MaxaM 1 957 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja (edytowane) 26 minut temu, Mizu napisał(a): Posprawdzaj tryby HDR jak chcesz zobaczyć zieleń. A ten sam test na sRGB. Black crush z tego co czytam jest najlżejszy na domyślnym wide gamut. Banding za to na innych testach będzie lepiej widoczny czy w niektórych grach Wspominałem, że zrobiłem maraton RE. Grałem tylko w pełnej ciemności. HDR + RenoDX (bez reno to jakaś kpina przy niektórych częściach). Aż zażartuję, że już jestem ekspertem od czarnego w tym monitorze Moja sztuka nie ma żadnego zielonego zabarwienia i tyle. Z tym bandingiem też nie wiem o co Ci chodzi. Wrzuciłem Ci zdjęcie 95%, które wszyscy wrzucają jeśli mają z nim problem, i z lupą tam jego szukać. Problem z bandingiem wygląda tak, chyba jest różnica względem mojego zdjęcia? Więc po co drążyć na siłę. Doszukiwać się czegoś, czego nie widać na co dzień i nawet w teście? EDIT Sorki, myślałem, że cytujesz moją wiadomość i odpisałem. Ale odpowiedź wciąż aktualna Edytowane 23 Maja przez MaxaM
Kyle 514 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja 2 godziny temu, Mizu napisał(a): Alienware strasznie agresywnie u mnie próbuje wgrać profil ICC przez Windows Update przy różnych okazjach, chwile sie musiałem odenerwować czemu wszystkie aplikacje mają wyprane kolory W aplikacjach mających własny CMS w ustawieniach zgodności, powinieneś wyłączyć je spod Windowsowego CMS.
Wuadator 85 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja 4 godziny temu, Mizu napisał(a): Posprawdzaj tryby HDR jak chcesz zobaczyć zieleń W kolejności: 1 - cinema HDR 2- Gaming HDR 3- Console HDR 4-HDR 500 Co do media expert, to widziałem, następnego dnia po moim zamówienia cena poleciała do góry. Not cool
Wuadator 85 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja @Kadajo no... wycelowałem, kliknąłem i w sumie tyle Ciemny pokój, jakoś się nad techniką nie zastanawiałem. Jak masz jakieś wskazówki, to zrobię jeszcze raz 🤭
Kadajo 9 793 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja Nie rób na automacie, bo on wszytko próbuje zrównać do "0" łącznie z balansem bieli
Wuadator 85 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja @Kadajo Próbowałem zrobić lepiej, w jakiś innych trybach- no cóż, fotografa ze mnie nie będzie. W każdym razie, nigdzie nie wygląda tak, jak w temacie na reddicie ( console HDR na zdjęciu daje trochę inną barwę niż pozostałe), ja zielonego nie widzę.więc raczej jest ok
Mizu 139 Opublikowano 23 Maja Opublikowano 23 Maja @Wuadator a jakie firmware masz? Powinno być od razu w OSD. Ciekawe, wygląda jakby Ciebie problem nie dotyczył a tak dużo osób na reddicie postowało razem ze zdjęciami tej zieleni, że to na pewno nie niszowy problem. Kwestia sztuki? @MaxaM widze, że już sam ogarnąłeś, że to było do kogo innego i w sprawie ASUSa. Nic w Twoim MSI już nie doszukuje, na pierwszym miejscu w ogóle nie planuje go kupować Mam nadzieję, że Alienware szybciej będzie na rynku to przeskoczę na ich model, przy ich gwarancji RMA każdej innej firmy wygląda jak nieśmieszny żart
Wuadator 85 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja 7 godzin temu, Mizu napisał(a): a jakie firmware masz? Mcm101, czyli taki, jak wszyscy. U mnie kalibracja kolorów w osd wygląda normalnie, nie ma spadku, przy niskich wartościach 1
