Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, j4z napisał(a):

Nie jest to do końca prawda. Na audiozoofilskim jest typ, który od lat się kłóci, a oleda w życiu nie miał. Może kiedyś był problem i teraz do końca życia tej technologii ludzie jego pokroju będą się wykłócać? Nie wiem, nie wnikam, gardzę takimi konwersacjami. Wiem jedno, dla mnie OLED to był spory przełom i na razie nic mi się nie wypaliło, a kilka lat spędzonych z różnymi LCD było męczarnią. 

To jest CECHA tej technologi która nigdy nie zostanie wyeliminowana.

Nie jest kwestia CZY ci się OLED wypali tylko, KIEDY.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)

Dosłownie wierzyć się nie chce :( Nie miałbym sumienia tak bezczelnie (w ogóle)  oszukać innego człowieka. Jestem do przykładu 18 lat, 8 miesięcy, 14 dni na alledrogo i nigdy nikomu kitu nie wcisnąłem pomimo tego, że mam trudny charakter :hihot: 

Edytowane przez leven
Opublikowano
29 minut temu, leven napisał(a):

Oled prędzej czy później traci na jakości ze względu na organiczne diody. One się z czasem zużywają. Dla tego wybrałem Qled (quantum dot) No ale to temat o kartach, więc przenieś post do TV/monitory.

Coraz bliżej poziomu Odyna:hihot:

• Like 2
  • Upvote 1
Opublikowano

Na rtx 5090 TUF w trybie silent uzyskuje 77C max w cyberpunk i furmark . Natomiast w trybie performance max jest 70/71C w tych samych programach .

Wydaje mi się że ta karta potrafi lepiej chłodzić sądząc bo testach tu i tam.

rtx 5090 77C.png

Opublikowano

Dla mnie tragedia, bo muszę mocno przycinać na wydatkach, żeby odłożyć na coś nowego, dla tego mocno mnie to wkurzyło. Jakiś dzban wysyła cegłę i pewnie myśli, że mu to na sucho ujdzie. Do paki z dziadem :balon:

Opublikowano
51 minut temu, Alonzo napisał(a):

Na rtx 5090 TUF w trybie silent uzyskuje 77C max w cyberpunk i furmark . Natomiast w trybie performance max jest 70/71C w tych samych programach .

Wydaje mi się że ta karta potrafi lepiej chłodzić sądząc bo testach tu i tam.

rtx 5090 77C.png

No ale hotspot to w okolicach temperatury słońca pracuje :D 

Opublikowano
W dniu 18.09.2025 o 18:32, Doamdor napisał(a):

Miałem dwa dni 5060TI Dual 16GB, nie polecam głośne i gorące było, 80* i 2000rpm.

Robisz deshroud, zakładasz dwa wentylatory Arctic P12 PWM PST na trytytkach (22zł za jeden jak kupisz 5  naraz, 5pcs value pack), podłączasz do karty graficznej używając adaptera 4 pin PWM VGA (12zł) lub do płyty głównej + program fan control. 

Opublikowano
15 godzin temu, leven napisał(a):

Oled prędzej czy później traci na jakości ze względu na organiczne diody. One się z czasem zużywają. Dla tego wybrałem Qled (quantum dot) No ale to temat o kartach, więc przenieś post do TV/monitory.

Tak na szybko, żeby nie przeciągać tematu o monitorach w tym wątku. QD-OLED wypalony po dwóch latach (Dell Alienware). Boczne pasy innej jasności szczególnie widoczne na ciemno-niebieskich/zielonych jednolitych tłach. W normalnym użytkowaniu prawie niewidoczne. Dell podszedł do sprawy szybko i wymienił monitor, także tego - albo mam pecha albo za dużo youtube wjechało :)