Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, cichy45 napisał(a):

Patrząc po zegarach bazowych Blackwella to te OC 3.3 GHz to pobożne życzenia :E 

To jest swoją drogą ciekawe, że Ada wykręca lepsze zegary od teoretycznie ulepszonego Blackwella. 

Na co poszło zwiększone TDP? 

Opublikowano
4 minuty temu, Radio Tirana napisał(a):

To jest swoją drogą ciekawe, że Ada wykręca lepsze zegary od teoretycznie ulepszonego Blackwella. 

Na co poszło zwiększone TDP? 

Większa ilość wszystkich “cores”. Większa ilość tranzystorów. I to nie jest tak że Blackwell to przejście na nowy proces, to dalej ten sam ulepszony 5nm. 

Boję się plotek 2nm od Samsunga w 6xxx. 

Opublikowano
Godzinę temu, Element Wojny napisał(a):

A ludzie maja coraz mniej pieniedzy, gospodarka w UK kuleje, a tyle osob ktore stracily prace w zeszlym roku juz dawno nie bylo. Ludzie oszczedzaja, to widac. 

no nie wiem, jak ktos gra w gry na PC to musi sie liczyc z takimi wydatkami, a jak widac po tym forum kazdy jest gotow wydac 5000PLN na karte wiec mysle ze w UK bedzie podobnie, obawiam sie tylko ze problemem, moze byc sztuczne ograniczanie liczby kart, 

Opublikowano (edytowane)

Witam Na pewno zastanowię się w niedalekiej przyszłosci nad 5070, ti raczej odpada ze względu na cene;/  co zwróciło moją uwagę – niższe zużycie VRAM-u z FrameGenem. Może się okaże, że te 12 GB będzie OK i nie zapcha sie tak🤨🤔 Zobaczymy 🙂

Edytowane przez Devils1100
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, cichy45 napisał(a):

Ejaj bo na pewno nie raster czy rt performes :D

Napewno warto kupic wersje z zwiekszonym limitem TDP i dobrym chlodzeniem. OC moze byc naprawde niezle o ile nie jest zablokowane do 1V, ale jezli nv zostawila mozliwosc 1.1V to moze ładnie poszybowac w gore. Niemniej jednak oficjalnie seria 4000 to leci 2620, a w grach boostuje 2860~. Wiec tutaj ten boost moze byc jeszcze wiekszy

Opublikowano
2 minuty temu, Devils1100 napisał(a):

Na pewno zastanowię się później nad 5070

To co idziesz w 5070? Tylko, że nie wiadomo co będzie z ta ilością vram, na jak długo to starczy, pewnie maks 2 lata i kolejne 3tyś w plecy.

Opublikowano (edytowane)

Ja bym się decydował na coś innego niż FE (bo najtańsza i pewnie będzie dobra) tylko pod warunkiem że będą AIB z 2x wtyczkami i jakimś limitem typu 800 watów. Oczywiście w sytuacji jak testy 21 stycznia pokażą że 5090 FE wali w power limit i ma ograniczenia wydajności z tego powodu.

Od czasów RTX 2000 to FE bardzo mi się podobają i niewiele jest kart które mogą z nim u mnie konkurować. Jedynie to klocki pokroju ROG czy Matrix (ale matrix to będzie kosmos cenowy więc nawet nie ma co mówić).

Edytowane przez cichy45
  • Upvote 1
Opublikowano

Ładny ten Asus i w końcu zamiast pasty dają tpada, ale cena to pewnie będzie lekko 13-15k 😁

32 minuty temu, Umpero napisał(a):

A jak MSI ma się z cewkami w serii 4x00?

Loteria jak prawie wszędzie choć u mnie najwięcej problemow z cewkami to miały asusy 

• Like 1
Opublikowano

More fake frames , more AI, more marketing BS . Szkoda, że na rynku Gpu jest taki monopol i Nvidia rozdaje karty. Amd całkowicie olało Hi-end . Jedyny pozytyw to  ceny zbliżone do seri RTX 40 .