Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, VRman napisał(a):

Na moje powinni dostać  minimum 10 lat, 

Ty chyba żartujesz sobie. Tam na pewno nie było żadnej motywacji finansowej tylko chęci niesienia pomocy innym ludziom, a ty chciałbyś za to dać 10 lat? Sąd w I instancji ich uniewinnił więc nie popełnili żadnego przestępstwa. Jeśliby nawet było pomocnictwo z chęci zasługującej nie na potępienie tylko pochwałę to albo zawiasy albo warunkowe umorzenie, ale nie uniewinnienie.

2 godziny temu, VRman napisał(a):

.To nie są "biedni ludzie szukający lepszego życia". To są ludzie, których spora grupa uważa, że jak nie wierzysz w ich wyimaginowanego wujka z brodą, to nie jesteś człowiekiem.

Mówisz o tych konkretnych ludziach, którym chcieli pomóc aktywiści czy generalnie? Przecież sąd miał wgląd w akta. Skąd wiesz, że ci Egipcjanie to byli islamiści, a nie np. chrześcijanie, którzy też mieszkają w Egipcie? Skąd wiesz, że tam nie było dzieci.

Edytowane przez hubio
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, VRman napisał(a):

Tak, przetłumacz mi cytat jaki wkleiłem. 

Dajesz.

(to sarkazm, nie pisz, wstydu (sobie) oszczędź)

Jeszcze raz:

Możesz to sobie wyginać to do "dali jedzenie" jeśli chcesz, możesz udawać, że kompletnie nie rozumiesz o co mi chodzi. Ale nie wiem czy się ktokolwiek na to nabierze. Daj i spokój i idź trolować kogoś innego.

Nie, dalej nie rozumiesz.

postawili im najpierw błędne zarzuty - bo nie pomagali im w przekroczeniu granicy.

Ale pomagali im po przekroczeniu granicy. A to jest karalne tylko gdy robisz to dla własnych korzyści. 

I to jest element, którego nie rozumiesz. Pisze ci to już kolejny raz. I kolejny raz to tłumaczę. 

Skoro nie znasz przepisów, które obowiązują to czemu stawiasz tezy, że prawo złamano? 

Ja nie trolluje. Ja ci tłumaczę dlaczego powinieneś się zająć VR albo tropieniem szpionów, bo mocno tu wyszedłeś poza swoje kompetencje i nie rozumiesz o czym piszesz.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano

Hubio

Jezus Marian co ja czytam :lol2:

Nie, nie będę na to odpisywał.

Gordon

Nie rozumiem co piszę, bo mi pan prawnik mówi, że wie lepiej co myślę i co piszę. I są to bzdury bo nie wolno mieć innej opinii, więc sobie trzeba powyginać i dopasować tak, aby pasowało.

To ostatni raz jak odpisałem. Wracasz do ignorowanych, tylko mam prośbę - nie potrafisz, wiem, ale chociaż się postaraj ludzi nie obrażać, bo uzyskujesz przeciwny efekt do tego, który chciałeś uzyskać. 

Opublikowano (edytowane)

@VRman ja go wczoraj dodałem :) Klub osób ignorujących Pana Gordona się powiększa.... :) Widzisz ja też wszedłem z tobą w polemikę, ale bez obrażania. Merytorycznie nawet zgadzam się z Gordonem, jak w 80% sytuacji, ale to jest po prostu hejter i frustrat. Szkoda czasu na niego. Nie karmić trolla ! :) 

Edytowane przez hubio
Opublikowano
4 godziny temu, hubio napisał(a):

USA pompują w NATO gigantyczne środki, a ja mam pytanie z punktu widzenia przeciętnego Amerykanina: PO CO? W jaki sposób ma to pomagać USA?

Soft power, wpływy itp. A NATO to sojusz OBRONNY. Przypomnę, że jedyny raz, gdy użyto art. 5, to włąśnie w przypadku USA i wojny z terroryzmem (tak zwanej). 

