Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
20 minut temu, leven napisał(a):

Albo mam kartofel  (procesor) albo mobo klocek :E 

Możliwości Tomahawka Z790 kończą się w okolicy 6800-7000. A przynajmniej było tak jeszcze rok temu. Spróbuj tyle ustawić i obniżyć timingi skoro masz pamięci az 8000 Mt/s. 

Opublikowano (edytowane)

7200mt cl 32 pyka, ale różnica pomiędzy 6400mt CL30, a 7200 CL 32 jest może z 5 % na korzyść 7200.  Zostawiam 6400mt CL30 :) 

Mobo staruje na 7800mt, ale jest niestabilna. 8000mt nieosiągalne - ściana na 7800mt

Edytowane przez leven
Opublikowano
28 minut temu, leven napisał(a):

Ustaw RAM na 6000mt CL 30. Odpal gry i napisz, czy to ma jakieś znaczenie. Ostatnio (rok temu) kupiłem RAM 8000mt w dualu i kurde komputer był niestabilny. W życiu bym się nie spodziewał, żeby niestabilny RAM potrafił wywalić grę do pulpitu bez komentarza, a jednak.

Teraz delikatnie memki ustawione: 6400mt CL30 i śmiga jak ta lala. Albo mam kartofel  (procesor) albo mobo klocek :E 

EDIT:

5.jpg

6.jpg

RAM mam na 5600MT

Opublikowano (edytowane)

No dobra, jest wydajniejszy. 

Poczytałem sobie o 9700x i wygląda na to, że to praktycznie zawodnik dla 14600k :) 

Dla procesora, który ma 3 lata :lol2: i to zwykły średniak :E 

https://www.intel.com/content/www/us/en/products/sku/236799/intel-core-i5-processor-14600k-24m-cache-up-to-5-30-ghz/specifications.html

Tego 5060ti masz w wersji 16GB Vram ?

UV robiłeś ?

7.jpg

Jak przy obciążeniu ?

O kurde, chyba czas na PTM - jeszcze nie stosowałem. Czytałem o tym wynalazku i ludzie przestrzegają, że mnóstwo podróbek wychodzi. 

8.jpg

W tle Wiedźmin 3 - dobre 6 stC więcej, niż wcześniej. Pasta zdycha.

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)

@levenJeśli mnie pytasz, to teraz mam 5060Ti 8GB na przeczekanie, lato jest mało się gra i mało W bierze. 

5060Ti 16GB pogoniłem w kwietniu i wymieniłem na 5070. 

Kumpel ma w sierpniu kupować 5080, to jego 5070 pewnie pójdzie do mnie :P

UV mam z OC ogarnięte zawsze. 

39 minut temu, leven napisał(a):

Pasta zdycha.

Ja raczej obstawiam temperaturę otoczenia, u mnie VRM w lutym max 50* teraz 55*, po prostu jest cieplej to i otoczenie cieplejsze. 

Edytowane przez ShaDow_Pro
Opublikowano

@leven Miałem 5070Ti, ja lubię zmieniać sprzęt i karty, 5070 pasuje idealnie w moje wymogi, 12GB to nie problem, obecnie nawet na 8 śmigam w to co potrzebuję, jak ktoś kupuje kartę raz na kilka lat to wtedy może być mało pamięci.

A do obecnej jeszcze 007 dostałem, więc odsprzedając i tak będę na + ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
15 godzin temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Przecież 9700X jest lepszy od i5 12600 :hihot:

A co do pamięci to fakt, 5600 to słabizna. 

IMC w GraniteRidge ma bazowo 2800MHz(RAM 5600MT 1:1). 

Edytowane przez AMDK11
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Nic się nie dzieję, miałem też w ostatnim czasie 7800X3D, 7700, z inteli twoich ulubionych 13600K,13700K,13900K i masę innego sprzętu, teraz główny komp jest dla mnie wystarczający z myślą o pojawieniu się 5070 w przyszłości od kumpla w dobrej ofercie :szatanek:, najlepszą zabawę mam obecnie w bardziej retro sprzętach ;)

Edytowane przez ShaDow_Pro
  • Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, leven napisał(a):

Ostatnio (rok temu) kupiłem RAM 8000mt w dualu i kurde komputer był niestabilny. W życiu bym się nie spodziewał, żeby niestabilny RAM potrafił wywalić grę do pulpitu bez komentarza, a jednak.

Może być nawet tak, że ram przechodzi TM5, przechodzi nowe gry, a w jakiejś starej gierce wywala do pulpitu. Przekonałem się o tym, jak za bardzo obniżyłem tRCD i tRP.
TM5 bez błędów na rozgrzanych pamięciach, a Crysis Warhead wywalał się zawsze w tym samym miejscu (praktycznie kilkadziesiąt sekund po wczytaniu sejwa), pamięci jeszcze zimne, więc to nie o temperaturę chodziło.

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, wamak napisał(a):

Może być nawet tak, że ram przechodzi TM5, przechodzi nowe gry, a w jakiejś starej gierce wywala do pulpitu. Przekonałem się o tym, jak za bardzo obniżyłem tRCD i tRP.
TM5 bez błędów na rozgrzanych pamięciach, a Crysis Warhead wywalał się zawsze w tym samym miejscu (praktycznie kilkadziesiąt sekund po wczytaniu sejwa), pamięci jeszcze zimne, więc to nie o temperaturę chodziło.

