Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Wystarczylo by zabronic sprzedazy broni osobom z podejrzeniem chorob mentalnych.

Przecież takie coś istnieje. Sprzedawca ma prawo odmówić sprzedaży. I co? 

Edit: wg chata GPT osoba zdiagnozowana na schizofrenie moze legalnie kupić broń :bandyta: A idż Pan...

Chyba że coś w stylu, że musisz mieć ważne oświadczenie od psychologa/psychiatry, że wszystko z tobą ok - w USA w sumie moglo by to przejść, bo kolejna grupa zawodowa mogła by się obłowić.

Ze względu, że wszystkich transów nie zamkną w szpitalach psychiatrycznych to obecnie jedyne wyjście uniknięcia strzelanin w szkołach to wymóg tego aby szkola miała ileś tam ochroniarzy na każdy m2 placówki i to dobrze przeszkolonych. A takich tam nie brakuje.

Edytowane przez Fatality
Opublikowano (edytowane)

Psych eval, idziesz do specjalisty ktory jest w stanie odsiac na wstepie osoby, ktore nie sa stabilne psychicznie. 

Edit. up
Sprzedawca to nie jest psycholog (z zalozenia), ale czlowiek ktory zyje z marzy. 

Edytowane przez oldfashioned
Opublikowano
24 minuty temu, Fatality napisał(a):

Ze względu, że wszystkich transów nie zamkną w szpitalach psychiatrycznych to obecnie jedyne wyjście uniknięcia strzelanin w szkołach to wymóg tego aby szkola miała ileś tam ochroniarzy na każdy m2 placówki i to dobrze przeszkolonych. A takich tam nie brakuje.

O, a to tylko trans robią masakry w szkołach? 

Heh, kilka ostatnich dekad historii USA wyrzucamy do kosza w imię prawackiej narracji? :) 

27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Psych eval, idziesz do specjalisty ktory jest w stanie odsiac na wstepie osoby, ktore nie sa stabilne psychicznie. 

A są?

Ponadto jak broń jest na rynku to możesz ją kupić używaną. :) 

27 minut temu, oldfashioned napisał(a):

Edit. up
Sprzedawca to nie jest psycholog (z zalozenia), ale czlowiek ktory zyje z marzy. 

To drugi aspekt. Odpowiedzialności za to nie ma. 

Opublikowano
35 minut temu, GordonLameman napisał(a):

Ponadto jak broń jest na rynku to możesz ją kupić używaną. :) 

Dla chcacego nic trudnego. Jak ktos planuje wejsc do kosciola i strzelac to zdobycie broni w stanach wydaje sie najmniejszym problemem (chociaz jest kolejna bariera).

Co do psych eval, nie ma w stanach z tego co wiem. W europie w niektorych krajach napewno jest i na bank odsiewa to jakis % osób.

Opublikowano

USA już jest idiokracja :boink:

Polecam sekcje komentarzy :o

Spisek ONZ :rotfl2:

Cytat

USA: Trump: awaria ruchomych schodów i telepromptera w ONZ była sabotażem

Prezydent USA Donald Trump oświadczył, że padł ofiarą „portójnego sabotażu” podczas swojej wizyty w siedzibie ONZ w Nowym Jorku, wskazując na awarię ruchomych schodów i telepromptera. Zażądał od ONZ wszczęcia śledztwa w tej sprawie.

https://www.wnp.pl/wiadomosci/usa-trump-awaria-ruchomych-schodow-i-telepromptera-w-onz-byla-sabotazem,987744.html

oSYEXaK.png

Dzban już wytłumaczył że to tylko SZACHY 5D:

Cytat

Trump kasuje dotacje na sciezki rowerowe I ciagi piesze, bo... "sa wrogie samochodom"

https://www.bloomberg.com/news/articles/2025-09-22/trump-cancels-trail-bike-lane-grants-deemed-hostile-to-cars

• Haha 3
Opublikowano

Odrzucił no i co?, wielkie G bo kibol też to odrzuci i tyle im zrobili %-)

Cytat

Prezes Trybunału Konstytucyjnego ostrzega szefa policji. Chodzi o Zbigniewa Ziobrę

Ewentualne zatrzymanie i przymusowe doprowadzenie Zbigniewa Ziobry na posiedzenie komisji śledczej do spraw Pegasusa będzie stanowiło działanie bezprawne mogące rodzić odpowiedzialność prawną, w tym karną, tych funkcjonariuszy — napisał prezes TK Bogdan Święczkowski do szefa policji Marka Boronia.

https://wiadomosci.onet.pl/kraj/prezes-trybunalu-konstytucyjnego-ostrzega-szefa-policji-chodzi-o-zbigniewa-ziobre/dj88mys