MaxaM 1 957 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja (edytowane) 12 godzin temu, Mizu napisał(a): widze, że już sam ogarnąłeś, że to było do kogo innego i w sprawie ASUSa. Nic w Twoim MSI już nie doszukuje, na pierwszym miejscu w ogóle nie planuje go kupować Mam nadzieję, że Alienware szybciej będzie na rynku to przeskoczę na ich model, przy ich gwarancji RMA każdej innej firmy wygląda jak nieśmieszny żart Zamiast rozkminiać, bierz teraz MSI/Asusa i tyle, bo pewnie kolejny refresh 34" będzie dopiero za 2-3 lata Nie liczyłbym na dostanie Della w tym roku. Nawet nie było zapowiedzi. Z tą matrycą jest jakaś dziwna sprawa. Pierwsze sztuki MSI trafiły do ludzi już w styczniu. Obecnie mamy zaraz połowę roku, a monitor wciąż jest bardzo trudno dostępny (w tym momencie niedostępny w każdym dużym sklepie). Zakładam, że z Asusem będzie podobnie. I gdzie jest Gigabyte, który był zapowiedziany z dostępnością na Q1? Nie wspominając już o HP, Acer, AOC, którzy też zapowiedzieli swoje modele. Czyżby nowa matryca ma bardzo słaby uzysk? I np. właśnie Dell nie chciał się bawić w tak mały wolumen? Edytowane 24 Maja przez MaxaM
Valeri 35 Opublikowano 24 Maja Opublikowano 24 Maja Zerknijcie na swoje MO27Q28G czy tez macie skazy na ramce u mnie: https://ibb.co/bj56bZk1 1
CajraX 309 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja W sumie to wolę nie sprawdzać, skoro od miesięcy nie zwróciłem na to uwagi
ODIN85 4 866 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja (edytowane) Pamiętaj że raz zobaczone już nie da się odzaboczyć Edytowane 25 Maja przez ODIN85
galakty 5 063 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 15 godzin temu, Valeri napisał(a): Zerknijcie na swoje MO27Q28G czy tez macie skazy na ramce u mnie: https://ibb.co/bj56bZk1 Nie mam, rób zwrot
ODIN85 4 866 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja https://ithardware.pl/aktualnosci/oled_przejmuje_rynek_monitorow_sprzedaz_eksplodowala_78-51175.html 2
blabla123 991 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Nie ma się co dziwić. Przekroczyły magiczną barierę 2000zł i do tego można przebierać w modelach. Dla "pro" userów to i jest przedział 3000-5000 ale dal przeciętnego zjadacza chleba te 2k to myślę, że była granica wejścia w OLED. Sam kupiłem niedawno, bo był za ~1800, a po zbiciu 2 ratami gratis chyba koło ~1700 wychodziło to grzechem było nie brać. Nawet kosztem tego, że 1440p zamiast 2160p co miałem wcześniej.
Kyle 514 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 14 minut temu, ODIN85 napisał(a): Wielu i tak czeka na oleda 24 za 999zł. ApocoToKomu ... AKomuToPotrzebne 1 1 2
galakty 5 063 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja 29 minut temu, ODIN85 napisał(a): Wielu i tak czeka na oleda 24 za 999zł. To się nie doczeka. 1
some1 702 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Kwestia czasu. Chyba, że inflacja wystrzeli. Niektórzy tutaj jeszcze niedawno upierali się, że OLEDy nie zejdą poniżej 2k, bo to produkt premium 1
galakty 5 063 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja No zeszły poniżej 2k ale pierwsze generacje, które wyparły nowsze Kiedyś IPS też kosztował 2k. OLED 24" to trochę czasu zejdzie jeszcze, a 1k to raczej nie za nowy ze sklepu (nie mówię że za 4 lata tak nie będzie, ale sorry lepiej korzystać ze sprzętu niż czekać).
Lameismyname 3 943 Opublikowano 25 Maja Opublikowano 25 Maja Pamiętam jak Miniledy chodziły po ~1700zł, a za rok już za 1000zł nówki szło kupić. Dzisiaj najtańsze OLEDy z promek za 1450zł, to i za rok myślę, że przynajmniej do pułapu 1200zł dojdą. 1
Rekomendowane odpowiedzi