Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

IMO. Pójdą w górę! Popyt - podaż. Rynek - kasa.
Tak długo, jak znajdzie się debil skłonny zapłacić 100 zł za jejecznicę w zakopcu, albo 40 zł za gofra w pobierowie... robiłbym jajecznicę za 150, 200, 250 i obserwował.

Jak widać karty, które chwilę temu kosztowały 10 000 pln, kosztują po 20 000 więc... czym innym to jest (?), jak ten w/w absurd. Czekajmy i obserwujmy. IMO będzie jeszcze drożej.

No i w moim odczuciu, mam wrażenie, że po raz pierwszy w historii gamingu dotknęliśmy czasów, gdzie żyjący z gamingu, przez przypadek odkryli żyłę złota, na tle której główna działka, stała się odpryskiem, produktem ubocznym = nie zależy nam zupełnie na tym by było, dobrze, wydajnie, korzystnie energetycznie, niezawodnie i... tanio. Czyli wszystkie elementy w IT stanowiące o konkurencji & napędzie do postępu - straciły IMO obecnie walor. W zasadzie nie musimy sprzedawać tych GPU. Jak się nie podoba - nie kupuj. Chyba, że dasz jednak te absurdalne 200 zł za jejecznicę, to dobra, od biedy ci sprzedamy. ;)

Edytowane przez JeRRyF3D
  • Haha 1
Opublikowano
25 minut temu, Amsztel napisał(a):

Jak myslicie ile jeszcze ceny karty pojda w gore? :D Ciekawi mnie jaki jest prog, po ktorym ludzie stwierdza, ze jednak nie chca kupowac nowych kart ;p 

20-30%

W tych zawyżonych cenach tu juz raczej od dawien dawna gracze nic nie kupują.

Opublikowano
6 minut temu, Kadajo napisał(a):

20-30%

W tych zawyżonych cenach tu juz raczej od dawien dawna gracze nic nie kupują.

My friend, please... :E 
Ceny sa takie gdyz wlasnie gracze te karty kupuja. (Prawie) wszystkie RTXy, ktore widzisz po tych chorych cenach kupuja wlasnie gracze i nikt inny. Ja na miejscu sklepow i skalpelow to - jak slusznie zauwazyl @JeRRyF3D - kasowalbym jeszcze wiecej :D 

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko kogo to martwi? ;) oprócz userów?

Excel ma się zgadzać.
Lepiej sprzedać jeden dysk za 1000 pln, niż 4 za 250 pln.
4x mniej zachodu, 4x mniej transportu, 4x mniej magazynu, 4x obsługi i 4x mniej zagrożenia gwarancją.
W excelu bez zmian. Ba! Zmania na plus! 4x mniejszy koszt wszelki vs ten sam przychód końcowy.

Edytowane przez JeRRyF3D
Opublikowano
9 minut temu, sideband napisał(a):

O czym Ty piszesz sprzedaż siadła i to od dawna ;)

To dotyczy wszystkich komponentów ;)

Oczywiscie, masz racje. Tyle, ze ceny nie spadaja - to raczej nie jest normalne zachowanie rynku :E 

• Haha 1
Opublikowano

Bo nie z ma czego schodzić i zbyt mało towaru na półkach. Ludzie myślą, że sklepy lecą na dużych marżach w praktyce są niewielkie ;)

Popatrz na płyty gdzie jest z czego schodzić i jest tego w bród to robią promki. To samo chłodzenia itp. dopiero było pitolenie o wreszcie cen metali i ceny wzrosną tylko efekt jest odwrotny ze względu na spadek sprzedaży.

Im dłużej to będzie trwało to część mniejszych sklepów, które bazowały na sprzedaży komponentów jak nie padną to zawieszą działalność.

• Like 1
Opublikowano
16 minut temu, JeRRyF3D napisał(a):

Tylko kogo to martwi? ;) oprócz userów?

Excel ma się zgadzać.
Lepiej sprzedać jeden dysk za 1000 pln, niż 4 za 250 pln.
4x mniej zachodu, 4x mniej transportu, 4x mniej magazynu, 4x obsługi i 4x mniej zagrożenia gwarancją.
W excelu bez zmian. Ba! Zmania na plus! 4x mniejszy koszt wszelki vs ten sam przychód końcowy.