Zauważyłem to, ale sporo czasu zajęło mi rozgryźć  powód.  Gdyby jakiś komunikat się pojawił, to może poszedłbym wedle komunikatu, ale to się działo w nieoczekiwanym czasie bez ostrzeżenia :E 

Grafikę miałem na celowniku, może za niskie napięcie na CPU :hmm:

Dupa... RAM źle ustawiony :E 

Edytowane przez leven
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, ShaDow_Pro napisał(a):

Nic się nie dzieję, miałem też w ostatnim czasie 7800X3D, 7700, z inteli twoich ulubionych 13600K,13700K,13900K i masę innego sprzętu, teraz główny komp jest dla mnie wystarczający z myślą o pojawieniu się 5070 w przyszłości od kumpla w dobrej ofercie :szatanek:, najlepszą zabawę mam obecnie w bardziej retro sprzętach ;)

Ja tam nie zmienię na nic starszego. Złożyłem konfig z myślą o przyszłych generacjach. 

18 godzin temu, leven napisał(a):

Ździebko nie kumam Twojego seta. Zasiłka 1600Wat Titanium za 2500zł. Mobo wypas. Cudna karta  (moje marzenie) 5080, a proc na poziomie Intela 12600 :lol2:

No i memki na 5600mt ? 

Co jest grane ?

Uznałem, że ten procesor na razie w zupełności mi wystarczy. Nie interesuje mnie, czy jakikolwiek procesor Intela(P i e rdzenie) mu dorównuje, ponieważ komputer jest z myślą pod rozbudowę do X3D 1xCCD Zen5 i Zen6.

Liczba klatek na sekundę (FPS), jaką uzyskuje w grach przy 2560x1440 z tym procesorem, kartą RTX 5080 i ustawieniami RAM, jest niezwykle satysfakcjonująca. Nie sądzę, żeby 6000MT RAM zrobiło aż taką różnicę. Procesor w stresie max 67-68°C.:D 

Edytowane przez AMDK11
Opublikowano
7 minut temu, leven napisał(a):

Minimalny FPS, nie maxymalny/średni. Jakiś czas temu zrobiłem test RAM przy 8700 Intel na B-die, czy już na muchach :hmm:

Tak czy siak taktowanie RAM dodał sporo % w minimum FPS.

Wnioski z testowania na Intelu przenosisz niepoprawnie na platformę AMD z 3D.

"

W skrócie: w procesorach AMD Ryzen z 3D V-Cache (np. AMD Ryzen 7 7800X3D, AMD Ryzen 7 9800X3D, AMD Ryzen 9 7950X3D) podkręcanie RAM-u powyżej DDR5-6000 zwykle daje niewielkie korzyści, znacznie mniejsze niż na wielu platformach Intela.

Dlaczego?

Duża pamięć cache 3D V-Cache zmniejsza zależność procesora od dostępu do RAM-u.

Dla platformy AM5 "sweet spot" od dłuższego czasu to około DDR5-6000 CL30–32.

Powyżej 6000 MT/s zysk w grach często mieści się w granicach błędu pomiarowego (0–3%, czasem 5% w pojedynczych tytułach).

Dużo większe znaczenie ma niska latencja i poprawne ustawienie kontrolera pamięci niż samo podnoszenie częstotliwości."

Opublikowano
21 minut temu, sideband napisał(a):

Na Intelach z DDR5 też oc pamięci powyżej pewnego progu też daje tyle co nic ;)

Ale fanboje zawsze będą twierdzić co innego :hihot:

I twierdzić że 12600 jest równie szybki jak 9700X. Chyba w mokrych niebieskich snach :hihot:

• Upvote 1
Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.06.2026 o 13:36, leven napisał(a):

Minimalny FPS, nie maxymalny/średni. Jakiś czas temu zrobiłem test RAM przy 8700 Intel na B-die, czy już na muchach :hmm:

Tak czy siak taktowanie RAM dodał sporo % w minimum FPS.

W grach, w które grałem i które testowałem do tej pory, nie uświadczyłem na tyle niski minimalny FPS by pogarszało to komfort z gry . Rozgrywka jest bardzo płynna. Nie twierdzę jednak, że wyższe ustawienia pamięci RAM nie spowodują wyższego minimalnego FPS . Po prostu przy tej płynności nie będzie to miało nagle efektu: „Teraz szarpie, ale jak ustawię 6000-6200, to przestanie” ponieważ przez cały czas rozgrywki jest super płynnie. 

Edit:

Myślę że NVMe też robi lwią robotę 😉

Np w WarThunder przy maks ustawieniach w rasteryzacji jest 400-500(Że spadkami do 150-200) FPS a na RayTrancingu i odszumianiu przy Tensor 150-160 FPS. 

Jestem pod mega wrażeniem względem R5 9600X i RTX5070 młodego 😁

Niech mi ktoś powie że Ryzen(Zen5)jest niestabilny czy mało wydajny to powiem że nie ma pojęcia o czym mówi 🙂Responsywność naprawdę jest na wysokim poziomie 😁

Edit:

No i stało się. Przymierzam się do R7 9850X3D 8:E R7 9700X nie zabawi u mnie długo :E

Edytowane przez AMDK11
  • Like 1