Skocz do zawartości

Monitory OLED - temat zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Teraz, Kyle napisał(a):

Ujmę to tak: gdybym pewnych rzeczy nie zobaczył, to bym nie wiedział ile tracę. :) 

Spoko, ja to rozumiem. Ja pewnie też nie przykładam takiej wagi do "precyzji" kolorów z powodu Deuteranomalii LOL

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Kyle napisał(a):

No dokładnie ... rozmowa byłą o zwykłych grach SDR :) 

To musisz się cofnąć w postach i jeszcze raz przeczytać ;)

Problem HDR w grach jest skomplikowany i to, że napisałem, że dalej w HDR używają sRGB było skrótem.

Tutaj jest wytłumaczone czemu jest taka kaszana z HDR:

Edytowane przez MaxaM
Opublikowano
1 minutę temu, MaxaM napisał(a):

Problem HDR w grach jest skomplikowany

Nie przeczę. Jednak ja na razie badam SDR. Za HDR się wezmę ... może kiedyś. Na razie nawet w SDR przy OLED mam mega zakres dynamiczny w porównaniu do tego co jest na LCD ;) 

Opublikowano

Z HDR w grach jest tak samo, jak w filmach. Jeśli gra od samego początku będzie projektowana pod HDR to będzie petarda.

Dzis filmy można kręcić w HDR, ale starsze produkcje są zapisane w SDR i "wyciąganie" z nich HDR często daje mizerne skutki i wręcz potrafi pogorszyć jakość obrazu.

Jak zwykle chodzi o czas, pieniądze i wysilek jaki trzeba w coś włożyć.

HDR to nie "magiczny przycisk" a za taki jest dzis właśnie uważany przez większość.

Opublikowano

Wieść gminna niesie, że stare klisze łapały szeroki gamut, ale na etapie masteringu (np. do telewizji, albo DVD-Video) było to obcinane do SDR. Czyli gdyby je na nowo zeskanować i zrobić porządny master HDR, to byłoby ... GIT ;) 

(w sumie, to chyba nawet nowe wydania starych filmów na BR UHD były tak właśnie ponownie skanowane i masterowane)

Opublikowano
1 minutę temu, Kadajo napisał(a):

Jesli gra od samego poczatku bedzie projektowana pod HDR to bedzie petarda.

Tylko czy jest taka gra? Developerzy, to chyba nawet nie odpalają HDR do testów, bo gdyby zobaczyli jak nieraz on wygląda, to nie wypuściliby gry w takim stanie.

Często bywa, że HDR wygląda znacznie gorzej niż SDR...

7 minut temu, Kadajo napisał(a):

ale starsze produkcje sa zapisane w SDR

Zdarzają się perełki. Alien (1979) ma prawdziwe 4k i w HDR10+ wyrywa z butów :lovin:

Opublikowano
11 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Podsumowując:
- tandema najlepiej brać tego, którego można najtaniej kupić
- OLEDa najlepiej na własne oczy zobaczyć i to model, który nas interesuje bo NIC nam nie da takiego odniesienia. Koniec i kropka.

Jakieś recki, testy itd. to aby sobie jakiś wyrobić zarys. 
Monitor kupujemy własnymi oczami, a słuchawki własnymi uszami.

Tak jak z tym dżentelmenem się często nie zgadzam, tak tu napisał samą prawdę

Wy sie kłócicie o sRGB, o HDR a ja nie lubie ani jednego ani drugiego i wole swoje przejaskawione kolory z wide gamuta i SDR w każdym contencie. Niepoprawne kolory? Nie obchodzi mnie to jeśli mi sie tak bardziej podoba.

Do monitorów i słuchawek dorzuciłbym jeszcze myszki, też każdy musi swoją łapą i chwytem sprawdzić osobiście :) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@galakty 

Dobrze że zwróciłem uwagę na powłokę w tym https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-msi-mag-271qp-qd-oled-x24-26-5-2560x1440px-240hz-0-03ms-gtg?gad_source=1&gad_campaignid=20291594387&gbraid=0AAAAADoIO6_N6fVnbKkC_lHV6jUaqM8kV&gclid=CjwKCAjwwdbPBhBgEiwAxBRA4aIM3t6px1WpNdC-NicX_jwhrHpMqhxrX5Ns0ziSZa5quFkP_wlhpRoC55IQAvD_BwE

edit Dlaczego niektórzy piszą że to glossy a niektórzy matt? producent sam nie wie? :E

https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/monitory-led/monitor-dell-alienware-aw2725df-26-7-2560x1440px-360hz-0-03-ms-gtg Przecież ten to jest ewidentnie glossy widziałem go na własne oczy a jest matt napisane xD 

Edytowane przez Mistrz zakonu Paladynów
Opublikowano
38 minut temu, sideband napisał(a):

QD to semi-głossy nie wiem ile razy trzeba to powtarzać ;)

No ale sklepy nadal po kilku latach nie mogą tego ogarnąć i najcześciej też widze matowe w specyfikacji/filtrach czy to na x-scamie czy media expert itd. 

Ciekawi mnie kto za to jest odpowiedzialny, tylko i wyłącznie sklep czy dystrybutor narzuca odgórnie a sklepy jedynie modyfikują pod swoje filtry?

