Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cytat

Trzęsienie ziemi w Stellantisie. Tychy staną razem z pięcioma innymi fabrykami

Grupa Stellantis ogłosiła tymczasowe wstrzymanie produkcji w kilku europejskich fabrykach, w tym w Tychach. Przyczyną decyzji jest spadający popyt na nowe samochody, co wymusza dostosowanie poziomu produkcji do realiów rynkowych. Przerwy mają być wykorzystane na konserwację i szkolenia pracowników, ale będą też przymusowe urlopy.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/stellantis-wstrzymuje-produkcje-w-szesciu-fabrykach-w-europie-tychy-tez-stana/dl5jt21

jfJKBjW.png

Polecam:

Opublikowano
39 minut temu, Camis napisał(a):

Trzęsienie ziemi w Stellantisie. Tychy staną razem z pięcioma innymi fabrykami

Grupa Stellantis ogłosiła tymczasowe wstrzymanie produkcji w kilku europejskich fabrykach, w tym w Tychach. Przyczyną decyzji jest spadający popyt na nowe samochody, co wymusza dostosowanie poziomu produkcji do realiów rynkowych. Przerwy mają być wykorzystane na konserwację i szkolenia pracowników, ale będą też przymusowe urlopy.

https://www.auto-swiat.pl/wiadomosci/aktualnosci/stellantis-wstrzymuje-produkcje-w-szesciu-fabrykach-w-europie-tychy-tez-stana/dl5jt21

Tavares znacząco przyczynił się do kłopotów tego koncernu swoimi bezsensownymi decyzjami i manii na punkcie cięcia kosztów za co go zresztą wyrzucono. Do tego brak sensownej gamy silnikowej. Co z tego że np taki Peugeot robi piękne wizualnie samochody jak np Peugeot 408 (opinia subiektywna) skoro jedynym dostępnym silnikiem jest 1,2 Pure Tech który jest stosowany od najmniejszych modeli jak 208 aż do wielkich krów jak SUV 5008. 

Do tego ten silnik był tak wadliwy że aż w kilku krajach mają o niego pozwy zbiorowe. A modernizacje jego (wymiana paska na łańcuch) wcale nie wyeliminowała wszystkich problemów i wiele osób nie kupuje samochodów Stellantisa właśnie przez silniki (a raczej ich brak). 

Opublikowano

Teraz następny po Trumpie lub trumpistach, powinien zamiast Trumpa wywiesić zdjęcie przedstawiające listę. 

Na liście sporo nazwisk.

I nazwisko Donald Trump

Nawet nie trzeba nic konkretnego. Wystarczy zwykła lista. Ludzie będą wiedzieć o co chodzi ;) 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Wystarczylo by zabronic sprzedazy broni osobom z podejrzeniem chorob mentalnych.

Przecież takie coś istnieje. Sprzedawca ma prawo odmówić sprzedaży. I co? 

Edit: wg chata GPT osoba zdiagnozowana na schizofrenie moze legalnie kupić broń :bandyta: A idż Pan...

Chyba że coś w stylu, że musisz mieć ważne oświadczenie od psychologa/psychiatry, że wszystko z tobą ok - w USA w sumie moglo by to przejść, bo kolejna grupa zawodowa mogła by się obłowić.

Ze względu, że wszystkich transów nie zamkną w szpitalach psychiatrycznych to obecnie jedyne wyjście uniknięcia strzelanin w szkołach to wymóg tego aby szkola miała ileś tam ochroniarzy na każdy m2 placówki i to dobrze przeszkolonych. A takich tam nie brakuje.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano
24 minuty temu, Fatality napisał(a):

Ze względu, że wszystkich transów nie zamkną w szpitalach psychiatrycznych to obecnie jedyne wyjście uniknięcia strzelanin w szkołach to wymóg tego aby szkola miała ileś tam ochroniarzy na każdy m2 placówki i to dobrze przeszkolonych. A takich tam nie brakuje.

O, a to tylko trans robią masakry w szkołach? 

Heh, kilka ostatnich dekad historii USA wyrzucamy do kosza w imię prawackiej narracji? :) 

27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Psych eval, idziesz do specjalisty ktory jest w stanie odsiac na wstepie osoby, ktore nie sa stabilne psychicznie. 

A są?

Ponadto jak broń jest na rynku to możesz ją kupić używaną. :) 

27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Edit. up
Sprzedawca to nie jest psycholog (z zalozenia), ale czlowiek ktory zyje z marzy. 

To drugi aspekt. Odpowiedzialności za to nie ma. 

Opublikowano
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ponadto jak broń jest na rynku to możesz ją kupić używaną. :) 

Dla chcacego nic trudnego. Jak ktos planuje wejsc do kosciola i strzelac to zdobycie broni w stanach wydaje sie najmniejszym problemem (chociaz jest kolejna bariera).

Co do psych eval, nie ma w stanach z tego co wiem. W europie w niektorych krajach napewno jest i na bank odsiewa to jakis % osób.

