LeBomB 2 061 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) @jagular https://www.money.pl/gospodarka/pekin-ogranicza-inwestycje-chinskich-firm-w-usa-efekt-polityki-trumpa-7141777168104384a.html Tak samo jak jakiś czas temu mówił, że wstrzymają inwestycje w krajach, które będą popierały dodatkowe cła na elektryki z Chin czy ogólnie z Azji. @Badalamann no właśnie nie: Cytat Furthermore, except as otherwise provided in this order, at 12:01 a.m. eastern daylight time on April 9, 2025, all articles from trading partners enumerated in Annex I to this order imported into the customs territory of the United States shall be, consistent with law, subject to the country-specific ad valorem rates of duty specified in Annex I to this order. https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/04/regulating-imports-with-a-reciprocal-tariff-to-rectify-trade-practices-that-contribute-to-large-and-persistent-annual-united-states-goods-trade-deficits/ On to wprowadził na wszystko Edit: Dobra, przyznaję, mój błąd. Jest załącznik II, który wyklucza pewne towary. https://www.whitehouse.gov/wp-content/uploads/2025/04/Annex-II.pdf Edit 2: Ogólnie tu jest całość tego zarządzenia https://www.whitehouse.gov/presidential-actions/2025/04/regulating-imports-with-a-reciprocal-tariff-to-rectify-trade-practices-that-contribute-to-large-and-persistent-annual-united-states-goods-trade-deficits/ i faktycznie to są cła dodatkowe. Czyli jak coś było oclone np. 30% i nałożył dodatkowe 24% to te cła się łączą dając 54%. Edytowane 3 Kwietnia przez LeBomB
MaxaM 1 664 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Zacznijmy od tego, że nawet z tak wysokimi cłami dla dużej części produktów wciąż nie będzie się opłacać przenosić produkcji do USA. Kto za to zapłaci? Obywatele USA. Droższe ceny, to popyt spadnie i dodatkowo też firmy stracą. Mój ostatni ulubiony cytat Trumpa. "Nałożymy cła na wszystkie kraje i ZOBACZYMY CO SIĘ STANIE" Edytowane 3 Kwietnia przez MaxaM 2 4
jagular 669 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia 24 minuty temu, Badalamann napisał(a): Niezupełnie. UE na pewno nałoży cła odwetowe, chyba jeszcze w kwietniu. Spodziewam się że między innymi na samochody z USA. Tak, jak tylko UE przejdzie atak paniki, to wtedy na pewno zacznie rozmyślać o tym o czym trzeba mówić 6 minut temu, MaxaM napisał(a): Kto za to zapłaci? Obywatele USA. Ależ oczywiście że tak. Problem w tym, że Pomarańczowy jest najwidoczniej gotów poświęcić dobro (części) swoich obywateli na ołtarzu Celu Ostatecznego (omijając przez chwilę dywagacje jaki to jest Cel). Czy władze UE mają takie pole manewru? Nie wydaje mi się. Myślę że zobaczymy rozpaczliwą akcję ratowania status quo i stołków przed wyborami.
Kris194 4 721 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia 2 godziny temu, Camis napisał(a): Co jak co ale chciałbym zobaczyć jak Amerykanie szyją ubrania u siebie na taką skalę żeby dla wszystkich wystarczyło - 340 mln mieszkańców
Badalamann 991 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia @Kris194 Ubrania z "tanich" państw, kosztują grosze dla importera. Nawet z cłami niewiele się zmieni. Tu ograniczenie to raczej to ile jest gotowy zapłacić klient, niż koszty importera. W tym segmencie nie będzie prznoszenia produkcji, bo nie ma to sensu. @MaxaM Będą i takie produkty. W końcu to wojna gospodarcza, straty będą po każdej stronie. @jagular UE nie jest państwem, zanim wypracujemy stanowisko trochę zajmie. Ale odpowiedź będzie. Jak pisałem, obstawiam wysokie cła na samochody z USA by rekompensować branży straty z ceł USA. @LeBomB Do obecnych wyjątków dojdą kolejne, gdy okaże się że są potrzebne. Np na surowce czy półprodukty, których USA nie będzie w stanie wytworzyć u siebie. Wojny gospodarcze są wieloletnie. Próby oceniania efektów długoterminowych już dziś są bezcelowe i mocno naiwno-życzeniowe.
