Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wybrakowane chipy zawsze przycinali i dawali do niższych kart. Teraz się nie pierdolą i wstawiają do najwyższej karty mimo iż nie jest w pełni sprawna. Ładnie ta NVIDIA sobie pogrywa. Ale z drugiej strony i tak większość poleci po ich karty.

Opublikowano
5 minut temu, lukadd napisał(a):

Za 2 do 4 miesięcy się wszystko ustabilizuję.
A na przeczekanie można śmigać w indyki, jest tego cała masa i nieraz jakością rozrywki znacznie przewyższają  te wszystkie zbugowane i nie dopracowane gnioty AAA co premierowo są wydawane :E

W zasadzie Indyki to obecnie jak mam 4090 to jest zdecydowana większość gierek jakie ogrywam :E Bo z AAA to raz na rok czy dwa tylko coś interesującego wpadnie :E

Mam nadzieję, że przez ten czas nie kupię kolejnej karty graficznej. :wariat: No ale w przeciągu tygodnia kupiłem 3 karty. :hihot:

Upgrade z RTX 4060 na RTX 4060Ti 16GB, to jest sztos, teraz pamięci wystarczy w 4K. xD

Opublikowano

serie GTX 50X oraz RTX 50X są do siebie MEGA podobne ... 

NV powinna omijać ten numerek 5 w nazwie ...

Jedyna słuszna karta do zakupu to loteria chipowa, masz pocięty chip czy masz jeszcze bardziej pocięty chip. 

Opublikowano
3 minuty temu, lukadd napisał(a):

Chyba upgrade znaczy downgrade z 4090 bo tą miałeś jeszcze niedawno przed 4060 :E 

Mocno ci się musi nudzić, aby z 4090 takie fikołki robić :E

RTX 4090 skończył tak samo jak poprzednie karty, przez rok granie, a później już tylko przeglądanie neta. :E

Wymieniłem na RTX 4060 i znów wróciła chęć do grania, lecz teraz w stare gry.  :)

• Like 1
  • Upvote 1
Opublikowano
16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Reasumując... jak już X-kom ogarnie dupę, to będę pierwszym posiadaczem Asus z obciętymi ROP :D :D :D

Pocięte ropy i koncert świerszczy gwarantowany, szkoda, że dostarczenie karty nie jest gwarantowane xD jakby nie patrzeć pewnie będziesz mieć pecha.

Opublikowano (edytowane)

Ja do tego podchodze na spokojnie. 4090 sprzedalem na czysto za rowniosienkie 8k. Po przejrzeniu wielu testow na plaskim ekranie i w VR spokojnie moge przyjac srednio +40% do wydajnosci.

8K+40%=11.2k - to jest moj idealnie skalujacy sie budzet. W tej cenie pojawiaja sie juz oferty na TUFy w Niemczech i dzis byl Trio za 12k na polskim Amazonie. Moge nagiac budzet do 12k doplacajac do MFG. Jak kupie w tej cenie karte w przeciagu najblizszych tygodni (a czuje w kosciach, ze tak bedzie) to bede w pelni usatysfakcjonowany z zakupu. Moge tez kupic za 15k, ale satysfakcja z zakupu/przejscia bedzie znacznie nizsza.

Generalnie zmiana z 4090 na 5090 to nie taki diabel straszny i to moze miec sens wbrew temu co niektorzy pisza.

Edytowane przez DżonyBi
Opublikowano
57 minut temu, RTX4090 napisał(a):

serie GTX 50X oraz RTX 50X są do siebie MEGA podobne ... 

NV powinna omijać ten numerek 5 w nazwie ...

Jedyna słuszna karta do zakupu to loteria chipowa, masz pocięty chip czy masz jeszcze bardziej pocięty chip. 

FX to też 5.

Opublikowano
2 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Problem ze w niektórych grach jak nie masz akceleracji sprzętowej to Physx nie włączysz na najwyższy poziom.

Ogólnie nikt nie rozumie po kiego uja oni to zrobili.

Jak nikt nie wie, jak wszyscy wiedzą.

Zmiana priorytetów: Teraz AI, a gaming to nas nie obchodzi.

