Skocz do zawartości

RTX 50x0 (Blackwell) - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gotuje się jak widzę mordę Jensena, gotuje się jak słyszę te jego wizja przyszłości. To jest świr i miara sukcesu jego firmy tego nie zmienia w najmniejszym stopniu, wręcz przeciwnie. Tacy ludzie, z taką ilością pieniędzy i technologicznej władzy są niebezpieczni.

Typ stoi na czele największej technologicznej firmy na świecie, a nie potrafi "sprzedać" nam, użytkownikom swojego ostatniego produktu przez ostatnie ile ? 3-4 lata ? Żałosne.

Obym tylko dożył obrazka upadku tego giganta, bo to będzie spektakularne. Nie życzę anihilacji, ale porządnej nauczki aby utemperować ego.

• Upvote 1
Opublikowano

8 godzin temu, Kadajo napisał(a):

Obym tylko dożył obrazka upadku tego giganta, bo to będzie spektakularne. Nie życzę anihilacji, ale porządnej nauczki aby utemperować ego.

Proponuje belkę do nicku: „Bojówkarz ithardware” 😁

• Upvote 1
Opublikowano

Na konsolowych ustawieniach RT nawet mój rtx3060ti dawał radę z 8G ramu, ale wyglądało to marnie, a raczej niestabilnie i testowałem tylko pierwsze <2 godziny, bo robiłem zwrot. Kwestia dopieszczenia ustawień. ;) 

Zrobię eksperyment z tym ventusem x2 rtx5060ti 8gb... Ponoć przy 30% ma 2000RPM, ale wepnę to w płytę główną lub dolutuję diodę i obniżę napięcie z 12V do 7.1V, co da mi ~1200RPM.
Sprawdziłem dogłębnie model silnika wentylatora i jest identyczny do Evga XC3. Startuje od 6V i minimalne obroty to okolice 600RPM. Na Evga działał w okolicy 1200RPM przy 30%.
Kwestia ustawienia krzywej PWM w biosie karty... Może MSI miało gorszy kontroler lub obawiali się niedomagania wentylatora.
Najpierw podłączę pod płytę, aby nie marnować czasu na lutowanie, jeśli 1200RPM nie sprawdzi się po UV. :E 

Opublikowano
11 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Zrobię eksperyment z tym ventusem x2 rtx5060ti 8gb... Ponoć przy 30% ma 2000RPM

Przy ventusie 5070ti rdzeń miałem dość chłodny pozwalający obniżyć obroty wentylatorów, jednakże obniżenie domyślnych RPM bardzo podnosiło temperaturę pamięci (75-->85) także nie wiele dało się poprawić fabrykę. 

To jest po prostu tanie chłodzenie i ustawione tak aby było bezpiecznie dla sprzętu 

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, jankooo napisał(a):

To jest po prostu tanie chłodzenie i ustawione tak aby było bezpiecznie dla sprzętu 

Jeśli ma jednak 3 ciepłowody, a nie 2 to na pewno da radę... Mam Asus Dual rtx3060ti gddr6x, który jest podobną wersją 230mm z 3 ciepłowodami. Daję radę schłodzić 188W przy ~1250RPM i 1400RPM przy niższych temperaturach. Obie są 2 slotowe, z takim samym układem finów, ale dual może jest szerszy, ale wątpię, zaraz znajdę zdjęcie...
Po UV tam będzie tylko ~120W, więc bez problemu nawet 1000RPM powinno dać radę...

Zgaduję że to pozycjonowanie produktu, bo niemożliwe że ich projektanci to przegapili... Wersja Shadow już schodzi niżej z RPM.

Edytowane przez musichunter1x
Opublikowano
16 godzin temu, Lameismyname napisał(a):

Przyjdzie jeszcze taki czas, że każdy z nas będzie miał RTX xx80/xx90... zdalnie przez abonament Geforce NOW xD

Swoją drogą nieźle to wymyslili, pośredni próg ma 1440p/60, jakbyś chciał więcej FPS to musisz brać najwyższy pakiet. 

Opublikowano
44 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Na konsolowych ustawieniach RT nawet mój rtx3060ti dawał radę z 8G ramu, ale wyglądało to marnie, a raczej niestabilnie i testowałem tylko pierwsze <2 godziny, bo robiłem zwrot. Kwestia dopieszczenia ustawień. ;) 

Zrobię eksperyment z tym ventusem x2 rtx5060ti 8gb... Ponoć przy 30% ma 2000RPM, ale wepnę to w płytę główną lub dolutuję diodę i obniżę napięcie z 12V do 7.1V, co da mi ~1200RPM.
Sprawdziłem dogłębnie model silnika wentylatora i jest identyczny do Evga XC3. Startuje od 6V i minimalne obroty to okolice 600RPM. Na Evga działał w okolicy 1200RPM przy 30%.
Kwestia ustawienia krzywej PWM w biosie karty... Może MSI miało gorszy kontroler lub obawiali się niedomagania wentylatora.
Najpierw podłączę pod płytę, aby nie marnować czasu na lutowanie, jeśli 1200RPM nie sprawdzi się po UV. :E 

Spróbuj FanControlerem wymusić RPM. U mnie to działa. 

https://getfancontrol.com/

1.jpg

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, leven napisał(a):

Spróbuj FanControlerem wymusić RPM. U mnie to działa. 

