Doamdor 2 228 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu @Kadajo Na bilet wystarczy, albo RTX 5060. Jak ludzie będą dużo płacić, to zrobi się downgrade.
Kadajo 8 021 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Jak ceny wystrzela 1000-krotnie to se lotniskowiec kupicie Prosto od Trumpa i jeszcze w gratis złota karta będzie
Fatality 722 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 43 minuty temu, Qrdello napisał(a): 5080 Prime'a widziałem jakoś w okolicach grudnia za coś koło 4200-4300, żałowałem wtedy że nie poczekałem - teraz takie karty powyżej 5,5 chodzą w niektórych miejscach. No ja w PL to widzę tylko już za 6k w górę Dobrze, że tydzień temu wyłapałem outlet za 4.8k
Qrdello 960 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu No 8 stów różnicy do jakiegoś normalnego 5070ti to jeszcze nie tragedia. Jakby nie patrzeć 20%.
Doamdor 2 228 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) @Qrdello Ostatnio typ kupił RTX 5090 Vanguard za 15 tys zł i zadowolony, po jego zakupie cenę szybko podnieśli za 17 tys zł. Obecne ceny RTX 5070 Ti wracają do cen premierowych. Edytowane 2 godziny temu przez Doamdor 1
Art385 379 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu (edytowane) 59 minut temu, Mpro napisał(a): daj spokój, od karty bardziej boli mnie, że przespałem RAM Teraz to tam wuj ale jak wypuszczą zena 6 i nie będzie ramu, to będzie można, co najwyżej pójść do lasu na grzyby i w ramach rozrywki tłuc się z Rumunami o łubiankę Edytowane 2 godziny temu przez Art385 1
Qrdello 960 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 23 minuty temu, Doamdor napisał(a): @Qrdello Ostatnio typ kupił RTX 5090 Vanguard za 15 tys zł i zadowolony, po jego zakupie cenę szybko podnieśli za 17 tys zł. Obecne ceny RTX 5070 Ti wracają do cen premierowych. Tej karty w tej cenie do gamingu nigdy w życiu bym nie kupił, nawet zarabiając 50k miesięcznie Dla mnie absolutne max to jest 4, no 4,5k za taki sprzęt. A i tak jeszcze 2 lata temu myślałem nigdy nie przekroczyć 2,5k za taki sprzęt. Co innego gdybym miał na takiej karcie pracować. No ale to wtedy kupuję tak, żeby w koszty wrzucić. Inwestycja jak kupno, nie wiem, auta? Drukarki 3D? Porządnej stacji lutowniczej?
brzecol 23 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Godzinę temu, Kadajo napisał(a): Ja już mam krzesełko i chipsy na premierę nowych generacji, to dopiero będzie cyrk i jak się każdy fanatyk PCMR będzie zabijał o nowe karty albo płacił każdą cenę i udawał ze nie stracił, bo poprzednią kartę "dobrze" sprzedał Godzinę temu, Fenrir_14 napisał(a): @Kadajo będzie jak co premierę. Zwinne palce, szybki net i później odkreślanie tygodni w kalendarzu czekając na dzień w którym zapuka mikołaj 🤣 Ja czekam żeby poczytać rozterki i bóle januszy biznesu którzy upłynnili karty przed premierą żeby pozyskać kapitał pod inwestycję haha. Ja bardziej zostawiam kasę na ten okres pod inwestycje. Wtedy są mega okazje do wyrwania kart jeszcze na gwarancji, które z założenia będzie można drożej sprzedać tak jak się to udało w tym roku. Znając nVidie, to znowu przygotują 87 egzemplarzy potencjalnego 6090 na świat, z czego 4,5 sztuki na Polskę. Tydzień po premierze karty upłynniane na szybko przed premiera już będą 20-30% droższe na olx-ach i innych ejbajach. 1
Ghost589 8 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 1 godzinę temu, Mpro napisał(a): no chyba za warto dopacic do 5080 gaming oc za 6000 zł ? myslac bardziej przyszłosciwo... tylko te 16gb Bierz ja masz możliwość tego Prime 5070 TI. Będziesz zadowolony. Ja początkowo w listopadzie kupiłem Prime 5070 bez TI, ale go odesłałem bo stwierdziłem, że nie przemyślałem i 12 GB VRAM będzie za mało. Następnie zamówiłem Prime 5070 TI - wtedy coś za około 3500 zł i jest git. Karta bez zbędnych światełek itp. chyba, że lubisz. Jest cicha nie grzeje się mocno - zrobiłem też mały UV. Myślałem czy też nie brać 5080, ale stwierdziłem, że jeżeli ma też 16 GB VRAM jak 5070 TI to jest to bez sensu - jakby chociaż miała te 24 GB. Założyłem, że posiedzę na tej karcie parę lat i wymienię np na serię 6000, ale patrząc na to co się dzieję to mogę zostać już z tą kartą na zawsze ,albo przynajmniej do momentu, w którym się zepsuje.. Edytowane 1 godzinę temu przez Ghost589 1