W dniu 16.03.2026 o 18:20, hubio napisał(a):

Oczywiście KO nie robi inwigilacji Pegasusem, ale polityczne ściąganie Ziobry i osób z FS itp sprawy to głupota. Jak już tu wiele razy pisałem - to są sprawy na odpowiadanie z wolnej stopy i wezwania do prokuratury listem poleconym, a nie akcje służb jakby chodziło o kartele narkotykowe

Czyli można zapi...ć kilkaset mln od tak i sobie odpowiadać z wolnej stopy? :E 
Jaka k...a zemsta? Zasadą ma być nadal bezkarność polityków, TKM i my nie tykamy was, wy nie tykacie nas? Oczywiście, nie za zmyślone zarzuty, i oczywiście zgodnie z prawem, ale zero jest ścigany zgodnie z prawem, tak samo jak jego przydupasy. 

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, VRman napisał(a):

Gordon

Nie rozumiem co piszę, bo mi pan prawnik mówi, że wie lepiej co myślę i co piszę. I są to bzdury bo nie wolno mieć innej opinii, więc sobie trzeba powyginać i dopasować tak, aby pasowało.

Możesz mieć opinie. A ja ją mogę skrytykować. Bo opinie warto mieć wtedy gdy ma się jakąś wiedzę na dany temat. Ty pokazujesz, że tej wiedzy nie masz i nie rozumiesz czemu zostali uniewinnieni i… czemu nie doszło do naruszenia prawa.

53 minuty temu, VRman napisał(a):

To ostatni raz jak odpisałem. Wracasz do ignorowanych, tylko mam prośbę - nie potrafisz, wiem, ale chociaż się postaraj ludzi nie obrażać, bo uzyskujesz przeciwny efekt do tego, który chciałeś uzyskać. 

No tak, nazwanie laika w kwestiach prawnych laikiem to już obrażanie? 
Trzeba znać swoje kompetencje. Ja do tematów o fizyce kwantowej się nie pcham i nie mam w tych tematach opinii. Wiesz czemu? Bo się ni cholery na tym nie znam.

Ale prawo to moja działka. Dlatego za sądem - nie doszło do naruszenia prawa. Tego prawdziwego, a nie zmyślonego przez Ronsona. Możesz sobie tam ignorować ile chcesz. Wisi mi to i powiewa. Tylko nie pisz potem wylewnych pmek do mnie.

Edytowane przez GordonLameman
Opublikowano
W dniu 16.03.2026 o 20:21, LeBomB napisał(a):

Zatem znów po prostu błąd, że chciano to zrobić ustawą, gdy można to było załatwić tak samo jak inne zamówienia i byłoby to, nawet będzie, całkowicie zgodne z prawem, bo BGK ma takie kompetencje i wystarczy im zgoda ze strony ministra, czy rządu. 

Ależ nie zrobiono błędu tylko wreszcie zrobiono coś dobrze zi bezwzględnie pokazano hipokryzję i zaprzaństwo pisowców. :E 

W dniu 16.03.2026 o 22:36, VRman napisał(a):

Żeby tak jeszcze nie napędzało to jak cholera inflancji i nie generowało dodatkowych kosztów długu, bo Polski na te 800+ nie stać i to jest za pożyczoną kasę.

Otóż to, redystrybucja z permanentnego deficytu to, jak ktoś juz pisał, kiepska redystrybucja, bo wcale nie pod jednym dachem. Jakaś forma pomocy była potrzebna, ale obecnie dajemy więcej niz w Niemczech czy Szwecji. Z drugiej strony olewamy niepełnosprawnych itp.

Opublikowano

TBH, to gadanie o redystrybucji z deficytu jest trochę odklejone. Ile realnie znacie teraz państw, które masowo nie drukują/pożyczają? Bo to zasadniczo jest jakby standard.

I ja to bym w sumie nawet podbił do 1000+. Wychowanie dziecka to teraz strasznie duże koszty, które nie ponoszą ludzie bezdzietni, którzy notabene są też obciążeniem dla systemu.

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Zas napisał(a):

Czyli można zapi...ć kilkaset mln od tak i sobie odpowiadać z wolnej stopy? :E 

Zarzuty wobec FŚ są o niewłaściwie gospodarowanie środkami, a nie przywłaszczenie przez poszczególne osoby. Kompletnie nie chcę być obrońcą Ziobry, ale powiedz mi gdzie w doniesieniach medialnych słyszałeś, że on wziął DLA SIEBIE choć jedną zł?