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Powiem tak - składka zdrowotna dotyczyła mnie bezpośrednio więc mi tu niektórzy pojechali, że mam januszex itp. I, że mam pretensję do KO, że nie dotrzymała obietnicy, a nie do samego siebie. Może i słusznie mi tak pisali :) Natomiast za to, że nie robią nic z zniewalaniem Polaków legalnym narkotykiem i nabijaniem kasy ZAGRANICZNYCH korpo w 100%, czerpiących z tego zysku to jest to co powoduje, że na dzień dzisiejszy moja ręka nie skreśli żadnego x przy kandydacie z KO. Od 20 lat popierałem PO. Ale dojrzałem do wielu spraw i dostrzegam wiele złego. Paradoksalnie - na dzień dzisiejszy najlepszym wyborem dla Polski wydaje mi się Konfa, a właściwie Mentzen. Do takiego stanu doszliśmy, że zwolennik partii liberalnych (od zawsze) rozważa głos na konfę... Tak wiem - konfa też nie ograniczy spożycia alko, ale przynajmniej mi zlikwiduje przymusowy ZUS i to partia broniąca małych przedsiębiorców. Natomiast gdyby wybory odbyły się dziś to bym najzwyczajniej w świecie na nie nie poszedł :) 

https://portal.abczdrowie.pl/w-tej-grupie-wiekowej-pija-nawet-codziennie-gdzie-sie-nie-obrocic-tam-alkohol/7203723972975360a

Edytowane przez hubio
  • Confused 1
Opublikowano
3 minuty temu, hubio napisał(a):

ale przynajmniej mi zlikwiduje przymusowy ZUS

Ta konfa zlikwiduję ci ZUS xD

Już to widzę jak Konfa likwiduję ZUS i nagle znaczna część pracujących w PL do tej pory na etacie przechodzi na działalność i dalej łupie na taśmie w januszeksie, ale za tysiaka+ więcej do łapy :E A system emerytalny pada już całkiem na pysk.

• Haha 1
  • Upvote 7
Opublikowano (edytowane)

@lukadd nie wiem co zrobi, ale wiem co deklaruje. ZUS wg nich ma być dobrowolny. Więc te osoby co by przestały płacić potem też by nie miały emerytur więc bilans niby na 0 choć wiadomo, że w praktyce kasa ZUS jest pusta więc obecne pokolenia pracują na emerytury poprzednich.

Na pewno 100% ludzi by nie zrezygnowało z ZUS. Nawet sam bym też chyba nie zrezygnował, ale miłoby prowadzić DG wiedząc, że ZUS jest dobrowolny. No i chcą wprowadzenia prywatnej służby zdrowia co też jest do rozważenia.

Natomiast nie o składkę mi się rozchodzi tylko to, że KO nie robi nic z alkoholizmem. Więc tak piszę raczej "przeciw" niż "za". Na dzisiaj - nie idę na wybory wcale bo to nic nie daje przynajmniej jeśli chodzi o KO. Głosowałem na nich bo była twarda obietnica likwidacji polskiego ładu. To było na bilbordach i w kampanii. To było wszędzie. Pojechał Tusk do paru dziewczyn z branży beauty i im pomógł bo akurat mu się spodobało. A ja od 3 lat piszę i do PiS i do KO i osobiście w sprawie pewnej rzeczy związanej z VAT i zero czegokolwiek. A ważny radny z KO z mojego miasta mi mówi, że tacy jak ja mikroprzedsiębiorcy mają ZEROWE szanse na poprawę swojej sytuacji bo lobbing idzie z dużych firm !(!). Politycy mają wywalone na ludzi zarabiających najniższą krajową i na małych przedsiębiorców. Wielkie korpo mogą nie płacić NIC, a my jesteśmy dożynani codziennie.

Państwo silne dla słabych i słabe dla silnych. A to, że nie ratują Polaków od nieszczęścia związanego z alkoholem to już nie kwestia polityczna tylko etyczna.

Edytowane przez hubio
Opublikowano

1.2.3 wyciek masz ty %-)

Cytat

Wyciek danych z jednego z serwerów Kanału ZERO

Jak informuje nas jeden z Czytelników, na pewnym cyberprzestępczym forum pojawił się zrzut bazy danych, która miała zostać wykradziona z jednego z serwerów związanych produkcją popularnego na YouTube Kanału ZERO:

https://niebezpiecznik.pl/post/wyciek-danych-z-jednego-z-serwerow-kanalu-zero/

kanal-zero-0-hacked.jpg

• Haha 3
Opublikowano (edytowane)

@hubio zapoznaj się z art. 67 Konstytucji RP 

Cytat

Art. 67.

Obywatel ma prawo do zabezpieczenia społecznego w razie niezdolności do pracy ze względu na chorobę lub inwalidztwo oraz po osiągnięciu wieku emerytalnego. Zakres i formy zabezpieczenia społecznego określa ustawa.

Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa.

Konstytucja gwarantuje zabezpieczenie społeczne emerytów i nie tylko. Owszem, może być minimalne, ale musi być. Likwidacja ZUS i wyłączenie takich zobowiązań z budżetu wymaga zmiany konstytucji.

Ponadto jeżeli ZUS był to dobrowolny to dalej obowiązuje art. 67 zatem bez uregulowania tego zapisu ktoś mógłby nie płacić nigdy ZUS a zabezpieczenie socjalne i tak będzie mu się należało. To kto za nie zapłacić? Dalej wszyscy, tylko zapłacą to w gigantycznych podatkach lub innych opłatach. 

