFZ / kolejki / patologia / zarobki / niewydolny system medycyny w PL

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Opublikowano

Robi się akcje, angażuje tysiące ludzi, a dla władzy te pieniądze to jak splunięcie - wystarczy nie kraść ;)

Sama idea szczytna i niech tam sobie każdym wpłaca ile chce. Ja jednak teraz mam w głowie obraz tych medyków którzy sie śmieją z tego po nosem, że będą mieli sprzęt za nasze żeby swojej kieszenie pompować.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 8.09.2026 o 07:56, Klakier1984 napisał(a):

W świetle ostatnich wydarzeń to w sumie trzeba być naiwnym durniem żeby na WOŚP wpłacać.

Powtarzam to od lat, choć nie mam absolutnie nic do WOŚP ani Owsiaka. Po prostu w pewnym momencie piękna akcja stała się de facto tylko i wyłącznie wsparciem dla państwowej patologii. Niby w USA jest to samo (placówki udzielające świadczeń "publicznych" jadą na zbiorkach)... tylko czy naprawdę chcemy USA w Polsce?

Owsiak już dawno powinien zbierać na rzadkie terapie, na profilaktykę, na wszystko to, co nadal może być trudne/nieosiągane w państwowym systemie. Ale zakupy PODSTAWOWEGO (z punktu widzenia dzisiejszego rozwoju medycyny) sprzętu?! No, tylko że na te inne rzeczy zbiera już pierdylion fundacji, więc pewnie akcja by upadła...

I tak, oczywiście, można uznać, że świat nigdy nie będzie idealny, więc tak jak łata się niedomagania systemu publicznego, lecząc się prywatnie, tak trzeba łatać braki sprzętowe Owsiakiem, zwłaszcza, że dla statystycznego Polaka to koszt 10 zł do puchy... ale to tym bardziej uwydatnia absurdy systemu. Zakładając 15 mln pracujących wystarczyłoby 15 zł rocznie z pieprzonych składek, by zrównać się z Owsiakiem. 15 zł rocznie!

Edytowane przez Zas
Opublikowano

Jak widać nie ważne czy kopalnia czy szpital. Doposażyć sprzętem żeby jeszcze wycisnąć ile się tylko da publicznych pieniążków, (dać zarobić znajomym królika), a potem zamykamy :)

Znajomi górnicy to się zawsze śmieją, że jak w jakiejś kopalni nagle znajdują się pieniądze na inwestycje to znaczy, że zaraz zostanie zlikwidowana.

Opublikowano

To ten sprzęt miesiąc temu kupiono, jak już było wiadomo, że szpital zbankrutuje? K... co za populizm i manipulacja. :E Rozumiem, że jest czego się czepiać w NFZ i ochronie zdrowia, ale może zostawmy na boku pier...e kucy, którzy nie umieją użyć wzoru karty z podpisami poparcia, a chcą zarządzać krajem? :E 

Opublikowano
W dniu 1.09.2026 o 16:39, Camis napisał(a):

:dj:

Ja pierdziut. 

Rozumiem, że lekarze powinni dobrze zarabiać, ale do kurki nędzy ja jeszcze nie dawno słuchałem że rezydenci nie mają za co żyć. Kasta do rozbicia, zawód do uwolnienia (no dramatycznego poluzowania przynajmniej). Jak się to lekarzom nie podoba to wypierpapier. Będzie trochę burdelu przez jakiś czas, ale po pierwsze już jest, a po drugie sytuacja z czasem się wyklaruje. Śmierć kastom, śmierć. 

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, Zas napisał(a):

To ten sprzęt miesiąc temu kupiono, jak już było wiadomo, że szpital zbankrutuje? K... co za populizm i manipulacja. :E 

Czy w tym konkretnym przypadku tak było ?? Nie mam pojęcia. Czy takie rzeczy się zdarzają gdy przepalane są niczyje (państwowe) pieniądze -oczywiście. Jednocześnie podpowiem-nie, nie jest to tak, że jakaś firma/zakład pracy/zwał jak zwał ma już podpisane papiery, że z dniem 30 września zostaną zamknięci, a 29 wydadzą jeszcze troszkę kasy, aż tak głupio nikt się nie wykłada. -koniec zaśmiecania tematu z mojej strony.

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Tu się nie ma co śmiać. Płakać co najwyżej zostało. Wychodzi na to, że lekarze są lepsi w dojeniu od górników rolników i księży razem wziętych- a to jest duża sztuka :)  Dla przypomnienia dla takiego górnictwa np w 2027 państwo planuje dorzucić całościowo 6 mld, a tu na same podwyżki dla biedoków w kitlach będzie ponad 21 mld :E.