Ale załóżmy, że były te miliony. Wiesz, że Polska jest bardzo opresyjna jeśli chodzi o areszty wydobywcze. To właśnie zawsze KO postulowała ich ograniczenie. W cywilizowanych krajach typu: Niemcy, Holanda, Francja czy Szwecja stosuje się to najcięższych przestępstw. Tutaj mamy do czynienia z nieprawidłowym rozdzielaniem funduszy i inwigilacją. Z całym "szacunkiem" dla tych przestępstw ale będąc sędziom (niezawisłym) to bym to wyśmiał mając w pamięci z wczoraj pedofilów, gwałcicieli i kolesi co pobili staruszkę. Sprawa na kilometr jest polityczna i nie nadaje się na takie środki. A odpowiadanie z wolnej stopy w takiej sprawie jest ewidentne. Sprawa jest maksymalnie nagłośniona. Są dokumenty. Świadkowie. 

2 godziny temu, Zas napisał(a):

Jaka k...a zemsta? Zasadą ma być nadal bezkarność polityków, TKM i my nie tykamy was, wy nie tykacie nas? Oczywiście, nie za zmyślone zarzuty, i oczywiście zgodnie z prawem, ale zero jest ścigany zgodnie z prawem, tak samo jak jego przydupasy. 

Kolego drogi za wybór polityków podziękuj swoim kolegom, znajomym i rodzinie kogo wybrali. 90% elektoratu PiSu stoi murem za Ziobro i nie chcą dla niego żadnych kar. To jakaś 1/3 obywateli tego kraju. A prawa w to nie powinno się mieszać.

Według prawników związanych z PiS i samych polityków PiS Ziobro jest ścigany z naruszeniem prawa. W mojej skromnej opinii do naruszenia prawa nie doszło (chyba, że sięgniemy odwołanie prok. krajowego i idące za tym konsekwencje), ale doszło do naruszenia dobrych praktyk i generalnie praktyki. Takie sprawy są na wzywanie na przesłuchanie, a nie jakieś akcje typu aresztowania. Nie chce mi się tracić czasu na rozbijanie na przesłanki kodeksowe typu: groźba wysokiej kary czy mataczenie, ale akurat w przypadku Ziobry to tu nie widzę żadnej. Na jego miejscu też bym uciekł wiedząc, że chcą mnie aresztować i to osobę z chorobą nowotworową. On boi się o swoje życie bo jakby go tak wsadzili nawet na miesiąc to by mógł nie przeżyć. 

W sumie może lepiej się tak stało bo wtedy dopiero by PiS miał męczennika. Ale ja też myślę, że to wszystko jest po cichu teatr dla mas. Takich łebków m. in. jak ty żeby to łyknęli. Jak prześledzisz terminy kolejnych ruchów prokuratury i sądów w sprawie ziobry to może zrozumiesz, że to było tak robione żeby on pojechał na te Węgry. Pozdro dla kumatych ;D Jakby chodziło o pedofila albo mordercę to wiesz mi, że by wystarczyło 24h żeby go wsadzić :) Cyrki politycy robią, a ludzie się nabierają... Hahahaa :rotfl2:

No, ale cóż jak pisokonfa wygra to wtedy zobaczysz tak z 10x gorsze akcje zawsze tak samo usprawiedliwiane: "robimy to co oni"

Edytowane przez hubio
Opublikowano
11 godzin temu, Kamiyanx napisał(a):

I ja to bym w sumie nawet podbił do 1000+. Wychowanie dziecka to teraz strasznie duże koszty, które nie ponoszą ludzie bezdzietni, którzy notabene są też obciążeniem dla systemu.

Jak człowiek bezdzietny ale pracujący jest obciążeniem obecnie dla systemu? 

Jak nie stać cię na wychowanie dziecka to po prostu ich nie masz, a nie liczysz na to że państwo "da". 

