Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Camis napisał(a):

Prawo sobie wyobraża, każdy zarejestrowany kandydat ma prawo udziału w takiej debacie i publiczna TV nie ma nic do gadania.

Wiem o tym tylko, że już mamy więcej zarejestrowanych kandydatów niż w 2020 r. (12, wtedy było 11).

Opublikowano
5 minut temu, Camis napisał(a):

TVP powoli schodzi na kurs TVPis, jawnie łamią prawo i się nawet z tym nie kryją. 

W sensie? Chodzi o transmitowanie dodatkowej debaty między kandydatami?

Szymek hipokryta pokazuje, że nic a nic się nie zmienił od 2020 r.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Trzaskowski gdyby obnosił się swoimi sponsorami - tu tylko firmy związane z osobami które wpłaciły ponad 60 tys zł.

Rekordziści to CD Projekt Red:

Adam Kiciński - 69 990 zł

Karolina Kicińska - 69 990 zł

Marcin Iwiński - 69 990 zł

Renata Iwińska - 69 990 zł

Firma która dostała niepotrzebne w ogóle dotacje z kasy wszystkich Polaków... a tu ćwierć bańki dotacji na Czaszkoskiego.

(od razu dodam: kandydat nie ważny, tylko mi przypomniało tą dotację sprzed lat, jak CDPR się właśnie kąpał w mamonie)

80% kasy w dotacjach wszelkiego typu to marnowanie kasy. 

Edytowane przez VRman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

i to jest rozwiązywanie największych problemów jakie napotkaliśmy jako cywilizacja - mamy 2 płcie, powrót plastikowych słomek i prysznicy z dobrym ciśnienie :E

37 minut temu, VRman napisał(a):

80% kasy w dotacjach wszelkiego typu to marnowanie kasy. 

pragnę przypomnieć kto zrobił największy wał tej dekady dla pospólstwa jakim były dotacje covidowe :E i potem banany typu Miuosh brały bańkę na BMW M6.

edit: 2 bańki i BMW serii 8 :E jak to Majtczakowe

https://www.pudelek.pl/raper-miuosh-ktory-rok-temu-dostal-2-miliony-z-funduszu-wsparcia-kultury-teraz-odebral-z-salonu-nowe-bmw-zenada-6703025126730656a

Edytowane przez huudyy
  • Upvote 2
Opublikowano
4 godziny temu, Szambo napisał(a):

Trzaskowski raczej nie straci na opublikowaniu tych wpłat.

U mnie wiadomo jest stracony, ale czy kogoś w sumie to będzie obchodziło?

No ale PIS też robił dopłaty do kredytów, więc w przypadku 2 tury Nawrocki - Trzask dla mnie nie będzie kryterium rozstrzygającym w żadną stronę.

Opublikowano (edytowane)
W dniu 11.04.2025 o 14:12, crush napisał(a):

Was naprawdę interesują te debaty? Znowu się ośmieszą jak Morawiecki i Tusk.

Mnie osobiście niespecjalnie. Wolę sobie pograć w Arę albo Omsi 2 :) 

Mam stracić swój cenny czas na:

- polityków mających gdzieś zwykłych ludzi? 

- polityków nie dotrzymujących słowa? 

- politykierów chcących zaistnieć?

- facetów z przerostem ego i wielkimi ambicjami?

- oderwanych od rzeczywistości żyjących w swoich bańkach i codziennie sprawdzających sondaże?

Ja nawet nie wiem czy po raz pierwszy raz w życiu w ogóle nie zrezygnuję z oddania głosu wyborczego. Zresztą władze państw i tak nie mają nic do gadania. Banki i inne wielkie korpo już od 10 lat na dobre żądzą wszystkim. Trump chciał się postawić to w ciągu tygodnia mu pokazali gdzie jego miejsce... Bo ten system naczyń połączonych tak już wrósł, że nikt kompletnie nawet nie wie czy jakieś procesy zachodzą samoistnie czy są sterowane. Na tygodniowej aferze z cłami nie wiem czy ktoś sobie zdaje sprawę ale można było zarobić miliony. Żeby to przepędzić to obecnie trzeba takiego zrywu jaki był na początku XXw czyli bunt niższych klas co zaczęło się w rosji i ogarnęło cały świat. Z tym, że teraz musi zbuntować się razem z klasą robotniczą także klasa średnia. Właściwie wszyscy... Nawet  ci pomiatani nadzorcy niewolników zwani menadżerami i inne wymyślne słówka. Bo i oni często są traktowani jak śmieci przez wyżej postawionych. Natomiast będzie to niezwykle trudne bo korpo z kolei poprzez media, ogłupiające tik-toki, nowomowę, polityczną poprawność i ciągłe podgrzewania na agendzie nieistotnych spraw jak LGBT czy prawa kobiet czy aborcja - oni robią wszystko, żeby ludzie przestali myśleć. Jak nie będą myśleć, nie będą kontestować rzeczywistości. Rzućmy jeszcze okiem na system edukacji. Ten państwowy to jest pełen wrażliwości, wielkich praw uczniów, niedyscyplinujący - takie róbta co chceta... Natomiast już zagraniczne, elitarne szkoły średnie i studia to jak obozy pracy. Tam się kształtuje prezesów i członków zarządów wielkich spółek. Ludzi służących już bezpośrednio właścicielom. W tych szkołach jest taki zamordyzm, że szok. Dlatego, żeby oni potem skutecznie wymuszali harowanie wszystkich podległych ludzi.

