Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podsumowując:
- tandema najlepiej brać tego, którego można najtaniej kupić
- OLEDa najlepiej na własne oczy zobaczyć i to model, który nas interesuje bo NIC nam nie da takiego odniesienia. Koniec i kropka.

Jakieś recki, testy itd. to aby sobie jakiś wyrobić zarys. 
Monitor kupujemy własnymi oczami, a słuchawki własnymi uszami.

• Upvote 3
Opublikowano
33 minuty temu, sideband napisał(a):

Pulpit to SDR nie HDR tylko chciałem przypomnieć :hihot:

To tyle w kwestii wyższych jasności w określonym obszarze ekranu;)

Ale on twierdzi, że ja się nie znam ;) 

Nie chciało mi się tłumaczyć, bo on tak zawsze trolluje, szkoda że w chińskich autach nie został... :hihot: 

• Haha 1
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
48 minut temu, sideband napisał(a):

Pulpit to SDR nie HDR tylko chciałem przypomnieć :hihot:

To tyle w kwestii wyższych jasności w określonym obszarze ekranu;)

W przypadku OLED, w trybie SDR, kiedy nie masz włączonego "jednolita jasność" (tak nazwano tą opcję akurat w OSD ASUS - inne firmy mogą nazywać inaczej ten "kompensator"), dochodzi do zjawiska zwiększania jasności odwrotnie proporcjonalnie do wielkości "białego okna na czarnym tle" (im mniejszy jasny element, tym jaśniej świeci).

Tym sposobem przy wyłączonej kompensacji tego zjawiska przypominającego "pompowanie bieli" z CRT, nawet w SDR będziesz miał sztuczne "dynamizowanie" obrazu, czyli nienaturalne podbijanie jasności małych jasnych elementów/przycinanie jasności dużych jasnych elementów.

15 minut temu, galakty napisał(a):

Ale on twierdzi, że ja się nie znam ;) 

Nie chciało mi się tłumaczyć, bo on tak zawsze trolluje, szkoda że w chińskich autach nie został... :hihot: 

... "chopcze" ... jeśli się nie znasz, to tego tak jak to pokazałeś powyżej ordynarnie nie manifestuj (czy to w kwestii "chińskich samochodów" czy monitorów).

poniższy obraz z: 

https://youtu.be/lcmzxoFkH1I?t=160

APL.png

Edytowane przez Kyle
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, galakty napisał(a):

QD jak QD, ze wszystkimi jego zaletami i wadami, postów są setki, możesz nawet AI użyć żeby Ci zrobiło podsumowanie. Nic nowego się tu nie napisze. 

Ja używam max 50% jasności za dnia teraz (a świeci słońce), wieczorem to 15-20%... Ale spoko, jak jesteś nauczony że musi być lampa na twarz, to żaden OLED Ci nie podejdzie.

Ja albo jestem ślepy albo nie ma żadnej recki tego monitora i to mnie niepokoi :E

Ale korci mnie na niego no xDD 1600 zł za oledzika to essa :P

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano (edytowane)
W dniu 23.04.2026 o 06:35, DżonyBi napisał(a):

https://www.notebookcheck.net/Gigabyte-launches-new-1440p-QD-OLED-gaming-monitor-with-240Hz-and-USB-C.1167262.0.html

„The panel seems to be the same Gen 3 QD-OLED used in the Philips Evnia 27M2N6501L”

Można też wyczytać na TFTCentral, że ma mocno ograniczoną jasność w trybie HDR.

Screenshot_20260423-064206.thumb.png.727d866883cb89c001e6aeebe515dd42.png

"Należy pamiętać, że jasność HDR jest ograniczona do 400 nitów w modelu QD-OLED, ponieważ w ogóle nie ma trybu szczytowego 1000"

W tej tabeli TFT jasność SDR wskazuje na standardowe 250nitów, a sam Gigabyte podaje 200. Wygląda na to, że panel jest przygaszony i niska cena nie bierze się znikąd.

Screenshot_20260423-064820.thumb.png.ac3b0e99a1df44786c245a234bdea303.png

@Mistrz zakonu Paladynów

Na pewno ma ograniczoną jasność, bo standardowo QD-OLED ma 250 nitów w SDR, tu jest 200, i brak trybu peak 1000 nitów.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
4 minuty temu, Kyle napisał(a):

Problemy z czytaniem?