Opublikowano

Jeśli chodzi o obciążenie systemu to ewentualnie przyszłym będzie bezdzietny emeryt, o ile dożyje. Tylko jak rozpatrujemy to w takich kategoriach, to rodzice którzy stracili swoje dzieci też stają się obciążeniem systemu i to jeszcze większym, bo najpierw wyciągnęli kasę z systemu na dzieci, a potem nic z tego nie ma? 

Rozpatrywanie tego w kategoriach obiążalności systemu to głupota, bo z jednej strony będzie wielodzietna rodzina, żyjąca wyłącznie na socjalach i tak zostaną też nauczone dzieci, że da się wszystko wyciągnąć od państwa i różnych organizacji a po drugiej stronie będzie singiel, który wchodzi w drugi próg podatkowy. Kto bardziej obciąża system? 

Opublikowano

@LeBomBNie bronię systemu, wskazuję tylko jak to działa. Sytuacje przypadkowe (utrata dziecka) tudzież inne przypadki, o których piszesz - zgadzam się z Tobą, jednak nigdzie nie jest powiedziane (jakkolwiek brutalnie to brzmi), że inwestycja w dziecko musi mieć wysoka stopę zwrotu. Możemy dyskutować o potencjale, i w przypadku rodzin z np. dwójką - trójką dzieci ich potencjalny wkład w funkcjonowanie systemu jest większy niż bezdzietnego singla. Nie można też wykluczać rodzin wielodzietnych zakładając z góry, że np. rodzina z 5-6 dzieci to mega patologia, z takich rodzin wyjdą obiboki żyjące na koszt państwa. Moja żona np. ma 7 rodzeństwa, wszyscy pracują, średnio każe z nich ma troje dzieci (już dorosłych), wszyscy pracują itd. Jasne, to przypadek jednostkowy i nikt przy zdrowych zmysłach na podstawie jej rodziny nie będzie tworzył jakichś projekcji na forum na temat pozytywnego wpływu rodzin wielodzietnych na ZUS i PKB w PL ;)  Sam jestem ojcem trójki dzieciaków, dwóch synów (17 i 14 lat)  aż rwie się do pracy - póki co wakacyjnej, na umowę zlecenie, ale zawsze. Młodszy syn musi jeszcze rok poczekać, ale starszy, kolejny już rok z rzędu będzie całe wakacje pracował :) 

Opublikowano
3 godziny temu, LeBomB napisał(a):

Jak człowiek bezdzietny ale pracujący jest obciążeniem obecnie dla systemu? 

Jak nie stać cię na wychowanie dziecka to po prostu ich nie masz, a nie liczysz na to że państwo "da". 

No i z tym myśleniem to my zaraz będziemy mieć takie luki na rynku, że braknie migrantów.

Jeśli państwu „zależy na dzieciach”, to musi sprawić, żeby przeciętnego człowieka było na nie stać — inaczej dostaje dokładnie to, co widzimy teraz.

2 godziny temu, GordonLameman napisał(a):

Nie jest perspektywiczny :E 

A jest? W ogóle pokolenie "singlozy" jest jeszcze w miarę młode, ale za jakiś czas będą niezłe jaja, jak ludzie zaczną "gasnąć" w tych kurnikach i może za pół roku ktoś poczuje smród rozkładającego się trupa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kamiyanx napisał(a):

Jeśli państwu „zależy na dzieciach”, to musi sprawić, żeby przeciętnego człowieka było na nie stać — inaczej dostaje dokładnie to, co widzimy teraz.

Jak państwu zależy na dzieciach to musi sprawić żeby przeciętny człowiek był w stanie zarobić na ich utrzymanie. Tylko czekaj, robi to, edukacja w naszym kraju jest w zasadzie bezpłatna i to aż do studiów.

Edytowane przez Kris194
Opublikowano
W dniu 16.03.2026 o 17:32, hubio napisał(a):

tak ja to jestem "idiota". Nic się nie znam. Pewno dla ciebie każdy prawnik kto będzie miał takie samo zdanie będzie idiotą, dokładnie tak samo jak dla strony przeciwnej prawnicy z drugiej strony.