Dobrze, że nie wycięli portów video zastępując skompresowaną kiszką po USB. I że gry poniżej DX12 się w ogóle odpalają. ;)

Opublikowano

Zobaczcie sobie jak radzi z takim Gothic ramake 4080 u czystych. To jest poziom grafiki na karcie za 4k która znika by pojawić się zaraz za 4.5k na portalach do odsprzedaży... Masakra.

Wersja demo Gothic Remake będzie dostępna dla wszystkich od 24 lutego (poniedziałek) od godziny 19 na Steamie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Reasumując... jak już X-kom ogarnie dupę, to będę pierwszym posiadaczem Asus z obciętymi ROP :D :D :D

Ty się lepiej zastanów w jaki badziew się ładujesz, bo Twój Gainward Phantom 4090 to naprawdę dobra karta. 

Bez jaj, jak Nvidia mogła aż tak spieprzyć tą generację - kart prawie nie ma, a te co są to albo się palą albo ROP brakuje, za chwilę pewnie wypłyną jeszcze inne kwiatki. Ta generacja powinna zmienić nazwę z Blackwell na Shitwell... 

Edytowane przez Element Wojny
  • Like 1
  • Upvote 5
Opublikowano
4 godziny temu, lukadd napisał(a):

Zrobiłem sobie z ciekawości bencha na 4090 w Mafii 2, 112fps średnio w 4k max z PhysX.

Na 5090 ~26fps wypluwa 8:E Co ta nvidia odwala to już w pale się nie mieści.

Mafia 2 czy Mafia 2 Definitive? 

Opublikowano
3 godziny temu, lukadd napisał(a):

No to ci pisałem przełączałem w oryginalnej Mafii 2 na procesor i jest padaka :E taka sama jak na 5090 który nie obsługuję physx i leci 26fps w benchu :E .

Jak karta nie obsługuje physx to on musi lecieć na procku, dlatego to tak wygląda.

Swoją drogą przecież physx to tylko software, serio nie chciało im się paru linijek kodu w chacie gpt przerobic zeby to działało na 50xx?

32 minuty temu, DżonyBi napisał(a):

Z tymi ROPami wiadomo, ze nic nie wiadomo. Temat z wtyczka tez jest do ogarniecia.

Nic się nie bójcie, w 60xx nvidia zapaczuje w steroenikach i nikt wglądu w ropy i inne tego typu nie będzie miec, po co się denerwowac, że dali mniej.

• Thanks 1
  • Upvote 1
Opublikowano

pshysx to jeden z pierwszych gwozdzi dla radka a teraz odpuszczaja, niezły kasztan :P bo im sie sterowników nie chce optymalizować :)

Opublikowano
3 godziny temu, Kadajo napisał(a):

Problem ze w niektórych grach jak nie masz akceleracji sprzętowej to Physx nie włączysz na najwyższy poziom.

Ogólnie nikt nie rozumie po kiego uja oni to zrobili.

Z drugiej strony, physx jak go nvidia kupiła i ubiła karty ageia zaczął być przez nich rozwijany i sam pamiętam jaki opad szczeny powodował, a potem, jak już mieliśmy zajebiste grafiki, której mogłyby to liczyc, to się zaczęło - ray tracing, wszystko się ma swiecic jak jajca psa na wiosnę. I nvidia zaczęła olewać technologie, chyba razem z devami. Gdzie jest hairworks? Gdzie te wszystkie bajery ficzery, gdzie gry, ktore maja fizykę jak half life 2? 

5 godzin temu, Stjepan napisał(a):

Generacja mem. :E 

Ale za to możesz sobie wtyczkę z wentylatorem kupić.taobao_173f0e80b1.thumb.webp.92f6acd69877a66431f2d0eb10032e6c.webp

Opublikowano
1 minutę temu, DżonyBi napisał(a):

Smiejecie sie, a ja na ten adapter mam smaka.

Bo ładny plastik na zdjęciu? Spoko, karta za 20k, która lubi miec spalona wtyczkę więc adapter z Temu zarzucimy, co może pójść nie tak  :E

• Haha 1
  • Upvote 2