Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Lypton napisał(a):

Wpłaty szły bezpośrednio na serwis Siepomaga.pl i organizatorzy streamu nie mają dostępu do tych środków.

Do samej idei zbiórki nic nie mam, ale pranie mózgów i charity washing poleciał w niej epicki. Największy darczyńca, czyli XTB, to firma, która w ostatnich latach została ukarana przez KNF i UOKiK na łączną sumę ok. 30 mln złotych za robienie ludzi w ch*ja, a konkretniej manipulowanie zleceniami klientów - KNF ocenił straty użytkowników na 25 mln złotych - i wciskanie ryzykownych CFD. Cały czas toczy się wobec nich śledztwo karne - status pokrzywdzonych działaniami XTB ma 7 tysięcy osób. Ale wuj z tym, jest 6 mln na zbiórce, będą reklamy z celebrytami i opinia publiczna klaszcze jajami.

20260428_075659.thumb.jpg.21a9c9f53965d388c703202a3bc0440c.jpg

Zen.com, czyli wicelider, też ma swoje za uszami. Ale że spółka jest zarejestrowana na Litwie, to karami wali w nią ichniejszy nadzór rynku finansowego - w grudniu dostali 2 mln euro. 

Mnie to bardziej dziwi i tak poruszenie tą sprawą, ale ludzie chyba nie zdają sobie sprawy w większości, że nawet cała ta kwota stanowi niecały promil całego budżetu NFZ, a przy wydatkach stricte na onkologię to jest niecały 1% budżetu. Realnie pójdzie dużo mniejsza kwota, więc...

Po prostu niewiele to zmienia.

Opublikowano

@Kamiyanx to około pięciodniowe krajowe wydatki NFZ na samą onkologię. Z tym że NFZ z tych pieniędzy opłaca lekarzy, pozostały personel medyczny, badania, zabiegi itd. czyli wszystko. Z pieniędzy z takiej zbiórki można natomiast wesprzeć np. zakup dodatkowego sprzętu, czy wesprzeć jakąś placówkę w inny sposób nie napychając dodatkowo nikomu kieszeni. 

Choć sam fakt, że ludzie przy takiej skali podatków jeszcze i tak muszą organizować takie akcje, jest po prostu nienormalny.

Opublikowano

@LeBomB Nikt nie musi ani organizować ani wpłacać.

To dobrowolne.

@Kamiyanx Poruszenie sprawą nie dziwi. Nawet gdyby zebrano kilka milionów byłoby głośno. A przy kilkunastu sprawą zaczęły żyć duże media. Spodziewano się wówczas że będzie między 15-20 mln finalnie i to już byłoby coś wyjątkowego. A juz jest ok 250 mln zł. Totalnie kosmiczny wynik, patrząc na to, że to był jakis strem z w sumie bieda wyzwaniami gdzie ktoś coś zaśpiewa; wyjątek to golenie włosów przez ludzi którzy mieli dłuższe.

Zobaczymy co dalej, bo to ze 100x większa kwota jednorazowo niż fundacja dla której to było zbierała wcześniej rocznie.

Ale też sprawie będa się przyglądały wszystkie media, wieć wydatkowanie będzie mocno prześwietlane.

P.S. Jest też zabwny aspekt, wielu celebrytów zaeklarowało że zareklamuje darmowo firme które wpłaci najwięcej. Na ten moment to xtb, za którym ciągnie sie smrodek nieetycznych działan i kary finansowe.

P.S.2 Ciekawe też, czy uda się to powtórzyć za rok i w następnych latach.

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Kamiyanx napisał(a):

Mnie to bardziej dziwi i tak poruszenie tą sprawą, ale ludzie chyba nie zdają sobie sprawy w większości, że nawet cała ta kwota stanowi niecały promil całego budżetu NFZ, a przy wydatkach stricte na onkologię to jest niecały 1% budżetu. Realnie pójdzie dużo mniejsza kwota, więc...

Ludzie w Polsce ogólnie nie mają pojęcia, jak wyglądają wydatki budżetowe i na co idą ich podatki. 

https://www.money.pl/emerytury/zapytali-polakow-ile-i-na-co-panstwo-wydaje-pieniadze-odpowiedzi-zaskakuja-7068215894674016a.html

27 minut temu, Badalamann napisał(a):

@LeBomB Nikt nie musi ani organizować ani wpłacać.

To dobrowolne.

W zasadzie, jak chcą mieć szanse na leczenie, to muszą je organizować.

29 minut temu, TheMr. napisał(a):

@LyptonXTB nie wciskał CFD, ludzie to po prostu banda debili :) Jedyne przewinienie XTB to brak informacji czym jest CFD, tyle. 