Nie o to chodzi. 
Karty, dyski, pamięć wszystko przekierowane na AI. Gracze to taki mały dodatek. Jak nie kupią to producent dużo nie straci. 

Opublikowano
7 minut temu, sideband napisał(a):

Bo nie z ma czego schodzić i zbyt mało towaru na półkach. Ludzie myślą, że sklepy lecą na dużych marżach w praktyce są niewielkie ;)

Okej to kto tak winduje ceny np. RTX 5090. Sa dostepne od premiery, caly czas w sklepach, ceny niby mialy byc w okolicach 10-12k a w praktyce sa po 20k (a ostatnio nawet wiecej :E).
HPC czy tez szeroko pojeca branza AI z tego typu kart nie korzysta. Ja wiem, ze nie jestem bystrzakiem jesli chodzi o zachowanie rynkow czy ekonomie. Po prostu tego nie rozumiem.

Opublikowano

@Amsztel Popyt winduje ceny. Jak by nikt nie chciał tyle płacić to by wisiały na półkach, zieloni też nie klepie dużo tych chipów bo to konkurencja dla ich kart profesjonalnych jakby nie patrzeć więc niska podaż tez ma wpływ, lepiej wrzucić ten sam chip do Pro karty.

5090 to bardzo mocna karta półprofesjonalna pod AI, rendering czy montaż wideo, serwery pod np chatbot AI to u mnie w robocie postawili nawet na 3090. 

Odpowiadając na pytanie najwięcej narzuca do ceny NVIDIA, potem każdy trochę podgryza, ale na pewno sklepy dużej marży nie mają 

Opublikowano
21 minut temu, wrobel_krk napisał(a):

@Amsztel Popyt winduje ceny. Jak by nikt nie chciał tyle płacić to by wisiały na półkach, zieloni też nie klepie dużo tych chipów bo to konkurencja dla ich kart profesjonalnych jakby nie patrzeć więc niska podaż tez ma wpływ, lepiej wrzucić ten sam chip do Pro karty.

5090 to bardzo mocna karta półprofesjonalna pod AI, rendering czy montaż wideo, serwery pod np chatbot AI to u mnie w robocie postawili nawet na 3090. 

Zdaje sobie sprawe z mozliwosci 5090. Jednak patrzac na ceny nie jestem w stanie zrozumiec kto inny niz gracze moze ja kupowac. Karty jak RTX PRO 5000 (Blackwell) z 48GB GDDR7 pamieci mozesz kupic w okolicach 25-26k i ta doplata ponad cene RTX 5090 za kolejne 16GB pamieci to najlepiej wydane pieniadze, jesli ktos potrzebuje karte do AI. Z drugiej strony masz RTX PRO 4500 (rowniez Blackwell) z 32GB za okolo 13-14k i obydwie te karty faktycznie widzialem w nowych (albo raczej unowoczesnionych) serwerach. Z reszta 5090 to nawet nie mialbyc jak wlozyc do faktycznych serwerowych obudow. Jest jeszcze opcja kupna uzywanych A6000 Ampere (48GB) w okolicach 17k - dobra rzecz dla tych, ktorzy poza praca jeszcze w domu cisna lokalne modele. Chociaz wiadomo ze i PRO 5000 ludzie kupuja do domowych workstation.

Opublikowano

Według AI jest to 5% tylko skoro towaru nie mozna puścić nizej niz cena zakupu to jakim cudem te promocje póżniej

Poza tym skoro 5%,to czemu  różnią sie z 20% miedzy sklepami

Od 15 lat sklepy na usługach zarabiają a nie na sprzedaży cześci

Opublikowano
19 minut temu, Amsztel napisał(a):

Karty jak RTX PRO 5000 (Blackwell) z 48GB GDDR7 pamieci mozesz kupic w okolicach 25-26k i ta doplata ponad cene RTX 5090 za kolejne 16GB pamieci to najlepiej wydane pieniadze, jesli ktos potrzebuje karte do AI.

I tak i nie. Blackwell 5000 ma niższą przepustowość pamięci od RTX 5090, więc jeżeli model mieści się w 32GB, to na 5090 będzie działał żwawiej. 

21 minut temu, Amsztel napisał(a):

Z drugiej strony masz RTX PRO 4500 (rowniez Blackwell) z 32GB za okolo 13-14k 

A ten 🍍 ma przepustowość pamięci niższą nawet od RTX 3090. I niestety w tej cenie kupisz dwie używane 3090-tki, które dadzą razem 48GB pamięci. 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

I tak i nie. Blackwell 5000 ma niższą przepustowość pamięci od RTX 5090, więc jeżeli model mieści się w 32GB, to na 5090 będzie działał żwawiej. 