XXw to 40% ludzi pracujących wyłącznie dla siebie i nieuzależnionych od wielkich korpo. XXIw to 10% ludzi pracujących wyłącznie dla siebie i nieuzależnionych od korpo. W Polsce to właściwie przychodzi mi na myśl jedynie branża cmentarna i meblarska + Inpost choć i ten jest uzależniony z kolei od Allegro bo Allegro wyłącza paczkomaty Inspost i Inpost jest w czarnej d. Ale tego nie zrobi bo te największe korpo się dogadują zarówno w ramach konkurencji jak i podmiotów z którymi współpracują. Ale i niewykluczone, że jak zrobią większą sieć własnych boxów to wydymają i Inpost :) Wszystko możliwe... Więc zostaje branża cmentarna i być może jakieś mniej istotne branże. Cała reszta to głównie obcy kapitał i wielkie korpo z rozproszonym kapitałem... Więc ja mam marnować swój czas na 2 albo 3 albo nawet 15 pajaców, którzy nic nie chcą lub/i nie mogą nic zrobić. Jeśli Prezydent USA nic nie może zrobić. Ja tu nie piszę o swojej ocenie, która jest krytyczna do tej wolny celnej - żeby była jasność. Chodzi mi jedynie o brak sprawczości. Więc jeśli on nie może nic zrobić to zrobi coś Trzasku, Nawrocki albo Memcen? :rotfl:Jedynie co zrobi to będzie się pławił w chwale co to on nie osiągnął. Obsadzi swoimi ludźmi Belweder. Załatwi paru kumplom posady w spółkach skarbu państwa. No i pokaże swoją córkę albo syna kogo tam ma i oczywiście im też pomoże w karierze... A na debacie będzie znów pier.... nie jaki to PiS był zły, jaka Po była zła. Znów temat LGBT i imigrantów.... Ja prd... Co to kogo obchodzi? Stosunki społeczne są obecnie drastycznie niekorzystne dla wszystkich ludzi na świecie. Kapitał jest bardzo rozproszony i faktycznie znajduje się w posiadaniu może kilkudziesięciu rodzin na całej planecie. Miliardy ludzi są od nich zależne albo w ten sposób, że muszą kupować wyłącznie ich produkty bo nie dopuścili nikogo innego -(np. z naszej działki AMD, Intel, nvidia) albo pracują dla nich albo muszą z nimi współpracować jako podwykonawcy. Niestety już w tej chwili metodami prawnymi nie da się tego zatrzymać. Była szansa w połowie i pod koniec XXw. Dzisiaj już nie ma to szansy bez rewolucji.

Edytowane przez hubio
  • Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano
24 minuty temu, hubio napisał(a):

Mam stracić swój cenny czas na:

- facetów z przerostem ego i wielkimi ambicjami?

Co do ego to mogę się zgodzić ale co złego jest w tym, żeby polityk miał wielkie ambicje? Prezydent wręcz powinien takie mieć.

Opublikowano

@Kris194 osobiste ambicje przeszkadzają w trosce o los całego Narodu bo koleś jest skupiony wyłącznie na realizacji swoich ambicji, a nie służeniu obywatelom. Może mu coś zaszkodzić w karierze to nie podpisze ustawy mimo, że będzie potrzebna.

Opublikowano
6 minut temu, hubio napisał(a):

@Kris194 osobiste ambicje przeszkadzają w trosce o los całego Narodu bo koleś jest skupiony wyłącznie na realizacji swoich ambicji, a nie służeniu obywatelom. Może mu coś zaszkodzić w karierze to nie podpisze ustawy mimo, że będzie potrzebna.

W sensie ambicji personalnych to się zgadzam ale powinien mieć ogromne ambicje w kwestii przyszłości ojczyzny.

• Like 1
Opublikowano
41 minut temu, Kris194 napisał(a):

W sensie ambicji personalnych to się zgadzam ale powinien mieć ogromne ambicje w kwestii przyszłości ojczyzny.

Po co, skoro prezydent i tak nic nie może? Tak naprawdę może tylko przeszkadzać.

Opublikowano
38 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Po co, skoro prezydent i tak nic nie może? Tak naprawdę może tylko przeszkadzać.

Może dużo. 

Oprócz przeszkadzania może wywoływać te charakterystyczne ciarki żenady jak Duda.

W tych Końskich to się zaraz jeszcze koalicja rozpadnie.

Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, adashi napisał(a):

Państwo płaci od obligacji kupony o wartości ustalonej. Ewentualnie ustalanej algorytmicznie np. jakiś wskaźnik plus jakaś stała marża.

Notowania na rynku wtórnym już sprzedanych obligacji pozostają bez bezpośredniego wpływu. 

Czy Ty zawsze na wszystko musisz mieć odpowiedź, że nic się nie stało albo szachy 5d? ;) 

Obecnie rentowność obligacji wzrasta, spada zaufanie do USA, a obsługa długu rośnie. No big deal ;) 

A tymczasem DOGE świetna robota :E

Edytowane przez MaxaM
  • Upvote 1