Zero oczywiście że działa, chodzi o stan gdy wentylatory obracają się i tego nie obniżysz poniżej 30%, od lat Nvidia ma to jako minimum. Producent jedynie ustala sygnał PWM.
Mi chodzi o ustawienie 1200RPM podczas obciążenia... Fancontrol oczywiście używam i próbowałem na innych kartach.

Opublikowano
30 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Zero oczywiście że działa, chodzi o stan gdy wentylatory obracają się i tego nie obniżysz poniżej 30%, od lat Nvidia ma to jako minimum. Producent jedynie ustala sygnał PWM.
Mi chodzi o ustawienie 1200RPM podczas obciążenia... Fancontrol oczywiście używam i próbowałem na innych kartach.

To wrzuć bios od innego modelu ;)

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
38 minut temu, leven napisał(a):

Znaczy, że minimum RPM to aż 1200 obrotów ?

No to lipa :(

U mnie na 5060ti INNO3D start jest od 30% i RPM jest pod 1000 obrotów. 

Spróbuj edytować krzywą, może będzie lepiej :hmm:

Z tobą to się dyskutuje... Kompletnie nie wiesz o czym piszesz, a to głębsze sprawy, niż sama krzywa.
2000RPM to minimum na ventus x2 w rtx5060ti przez takie ustawienia PWM w BIOS. Chcę sobie to zmienić na 1200RPM choćby diodą. 1200RPM ustawiłem sobie na innej karcie i do tego zmierzam.
Ventus oczywiście ma tryb pasywny... Krzywą nie zejdziesz poniżej minimum producenta, co najwyżej możesz wymusić pasywność.
Karty na razie nie mam, bo czekam na przesyłkę. 

20 minut temu, sideband napisał(a):

To wrzuć bios od innego modelu ;)

Tylko nie wiem w jakim stopniu wszystko będzie dobrze. :E Kartę najpewniej odeślę, jeśli nie dojdą bonusy.
Diody 20 szt z chin za ~10 zł, kabelek przedłużka 5szt 10zł, aby nie lutować w oryginalnym i mogę dłubać bez naruszania gwarancji. Do tego oczywiście kabel do płyty głównej, aby sprawdzić czy warto.

Opublikowano

Bez urazy zapomniałem, że jestem na forum gdzie ludzie się wszystkiego boją możesz maglować wszystkie biosy i w razie potrzeby wrócić od oryginału, zgrać oryginał GPU-Z.

Nawet lata n-lat wstecz co najwyżej nie było obrazu na danym wyjściu video. Nie da się ubić karty wgrywając bios z tym samym GPU dokładnie.

Niektórzy producenci mają odklejkę z min obrotami tak jak Inno3d 5090 gdzie 1400obr na min wgrywając inny bios mamy już 1000obr ;)

• Upvote 2
Opublikowano
16 minut temu, musichunter1x napisał(a):

Z tobą to się dyskutuje... Kompletnie nie wiesz o czym piszesz, a to głębsze sprawy, niż sama krzywa.
2000RPM to minimum na ventus x2 w rtx5060ti przez takie ustawienia PWM w BIOS. Chcę sobie to zmienić na 1200RPM choćby diodą. 1200RPM ustawiłem sobie na innej karcie i do tego zmierzam.

No to lutuj i strać gwarancję. Kto normalny kupuje Ventusa ? Już pisałem wcześniej, że INNO3D jest w podobnej cenie i ma 4 rurki z całkiem przyzwoicie rozbudowanym radiatorem. A Ty chcesz lutować diody ? 

Oddaj kartę i kup INNO3D.

3.jpg

https://www.inno3d.com/product/inno3d-geforce-rtx-5060-ti-16gb-twin-x2-oc

Opublikowano (edytowane)

@leven
Ciebie to chyba trzeba blokować, bo jak do ściany. :E Klepie co mu ślina na język przyniesie.
Nawet nie zrozumiałeś że robię to bez straty gwarancji i jest to tani model, po sprzedaży bonusów wyjdzie ~1140 zł.

19 minut temu, sideband napisał(a):

Bez urazy zapomniałem, że jestem na forum gdzie ludzie się wszystkiego boją możesz maglować wszystkie biosy i w razie potrzeby wrócić od oryginału, zgrać oryginał GPU-Z.

Nawet lata n-lat wstecz co najwyżej nie było obrazu na danym wyjściu video. Nie da się ubić karty wgrywając bios z tym samym GPU dokładnie.

Niektórzy producenci mają odklejkę z min obrotami tak jak Inno3d 5090 gdzie 1400obr na min wgrywając inny bios mamy już 1000obr ;)

Miałem na myśli różnice w pomniejszych podzespołach, ale skoro tutaj nie będzie problemu to spróbuję. Wiem że na poprzednich seriach nie ma problemu.
W sumie jeszcze mam w drugim komputerze procesor z integrą wiec reanimowanie karty nie powinno być problemem :E 

Opublikowano

Zrobisz co zechcesz, tylko po co się męczyć skoro w tych samych pieniądzach masz lepszy produkt. 