Sprytnie tam to sobie wymyślili- podwyżka indeksowana wzrostem średnie płacy, którą siłą rzeczy sami co roku podnoszą xD 

Edytowane przez Klakier1984
Opublikowano (edytowane)

Mam w moim bloku dwóch lekarzy. Żadne wielkie sławy. Rzeczywiście, tempo ich wymian samochodów na nowsze oraz opcje wakacyjne nigdy nie były i raczej nie będą dla mnie osiągalne. :)

Złego w tym niczego nie ma, może rzeczywiście tak ciężko pracują. Albo po prostu im się należy.

Bez wojny się tego nie wyprostuje. Oni poczuli krew przy okazji pandemii, a cała ta geriatria u władzy nie chce im chyba podpadać.

Edytowane przez adashi
Opublikowano
21 godzin temu, adashi napisał(a):

Bez wojny się tego nie wyprostuje. Oni poczuli krew przy okazji pandemii, a cała ta geriatria u władzy nie chce im chyba podpadać.

To jest właśnie dla mnie niezrozumiałe. Polityka i tak postawią na nogi i tak- łaski nie robią. Więc mogli by wybrańcy narodu wyprostować mafię w kitlach tak jak suweren oczekuje.

Opublikowano (edytowane)

Myślę, że niektórzy w desperacji wezmą sprawy w swoje ręce i poleje się krew. To już się w przeszłości zdarzało, że ktoś ruszył z nożem na lekarza a spodziewam się, że będzie tego więcej wraz z postępującą zapaścią systemu ochrony zdrowia.

Edytowane przez lokiju
Opublikowano
W dniu 9.09.2026 o 21:43, Zas napisał(a):

Powtarzam to od lat, choć nie mam absolutnie nic do WOŚP ani Owsiaka. Po prostu w pewnym momencie piękna akcja stała się de facto tylko i wyłącznie wsparciem dla państwowej patologii.

Ale nie rozumiem, co znaczy "w pewnym momencie"? Jak dla mnie nic się nie zmieniło. Zbiórki WOŚP to kwotowo był zawsze promil budżetu nfz i zawsze uzupełniali to co w teorii powinno zapewnić państwo. Oczywiście to jest prawda i jest to możliwe spojrzenie na sprawę. I są ludzie co podawali ten argument od początku działalności WOŚP. Druga strona medalu jest taka, że mimo wszystko dzięki temu sprzętowi udało się poprawić jakość życia wielu osobom: kogoś wcześniej zdiagnozowano, ktoś miał dostep do maszyny, której bez teg by nie dostał itd. (nie chcę tu rzucać tekstów o ratowaniu życia, bo to pewnie ciężko wykazać)

Ale to jest tak samo w zasadzie z większością pomocy charytatywnej. Może jakimś pojedynczym jednostkom się uzbiera na kosztowną terapię, odbudowę domu itp. bo trafia na jakiegoś znanego youtubera co dla nich ogoli głowę albo zaloży bluzę do telewizji, a na każdego takiego będą przypadać dziesiątki czy setki ludzi w podobnej sytuacji którzy p prost nie mieli takiego farta albo siły przebicia.

Opublikowano
41 minut temu, Cpt_Vander napisał(a):

O ile nie przekręciłem liczb to na wynagrodzenia dzie ok 85% całego rocznego budzetu NFZ. Stąd sprzęt kupiony na WOŚP jest bardziej "widoczny" - i jak najbardziej potrzebny. Przeciwnicy Owsiaka bardzo marginalizują wpływ wośpu, podczas gdy nie zdają sobie sprawy na co idzie konkretnie kasa  NFZ. Wiekszy budzet roczny nie oznacza z automatu więcej sprzetu. Powinno być więcej takich akcji z konkretnym przeznaczeniem.

Czy jakaś mądra głowa wpadła aby zrobić wydzielenie budżetu NFZ na wynagrodzenia dla personelu i oddzielnie na sprzęt/infrastrukturę? Pewnie tak - ale jakby ludzie czarno na białym zobaczyli drysproporcję to lekarze płoneli by na stosie.

Tymczasem, widzę, że lekarze mają zarabiać maksymalnie 900k PLN rocznie. Czyli już nie będzie mowa o milionerach bo będzie 900k. Pora na CSa.

Hehe zajebiscie. Czyli teraz byle lekarz rodzinny z Koziejpupy będzie dymał system na 900k co jest trzykrotnościa tego co zarabia najwyższej położony prokurator w województwie.