Opublikowano

USA już jest idiokracja :boink:

Polecam sekcje komentarzy :o

Spisek ONZ :rotfl2:

Cytat

USA: Trump: awaria ruchomych schodów i telepromptera w ONZ była sabotażem

Prezydent USA Donald Trump oświadczył, że padł ofiarą „portójnego sabotażu” podczas swojej wizyty w siedzibie ONZ w Nowym Jorku, wskazując na awarię ruchomych schodów i telepromptera. Zażądał od ONZ wszczęcia śledztwa w tej sprawie.

https://www.wnp.pl/wiadomosci/usa-trump-awaria-ruchomych-schodow-i-telepromptera-w-onz-byla-sabotazem,987744.html

oSYEXaK.png

Dzban już wytłumaczył że to tylko SZACHY 5D:

Cytat

Trump kasuje dotacje na sciezki rowerowe I ciagi piesze, bo... "sa wrogie samochodom"

https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-09-22/trump-cancels-trail-bike-lane-grants-deemed-hostile-to-cars

Opublikowano

Odrzucił no i co?, wielkie G bo kibol też to odrzuci i tyle im zrobili %-)

Cytat

Prezes Trybunału Konstytucyjnego ostrzega szefa policji. Chodzi o Zbigniewa Ziobrę

Ewentualne zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie Zbigniewa Ziobry na posiedzenie komisji śledczej do spraw Pegasusa będzie stanowiło działanie bezprawne mogące rodzić odpowiedzialność prawną, w tym karną, tych funkcjonariuszy — napisał prezes TK Bogdan Święczkowski do szefa policji Marka Boronia.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezes-trybunalu-konstytucyjnego-ostrzega-szefa-policji-chodzi-o-zbigniewa-ziobre/dj88mys

Opublikowano (edytowane)

Powiem tak - składka zdrowotna dotyczyła mnie bezpośrednio więc mi tu niektórzy pojechali, że mam januszex itp. I, że mam pretensję do KO, że nie dotrzymała obietnicy, a nie do samego siebie. Może i słusznie mi tak pisali :) Natomiast za to, że nie robią nic z zniewalaniem Polaków legalnym narkotykiem i nabijaniem kasy ZAGRANICZNYCH korpo w 100%, czerpiących z tego zysku to jest to co powoduje, że na dzień dzisiejszy moja ręka nie skreśli żadnego x przy kandydacie z KO. Od 20 lat popierałem PO. Ale dojrzałem do wielu spraw i dostrzegam wiele złego. Paradoksalnie - na dzień dzisiejszy najlepszym wyborem dla Polski wydaje mi się Konfa, a właściwie Mentzen. Do takiego stanu doszliśmy, że zwolennik partii liberalnych (od zawsze) rozważa głos na konfę... Tak wiem - konfa też nie ograniczy spożycia alko, ale przynajmniej mi zlikwiduje przymusowy ZUS i to partia broniąca małych przedsiębiorców. Natomiast gdyby wybory odbyły się dziś to bym najzwyczajniej w świecie na nie nie poszedł :) 

https://portal.abczdrowie.pl/w-tej-grupie-wiekowej-pija-nawet-codziennie-gdzie-sie-nie-obrocic-tam-alkohol/7203723972975360a

Edytowane przez hubio
Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

ale przynajmniej mi zlikwiduje przymusowy ZUS

Ta konfa zlikwiduję ci ZUS xD

Już to widzę jak Konfa likwiduję ZUS i nagle znaczna część pracujących w PL do tej pory na etacie przechodzi na działalność i dalej łupie na taśmie w januszeksie, ale za tysiaka+ więcej do łapy :E A system emerytalny pada już całkiem na pysk.

Opublikowano (edytowane)

@lukadd nie wiem co zrobi, ale wiem co deklaruje. ZUS wg nich ma być dobrowolny. Więc te osoby co by przestały płacić potem też by nie miały emerytur więc bilans niby na 0 choć wiadomo, że w praktyce kasa ZUS jest pusta więc obecne pokolenia pracują na emerytury poprzednich.

Na pewno 100% ludzi by nie zrezygnowało z ZUS. Nawet sam bym też chyba nie zrezygnował, ale miłoby prowadzić DG wiedząc, że ZUS jest dobrowolny. No i chcą wprowadzenia prywatnej służby zdrowia co też jest do rozważenia.

Natomiast nie o składkę mi się rozchodzi tylko to, że KO nie robi nic z alkoholizmem. Więc tak piszę raczej "przeciw" niż "za". Na dzisiaj - nie idę na wybory wcale bo to nic nie daje przynajmniej jeśli chodzi o KO. Głosowałem na nich bo była twarda obietnica likwidacji polskiego ładu. To było na bilbordach i w kampanii. To było wszędzie. Pojechał Tusk do paru dziewczyn z branży beauty i im pomógł bo akurat mu się spodobało. A ja od 3 lat piszę i do PiS i do KO i osobiście w sprawie pewnej rzeczy związanej z VAT i zero czegokolwiek. A ważny radny z KO z mojego miasta mi mówi, że tacy jak ja mikroprzedsiębiorcy mają ZEROWE szanse na poprawę swojej sytuacji bo lobbing idzie z dużych firm !(!). Politycy mają wywalone na ludzi zarabiających najniższą krajową i na małych przedsiębiorców. Wielkie korpo mogą nie płacić NIC, a my jesteśmy dożynani codziennie.

Państwo silne dla słabych i słabe dla silnych. A to, że nie ratują Polaków od nieszczęścia związanego z alkoholem to już nie kwestia polityczna tylko etyczna.

Edytowane przez hubio