Po pierwsze to zależy od monitora/producenta.

Po drugie w SDR używa się sRGB i APL LOW. HIGH to nawet w HDR się nie powinno bo wywala EOTF poza skalę i nie ma nic wspólnego z dobrym obrazem. 

Po trzecie nie wiem kto normalny używa 100% jasności w SDR, bo nawet u mnie w ciągu dnia wystarcza 50%.

Dlatego dalej twierdzę, że OLEDa nie miałeś przy PC nigdy, bo tylko gadasz o testach i numerkach, a nie realnym użytkowaniu. 500cd w SDR na pulpicie NIKT NIE MA, a Ty rzucasz skrajnościami i się boisz wypalania. Teoretyk i tyle. 

Opublikowano
Teraz, galakty napisał(a):

Po pierwsze to zależy od monitora/producenta.

Generalnie problem (zwiększanie jasności małych jasnych obiektów/przygasanie dużych jasnych obiektów) leży w naturze OLED i potrzeba go kompensować (jeśli monitor ma takową opcję ... a często ma).

Opublikowano
2 minuty temu, galakty napisał(a):

Po drugie w SDR używa się sRGB i APL LOW.

W SDR można używać też szerszego gamutu (np. AdobeRGB), więc już nie bajdurz "czego się używa". Natomiast kwestia "APL" to temat o którym właśnie wałkuję wyżej x-P

Teraz, galakty napisał(a):

Ale nie w SDR, tam się z tym nie kombinuje.

Właśnie w SDR przy OLED trzeba "kombinować" (włączając np. "brightness uniformity" - ang. nazwa z ASUS) by skompensować problem "pompowania bieli".

1 minutę temu, galakty napisał(a):

W HDR zgoda, dlatego najbardziej wierny jest TB500, a nie Peak 1500 itp. 

HDR i kontrolowane osiąganie określonej jasności (różnej w zależności od pokrycia) to jeszcze inny temat.

8 minut temu, galakty napisał(a):

Po trzecie nie wiem kto normalny używa 100% jasności w SDR, bo nawet u mnie w ciągu dnia wystarcza 50%.

Dlatego dalej twierdzę, że OLEDa nie miałeś przy PC nigdy, bo tylko gadasz o testach i numerkach, a nie realnym użytkowaniu. 500cd w SDR na pulpicie NIKT NIE MA, a Ty rzucasz skrajnościami i się boisz wypalania. Teoretyk i tyle. 

No użyje tak wysokiej jasności kolega który wyżej poszukiwał takiej latarki :) Zaczepki o "posiadaniu" i "teoretyzowaniu" (w negatywnym znaczeniu) pominę milczeniem. :) 

Opublikowano
24 minuty temu, Kyle napisał(a):

W przypadku OLED, w trybie SDR, kiedy nie masz włączonego "jednolita jasność" (tak nazwano tą opcję akurat w OSD ASUS - inne firmy mogą nazywać inaczej ten "kompensator"), dochodzi do zjawiska zwiększania jasności odwrotnie proporcjonalnie do wielkości "białego okna na czarnym tle" (im mniejszy jasny element, tym jaśniej świeci).

Tym sposobem przy wyłączonej kompensacji tego zjawiska przypominającego "pompowanie bieli" z CRT, nawet w SDR będziesz miał sztuczne "dynamizowanie" obrazu, czyli nienaturalne podbijanie jasności małych jasnych elementów/przycinanie jasności dużych jasnych elementów.

Nie mieszaj APL i ABL z HDR ;) 

Dlatego bez odpowiednich meta danych nie zmusisz OLED-a bym w danym miejscu świecił na białym "świecił znacznie mocniej" niż w innym ;)

A jak kto lubi dyskotekę to sobie możesz siedzieć bez limitu na SDR jak mu monitor non stop wachluje jasnością ;)

• Upvote 2
Opublikowano
1 minutę temu, sideband napisał(a):

Dlatego bez odpowiednich meta danych nie zmusisz OLED-a bym w danym miejscu świecił na białym "świecił znacznie mocniej" niż w innym ;)

POMIARY mówią co innego.