jagular 669 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia 37 minut temu, Badalamann napisał(a): UE nie jest państwem, zanim wypracujemy stanowisko trochę zajmie. Ale odpowiedź będzie. Jak pisałem, obstawiam wysokie cła na samochody z USA by rekompensować branży straty z ceł USA. Tak, poza tym w UE politycy nie mają takiej swobody manewru, często muszą się liczyć z konsekwencjami (no, nie dotyczy kraju nad Wisłą ), słupkami, częstymi wyborami, opiniami różnych grup, wynikami referendum, protestami i blokadami ustawodawczymi. W międzyczasie tych dyskusji Pomarańczowy przeprowadza swój blitzkrieg ekonomiczny, w którym z dnia na dzień budzimy się w innych realiach. Jego styl negocjacji to już widzieliśmy dobrze podczas spotkania z prezydentem Ukrainy...chyba nie wygląda to dobrze, nie? Jeżeli Trumpowi uda się to, co jakoby chce, to i tak wszyscy zapomną o metodach, jakimi to osiągnął. Jak mu się nie uda, to cóż...los zwykłych ludzi jest elementem wbudowanego ryzyka w ten cały shit show, które to ryzyko Pan Prezydent Owoc jest w stanie podjąć z uśmiechem na ustach.
MaxaM 1 664 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) 15 minut temu, jagular napisał(a): Jeżeli Trumpowi uda się to, co jakoby chce Wydaje się, że jednym z celów Trumpa jest likwidacja podatku dochodowego i zasilanie budżetu poprzez cła (czyż nie fajnie wygląda na papierze brak podatków?). Ale nie wnikałem w liczby i nie wiem czy to jest ogółem możliwe z matematycznego punktu widzenia. Edytowane 3 Kwietnia przez MaxaM 4 1
VRman 2 643 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Do memów politycznych jest osobny wątek. Nie wrzucajcie memów tylko tutaj, bo większość tu nie wchodzi wcale, albo raz na ruski rok. A szkoda przegapić te fajne 1
TheMr. 2 610 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Giełda na razie zareagowała przewidywalnie. -800 pkt na Nasdaq. Ciekawe co będzie pod koniec dnia. Na razie panika. Chociaż liczyłem na -10%
VRman 2 643 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Dolar już po 3.7x też. Za 50 lat będą Trumpa opisywać jako przykład największego sukcesu służb rosyjskich i służb w ogóle, w całej historii współczesnej.
TheMr. 2 610 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia W sumie. Jakby dolar spadł o 20%, to wyrówna cła 7
Kadajo 7 426 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Czekam na dolara za 1zl i kupie sobie RTX 5090 za 900zl 3 2
bergercs 1 416 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Już wiadomo dlaczego Trumpek nałożył cła na tę wyspę, na której żyją tylko pingwiny - te niewychowane bydlęta na spotkanie z tym jakże szanowanym politykiem przyszły we frakach zamiast w garniturach. 1 12
TheMr. 2 610 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Gogo. -5% zaliczy na koniec dnia to będzie top10 spadek w ciągu jednego dnia. 1
hubio 1 175 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) del. Moja pomyłka Edytowane 3 Kwietnia przez hubio 1
ryba 1 246 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia @hubio Ty to jestes bratem czy ojcem voltusia? Kolejny co artykuly po naglowkach onetu analizuje. Szkoda dla Ciebie linki wrzucac, ale zamiast patrzec jak dzbaneusz o 14 na wykresy, to trzeba patrzec o 15:30 naszego czasu i na dzien wczesniejszy. 1 1 1 4
GordonLameman 8 490 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia @hubio Mogłeś znowu zweryfikować info. Wykres prosto z investing.com:
hubio 1 175 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Dlatego napisałem: "na razie" i dodałem - poczekajmy na zamknięcie. Jak giełdy w USA tąpną to wierz(cie) mi że będą się także bardzo cieszył. 1
ryba 1 246 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) tak tak, tlumacz sobie w ten sposob ze o 17 wrzucasz wykres z 14, gdzie sytuacja jest od 2 godzin zgola odmienna. No i spierales sie z @TheMr. ze masz lepsza tabelke niz on Do wieczora to tylko sie moze pogorszyc jak zachodnie wybrzeze sie wlasnie budzi w mokrych gaciach, a hotline do maklerow sie wiesza od ilosci polaczen. Edytowane 3 Kwietnia przez ryba 1
hubio 1 175 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia @ryba i jak tak się stanie bardzo się ucieszę. 1
TheMr. 2 610 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia (edytowane) Jow równy poziom spadku do rynku Europejskiego, ale Nasdaq mocno ciągnie w dół, już 5.2%. Zakończenie nie wróży odbicia. Edytowane 3 Kwietnia przez TheMr.
Kris194 4 721 Opublikowano 3 Kwietnia Opublikowano 3 Kwietnia Ktoś jeszcze by chciał coś powiedzieć o rumuńskim scenariuszu? 1 7
Rekomendowane odpowiedzi