Nie do końca.

https://www.knf.gov.pl/?articleId=97823&p_id=18

Cytat

Ponadto Spółka dopuściła się naruszenia polegającego na braku określania okoliczności w związku z publikacją listy HOT – udostępnianej klientom – które w odniesieniu do usług wykonywania zleceń klienta na rachunek własny mogły powodować powstanie konfliktu interesów. Przyjęta przez Spółkę polityka przeciwdziałania konfliktom interesów nie pozwalała klientom na identyfikację konfliktu interesów w związku algorytmem zamieszczania instrumentów finansowych na liście HOT, w tym szczególnego promowania instrumentów, którymi obrót wiązał się z wyższym spreadem, a tym samym potencjalnie wyższym przychodem dla Spółki.

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
33 minuty temu, Kamiyanx napisał(a):

Po prostu niewiele to zmienia.

Więcej by zmieniło jakby ludzie/firemki robiące reklamę na streamie zaczęły płacić sprawiedliwe podatki. 

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, galakty napisał(a):

Więcej by zmieniło jakby ludzie/firemki robiące reklamę na streamie zaczęły płacić sprawiedliwe podatki. 

Nie wyda, skoro jeden z inicjatorów akcji - Bedoes - to kuc korwinista i w pewnym momencie streama zaczął pieprzyć, jak to podatki są złe. Jak ludzie później wyciągnęli, nie pierwszy raz.

No ale te pierdolety bananów, którzy nie mają pojęcia o funkcjonowaniu państwa, dały fajnego mema.

20260426_182651.thumb.jpg.eabde7a05aaeefede1338c3c935ffade.jpg

https://www.donald.pl/artykuly/ecXSifw8/young-leosia-z-refleksja-o-zbiorce-cancer-fighters-czemu-musk-nie-odda-czesci-majatku

Edytowane przez Lypton
Opublikowano
6 minut temu, blabla123 napisał(a):

Dostałem raka czytając mądrości tam zawarte. Trzeba zrobić na mnie zrzutkę teraz :E 

Stop making stupid people famous. 

Mnie najbardziej bawilo to lansowanie się dobrocią tych Influ co np. mają wyroki :E albo jak Pazurowa, co musi zadbać teraz o dobry PR 

Opublikowano

@GordonLameman Nie czytam partyjnego biuletynu.

@LeBomB w sensie?

@huudyy Tak to już działa. Kto mógł to sie podpiął. Na jakiej zasadzie ludzie byli wpuszczani na stream nie wiem. Ktoś tym musiał zarządzać.

Wiele akcji charytatywnych tak wygląda. Kurcze u nas od wielu lat gangi motocyklowe organizują akcje związaną z krwiodastwem ale też mniejsze akcje "na dzieciaczki". Więc celelbryci na streamie, nawet nieco pato, to przy tym nic.

Opublikowano
42 minuty temu, Badalamann napisał(a):

w sensie?

W sensie że jak nie masz typowych objawów rakowych, to od domniemania do diagnozy może minąć nawet rok. Potem nawet jak pojawią się objawy, to może minąć kolejne 3-6 miesięcy do podjęcia próby leczenia. 

Masz niby że od wystawienia dilo leczenie powinno zacząć się w czasie nie dłuższym niż 14 dni. Tylko że to wyłącznie zapis. Działa jak napisałem dla bardzo wyraźnych i typowych przypadków. 

Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Jak nie ma objawów "rakowych" to trudno by było inaczej.

Czy Ty czytasz pełne zdania? Napisałem "typowych objawów rakowych" bo można mieć np. takie, które wskazują na inne choroby, ale mogą wskazywać też na raka, potem masz badanie obrazowe, które pokazuje, że jest guz i jest podejrzenie wystąpienia nowotworu, ale od badania obrazowego do końcowej diagnozy potrafi minąć rok, a czasem i więcej, a w międzyczasie leczą cię na inne choroby które im się wydaje. 

Godzinę temu, Badalamann napisał(a):

Natomiast gdy są, to idą za tym szybkie badania i w razie potwierdzenia leczenie.

To też mrzonka. Na własnej skórze przekonałem się że to może potrwać nawet kolejne pół roku. 

Łącznie masz stracone półtora roku na diagnostykę czegoś, co powinno być ogarnięte w kilka tygodni.

Edit: i żeby nie było, że opisuję mój przypadek i opieram na tym ocenę całego systemu. W te pół roku poznałem bardzo dużo takich przypadków osób, które czekały zbyt długo na właściwą diagnozę i leczenie.

Edytowane przez LeBomB