Roznica jest niewielka jesli chodzi o bandwidth, a dodatkowe 16GB ramu robi DUZA roznice.

14 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

A ten 🍍 ma przepustowość pamięci niższą nawet od RTX 3090. I niestety w tej cenie kupisz dwie używane 3090-tki, które dadzą razem 48GB pamięci. 

Z tymi dwiema 3090'tkami to nie jest takie proste niestety. Sam mam 3090 i to byla moja pierwsza mysl - dolozyc druga. (Swoja droga widzieliscie ceny uzywek 3090? Crazy :E).
Jesli uda mi sie dostac grant naukowy to wlasnie bede chcial wymienic GPU, 3090 naprawde mi dobrze sluzyla przez ostatnie 6 lat - super karta. I wlasnie zaczalem sie rozeznawac jak to aktualnie wyglada jesli chodzi o sytuacje na rynku GPU i doslownie glowa mnie rozbolala od tego wszystkiego :E 
Karty z 96GB ramu beda niestety poza moim zasiegiem finansowym.

2 minuty temu, Doamdor napisał(a):

Za piątaczka można fajnie pograć ma Masterku https://www.proshop.pl/Karta-graficzna/GIGABYTE-GeForce-RTX-5070-Ti-AORUS-Master-16GB-GDDR7-RAM-Karta-graficzna/3331120  Tragedii jak z dyskami i pamięciami nie ma. :przytul:

Do gamingu to mam osobnego kompa z RX 9070. Bardzo fajna karta :thumbup:

Edytowane przez Amsztel
uzupelnienie informacji
Opublikowano
1 godzinę temu, Amsztel napisał(a):

Okej to kto tak winduje ceny np. RTX 5090. Sa dostepne od premiery, caly czas w sklepach, ceny niby mialy byc w okolicach 10-12k a w praktyce sa po 20k (a ostatnio nawet wiecej :E).
HPC czy tez szeroko pojeca branza AI z tego typu kart nie korzysta. Ja wiem, ze nie jestem bystrzakiem jesli chodzi o zachowanie rynkow czy ekonomie. Po prostu tego nie rozumiem.

A kto windował przy krypto? Jak nie producent to pośrednicy. Pamiętaj teraz producenci zarabiają na kartach znacznie mniej niż kiedyś. Popatrz sobie, że teraz większość liczących się producentów klepie znacznie więcej zupełnie innych produktów bo inaczej poszliby do piachu ;)

Poza tym nie zapominaj o mafii pamięciowej ;) Gdzie teraz do tej mafii pośrednio dołączyła NV :hihot:

Ludzie nie pamiętają akcji gdzie NV oficjalnie nie obniżała cen GTX 780, a cena grubo poleciała w dół. Ze względu na ceny sprzedaż była słaba do NV "dopłacała" to ceny poleciały w dół w sklepach.

Opublikowano
20 minut temu, Radio Tirana napisał(a):

Większa przepustowość nie jest w stanie w żaden sposób nadrobić braków pamięci. GPU operuje na danych, które w są w pamięci lokalnej.

Możesz mieć kartę z 5x większa przepustowością w momencie kiedy brakuje pamięci goodbye czarli ;)

Opublikowano
Godzinę temu, Amsztel napisał(a):

Zdaje sobie sprawe z mozliwosci 5090. Jednak patrzac na ceny nie jestem w stanie zrozumiec kto inny niz gracze moze ja kupowac. Karty jak RTX PRO 5000 (Blackwell) z 48GB GDDR7 pamieci mozesz kupic w okolicach 25-26k i ta doplata ponad cene RTX 5090 za kolejne 16GB pamieci to najlepiej wydane pieniadze

Ale to kupujesz karty serwerowe czyli z chłodzeniem które nie wydali jak nie wsadzisz do specjalistycznego racka.

Czyli nie wsadzisz do zwykłej obudowy albo ogluchniesz;)

Jak wyżej piszą też dodatkowe 16gb niekoniecznie jest potrzebne w wielu zastosowaniach. Tam gdzie ważniejsza wydajność i przepustowość lepsza tańsza 5090 niż pro.