Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, bleidd napisał(a):

A jaki automat w hybrydzie dostaniesz do 35-40k? I żeby to nie był gruz?

Budżet jest jaki jest i coś z tego trzeba uszyć.

Bede musiał naciągnąć budżet do 50, 55K, bo widzę ze 30-40k to raczej sama gruzownia właśnie.  :(

Opublikowano
7 godzin temu, JeRRyF3D napisał(a):

Cześć Panowie,

Moja skorupa skutecznie doprowadza mnie do szału (!!!), więc "na poważnie" zaczynam kopać net.
Z racji na to, że będę jeździł wkoło słupa - 4km do roboty, 4km z roboty, zawinę do biedry - zależy mi na (w końcu) "świętym spokoju". 
Lato, zima, dzień, noc - doapalm i jadę. Żadnych dpfów, syfów, skomplikowanych fur z naciskiem na komfort.
Ma mi posłużyć z kilka lat, ale nie być struclem, tylko czymśw miarę cywilizowanym - 2018 w górę (tak założyłem, czy dobrze (?) - nie wiem).

Jak powiedzial kiedyś jeden typ "nie wiesz co kupić? patrz co jeździ na taxach, uberach i ewentualnie naukach jazdy" :)

Więc za Waszą wskazówką rozglądam się za: HONDĄ CIVIC oraz Toyota Corollą 1.8 hybryda TS (?).

I tutaj pytanie.
O ile toyki są w miarę klarowne i czytelne - celuję w 1.8 beznyna hybryda TS automat, to... Honda jest dla mnie kompletnie z czapki autem = zero wiedzy!

Doprecyzujcie mi proszę, jakiej HONDY CIVIC szukać (?), jakiej wersji, edycji, motoru?
Czego szukać? Czego się bać i na co się nie dać się wrzucić?

I jak Waszym zdaniem wygląda relacja HONDA civic vs TOYOTA corolla?

Dzięki z góry.

Zgłaszam się do odpowiedzi ;)

Civic do 2017 roku to Civic IX generacji (wygląda podobnie do UFO), silnik 1.8 140km, jeśli wymianiasz olej i raz na 100k km zrobisz regulację luzu zaworowego to będzie jeździł do końca świata. Dostępne z manualem i automatem, tradycyjnym hydrokinetykiem, który jest raczej bezawaryjny. Silnik 1.4 ewentualnie, jeśli faktycznie auto ma  służyć jako toczydło z p. A do B.

Po 2017 roku masz Civic-a X generacji. Silnik 1.5 turbo jest raczej bezawaryjny i naprawdę mało pali. Omijać egzemplarze po chiptuningu, który potrafi zmęczyć te silniki. Oczywyście nie jest to tak pancerna jednostka jak 1.8 z poprzedniej generacji, ale nadal jest to TOP w porównaniu do innych producentów i ich wynalazków. Skrzynie manualne i CVT. Nie bać się CVT w tym aucie ! Serio jeździ to bardzo przyjemnie i nie wyje nawet przy żwawej jeździe, bo ma całkiem spory moment obrotowy i z tego korzysta. Mocno psuły się tutaj układy klimatyzacji, skraplacze, parowniki i sprężarki. Ale po tylu latach zakładam że wszystkie zostały wymienione/naprawione. 1.0 nie polecam, pomimo  że  dynamiki mu nie brakuje to spala w zasadzie tyle co 1.5, chyba że katujesz się ekodrivingiem.

Możesz też rozważyć model H-RV 2015-2021 z silnikiem 1.5 o mocy 130KM. Taki mały SUV. W połączeniu z CVT niestety trochę wyje. Ale ogólnie bezproblemowe auto.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
10 minut temu, Kyle napisał(a):

Mowa o CVT czy e-CVT?

Tam jest zwykła CVT, ale z racji tego że auto ma turbo, skrzynia jest tak zaprogramowana żeby korzystać przy przyspieszaniu z momentu obrotowego silnika czyli 3-4k rpm - oczywiście nie mówię tutaj o sytuacji jak wklepiesz gaz w podłogę, ale takie 75% gazu to auto ładnie przyspiesza i nie wyje.

W Civiku X 1.5 przy 100 i 120 tys km są duże serwisy które parę zł kosztują, ale konkretów już nie podam, parę lat już w tej marce nie robię :( Warto o tym pamiętać.

11 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Dzięki Kolego @IceMan! Bardzo konkretnie.

Jeśli chodzi o Civika X występują jeszcze wersje z USA z silnikami 2.0 wolnossącymi, też raczej pancerne silniki, ale tutaj pojawia się kwestia przeszłości tych aut.

Jeśli chodzi o wyposażenie to jest comfort, elegance i executive(chyba tylko w sedanie), dodatkowo sport w hatchbacku.

Generalnie w wersji elegance już masz większość bajerów ma pokładzie.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak pytałem, bo generalnie CVT (zwykłe) jest traktowane trochę jak trędowaty. Jednak teraz widzę, wyjątkowo w tych Honda, są one przyzwoicie trwałe (jak są zadbane itd.).

Edytowane przez Kyle
Opublikowano

Pracując w Hondzie obsługiwaliśmy też flotę Toyot i klika Mazd jeśli chodzi o sezonową zmianę opon. Generalnie w środku bardziej plastik fantastik, zawsze miałem wrażenie że wsiadłem do auta mniej "premium". Możesz też rozejrzeć się za jakąś Mazdą, też raczej solidne auta i jakość wykonania jak w Hondzie - Toyotę mimo wszysto klasyfikuję poziom niżej.

Niestety nie jestem w stanie wypowiedzieć się w kwestiach techicznych i jezdnych odnośnie tych marek.

• Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, wallec napisał(a):

No i civic ix w kombi taki jak ja mam ~2015-2016 po lifcie ale koniecznie z 1.6 diesel. Dzisiaj na baku 40l stuknąłem nim 750km i jeszcze pokazuje 200km zasięgu.

Gość robi 4km w jedna stronę,  a ty polecasz mu diesla i reklamujesz go spalaniem? 

• Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano

Fiat Tipo to też w sumie jest opcja, ale nie 1.4 120 KM a 1.4 95 KM - na takim dystansie nie widzę sensu w turbo, zwłaszcza że autor chce prostego i niezawodnego auta - po co użerać się z turbo, dwumasą.

Auto do bólu proste i tanie w naprawach, blacha w ocynku. Ma swoje słabostki jak szybko zużywający się zawias, problemy z alternatorem, trochę pije oleju, czasami wycieki płynu chłodniczego ale to w sumie nic poważnego. Moja siostra ma takie Tipo, kabina zmontowana solidnie choć z najtańszych twardych plastików.

• Upvote 1