Edytowane przez LeBomB
  • Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

@LeBomB martwe przepisy. W Berlinie jest ok 100 000 bezdomnych Polaków, którzy jedynie mogli liczyć w PL na noclegownie, a i to nie zawsze.

Jak wytłumaczysz fakt, że ktoś dostaje rentę 900zł z czego na alimenty komornik mu zabiera 600zł i ma 300zł na miesiąc?

Obywatel pozostający bez pracy nie z własnej woli i nie mający innych środków utrzymania ma prawo do zabezpieczenia społecznego, którego zakres i formy określa ustawa.

Ustawa określa zabezpieczenie społeczne takie, żeby chyba ktoś nie zdechł z głodu w ciągu tygodnia :) Więc i ZUS może być dobrowolny. Zresztą jak nie wypracujesz sobie nie tylko wieku, ale i okresu składkowego też nic nie masz i żadna ustawa ci nie pomoże.

9 minut temu, Camis napisał(a):

Hubio tylko żeby mu dali jest wstanie zagłosować na kacapskich oszołomów... 

Jak nisko można upaść.

Ja to raczej chcę żeby mi nic NIE ZABIERALI ! a nie cokolwiek dawali bo jak dotąd w Polsce nikt nigdy mi nic nie DAŁ! Nie jestem madką800+ niestety :) Tyle vatu i podatków ile ja zapłaciłem w życiu to bym miał już za to chałupę :) 

I szczerze - to nie wiem co w tym złego głosować na partię, która ma mi pomóc w moim życiu? Lepiej jak 80% etatowców nie ogarniających jak są dymani kłócić się o LGBT i aborcję? Bo pojęcia nie mają na kogo głosują :) Jak młodzież głosująca na konfę, która nawet nie ogarnia, że konfa chce zlikwidowania np ulg dla młodych i minimalnej gdzie ci etaowcy po zakładach z miejsca by mieli mega obniżki :) 

Więc to nie je nisko upadłem tylko w PL w przeciwieństwie np. do USA wyborcy kompletnie nie łączą ich życia z wyborami. I m in. dlatego KO może nie dotrzymywać obietnic wyborczych... Cóż szkodzi obiecać... :) 

Koniec z mojej strony tego wątku :) 

Niestety jak przedsiębiorca (prawdziwy, a nie etatowiec, który uciekł z etatu a nadal ma szefa) rozmawia z etatowcem to jest po prostu inna mentalność. Inne spojrzenie na życie. Po prostu na wszystko. Ludzie na etacie nie rozumieją, że mogą nie pracować 8 godzin dziennie tylko 2 godziny dziennie, że każdą minutę swojego życia i pracy poświęcają dla siebie, a nie kogoś, że państwo ma bezp. wpływ na ich całe życie. A często po tych 5, czasami 6 dniach pracy po 8godzin nawet nie mają sił i czasu się nad tym zastanawiać bo są tak zmęczeni... Świat korpo robiony dla niewolników, którzy jeszcze będą za to dziękować :) 

Ok. teraz już na pewno koniec z mojej strony.

Edytowane przez hubio
  • Haha 2
Opublikowano
19 godzin temu, lokiju napisał(a):

1.2 puretech ogłoszony został silnikiem roku a później się okazało, że rozpuszczający się pasek rozrządu powoduje jego zacieranie.

Co tylko dowodzi jak te wszystkie plebiscyty są :kupa: warte bo chodzi o to że na papierku ma być oszczędnie i ekologicznie. A to że w realnych warunkach silnik pali na trasie 2x więcej niż na papierku i do tego się zaciera? A kogo to obchodzi.

Zresztą tak jest ze wszystkimi plebiscytami na produkt roku i to nie tylko w motoryzacji, nawet Oscary to już zwykła szopka a nie święto filmu. 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Asag napisał(a):

Co tylko dowodzi jak te wszystkie plebiscyty są :kupa: warte bo chodzi o to że na papierku ma być oszczędnie i ekologicznie. A to że w realnych warunkach silnik pali na trasie 2x więcej niż na papierku i do tego się zaciera? A kogo to obchodzi.

Silnik zadebiutował w 2014 roku i w 2015, 2016, 2017 zdobył nagrody.

Faktycznie w przeciągu 3 lat ludzie wiedzieli jaki to wadliwy silnik :E
Mimo wszystko nawet najbardziej wadliwe konstrukcje są praktycznie bezawaryjne w ciągu pierwszych lat użytkowania.

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano

Gordo szkoda, że tak bardzo cię uwiera to, że chcę pracować 2 godzinki, a nie to, że zagraniczne korpo zarabiające miliony i żerujące na pracy Polaków/niewolników NIE PŁACĄ ANI 1zł niczego bo to co można zerować w PL to zerują, a resztę mają przekierowane do rajów podatkowych. A Tusk nawet banków nie może przycisnąć bo już zaczęły się krucjaty do Nawrockiego z sektora bankowego.

Może jestem głupi, ale zawsze wydawało mi się, że państwo powinno wyrównywać szanse, a nie sprzyjać wyłącznie bogatym i ustawionym, ale ja jestem naiwny :) 

• Haha 1