• Upvote 1
Opublikowano

OLED z wyblakłymi kolorami? ... to nie IPS z laptopa o gamucie wielkości 60% sRGB. Prędzej teraz masz rozkalibrowane wyświetlanie (przesycone kolory), do którego się przyzwyczaiłeś.

• Like 1
Opublikowano
W dniu 30.04.2026 o 14:41, Wuadator napisał(a):

@Mizu A jest tam jeszcze ta i formacja o skróconej gwarancji producenta ?

Przy pierwszym rzucie było napisane na stronie, teraz nie mogę znaleźć

Cyrk z tym ASUSem PG34WCDN
Dostępny nadal tylko w tym proshopie - nie oferują gwarancji producenta
Tu ich odpowiedź:
mszBCk8.thumb.png.6fa905a69afbfc9a09b6489ab7ba0f80.png

Dzwonie w takim razie do ASUSa - gość mi mówi, że na zamówienie jest dostępny w polskiej dystrybucji a co do proshopa powiedział, że bez nr seryjnego nic mi nie odpowie i duża szansa, że to w ogóle nie jest nawet z duńskiej dystrybucj tylko *uj wi skąd i raczej będzie problem. Patrząc, że teraz nawet w niemczech niedostępny i przede wszystkim w USA dostępny to jestem w stanie w to uwierzyć, ale to znowu poddaje w wątpliwość jego twierdzenie, że jest dostępny na zamówienie dla sklepów tu na miejscu do 3 dni bez problemu.. Poradził, żebym podzwonił do polskich sklepów czemu nie zamawiają

Dzwonie do techlorda - kobitka mówi, że powinien być w następnym tygodniu ale nie była pewna
Dzwonie do x-scama - gość z oburzeniem mi mówi, że z jego ostatnich informacji i ich dystrybutora niedostępny i nie ma w ogóle żadnych dat kiedy będzie
Dzwonie do komputronika - nie wie, kliknąć w powiadomienie o dostępności i może mi zaproponować "model o podobnych parametrach" :boink:

No i ręce opadają. Chciałbym mieć z polskiej dystrybucji i mieć te 3 lata gw razem z gwarancją na wypalenia no ale sytuacja jest jaka jest. Nadal mogę anulować zamówienie w proshopie ale boje sie, że kolejny miesiąc-dwa będę żałował, że nie wziąłem :D  Chyba sie trzeba pogodzić z tą 2letnią rekojmią proshopa i liczyć, że wszystko będzie git. 

Ale tak mnie to wszystko wkur*wiło, że mam też ochotę anulować zamówienie i dojechać swojego AW3423DWF do końca jego żywota. Monitor za przerażające 5500zł i taki problem kupić. Do tego zamiast starać się pomóc z informacją i ewentualnie sprzedać jak jest możliwość to wszyscy odpowiedzi takie jakby oni mi łaske robili, że sprzedają mi tak drogi monitor :E 

• Like 1
Opublikowano
22 minuty temu, some1 napisał(a):

Poczekać kilka miesięcy i będzie więcej modeli z tym panelem do wyboru. To nie GPU, że zabraknie. 

Znając rynek, to jutro może się okazać, że "brakuje ciekłych kryształów do produkcji monitorów" i myk cena 300% i kryzys ;) 

Opublikowano
Godzinę temu, galakty napisał(a):

Chcesz mieć gwarancję i dystrybucję polską to kup w sklepie z dystrybucją polską, a nie tam gdzie taniej :hihot: 

Albo weź inny monitor, OLED to OLED, nie ten to inny. 

No póki co mam tylko dwa modele do wyboru chcąc 5gen QD i wcale nie taniej, 5500 a w Polsce ma być za 5400 :) 

34 minuty temu, Lameismyname napisał(a):

Znając rynek, to jutro może się okazać, że "brakuje ciekłych kryształów do produkcji monitorów" i myk cena 300% i kryzys ;) 

Dokładnie, jak ja coś planuje kupić to zaraz zaleje fabryki na Tajwanie :E 

Opublikowano

Pomijajac juz ta dostepnosc to placic 5500zl za ten monitorek to naprawde musisz byc zdesperowany, a za rok ten monitor bedzie za pol ceny :hihot: W dodatku miedzy twoim oledem roznie beda znikome, poza czcionka to ty w grach nie zoabaczysz zadnej roznicy, no dobra moze odswiezanie ;) 

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

@Mizu

Ileż można Ci tłumaczyć że model od MSI 341CQR x36 jest na IDENTYCZNYM panelu co PG34WCDN.

MSI był dostępny poniżej 5k w większych ilościach sztuk na morlech naście dni temu.

Sfiksowałeś się na marce Asus?

Edytowane przez kamilos69
  • Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Mizu napisał(a):

Tu ich odpowiedź:
mszBCk8.thumb.png.6fa905a69afbfc9a09b6489ab7ba0f80.png

Przekonałeś mnie. Poczekam na polski "rzut"

xD

@kamilos69 matryca ta sama, ale okrojony DP i czujnik zbliżeniowy ( jeśli dobrze zrozumiałem w recenzji) jako kamerka. Hard pass dla mnie :)

Edytowane przez Wuadator
  • Upvote 1