Prof. Ryszard Piotrowski: rządowa ustawa ws. SAFE jest niekonstytucyjna. Nie można oddawać UE kompetencji obronnych

https://wnet.fm/2026/03/12/prof-ryszard-piotrowski-rzadowa-ustawa-ws-safe-jest-niekonstytucyjna-nie-mozna-oddawac-ue-kompetencji-obronnych/

Jeżeli prezydent Karol Nawrocki zawetuje ustawę wdrażającą unijny program SAFE, a premier Donald Tusk będzie chciał to obejść uchwałą rządu, to ci, którzy ją podejmą, staną przed sądem - mówił w środę poseł PiS Przemysław Czarnek

https://www.wnp.pl/rynki/czarnek-ci-ktorzy-podejma-ewentualna-uchwale-rzadu-ws-unijnego-programu-safe-stana-przed-sadem,1041142.html

"W polskim porządku prawnym obowiązuje Konstytucja Rzeczypospolitej Polskiej. A konstytucja wprowadza jasną zasadę: państwo nie może zaciągać wielkich zobowiązań finansowych wyłącznie decyzją rządu. W takich sprawach potrzebna jest ustawa uchwalona przez parlament i podpisana przez prezydenta. Dlatego część prawników uważa sprawę za oczywistą. Jeżeli SAFE oznacza dla Polski zobowiązanie finansowe wobec Unii, to bez podpisu prezydenta nie powinno być możliwe pełne uruchomienie programu

https://dorzeczy.pl/opinie/858697/leszek-miller-ostrzega-ws-unijnego-safe-wskazuje-na-watpliwosci-prawne.html

I to ciągłe ubliżanie, prowokowanie i szpilki wbijane mnie czy generalnie drugiej stronie. Cała obecnie dyskusja tak wygląda. Hejt i nienawiść rozlewa się w internecie i po całym kraju. Przewiduję, że w ciągu 10 następnych lat nie ruskie nas zaatakują, a sami wyjdziemy z widłami na siebie. Powiedz mi po jakiego grzyba mi piszesz, że coś tam studiowałem? Po co ta uwaga personalna w stylu wypoczywającego w Bieszczadach Camisa? :) 

Jeżeli chwalisz się wiedzą prawniczą, a wypisujesz dyrdymały na poziomie sebixa, to tak to wygląda.

Jak masz wiedzę, to stać cię na więcej niż taka tyrada bez ładu i składu kompletnie mieszająca kompetencje ustaw, uchwał itp.

Szpila owszem, widać że wbita celnie. Gdzie się doszukujesz ubliżania, to nie mam pojęcia.

Odnośnie tych linków:

- stwierdzenie jakiegoś prawnika ubrane w zasadzie notatkę prasową, bo ciężko to nazwać artykułem; zero sedna co jest niezgodne, ze wskazaniem punktów ustawy i konstytucji, zero wyjaśnienia gdzie kompetencje obronne się deleguje itd.

- nie no, serio powoływać się na Czarnka? :E 

- tu ci @LeBomB wyjaśnił

W dniu 16.03.2026 o 18:41, Badalamann napisał(a):

@Bono_UG SAFE powstało by finansować bardzo szybkie zbrojenia. Całość środków zostanie wydana do 2030. Kilka miliardów EURO powinno trafić do nas jeszcze w pierwszej połowie roku.

A i programy "na co" już są rozpisane i zatwierdzone.

Plotki głoszą że wszystko już trwa, rząd przecież wiedział o wecie Batyra i tylko nagłaśniał sprawę by pokazać jak Batyr i pisowcy szkodzą Polsce.

Myślę że w ciągu roku się przekonamy.

Wydać to nie problem, sęk czy przyniesie to oczekiwane skutki, czy zostanie przejedzone lub rozpłynie się w dziwnych okolicznościach.

Patrząc jak do tej pory szły różne projekty zbrojeniowe, to wątpliwości są słuszne i ilość kasy nic nie zmienia.

Zresztą są już pierwsze przecieki o dziwnych spółkach włączonych do programu SAFE.

Polska Amunicja, patrząc po krs ma powiązania np. z WB Electronics, a z drugiej strony wyniki finansowe są tragiczne, nie ma także koncesji na produkcję i handel amunicją. Trzeba dodawać, że prezesem jest były poseł (przez wiele lat związany z pis, a w poprzedniej kadencji ko)?