Opublikowano (edytowane)

https://tftcentral.co.uk/wp-content/uploads/2024/07/brightness_ub_off.jpg

https://tftcentral.co.uk/reviews/asus-rog-swift-pg32ucdp

Cytat

Out of the box the screen operates with the ‘Uniform Brightness’ (UB) setting turned off

@sideband ... czyli nieświadomy użytkownik, "zmusza" do niewłaściwej pracy w trybie SDR swój monitor OLED ... domyślnie.

Edytowane przez Kyle
Opublikowano
1 godzinę temu, Kyle napisał(a):

Właśnie w SDR przy OLED trzeba "kombinować" (włączając np. "brightness uniformity" - ang. nazwa z ASUS) by skompensować problem "pompowania bieli".

Gigabyte ma low domyślnie i nic nie trzeba kombinować,  pewnie większość producentów bedzie miała takie domyślne ustawienia.

• Upvote 2
Opublikowano (edytowane)

Dobry dzień :)

Słuchajcie, wpadły dodatkowe fundusze na monitor 4k OLED i się zastanawiam jaki. Kupiłem już Monitor Lenovo Legion Pro 32UD-10 QD-OLED ale zastanawiam się nad zwrotem bo w porównaniu do mojego drugiego Monitora MSI MAG 341CQP 34" QD-OLED 3440x1440px 175Hz 0.03 ms [GTG] Curved jest mega ciemny ;/  co polecacie? Myślałem nad ASUS ROG Swift PG32UCDP 32" 4K WOLED 240Hz 0,03ms Gamingowy. Monitor będzie sparowany z 5090 i na służyć do grania i oglądania filmów :) sam nie wiem co wziąć innego a może tego Lenovo zostawić... ;p

Edytowane przez Wyhylylybymy
Opublikowano
23 minuty temu, Wu70 napisał(a):

Gigabyte ma low domyślnie i nic nie trzeba kombinować

Tak jest, Asus to raczej wyjątek od reguły. Co nawet jest im wytknięte w recenzji, wystarczy doczytać a nie kręcić burzę na forum.

Cytat

Out of the box the screen operates with the ‘Uniform Brightness’ (UB) setting turned off, which is a feature we’ve seen many times now on Asus OLED screens that helps maintain a consistent screen brightness regardless of the content you show, the size of your windows or your Average Picture Level (APL). With this setting turned off you can see that the screens brightness varies depending on the APL and so you get fluctuations in brightness as you resize and move windows around or change your content. This is distracting for office and desktop uses we find, although may not be as problematic for dynamic content like games and multimedia.

Z drugiej strony skoro monitor i tak jest przeznaczony do rozrywki a nie pracy biurowej, to takie ustawienie może i ma jakiś sens.

Tak samo jak większość gejmingowych monitorów ma domyślnie włączony szeroki gamut. :hihot:

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Kyle napisał(a):

dochodzi do zjawiska zwiększania jasności odwrotnie proporcjonalnie do wielkości "białego okna na czarnym tle" (im mniejszy jasny element, tym jaśniej świeci).

To sie tylko dzieje jak masz wlaczony "peak brightnes", ktory na roznych monitorach nazywa sie roznie. Ale nikt normalny w trybie sdr tego nie wlscza wiec w trybie SDR lecisz na stalej jasnosci niezaleznie od rozmiaru okna.

3 godziny temu, galakty napisał(a):

Ale nie w SDR, tam się z tym nie kombinuje.

Dokladnie, nikt normalny w sdr tego nie wlacza i po temacie ;) 

Tandemy 4k od LG:

https://videocardz.com/newz/lg-ultragear-32gx870b-b-and-45gx950b-b-monitors-detailed-first-shipments-start-in-june

2 godziny temu, Kyle napisał(a):

czyli nieświadomy użytkownik, "zmusza" do niewłaściwej pracy w trybie SDR swój monitor OLED ... domyślnie.

Ale kogo to obchodzi ?? Nikogo :hihot: Normalny uzytkowni kzaznajami sie z funkacji monitora i ustawia pod siebie wiec sobie to wlaczy lub wylaczy, a jak ktos jest zielony to juz jego problem a nie twoj. 

Edytowane przez Phoenix.
  • Upvote 2