Qrdello 960 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Otóż to, vram w 5080 ni to przysrał ni przyłatał. W WQHD potrafi być na styku, a chcąc pójść wyżej, np. w szerszy ekran lub 4k - zaczyna być już niebezpiecznie
Doamdor 2 228 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) 12 minut temu, Qrdello napisał(a): Tej karty w tej cenie do gamingu nigdy w życiu bym nie kupił, nawet zarabiając 50k miesięcznie Dla mnie absolutne max to jest 4, no 4,5k za taki sprzęt. A i tak jeszcze 2 lata temu myślałem nigdy nie przekroczyć 2,5k za taki sprzęt. Co innego gdybym miał na takiej karcie pracować. No ale to wtedy kupuję tak, żeby w koszty wrzucić. Inwestycja jak kupno, nie wiem, auta? Drukarki 3D? Porządnej stacji lutowniczej? Jeszcze wszystko przed tobą, powoli do przodu. 7 minut temu, Qrdello napisał(a): Otóż to, vram w 5080 ni to przysrał ni przyłatał. W WQHD potrafi być na styku, a chcąc pójść wyżej, np. w szerszy ekran lub 4k - zaczyna być już niebezpiecznie Nie miałem problemów z graniem w 4K na RTX 5070 Ti, lecz nie brakowało mi w tej karcie VRAM, a wydajności. RTX 5080 w 4K niewiele by zmienił. Edytowane 1 godzinę temu przez Doamdor
Mpro 27 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu (edytowane) kupiłem gigabyte gaming oc 5070 ti za 4300. I tak nigdzie taniej nie znalazłem, a ceny wszedzie to juz 4500-4700. Zarejestruje i bedzie gwarancja na 4 lata. I tyle ma mi wytrzymać. Drożej wiadomo, niż windforce czy ventusy... ale bedzie komora parowa i lepsze chłodzenie. EDIT: bezpośrednio po moim zamowieniu podnieśli cene o 100 zł, ciekawie sie robi. Edytowane 53 minuty temu przez Mpro
damyan123 42 Opublikowano 49 minut temu Opublikowano 49 minut temu @VRman reckę tego PNY bez plusa masz na purepc.
VRman 2 983 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu (edytowane) Nie wymawiaj zakazanego słowa bo dostaniesz po łbie od moderatorów To miałem na myśli pisząc, że to strona o czystej krwii pececie, bo nie chciałem wymieniać Imienia Tego Którego Nie Wolno Wymieniać To właśnie tam znalazłem test głośności i ostry komentarz odnośnie poziomu Ventusa. Edytowane 46 minut temu przez VRman
damyan123 42 Opublikowano 45 minut temu Opublikowano 45 minut temu A to nie wiedziałem, że to temat polityczny sry to się więcej nie powtórzy 1
some1 594 Opublikowano 28 minut temu Opublikowano 28 minut temu 2 godziny temu, oldfashioned napisał(a): Nie zawsze idzie w gore, ale nie masz zadnej przeslanki ze tutaj chocby wzrost cen zwolni, za to masz codziennie dawke jakiegos info, ze to idzie w druga strone - i to nie tylko takiego info, ktore ma na celu podkrecanie paniki. A gdy walnął covid i krypto jednocześnie, były przesłanki, że kiedyś będzie lepiej? Jeszcze gorzej to wyglądało i tak samo niektórzy wieszczyli armageddon. Raz jest drożej, raz jest taniej. Na razie wróciliśmy z cenami mniej więcej do okresu na premierę tych kart, czyli tego co było niecały rok temu. Oczywiście to nie koniec i będzie jeszcze drożej, więc tutaj się zgadzam, że lepiej nie odkładać tegorocznych zakupów na później. Sam skompletowałem właśnie niedrogi komputer za 2700 PLN, pół roku temu kosztowałby pewnie ~2000, a gdybym miał te same części kupić jeszcze raz dzisiaj, pewnie musiałbym dać ponad 3k za to samo.
oldfashioned 628 Opublikowano 23 minuty temu Opublikowano 23 minuty temu No ale tez badzmy powazni, troche inna skala makro w kontekscie lanuchow dostaw wszystkiego vs jakis krzemowych plytek. Wtedy ze wszystkim byl problem, teraz tylko ulica ma problem - nvidka kreci coraz lepsze wyniki mimo naszego bolu rzyci. Nvidia ma sie dobrze, po prostu sra na malo oplacalny biznes - ich NIC nie boli.
Rekomendowane odpowiedzi