Ile tych diod chcesz w szeregu dolutować ? 5 ? 

Już wygodniej wyjść z gniazdka wentylatorowego i zastosować regulator obrotów.

Wtedy nie lutujesz (nie tracisz gwarancji) i masz pełną kontrole nad RPM poprzez czujnik ciepła "przytulony" do GPU.

https://www.google.com/search?client=firefox-b-d&q=kontroler+obrotow+wentylatora+12+volt

Opublikowano
9 minut temu, leven napisał(a):

Zrobisz co zechcesz, tylko po co się męczyć skoro w tych samych pieniądzach masz lepszy produkt. 

Ile tych diod chcesz w szeregu dolutować ? 5 ? 

Już wygodniej wyjść z gniazdka wentylatorowego i zastosować regulator obrotów.

Gdybyś nie klepał językiem byle czego to byś wiedział :E Ostatni raz powtórzę i cię blokuję, bo marnujesz mi czas.

Msi ma teraz promo na bon do steam 25 euro + gra od nvidii, razem może sprzedam za 200 zł. 1339 zł - 200 zł = 1139 zł. Na dodatek karta ma 227mm i odpowiedni układ finów do mojej budy, tak jak poprzednia karta.  Przecież wiem że są lepsze modele, ale i tak robię UV i przy okazji chcę sprawdzić architekturę blackwell przy niskich obciążeniach.
16GB nie potrzebuję i tak gram w mniej wymagające gry oraz umiem obniżać ustawienia. 80% grania to są RTS.

Diód zwykłych może być 6. Już myślałem że wystarczy jedna, ale po specyfikacji modelu wyszukanego przez AI widzę to proponuje dwukierunkową. :E Byłby na przedłużce na zewnątrz zabudowy karty. Pozwala to na dalsze korzystanie z kontrolera obrotów karty, przez co nie trzeba będzie za każdym razem uruchamiać FanControl, bo przecież BIOS płyty głównej na 4pin nie uwzględnia temperatury karty.
To wszystko byłoby jasne gdybyś przeczytał i pomyślał, zamiast wypluwać spam.

6 minut temu, janek25 napisał(a):

wystarczy jedna 

Zenera wolę unikać, bo się grzeje i jest większa. Choć w sumie mógłbym, bo po rozkręceniu się wentylatorów tam jest mały prąd...

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, janek25 napisał(a):

wystarczy jedna 

Jedna dioda w szeregu, to około 0.7 Volt spadku (prostownicza) chyba, że zenerkę zamontuje, ale to i tak musi być jakoś fajnie zgrane na PCB i bez ingerencji w kartę.

Edytowane przez leven
Opublikowano
3 minuty temu, musichunter1x napisał(a):

Gdybyś nie klepał językiem byle czego to byś wiedział :E Ostatni raz powtórzę i cię blokuję, bo marnujesz mi czas.

Msi ma teraz promo na bon do steam 25 euro + gra od nvidii, razem może sprzedam za 200 zł. 1339 zł - 200 zł = 1139 zł. Na dodatek karta ma 227mm i odpowiedni układ finów do mojej budy, tak jak poprzednia karta.  Przecież wiem że są lepsze modele, ale i tak robię UV i przy okazji chcę sprawdzić architekturę blackwell przy niskich obciążeniach.
16GB nie potrzebuję i tak gram w mniej wymagające gry oraz umiem obniżać ustawienia. 80% grania to są RTS.

Diód zwykłych może być 6. Już myślałem że wystarczy jedna, ale po specyfikacji modelu wyszukanego przez AI widzę to proponuje dwukierunkową. :E Byłby na przedłużce na zewnątrz zabudowy karty. Pozwala to na dalsze korzystanie z kontrolera obrotów karty, przez co nie trzeba będzie za każdym razem uruchamiać FanControl, bo przecież BIOS płyty głównej na 4pin nie uwzględnia temperatury karty.
To wszystko byłoby jasne gdybyś przeczytał i pomyślał, zamiast wypluwać spam.

Zenera wolę unikać, bo się grzeje i jest większa. Choć w sumie mógłbym, bo po rozkręceniu się wentylatorów tam jest mały prąd...

vice versa  :dupa:

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, leven napisał(a):

Jedna dioda w szeregu, to około 0.7 Volt spadku (prostownicza) chyba, że zenerkę zamontuje, ale to i tak musi być jakoś fajnie zgrane na PCB i bez ingerencji w kartę.

Nie zdążyłem zablokować :E 
Nie dociera? Użyję przedłużki mini 4pin z wentylatorów karty do płyty i przylutuję na tym dodatkowym kablu. A i tak najpierw puszczę przejściówką do płyty głównej na 4pin, aby zobaczyć jak z chłodzeniem przy tylu RPM. Jeśli Blackwell będzie zachowywał się tak sobie to zwrócę nawet przed takimi zabawami.

Proszę przypiąć osobnikowi tytuł "ściana", bo pisanie jak do ściany.